Povežite se s nama

Život i društvo

Ponovno u školske klupe učiti za konkurentna zanimanja

Objavljeno:

- dana

Obrazovanje odraslih

Srednja škola Novi Marof je u studenome 2015. godine započela s provedbom svoga trećeg projekta “Inovativno obrazovanje za inovativno poslovanje” – vrijednog oko 1,4 milijuna kuna – za obrazovanje odraslih. 

 Cilj projekta je podizanje kvalitete obrazovanja odraslih prema potrebama poslodavaca, kako bi polaznici osigurali konkurentnost na tržištu rada. Provedba projekta završava koncem studenoga ove godine

Projekt – čiji je nositelj Srednja škola Ivanec dok je novomarofska škola partner na projektu –  sufinancira se  iz Europskoga socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa “Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013”.  Cilj projekta je podizanje kvalitete obrazovanja odraslih prema potrebama poslodavaca, kako bi polaznici osigurali konkurentnost na tržištu rada. Provedba projekta završava koncem studenoga ove godine.  .

Od ideje do realizacije

Ideja za projekt proizašla je kroz suradnju Srednje škole Ivanec s tvrtkom Infoproces d.o.o. iz Zagreba, koja je također partner na projektu.

– Srednja škola Novi Marof također je svjesna evidentnih problema na području tržišta rada glede visoke stope nezaposlenosti, manjka kvalificiranoga ljudskoga kapitala i neusklađenosti vještina s potrebama tržišta rada. Cjeloživotno obrazovanje u Hrvatskoj i programi obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja u nedovoljnoj mjeri omogućavaju stjecanje znanja, vještina i kompetencija za zanimanja potrebna na tržištu rada. Posljedica toga je visoki postotak onih koji nakon završenog obrazovanja ulaze u dugotrajnu nezaposlenost, što rezultira negativnim trendom koji sve više raste – istaknula je Jasminka Behin, ravnateljica Srednje škole Novi Marof.

– Kod izrade projekta, nositelj projekta vodio se istraživanjem portala Moj posao, prema kojem su poslodavci na visokom drugom mjestu iskazali potrebu za poznavanjem poslovnih aplikacija. Upravo iz tog razloga odlučeno je razviti novi program osposobljavanja za specijalista poslovne podrške, koji će polaznicima pružiti stjecanje širokog spektra primjenjivih znanja iz područja pravnih i računovodstvenih propisa koji reguliraju poslovanje u Republici Hrvatskoj, kao i primjenu informatičkih tehnologija u upravljanju i dizajniranju poslovnih procesa – objasnila je Behin.

Provedba projekta 

Svaka od škola će u pilot-program upisati po 12 polaznika. Kroz projekt osigurani su materijali i prijevoz za polaznike te će se u pilot-fazi provedbe osposobljavati primarno mlade nezaposlene osobe do 29 godina s prostora Novog Marofa i Ivanca. 

U proteklih šest mjeseci, uz mnogobrojne projektne aktivnosti, provedena je analiza tržišta rada te su na temelju dobivenih rezultata izrađeni dokumenti Standard zanimanja, Standard kvalifikacije te tri nastavna programa osposobljavanja za Specijalista poslovne podrške, usklađeni s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom.

Analiza tržišta rada provedena je u razdoblju od siječnja do ožujka i bazirala se na 186 poslodavaca, od čega je istraživanje uspješno provedeno na uzorku od 32 organizacije iz 10 županija iz svih pet hrvatskih regija (prema HKO-u). Znanja i vještine koji su utvrđeni anketom među poslodavcima pokazuju porast potrebe za naprednim informatičkim znanjima te porast potrebe za povezivanjem kompetencija iz raznih zanimanja na jednom radnom mjestu u podsektoru Ekonomije.

 

Standard zanimanja

Nakon dobivanja odobrenja za izvođenje novoga nastavnog programa od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Srednja škola Novi Marof i Srednja škola Ivanec započet će s provedbom pilot-edukacije za “Referenta/icu poslovne podrške”

Poslodavci su potvrdili samo polazište projekta, a to je da trenutno ne postoji niti jedan obrazovni program kroz koji bi polaznici uspjeli steći navedena znanja, naročito praktična znanja koja se odnose na upravljanja poslovnim procesima.

Tri su nastavna programa osposobljavanja: Specijalist poslovne podrške administracije i financija, Specijalist poslovne podrške prodaje i marketinga te Specijalist poslovne podrške nabave i skladišta

– Sukladno podacima Analize, nastavnici i ravnatelji Srednje škole Ivanec i Srednje škole Novi Marof, pod vodstvom vanjskog stručnjaka za HKO, izradili su Standard zanimanja, Standard kvalifikacija te tri nastavna programa osposobljavanja: Specijalist poslovne podrške administracije i financija, Specijalist poslovne podrške prodaje i marketinga te Specijalist poslovne podrške nabave i skladišta.

U skladu s uputama Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, koja je odgovorna za izdavanje mišljenja na programe, navedeni programi integrirani su u jedan program osposobljavanja za „Referenta/icu poslovne podrške“. Nastavni programi izrađeni su prema metodologiji HKO-a te se baziraju na ishodima učenja odnosno na kompetencijama koje će polaznici steći nakon uspješno završenog programa osposobljavanja– ističe voditeljica projekta Kristina Jug.

Pilot-edukacija 

Nakon dobivanja odobrenja za izvođenje novoga nastavnog programa od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Srednja škola Novi Marof i Srednja škola Ivanec započet će s provedbom pilot-edukacije za “Referenta/icu poslovne podrške”. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih pozitivno je ocijenila integrirani nastavni program za spomenuto zanimanje. Na temelju tog mišljenja Srednja škola Novi Marof zatražila je odobrenje programa od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. U mjesecu kolovozu planiran je početak provedbe pilot-edukacije u obje škole.

– Nastavnici-predavači u obrazovanju odraslih tijekom provođenja projekta uspješno su završili edukaciju za rad u ERP poslovnom sustavu, te će prije izvođenja programa još biti educirani za rad u sustavu za e-učenje. Praktičnu nastavu iz ERP poslovnog sustava polaznici će imati u školi, dok će teorijski dio gradiva svladavati samostalno, preko sustava za e-učenje, čime će im se omogućiti fleksibilnost i aktivno učenje od kuće.

Svaka od škola će u pilot-program upisati po 12 polaznika. Kroz projekt osigurani su materijali i prijevoz za polaznike te će se u pilot-fazi provedbe osposobljavati primarno mlade nezaposlene osobe do 29 godina s prostora Novog Marofa i Ivanca, dok će kasnije, nakon završetka projekta, program moći polaziti svi zainteresirani polaznici koji imaju završenu četverogodišnju srednju školu – istaknula je Jasminka Behin, ravnateljica Srednje škole Novi Marof. 

Sve daljnje aktivnosti

Daljnje projektne aktivnosti usmjerene su prema evaluaciji provedene pilot-edukacije te procjeni kvalitete rada Srednje škole Novi Marof i Srednje škole Ivanec. U zadnjoj fazi provedbe projekta koordinator samovrednovanja Srednje škole Novi Marof, kao i koordinator Srednje škole Ivanec, provode analizu trenutnog stanja i kapaciteta škole, a cilj je dobiti uvid u stavove i razmišljanja ciljanih skupina o djelovanju Srednje škole Ivanec i Srednje škole Novi Marof te na temelju tih rezultata i SWOT analize izraditi Plan unapređenja rada za obje škole. – Ovim će projektom Srednja škola Novi Marof, iako djeluje tek tri godine, pokrenuti obrazovanje odraslih za navedeno zanimanje, ali i za zanimanja koja se izvode u redovnoj nastavi: ekonomist i prodavač. Benefit koji su ostvarili nastavnici ekonomske grupe predmeta kroz ovaj projekt obogatit će također i nastavu u redovnom obrazovanju – naglasila je Jasminka Behin. 

U kolovozu započinje besplatna pilot-edukacija za po 12 polaznika u Srednjoj školi Novi Marof i Srednjoj školi Ivanec. Pilot-edukaciju mogu upisati sve zainteresirane nezaposlene osobe do 29 godina sa završenom četverogodišnjom srednjom školom.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Sve nedjelje, praznike i blagdane do kraja 2024. gradonačelnik Varaždina proglasio javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Svih 50 nedjelja, praznika i blagdana do kraja 2024. godine u Varaždinu se Zaključkom gradonačelnika Nevena Bosilja proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima, objavio je Grad Varaždin na svojoj službenoj internetskoj stranici.

Grad Varaždin je u suradnji s Turističkom zajednicom u zaključku koji će se početi primjenjivati od 1. travnja 2024. detaljno razložio da će  u cilju povećanja  kulturno-turističku ponude organizirati  niz javnih manifestacija koje će trajati punih devet mjeseci.

Tako je u zaključku detaljno  navedeno: od 1.4. do 31.5. će biti održana manifestacija Proljeće u Varaždinu, u sklopu koje će biti održano 90 programa, nakon toga, od 1.6. do 22.8.2024.godine bit će održana manifestacija Ljeto u Varaždinu, u sklopu koje će biti održano oko 80 programa, 15.08.2024.godine, blagdan Velike gospe, od 23.8. do 1.9.2024. godine bit će organizirana  manifestacija Špancirfest u sklopu koje će biti održano 500 programa, od 2.9. do 28.11.2024. godine bit će organizirana manifestacija Jesen u Varaždinu s planiranih 50 događanja, a od 29.11.2024. godine do 31.12.2024. godine manifestacija Advent u Varaždinu s planiranih 100 različitih programa.

Pored nedjelja u vrijeme navedenih manifestacija, navedeno je i 11 neradnih dana do kraja godine:

01.04.2024.      Uskršnji ponedjeljak – Ponedjeljak

17.04.2024.      Dan izbora – Srijeda

01.05.2024.      Praznik rada – Srijeda

30.05.2024.      Dan državnosti i Tijelovo – Četvrtak

22.06.2024.      Dan antifašističke borbe – Subota

05.08.2024.      Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – Ponedjeljak

15.08.2024.      Velika Gospa – Četvrtak

01.11.2024.      Dan svih svetih – Petak

18.11.2024.       Dan sjećanja na žrtve Dom.  rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje –  Ponedjeljak

25.12.2024.      Božić – Srijeda

26.12.2024.      Sveti Stjepan – Četvrtak

Navedenim zaključkom tih dana u vremenu od 6:00 do 22:00 sata omogućuje  se prigodna prodaja na kioscima i štandovima koji su dio javnih  i sajamskih manifestacija,  a u vrijeme blagdana Velike Gospe te manifestacija Špancirfest i Advent  vrijeme prigodne prodaje produžuje se do  24:00 sata.

U zaključku se obrazlaže kako u  cilju produženja turističke sezone i povećanja obujma turističke ponude Grad Varaždin i Turistička zajednica grada Varaždina provode različite aktivnosti na proširenju njegove kulturno-turističke ponude. Na temelju dosadašnjih vrlo uspješnih manifestacija Špancirfest  i  Advent u Varaždinu, koje su u bitnome doprinijele rastu dolazaka turista cijele 2023. godine od čak 21% u odnosu na 2022.godinu,  finaliziraju se pripreme  programa i projekta koji će ove godine  još više povećati kulturno-turističku ponudu grada, a time i broj gostiju te ukupnu potrošnju u trgovini i ugostiteljstvu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Budite dio UNIN Connect Weeka Sveučilišta Sjever – najvećeg izdanja do sada!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pripremite se na Tjedan karijera Sveučilišta Sjever, jedan od najvećih i najznačajnijih događaja u regiji kada je riječ o povezivanju gospodarstva i društvene zajednice.

UNIN Connect Week održat će se od 13. do 17. svibnja u Sveučilišnom centru Varaždin i Sveučilišnom centru Koprivnica.

Već sada tradicionalni Tjedan karijera ove će godine okupiti rekordan broj renomiranih poslodavaca i predstavnika poslovne zajednice te smo spremni na najveće i najuzbudljivije izdanje do sada.

Sveučilište Sjever jedino je hrvatsko sveučilište koje organizira Tjedan karijera s panel raspravama i bogatim programima svakog dana Tjedna karijera, i to prva tri dana u Sveučilišnom centru Varaždin i dva dana u Sveučilišnom centru Koprivnica, a interes od strane poslodavaca kao i od strane studenata svake je godine sve veći.

Uz veliku potporu Varaždinske županije, Hrvatske gospodarske komore i ostalih partnera UNIN Connect Week je postao sinonim za inovaciju, izvrsnost i nevjerojatne karijerne prilike. Rekordan interes poslodavaca za ovogodišnje izdanje jamči neponovljivu priliku da se povežete s najboljima u industriji i budete dio jedinstvenog događaja na kojem tvrtke i poslodavci upoznaju studente, svoje buduće kadrove, a studenti pritom imaju priliku ostvariti izravnu suradnju s budućim poslodavcima i steći nove kontakte.

UNIN Connect Week je događaj koji mijenja igru na tržištu rada u našoj regiji te nije samo još jedan tjedan karijera već je prilika za revoluciju u povezivanju poslovne zajednice i studenata te stvaranje mostova između talenata i poslodavaca.

Pridružite nam se i budite dio ovog nevjerojatnog iskustva na Sveučilištu Sjever!

Studenti – pokažite svoj potencijal, istaknite svoje vještine i osvojite svoju budućnost! Poslodavci – predstavite svoj rad i otvorite vrata vrijednim i kreativnim stručnjacima koji svojim znanjima mogu transformirati vaše poslovanje na još jednu stepenicu više!

Vidimo se od 13. do 17. svibnja na Sveučilištu Sjever i budite dio revolucije u svijetu karijera na Connect Weeku!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje