Povežite se s nama

Život i društvo

Ponovno u školske klupe učiti za konkurentna zanimanja

Objavljeno:

- dana

Obrazovanje odraslih

Srednja škola Novi Marof je u studenome 2015. godine započela s provedbom svoga trećeg projekta “Inovativno obrazovanje za inovativno poslovanje” – vrijednog oko 1,4 milijuna kuna – za obrazovanje odraslih. 

 Cilj projekta je podizanje kvalitete obrazovanja odraslih prema potrebama poslodavaca, kako bi polaznici osigurali konkurentnost na tržištu rada. Provedba projekta završava koncem studenoga ove godine

Projekt – čiji je nositelj Srednja škola Ivanec dok je novomarofska škola partner na projektu –  sufinancira se  iz Europskoga socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa “Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013”.  Cilj projekta je podizanje kvalitete obrazovanja odraslih prema potrebama poslodavaca, kako bi polaznici osigurali konkurentnost na tržištu rada. Provedba projekta završava koncem studenoga ove godine.  .

Od ideje do realizacije

Ideja za projekt proizašla je kroz suradnju Srednje škole Ivanec s tvrtkom Infoproces d.o.o. iz Zagreba, koja je također partner na projektu.

– Srednja škola Novi Marof također je svjesna evidentnih problema na području tržišta rada glede visoke stope nezaposlenosti, manjka kvalificiranoga ljudskoga kapitala i neusklađenosti vještina s potrebama tržišta rada. Cjeloživotno obrazovanje u Hrvatskoj i programi obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja u nedovoljnoj mjeri omogućavaju stjecanje znanja, vještina i kompetencija za zanimanja potrebna na tržištu rada. Posljedica toga je visoki postotak onih koji nakon završenog obrazovanja ulaze u dugotrajnu nezaposlenost, što rezultira negativnim trendom koji sve više raste – istaknula je Jasminka Behin, ravnateljica Srednje škole Novi Marof.

– Kod izrade projekta, nositelj projekta vodio se istraživanjem portala Moj posao, prema kojem su poslodavci na visokom drugom mjestu iskazali potrebu za poznavanjem poslovnih aplikacija. Upravo iz tog razloga odlučeno je razviti novi program osposobljavanja za specijalista poslovne podrške, koji će polaznicima pružiti stjecanje širokog spektra primjenjivih znanja iz područja pravnih i računovodstvenih propisa koji reguliraju poslovanje u Republici Hrvatskoj, kao i primjenu informatičkih tehnologija u upravljanju i dizajniranju poslovnih procesa – objasnila je Behin.

Provedba projekta 

Svaka od škola će u pilot-program upisati po 12 polaznika. Kroz projekt osigurani su materijali i prijevoz za polaznike te će se u pilot-fazi provedbe osposobljavati primarno mlade nezaposlene osobe do 29 godina s prostora Novog Marofa i Ivanca. 

U proteklih šest mjeseci, uz mnogobrojne projektne aktivnosti, provedena je analiza tržišta rada te su na temelju dobivenih rezultata izrađeni dokumenti Standard zanimanja, Standard kvalifikacije te tri nastavna programa osposobljavanja za Specijalista poslovne podrške, usklađeni s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom.

Analiza tržišta rada provedena je u razdoblju od siječnja do ožujka i bazirala se na 186 poslodavaca, od čega je istraživanje uspješno provedeno na uzorku od 32 organizacije iz 10 županija iz svih pet hrvatskih regija (prema HKO-u). Znanja i vještine koji su utvrđeni anketom među poslodavcima pokazuju porast potrebe za naprednim informatičkim znanjima te porast potrebe za povezivanjem kompetencija iz raznih zanimanja na jednom radnom mjestu u podsektoru Ekonomije.

 

Standard zanimanja

Nakon dobivanja odobrenja za izvođenje novoga nastavnog programa od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Srednja škola Novi Marof i Srednja škola Ivanec započet će s provedbom pilot-edukacije za “Referenta/icu poslovne podrške”

Poslodavci su potvrdili samo polazište projekta, a to je da trenutno ne postoji niti jedan obrazovni program kroz koji bi polaznici uspjeli steći navedena znanja, naročito praktična znanja koja se odnose na upravljanja poslovnim procesima.

Tri su nastavna programa osposobljavanja: Specijalist poslovne podrške administracije i financija, Specijalist poslovne podrške prodaje i marketinga te Specijalist poslovne podrške nabave i skladišta

– Sukladno podacima Analize, nastavnici i ravnatelji Srednje škole Ivanec i Srednje škole Novi Marof, pod vodstvom vanjskog stručnjaka za HKO, izradili su Standard zanimanja, Standard kvalifikacija te tri nastavna programa osposobljavanja: Specijalist poslovne podrške administracije i financija, Specijalist poslovne podrške prodaje i marketinga te Specijalist poslovne podrške nabave i skladišta.

U skladu s uputama Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, koja je odgovorna za izdavanje mišljenja na programe, navedeni programi integrirani su u jedan program osposobljavanja za „Referenta/icu poslovne podrške“. Nastavni programi izrađeni su prema metodologiji HKO-a te se baziraju na ishodima učenja odnosno na kompetencijama koje će polaznici steći nakon uspješno završenog programa osposobljavanja– ističe voditeljica projekta Kristina Jug.

Pilot-edukacija 

Nakon dobivanja odobrenja za izvođenje novoga nastavnog programa od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Srednja škola Novi Marof i Srednja škola Ivanec započet će s provedbom pilot-edukacije za “Referenta/icu poslovne podrške”. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih pozitivno je ocijenila integrirani nastavni program za spomenuto zanimanje. Na temelju tog mišljenja Srednja škola Novi Marof zatražila je odobrenje programa od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. U mjesecu kolovozu planiran je početak provedbe pilot-edukacije u obje škole.

– Nastavnici-predavači u obrazovanju odraslih tijekom provođenja projekta uspješno su završili edukaciju za rad u ERP poslovnom sustavu, te će prije izvođenja programa još biti educirani za rad u sustavu za e-učenje. Praktičnu nastavu iz ERP poslovnog sustava polaznici će imati u školi, dok će teorijski dio gradiva svladavati samostalno, preko sustava za e-učenje, čime će im se omogućiti fleksibilnost i aktivno učenje od kuće.

Svaka od škola će u pilot-program upisati po 12 polaznika. Kroz projekt osigurani su materijali i prijevoz za polaznike te će se u pilot-fazi provedbe osposobljavati primarno mlade nezaposlene osobe do 29 godina s prostora Novog Marofa i Ivanca, dok će kasnije, nakon završetka projekta, program moći polaziti svi zainteresirani polaznici koji imaju završenu četverogodišnju srednju školu – istaknula je Jasminka Behin, ravnateljica Srednje škole Novi Marof. 

Sve daljnje aktivnosti

Daljnje projektne aktivnosti usmjerene su prema evaluaciji provedene pilot-edukacije te procjeni kvalitete rada Srednje škole Novi Marof i Srednje škole Ivanec. U zadnjoj fazi provedbe projekta koordinator samovrednovanja Srednje škole Novi Marof, kao i koordinator Srednje škole Ivanec, provode analizu trenutnog stanja i kapaciteta škole, a cilj je dobiti uvid u stavove i razmišljanja ciljanih skupina o djelovanju Srednje škole Ivanec i Srednje škole Novi Marof te na temelju tih rezultata i SWOT analize izraditi Plan unapređenja rada za obje škole. – Ovim će projektom Srednja škola Novi Marof, iako djeluje tek tri godine, pokrenuti obrazovanje odraslih za navedeno zanimanje, ali i za zanimanja koja se izvode u redovnoj nastavi: ekonomist i prodavač. Benefit koji su ostvarili nastavnici ekonomske grupe predmeta kroz ovaj projekt obogatit će također i nastavu u redovnom obrazovanju – naglasila je Jasminka Behin. 

U kolovozu započinje besplatna pilot-edukacija za po 12 polaznika u Srednjoj školi Novi Marof i Srednjoj školi Ivanec. Pilot-edukaciju mogu upisati sve zainteresirane nezaposlene osobe do 29 godina sa završenom četverogodišnjom srednjom školom.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Iz Cestice otišao i treći dio pomoći za stradale u potresu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Cestica

Nakon tragičan potresa koji je, potkraj prosinca 2020. godine, pogodio Sisačko-moslavačku županiju i Sisačku biskupiju te okolna područja, članovi Udruge mladih Hiperaktivni Cestica potaknuli su prikupljanje pomoći za stradale.

Prikupljanje pomoći organizirano je uz podršku Općine Cestica, u zgradi Kulturnog centra, a priključili su se i članovi ostalih cestičkih udruga i brojni građani s cijelog područja.

Prikupljanje pomoći započelo je u srijedu, 30. prosinca, a prvi puta prikupljena pomoć u dva kombi vozila otpremljena je zahvaljujući tvrtkama Fibis i Al-tim, na staru godinu, 31. prosinca. Druga pošiljka pomoći otpremljena je, 2. siječnja, kombi vozilima DVD-a Babinec i Lovrečan Dubrava, a tog dana vatrogasci su za potrebe stradalih u potresu otpremili i kamp kućicu koju je poklonio Ivan Butija iz Cestice.

Kako je u dvorani Kulturnog centra Cestica ostalo još prikupljene humanitarne pomoći za stradale u potresu članovi udruge Hiperaktivni Cestica istu su u nedjelju, 17. siječnja utovarili u vozilo tvrtke „Jambrek-transporti“, a potom je, u ponedjeljak otpremljena u Hrastovicu kod Petrinje.

Cijela akcija otpreme pomoći dogovorena je s mještanima Hrastovice, rekao je Nikola Milec, predsjednik Udruge Hiperaktivni Cestica, a ista je prema riječima tajnice Ane Kutnjak, isporučena na dvije lokacije, u dva sabirna centra, iz kojih će se dalje distribuirati u udaljenija i teško pristupačna naselja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Danas je Vincekovo, ali uobičajenih vinogradarskih proslava nema

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Danas je, 22. siječnja, blagdan svetog Vinka, jednog od najvećih zaštitnika vinara i vinograda.

Popularno „Vincekovo“ ove se godine zbog pandemije neće obilježiti tradicionalnim proslavama u vinogradima diljem Varaždinske i Međimurske županije.

U Međimurju PD “Bundek” organizira virtualni Vincekov pohod.

No, zasigurno će mnogi vinari obići svoje vinograde i u najužem krugu zaliti koji trs vinom, darivati ga domaćom kobasicom ili špekom, odrezati prve rozgve s reznika te ih ponijeti kući kako bi im, nakon dva-tri tjedna u peharčeku s vodom, na toplom, propupale i pokazale kakav bi mogao biti ovogodišnji urod grožđa.

Evo što im je poručio varaždinski notar Krunoslav Čolo:

Svim pripadnicima “Vinske pastve” od srca, jetre i bubrega čestitam blagdan Sv. Vinka. Sa tugom u srcu, bolom u duši i suhoga grla mirim se sa činjenicom da primjereni obred i pričest u hramovima tradicijske kulture neće biti mogući zbug “MJERA”. Preporuka je da se obredi obave u goričnim kapelicama! Vu ime Bakusa boga vina, njegovog sina Martina i duha od terega mošt kuha. Almeljulja!!!

Nastavite čitati