Povežite se s nama

Međimurje

Novi članovi “Čakovečkih mališana” raspjevano kreću u novu sezonu

Objavljeno:

- dana

MALI SLAVUJI

Više od deset godina predškolci i osnovnoškolci okupljeni u čakovečki dječji zbor “Čakovečki mališani” svojim izvedbama dječjih pjesama uveseljavaju čakovečku publiku.

Ovih je dana u tijeku i upis novih članova u ovaj dječji zbor, što je otkrila njihova voditeljica profesorica Lana Cvrtila.

Uspješna godina

Zbor se sastoji od djevojčica i dječaka od pet do jedanaest godina, a profesorica Lana Cvrtila voditeljica je zbora posljednje dvije godine. Osvrnula se i na prošlu sezonu, za koju kaže da je bila vrlo uspješna.

– Imali smo puno nastupa tijekom godine, a najvažniji koji mogu izdvojiti bio je u lipnju. Nastupali smo u Katoličkom domu u Čakovcu. To je bio naš samostalni koncert s kojim smo obilježili kraj školske godine – rekla je profesorica i dodala da su izveli vrlo simpatičan program u trajanju od 45 minuta.

Na repertoaru “Čakovečkih mališana” trenutno su pjesme vezane uz jesen, a obilježit će i Dječji tjedan

– Čak smo izveli jednu točku sa solisticom iz zbora, a djeca su bila odjevena u plavo-žutu kombinaciju, haljinice i majice, što je cijelom nastupu dalo dodatnu vrijednost –objasnila je prof. Cvrtila, posebno ponosna što su se i ove godine u dječji zbor upisali novi članovi. Naime, u rujnu su održani upisi novih članova dječjeg zbora i počinju probe koje će se održavati u prostorijama III. osnovne škole Čakovec.

– Proba počinje u 18.30 sati i završava u 20 sati, što većini djece odgovara. Njima, ali i meni kao njihovoj profesorici, jako je lijepo na probama jer puno pjevamo i zabavljamo se, čak se i sami javljaju da otpjevaju pjesmice koju su naučili u vrtiću ili školi – objasnila je profesorica.

Na repertoaru “Čakovečkih mališana” trenutno su pjesmice vezane uz jesen, a traju i pripreme za veći nastup u listopadu ove godine povodom obilježavanja Dječjeg tjedna, kojim se želi doprinijeti podizanju opće svijesti o važnosti i položaju djece u današnjem društvu.

Besplatna članarina

– Nakon toga polako ćemo uvoditi božićni repertoar, djeci sigurno najljepši, i pripremati se za nastupe za dolazak svetog Nikole i slično – objasnila je profesorica Cvrtila nadolazeće planove.

Dodala je kako je pohađanje zbora “Čakovečki mališani” za djecu, odnosno njihove roditelje, potpuno besplatno i da se zbor financira iz koordinacijskog sustava Društva “Naša djeca” Grada Čakovca.

– Pozivam svu dječicu, veliku i malu, koja vole pjesmu i druženje da nam se priključe u zbor. Vjerujem da će im biti jako lijepo – rekla je profesorica Cvrtila, koja će i dalje uvježbavati “Čakovečke mališane”.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje