Povežite se s nama

Život i društvo

Novi Marof: potpisan ugovor za adaptaciju društvenog doma u Strmcu

Objavljeno:

- dana

U prostorijama Grada Novog Marofa potpisan je ugovor o izvođenju radova na adaptaciji Društvenog doma u Strmcu.

Ugovor vrijedan 1.754.432,75 kuna potpisali su gradonačelnik Siniša Jenkač i direktorica tvrtke Kontura d.o.o. Klaudija Korade, a odnosi se na građevinsko-obrtničke radove, radove na vodovodu i kanalizaciji, radove na uređenju okoliša, strojarskim instalacijama i elektroinstalacijama.

– Do kraja ovog mandata uredit ćemo, djelomično ili kompletno, desetak domova, tako da stvaramo jednake uvjete za sve naše stanovnike, bez obzira iz kojeg dijela grada dolaze. Novi Marof je izrazito razvedeni grad i svako naselje ima svoje potrebe za ovakvim prostorom – rekao je gradonačelnik Jenkač izrazivši zadovoljstvo potpisanim ugovorom za još jednu vrijednu investiciju.

– Drago mi je što će Društveni dom biti kompletno adaptiran. Riječ je o domu u kojem je trenutno jedan, no imali smo i dva poslovna subjekta, što znači da objekt doista opravdava svoje postojanje, odnosno ulaganje u njega. S druge strane, imamo aktivne vatrogasce i Udrugu žena, stoga je ovaj objekt itekako važan za naše Strmečane i doprinijet će njihovom kvalitetnijem i boljem životu, ali i svih onih koji dolaze u Strmec – naglasio je gradonačelnik.

Podsjetio je da je prije tjedan dana potpisan ugovor za obnovu bivšeg Centra za socijalnu skrb, u kojem će većina prostora biti namijenjena umirovljenicima.

– Ukupno, s tim novim projektom, riječ je o oko 1,5 milijuna kuna koje smo proveli i koje ćemo provesti kroz projekte „54+” i „Nemirne uMirovljenike”. Uvijek nastojimo ulagati u one prostore koji stvaraju dodane vrijednosti.

Predsjednik Gradskog vijeća Novog Marofa Mladen Benjak, mještanin Strmca, naglasio je kako je ovo druga faza uređenja Društvenog doma, dok se u prvoj uređivalo krovište.

– Društveni je dom centar okupljanja svih mještana i velik je dio naših života vezan upravo uz dom u kojem se odvijaju brojna društvena događanja. U njemu ujedno rade udruge, a tu je i trgovina mješovitom robom i kafić, također važni za odvijanje života u mjestu. Osim toga, tu su osigurana i četiri radna mjesta, a kroz najam prostora će u idućih 15 do 20 godina biti vraćen veći dio investicije – pojasnio je Bednjak.

Naglasio je da se uređenjem društvenih domova omogućuju bolji uvjeti za društvena događanja, život i rad udruga.

– Domovi se uređuju tako da idućih 20 do 30 godina budu u funkcionalnom stanju, bez dodatnih ulaganja, a uređeni će domovi dati i ljepšu vizuru mjesta jer su uglavnom ili u samom centru ili blizu centra mjesta u kojem su izgrađeni – istaknuo je Benjak.

Život i društvo

FOTO Ministrica Vučković u novomarofskom Dječjem vrtiću: Ovo je projekt po najvišim standardima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof u dogradnju i energetsku obnovu svojeg Dječjeg vrtića uložio je 13 milijuna kuna.

Dogradnja Dječjeg vrtića sufinancirana je bespovratnim sredstvima Europske unije putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a u subotu je vrtić posjetila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Obišavši u društvu gradonačelnika Siniše Jenkača obnovljeni i dograđeni vrtić, ministrica Vučković je naglasila da je riječ o projektu koji se financira iz  programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede.

– Mi imamo niz takvih projekata u Varaždinskoj županiji, a i diljem Hrvatske je gotovo dvjesto vrtića izgrađeno ili rekonstruirano ili pak je u tijeku izgradnja i rekonstrukcija u organizaciji Ministarstva poljoprivrede. Naše ministarstvo jest zaduženo za poljoprivredu, ali ima i širu funkciju za ruralni razvoj. Osnovni nam je cilj, kojem smo prilično privrženi, podizanje produktivnosti i konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, no s tim u vezi je demografska obnova Hrvatske, preuzimanje gospodarstava od strane mladih. Da bi ti mladi ostajali u ruralnom prostoru, bavili se poljoprivredom, preuzimali nova znanja i vještine i zadržali interes, da bi nam ovaj prostor bio atraktivan, mora imati sve funkcije kao najbolje u odnosu na urbanije sredine u Hrvatskoj. Zato mi imamo i ovu mjeru u programu ruralnog razvoja i naša potpora vrtićima vrjednija je od milijardu kuna. Novomarofski vrtić je sjajan projekt po najvišim standardima, a naša je potpora gotovo 7 milijuna kuna – rekla je ministrica Vučković.

Gradonačelnik Jenkač je rekao da ova dva projekta doprinose većem standardu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Novom Marofu te zahvalio svima koji su sudjelovali u sufinanciranju ova dva projekta.

– Mogu samo izraziti zadovoljstvo što smo realizirali ovaj veliki projekt dogradnje i energetske obnove Dječjeg vrtića u Novom Marofu, sveukupno 13 milijuna kuna. Podignuti su standardi i povećani su kapaciteti. Zahvaljujem Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, kao i Ministarstvu za demografiju jer su svi oni sudjelovali u sufinanciranju uz naše vlastito učešće. Ovo je veliki projekt za Novi Marof, a posebno je važno da smo ga većinom financirali europskim novcem – naglasio je Jenkač.

Projekt energetske obnove bio je vrijedan gotovo 3 milijuna kuna, a sufinanciran je putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s 850 tisuća kuna.

Rekonstrukcija i dogradnja vrtića, „teška“ više od 9 milijuna kuna, sufinancirana je 85 posto sredstvima Europske unije.

Dječji vrtić je dograđen za četiri odgojne skupine u koje su smještena djeca jasličke dobi, što je itekako potrebno s obzirom na to da je natalitet u Novom Marofu u porastu.

Kapacitet vrtića je povećan gotovo dvostruko, a uz postojeće privatne vrtiće, u Novom Marofu su zadovoljene potrebe smještaja djece za sljedećih deset godina.

Inače, Dječji vrtić Novi Marof je započeo s radom 8. listopada 1972. godine, kada je u vrtić krenulo 36-ero djece o kojima je skrbilo pet djelatnika. Sada ima 188 mališana o kojima brine 36 djelatnika.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin poziva građane na prijavu štete od mraza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Područje Grada Varaždina je u periodu od 7. do 9. travnja bilo zahvaćeno mrazom pa je uslijed niskih temperatura došlo do oštećenja i propadanja cvjetova i plodova u dugogodišnjim nasadima.

Kako bi se utvrdili uvjeti za proglašenje prirodne nepogode od mraza, Gradsko povjerenstvo Grada Varaždina za procjenu šteta od prirodnih nepogoda poziva oštećenike na čijoj je imovini nastala šteta uslijed mraza na području Grada Varaždina, da se jave na Prethodni poziv koji je objavljen na stranicima Grada Varaždina.

Upiti u vezi prijava radnim danom od 11 do 13 sati na telefon: 042/402-523 ili putem e-pošte: [email protected]

Nastavite čitati