Povežite se s nama

U fokusu

Novi direktor Aquatehnike: Tvrtka grca u dugovima, ali imam formulu izlaska iz krize

Objavljeno:

- dana

Mirko Andabaka

Aquatehnika je u kritičnom stanju i gubitci su ogromni, ali novi direktor tvrtke, Mirko Andabaka, vjeruje da ima formulu izlaska iz krize.

Tvrtka kćer Varkoma je u prvih deset mjeseci ove godine imala devet milijuna kuna gubitka koji će do kraja godine vjerojatno narasti na 11 milijuna. U obrađenom su periodu prihodi iznosili 13,8 milijuna kuna, a rashodi 23 milijuna kuna. Do kraja godine, gubitak će biti 10 -11 milijuna kuna. Lanjsku je godinu tvrtka završila s oko pet milijuna kuna gubitka.

Predsjednik Nadzornog odbora, Božo Soldo je jutros u razgovoru s novinarima u Gradskoj vijećnici rekao  kako je potpuno nejasno zašto je tvrtka sa dobrim rezultatima do 2015. godini ovako drastično posrnula.

-Da nema potpore matične tvrtke, Varkoma i Grada Varaždina vjerojatno bi već završila u stečaju – rekao je predsjednik Upravnog odbora, Željko Bunić i istaknuo kako je tvrtka po dolasku nove gradske vlasti bila u rasulu.

Kako se trošio novac i modus ponašanja dobro se vidi na primjeru kupovine skupocjene telekomunikacijske  opreme.

— Nevjerojatno je kako nelikvidna tvrtka u tvrtka u trenutku dok ne plaća dobavljače kupuje najnovije modele IPhonea, Samsug Galaxija, ali i dronove, kamere… – rekao je Željko Bunić i dodao da sa bivšim direktorom Darkom Katančićem pregovara oko povrata imovine tvrtke.

Pregledavaju se i paušalni ugovori koje je bivša uprava sklapala na rok od godinu dana, a ne vidi se njihova prava svrha, a zbog svega nova Uprava već ima spremne dokumente za prijavu DORH-u.

Novog direktora, očigledno je, čeka puno posla ali on je, kaže na to i navikao. Gužva za direktorsko mjesto nije bila velika, štoviše – Mirko Andabaka se jedini javio u drugom krugu natječaja. Dvojica kandidata iz prvog kruga nisu zadovoljila uvjete.

Mirko Andabaka za sebe kaže da je prvenstveno operativac i da je situacija što se tiče dugova dobavljačima pod kontrolom.

-Otkad  sam 1. prosinca stupio na dužnost direktora razgovarao sam s većim dobavljačima tvrtke o reprogramiranju duga kako ne bi došlo do eventualne blokade tvrtke. Naime, plaćanje obveza prema dobavljačima kasni, no plaća radnicima normalno ide – rekao je.

Aquathenika ukupno ima 99 zaposlenih, bruto plaća je od 9.500 do 10.000 kuna, božićnica će se redovno isplatiti i trenutno se ne razmišlja o otpuštanjima.

Međutim, da bi tako i ostalo tvrtka mora, rečeno je ostvarivati i dva do tri puta veći promet  i zasad je najveći oslonac posao na aglomeraciji, a direktor kaže da bi se prihod mogao ostvarivati i na sanacijama klizišta, uređivanju vodotokova, održavanju putova … a za što tvrtka ima kapacitet.

Mirko Andabak najavljuje koordinaciju svih službi , koje dosad nije bilo, a zbog čega je, smatra, tvrtka i došla u ovako teško stanje.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Niste sigurni na koje biralište sutra trebate izaći? Ovdje provjerite koje je vaše biračko mjesto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sutra, 17. travnja, održavaju se parlamentarni izbori. Birališta se otvaraju u 7 sati i moći će se glasovati do 19 sati.

Službena promidžba završila je u ponoć, nakon čega je u Hrvatskoj nastupila izborna šutnja. Na parlamentarnim izborima bira se 151 zastupnik i to u 12. izbornih jedinica. Varaždinska, Međimurska, Krapinsko – zagorska i mali dio Zagrebačke županije pripada III. izbornoj jedinici.

Tako je u našoj izbornoj jedinici predano čak 16 pravovaljanih kandidacijskih listi parlamentarnih stranaka i nezavisnih lista. S obzirom da postoji mogućnost preferencijalnog glasanja, u srijedu 17. travnja, moći ćete zaokružiti bilo koje od 224 ponuđenih imena kandidata. Druga je mogućnost naravno zaokružiti samo broj liste.

Svi oni koji žele provjeriti svoje podatke u registru birača te koje je točno njihovo biračko mjesto mogu to učiniti na posebnim stranicama Ministarstva uprave.

Ukoliko niste sigurni, provjerite na kojoj je adresi vaše biračko mjesto. Popis svih biračkih mjesta po izbornim jedinicama možete pronaći OVDJE.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija, Mali Bukovec i Bukotermal kreću u realizaciju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i njihova tvrtka Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru i druge u Hrvatskoj.

Bukotermal je, naime, ostvario i posljednji uvjet da se krene u realizaciju ovog najvećeg projekta u povijesti Varaždinske županije: potpisan je ugovor s INA-om o kupoprodaji zemljišta na kojem se nalazi bušotina Lunjkovec-1, čime su riješeni svi imovinsko-pravni odnosi.

– Riječ je o čestici koja je izrazito važna jer se na njoj nalazi bušotina Lunjkovec-1 koja će u proizvodnji električne energije služiti kao utisna bušotina za povrat ohlađene vode natrag u geotermalni rezervoar, odnosno u geotermalno ležište. Riješeni imovinsko-pravni odnosi sada omogućuju projektiranje i ishođenje građevinske dozvole za izgradnju geotermalne elektrane, vrelovoda te pripadajućih naftno-rudarskih, elektro-energetskih i strojarskih objekata. Također, kupnja ovog zemljišta je važna i za projektiranje te ishođenja lokacijskih, naftno-rudarskih i građevinskih dozvola za nove parove proizvodno–utisnih bušotina, jer se upravo na tom zemljištu planiraju dvije nove utisne bušotine – navodi direktor Bukotermala Alen Požgaj.

Ovo važno ulaganje se pokreće nakon što su istraživanja potvrdila da se na eksploatacijskom polju Lunjkovec – Kutnjak na dubini od 2.345 metara nalazi nalazište geotermalne vode topline 142 stupnja Celzija, što je odličan potencijal za proizvodnju električne energije.

Uz proizvodnju električne energije, moći će se koristiti toplinska energija snage oko 90 megavata u agrotermalne svrhe, odnosno za grijanje staklenika i plastenika za proizvodnju cvijeća, voća i povrća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje