Povežite se s nama

Život i društvo

Ponovno u školske klupe učiti za konkurentna zanimanja

Objavljeno:

- dana

Obrazovanje odraslih

Srednja škola Novi Marof je u studenome 2015. godine započela s provedbom svoga trećeg projekta “Inovativno obrazovanje za inovativno poslovanje” – vrijednog oko 1,4 milijuna kuna – za obrazovanje odraslih. 

 Cilj projekta je podizanje kvalitete obrazovanja odraslih prema potrebama poslodavaca, kako bi polaznici osigurali konkurentnost na tržištu rada. Provedba projekta završava koncem studenoga ove godine

Projekt – čiji je nositelj Srednja škola Ivanec dok je novomarofska škola partner na projektu –  sufinancira se  iz Europskoga socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa “Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013”.  Cilj projekta je podizanje kvalitete obrazovanja odraslih prema potrebama poslodavaca, kako bi polaznici osigurali konkurentnost na tržištu rada. Provedba projekta završava koncem studenoga ove godine.  .

Od ideje do realizacije

Ideja za projekt proizašla je kroz suradnju Srednje škole Ivanec s tvrtkom Infoproces d.o.o. iz Zagreba, koja je također partner na projektu.

– Srednja škola Novi Marof također je svjesna evidentnih problema na području tržišta rada glede visoke stope nezaposlenosti, manjka kvalificiranoga ljudskoga kapitala i neusklađenosti vještina s potrebama tržišta rada. Cjeloživotno obrazovanje u Hrvatskoj i programi obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja u nedovoljnoj mjeri omogućavaju stjecanje znanja, vještina i kompetencija za zanimanja potrebna na tržištu rada. Posljedica toga je visoki postotak onih koji nakon završenog obrazovanja ulaze u dugotrajnu nezaposlenost, što rezultira negativnim trendom koji sve više raste – istaknula je Jasminka Behin, ravnateljica Srednje škole Novi Marof.

– Kod izrade projekta, nositelj projekta vodio se istraživanjem portala Moj posao, prema kojem su poslodavci na visokom drugom mjestu iskazali potrebu za poznavanjem poslovnih aplikacija. Upravo iz tog razloga odlučeno je razviti novi program osposobljavanja za specijalista poslovne podrške, koji će polaznicima pružiti stjecanje širokog spektra primjenjivih znanja iz područja pravnih i računovodstvenih propisa koji reguliraju poslovanje u Republici Hrvatskoj, kao i primjenu informatičkih tehnologija u upravljanju i dizajniranju poslovnih procesa – objasnila je Behin.

Provedba projekta 

Svaka od škola će u pilot-program upisati po 12 polaznika. Kroz projekt osigurani su materijali i prijevoz za polaznike te će se u pilot-fazi provedbe osposobljavati primarno mlade nezaposlene osobe do 29 godina s prostora Novog Marofa i Ivanca. 

U proteklih šest mjeseci, uz mnogobrojne projektne aktivnosti, provedena je analiza tržišta rada te su na temelju dobivenih rezultata izrađeni dokumenti Standard zanimanja, Standard kvalifikacije te tri nastavna programa osposobljavanja za Specijalista poslovne podrške, usklađeni s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom.

Analiza tržišta rada provedena je u razdoblju od siječnja do ožujka i bazirala se na 186 poslodavaca, od čega je istraživanje uspješno provedeno na uzorku od 32 organizacije iz 10 županija iz svih pet hrvatskih regija (prema HKO-u). Znanja i vještine koji su utvrđeni anketom među poslodavcima pokazuju porast potrebe za naprednim informatičkim znanjima te porast potrebe za povezivanjem kompetencija iz raznih zanimanja na jednom radnom mjestu u podsektoru Ekonomije.

 

Standard zanimanja

Nakon dobivanja odobrenja za izvođenje novoga nastavnog programa od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Srednja škola Novi Marof i Srednja škola Ivanec započet će s provedbom pilot-edukacije za “Referenta/icu poslovne podrške”

Poslodavci su potvrdili samo polazište projekta, a to je da trenutno ne postoji niti jedan obrazovni program kroz koji bi polaznici uspjeli steći navedena znanja, naročito praktična znanja koja se odnose na upravljanja poslovnim procesima.

Tri su nastavna programa osposobljavanja: Specijalist poslovne podrške administracije i financija, Specijalist poslovne podrške prodaje i marketinga te Specijalist poslovne podrške nabave i skladišta

– Sukladno podacima Analize, nastavnici i ravnatelji Srednje škole Ivanec i Srednje škole Novi Marof, pod vodstvom vanjskog stručnjaka za HKO, izradili su Standard zanimanja, Standard kvalifikacija te tri nastavna programa osposobljavanja: Specijalist poslovne podrške administracije i financija, Specijalist poslovne podrške prodaje i marketinga te Specijalist poslovne podrške nabave i skladišta.

U skladu s uputama Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, koja je odgovorna za izdavanje mišljenja na programe, navedeni programi integrirani su u jedan program osposobljavanja za „Referenta/icu poslovne podrške“. Nastavni programi izrađeni su prema metodologiji HKO-a te se baziraju na ishodima učenja odnosno na kompetencijama koje će polaznici steći nakon uspješno završenog programa osposobljavanja– ističe voditeljica projekta Kristina Jug.

Pilot-edukacija 

Nakon dobivanja odobrenja za izvođenje novoga nastavnog programa od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Srednja škola Novi Marof i Srednja škola Ivanec započet će s provedbom pilot-edukacije za “Referenta/icu poslovne podrške”. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih pozitivno je ocijenila integrirani nastavni program za spomenuto zanimanje. Na temelju tog mišljenja Srednja škola Novi Marof zatražila je odobrenje programa od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. U mjesecu kolovozu planiran je početak provedbe pilot-edukacije u obje škole.

– Nastavnici-predavači u obrazovanju odraslih tijekom provođenja projekta uspješno su završili edukaciju za rad u ERP poslovnom sustavu, te će prije izvođenja programa još biti educirani za rad u sustavu za e-učenje. Praktičnu nastavu iz ERP poslovnog sustava polaznici će imati u školi, dok će teorijski dio gradiva svladavati samostalno, preko sustava za e-učenje, čime će im se omogućiti fleksibilnost i aktivno učenje od kuće.

Svaka od škola će u pilot-program upisati po 12 polaznika. Kroz projekt osigurani su materijali i prijevoz za polaznike te će se u pilot-fazi provedbe osposobljavati primarno mlade nezaposlene osobe do 29 godina s prostora Novog Marofa i Ivanca, dok će kasnije, nakon završetka projekta, program moći polaziti svi zainteresirani polaznici koji imaju završenu četverogodišnju srednju školu – istaknula je Jasminka Behin, ravnateljica Srednje škole Novi Marof. 

Sve daljnje aktivnosti

Daljnje projektne aktivnosti usmjerene su prema evaluaciji provedene pilot-edukacije te procjeni kvalitete rada Srednje škole Novi Marof i Srednje škole Ivanec. U zadnjoj fazi provedbe projekta koordinator samovrednovanja Srednje škole Novi Marof, kao i koordinator Srednje škole Ivanec, provode analizu trenutnog stanja i kapaciteta škole, a cilj je dobiti uvid u stavove i razmišljanja ciljanih skupina o djelovanju Srednje škole Ivanec i Srednje škole Novi Marof te na temelju tih rezultata i SWOT analize izraditi Plan unapređenja rada za obje škole. – Ovim će projektom Srednja škola Novi Marof, iako djeluje tek tri godine, pokrenuti obrazovanje odraslih za navedeno zanimanje, ali i za zanimanja koja se izvode u redovnoj nastavi: ekonomist i prodavač. Benefit koji su ostvarili nastavnici ekonomske grupe predmeta kroz ovaj projekt obogatit će također i nastavu u redovnom obrazovanju – naglasila je Jasminka Behin. 

U kolovozu započinje besplatna pilot-edukacija za po 12 polaznika u Srednjoj školi Novi Marof i Srednjoj školi Ivanec. Pilot-edukaciju mogu upisati sve zainteresirane nezaposlene osobe do 29 godina sa završenom četverogodišnjom srednjom školom.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Stiže zahlađenje: temperatura zraka na sjeveru zemlje i do 8 stupnjeva ispod nule

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

hladno zima deka

Početak tjedna koji slijedi će biti oblačan, povremeno i uz snijeg, ali s oborinama uglavnom u gorskim predjelima, piše Državni hidrometeorološki zavod.

Osim oborina, u ponedjeljak prijepodne je moguć i slab sjeverni ili sjeveroistočni vjetar, a poslijepodne se očekuje prestanak eventualnih oborina, razlaz oblaka i razvedravanje.

Najviša dnevna temperatura zraka sutra će se kretati oko nule, uglavnom između -1 i 2 stupnja.

Krajem ponedjeljka osjetno će zahladiti pa će u utorak ujutro na sjeveru i sjeverozapadu zemlje temperatura zraka ići i do 8 stupnjeva ispod nule, a ni tijekom dana neće prelaziti nulu, već će najviše doseći -1 Celzijev stupanj.

Krajem tjedna temperatura zraka malo će porasti, a u petak je moguće i malo kiše.

Iz DHMZ-a su uputili upozorenje na moguće hladne valove za određene dijelove zemlje. Ono se ne odnosi na područje Varaždinske i Međimurske županije, ali u slučaju da putujete u druge dijelove zemlje, evo informacija.

Naime, velika opasnost od hladnih valova očekuje se na području Dubrovnika u ponedjeljak i utorak, a u srijedu umjerena. Umjerena opasnost u prva tri dana očekuje se na području Splita, na području Osijeka u utorak i srijedu, a na području Rijeke i Karlovca u srijedu, stoji u upozorenju DHMZ-a, stoga donose i preporuke za javnost kako se zaštititi od velikih hladnoća.

Preporuke:

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod.

Kako bi se zaštitili, pridržavajte se sljedećih preporuka:

  • Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno.
  • Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.
  • Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.
  • U slučaju kiše koja se ledi u dodiru s tlom, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.
  • Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.
  • Pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.
  • Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.
  • U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici ) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporuča se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati:

Hitnu medicinsku službu – 194
ili
Centar za žurne službe – 112

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Započeli radovi u vinogradu: Toplički vinogradari tradicionalno obilježili Vincekovo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako to nalažu stari vinogradarsko-vinarski običaji, 22. siječnja obilježava se Vincekovo kao početak nove vinogradarske godine i početak radova u vinogradu.

Čuvari tradicije – Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice – tako je u subotu, 22. siječnja, obilježila Vincekovo ceremonijalom rezidbe, a ove je godine domaćin bio Tomislav Matkun na bregu Vanjkovec.

Domaćin ovogodišnjeg Vincekova rekao je da kroz OPG pokazuju i volju i želju te ljubav prema vinogradarstvu i vinarstvu.

Govoreći o prošloj vinogradarskoj godini kazao je da je bila dobra i da su vremenske prilike napravile svoje. Kao dokaz da je vino bilo dobro govori i činjenica da prošlogodišnje berbe više nema.

Što se tiče obilježavanja Vincekova, istaknuo je da je u subotu rezidbom počela nova vinogradarska godina.

– Svaki vinogradar zna koliko truda i znanja treba uložiti svatko tko se želi baviti ovim poslom. Danas režemo palice da bi ih stavili u vodu i kako bi nam pokazale kakva će biti nova vinogradarska godina, naravno ovisno i o vremenskim prilikama – pojasnio je u subotu Matkun koji vjeruje da će godina biti dobra.

Udruga vinograda i voćara Sveti Martin postoji 22 godine i broji stotinjak članova. Predsjednik Stjepan Bujanec ističe kako je cilj djelovanja napredak vinogradarstva i vinarstva na području Varaždinskih Toplica.

– Želimo poboljšati asortiman trsova i samim time vina. Sudjelujemo na predavanjima kroz koja dobivamo vrijedne savjete stručnjaka i nova znanja. Uz vinogradarstvo educiramo se i napredujemo na području vinarstva jer nije bitno proizvesti samo kvalitetno grožđe već i kvalitetno vino – rekao je Bujanec koji se, kao i Matkun, složio da je prošla godina bila jako dobra, možda i najbolja u posljednjih desetak godina.

Što se tiče suradnje s Gradom Varaždinske Toplice, zaključio je kako je ona i više nego dobra.

– Grad nas u zadnje vrijeme prati u svim našim aktivnostima, kroz pomoć u organizaciji i ono što je još važnije, financijski. A mi sudjelujemo u gradskim manifestacijama – kazao je Bujanec, dodavši da, osim s Gradom, dobru suradnju imaju i s Turističkom zajednicom.

Vincekovo u Varaždinskim Toplicama proteklo je uz dobru klopu i kapljicu te uz tamburaški sastav exFakini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje