Povežite se s nama

Međimurje

Nove usluge u zdravstvu smanjit će liste čekanja

Objavljeno:

- dana

ULAGANJA

U četvrtak, 11. svibnja, održana je početna konferencija projekta “Povećanje broja usluga i poboljšanje uvjeta u pružanju primarne zdravstvene zaštite u Međimurskoj županiji“.

Time je službeno započela provedba projekta koji će trajati do 21. ožujka 2019. godine uz partnere koncesionare i Dom zdravlja Čakovec. Projekt je težak 7,6 milijuna kuna, a sredstva će se uložiti u 710 komada dijagnostičko-terapijske i ostale medicinsko-tehničke opreme za 20 ordinacija koncesionara i 22 ordinacije Doma zdravlja.

Liste čekanja

Nova ulaganja trebala bi poboljšati pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti posebice stanovnicima iz udaljenijih dijelova Županije. Kako je rečeno na konferenciji, nova će ulaganja omogućiti obavljanje većeg broja dijagnostičko-terapijskih postupaka na lokalnoj razini, uz manje upućivanje na specijalističke preglede u bolnice. Time će se smanjiti liste čekanja, uvesti 167 novih usluga za sve Međimurce, ali i smanjiti broj uputnica u Županijsku bolnicu Čakovec za osam posto.
O projektu je govorila i njegova voditeljica Mateja Hranjec Varga.

Građanima u svim dijelovima Županije bit će dostupno 167 novih zdravstvenih usluga

– Dobit ćemo najmoderniju opremu, prilagoditi se potrebama osoba s invaliditetom, adaptirati sanitarne čvorove radi ugradnje WC-a za osobe s invaliditetom u ambulantama Doma zdravlja Nedelišće, Mursko Središće, Sveta Marija, Prelog i Donji Kraljevec i izgraditi dizalo u Domu zdravlja Čakovec. Na šest lokacija prostori će se prilagoditi potrebama slijepih – objasnila je. Ovim se projektom nabavlja i multifunkcionalni aparat za fizikalnu terapiju, ultrazvuk za gustoću kostiju, ginekološki ultrazvuk i druga oprema.

 

710 novih komada dijagnostičko-terapijske i ostale medicinsko-tehničke opreme namijenjeno je poboljšanju uvjeta rada u 20 ordinacija koncesionara i 22 ordinacije Doma zdravlja Čakovec

Izvor:
Foto:

Međimurje

Međimurje: na 117 uzoraka evidentirana tri pozitivna nalaza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 117 uzoraka, od čega su evidentirana 3 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 2,5 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se jedna osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 37. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 61 685 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, nema  otpuštenih pacijenata, kao ni pacijenata na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Na današnji dan 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji za osobe testirane PCR metodom je 26 pozitivnih na 100 000 stanovnika, dok je 14-dnevna incidencija pala na 60. Smanjen je udio pozitivnih u broju testiranih te je u proteklih 7 dana na ukupan broj testiranih osoba svega 6% pozitivnih.

Nastavite čitati

Međimurje

„Sportsko ljeto“ u Nedelišću: kampovi iz osam sportova za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Općina Nedelišće je i ove godine za vrijeme trajanje ljetnih školskih praznika organizirala sportske kampove. Aktivnosti pod nazivom „Sportsko ljeto“ održavat će se od 12. srpnja do 3. kolovoza za učenike od prvog do osmog razreda osnovnih škola s područja Općine. Kampovi će se održavati u dvorani Atona.

– Poznato je da je bavljenje sportom korisno i poželjno kako za odrasle osobe, tako i za djecu. Vježbanje čuva i unapređuje zdravlje, utječe na tjelesni razvoj, razvoj osobina i vještina kod djeteta, te na usvajanje motoričkih znanja i dostignuća. Djeca kroz sport razvijaju samostalnost, lakše sklapaju prijateljstva i poboljšavaju sposobnost koncentracije i niz različitih potreba – potrebe za kretanjem, druženjem, sigurnošću i redom, samoostvarenjem, pripadanjem… Sportom se promiče zdrav stil života, potiče timski duh, razvija disciplina i stvaranje radnih navika – poručuju organizatori koji pozivaju sve zainteresirane da se prijave te tako provedu ljeto aktivno.

Djeci su na raspolaganju kampovi iz nogometa (12.-16. srpnja, 9-11 sati), odbojke (12.-16. srpnja, 18-20 sati), tenisa (2.-6. kolovoza, 9-11 sati), karatea (9.-13. kolovoza, 9-11 sati), košarke (9.-13. kolovoza, 18-20 sati), atletike (16.-20. kolovoza, 18-20 sati), rukometa (23.-26. kolovoza, 8-11 sati) i gimnastike (30. kolovoza – 3. rujna, 11-13 sati).

Cijena sudjelovanja na jednom kampu je 50 kuna, dok se za dolazak na sve kampove treba izdvojiti 100 kuna. Uplate se obavljaju na recepciji Atona radnim danom od 8 do 21 sat.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!