Povežite se s nama

Život i društvo

Novi Marof: potpisan ugovor za adaptaciju društvenog doma u Strmcu

Objavljeno:

- dana

U prostorijama Grada Novog Marofa potpisan je ugovor o izvođenju radova na adaptaciji Društvenog doma u Strmcu.

Ugovor vrijedan 1.754.432,75 kuna potpisali su gradonačelnik Siniša Jenkač i direktorica tvrtke Kontura d.o.o. Klaudija Korade, a odnosi se na građevinsko-obrtničke radove, radove na vodovodu i kanalizaciji, radove na uređenju okoliša, strojarskim instalacijama i elektroinstalacijama.

– Do kraja ovog mandata uredit ćemo, djelomično ili kompletno, desetak domova, tako da stvaramo jednake uvjete za sve naše stanovnike, bez obzira iz kojeg dijela grada dolaze. Novi Marof je izrazito razvedeni grad i svako naselje ima svoje potrebe za ovakvim prostorom – rekao je gradonačelnik Jenkač izrazivši zadovoljstvo potpisanim ugovorom za još jednu vrijednu investiciju.

– Drago mi je što će Društveni dom biti kompletno adaptiran. Riječ je o domu u kojem je trenutno jedan, no imali smo i dva poslovna subjekta, što znači da objekt doista opravdava svoje postojanje, odnosno ulaganje u njega. S druge strane, imamo aktivne vatrogasce i Udrugu žena, stoga je ovaj objekt itekako važan za naše Strmečane i doprinijet će njihovom kvalitetnijem i boljem životu, ali i svih onih koji dolaze u Strmec – naglasio je gradonačelnik.

Podsjetio je da je prije tjedan dana potpisan ugovor za obnovu bivšeg Centra za socijalnu skrb, u kojem će većina prostora biti namijenjena umirovljenicima.

– Ukupno, s tim novim projektom, riječ je o oko 1,5 milijuna kuna koje smo proveli i koje ćemo provesti kroz projekte „54+” i „Nemirne uMirovljenike”. Uvijek nastojimo ulagati u one prostore koji stvaraju dodane vrijednosti.

Predsjednik Gradskog vijeća Novog Marofa Mladen Benjak, mještanin Strmca, naglasio je kako je ovo druga faza uređenja Društvenog doma, dok se u prvoj uređivalo krovište.

– Društveni je dom centar okupljanja svih mještana i velik je dio naših života vezan upravo uz dom u kojem se odvijaju brojna društvena događanja. U njemu ujedno rade udruge, a tu je i trgovina mješovitom robom i kafić, također važni za odvijanje života u mjestu. Osim toga, tu su osigurana i četiri radna mjesta, a kroz najam prostora će u idućih 15 do 20 godina biti vraćen veći dio investicije – pojasnio je Bednjak.

Naglasio je da se uređenjem društvenih domova omogućuju bolji uvjeti za društvena događanja, život i rad udruga.

– Domovi se uređuju tako da idućih 20 do 30 godina budu u funkcionalnom stanju, bez dodatnih ulaganja, a uređeni će domovi dati i ljepšu vizuru mjesta jer su uglavnom ili u samom centru ili blizu centra mjesta u kojem su izgrađeni – istaknuo je Benjak.

Život i društvo

Varaždinski gradski buseki prelaze na ljetni vozni red

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 1. srpnja do 31. kolovoza 2022. godine, zbog manjeg broja putnika/učenika, primjenjivat će se novi vozni red gradskih buseka, javio je Grad Varaždin.

Isti je objavljen na internetskim stranicama Grada Varaždina na linku https://varazdin.hr/gradski-buseki/?search_q=buse.

Ovo je svakako dobro znati!

Nastavite čitati

Život i društvo

Ravnatelji osnovnih i srednjih škola u Županiji o energetskoj samodostatnosti škola i zaštiti okoliša

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija nastavlja s programima digitalizacije, energetske samodostatnosti i zaštite okoliša u svim obrazovnim ustanovama kojima je osnivač i to zahvaljujući programu „Školski DIZEL – DIgitalno i ZELeno“ koji je predstavljen na kolegiju ravnatelja osnovnih i srednjih škola.

Kako je istaknuo pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek riječ je o smjernicama za primjenu digitalnih tehnologija kao i za primjenu obnovljivih energija i zaštite okoliša u osnovnim i srednjim školama vodeći se pritom Nacionalnom razvojnom strategijom RH do 2030. godine, energetskom i digitalnom tranzicijom, stručnim analizama Instituta za razvoj poslovnog upravljanja – IMD i Svjetskog gospodarskog foruma –WEF.

– Varaždinska županija ima sposobnost digitalizacije osnovnih i srednjih škola, kao i sposobnost uvođenja globalnih mjerila za digitalizaciju. Prioritet digitalizacije i tehničkih standarda je STEM područje. Stoga su naši ciljevi određivanje tehničkih standarda opremanja digitalnim tehnologijama, daljnje uređenje prostora u cilju interaktivnosti s digitalnom opremom, podizanje sigurnosnog standarda u školskim prostorima, pokretanje razvojnih programa korištenjem digitalnih tehnologija te stvaranje sustava jednakih šansi i globalne konkurentnosti – prezentirao je pročelnik Huđek okupljenim ravnateljima te naglasio kako će digitalizacija doprinijeti efikasnosti školskog sustava, dati poticaj mjerama održivog razvoja školstva, važnost novih tehnologija u opremanju škola, kao i mogućnost formiranja zelenih praktikuma i radionica.

Što se tiče „zelenih“ smjernica Varaždinskoj županiji je za cilj uvođenje obnovljivih izvora energija i zaštite okoliša u školski sustav, uključenje u razvoj energetskih projekata, proizvodnja energije čime bi se doprinijelo racionalizaciji potrošnje energije, uvođenju izvrsnosti poslovanja školskog sustava, kao i doprinošenju njegovoj stabilnosti, dok će se financijski potencijal proizvedene energije preusmjeriti u razvoj.

– Zelene energije imaju značajnu ulogu na stabilnost poslovanja školstva. Čak je izvrsnost poslovanja školstva moguće prikazati modelom energije jer upravo zelene energije doprinose mjerenju uspjeha poslovanja na uravnotežen način. Uštede koje će se postići kroz proizvodnju energije omogućit će nam također pokretanje razvojnih programa, što je Varaždinskoj županiji od izuzetne važnosti, kao i postizanje sposobnosti poticanja mjera održivog razvoja i zaštite okoliša – naglasio je pročelnik Huđek.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zahvalio se svim ravnateljima na uspješnom završetku još jedne školske godine, koja unatoč brojnim izazovima, bilježi sjajne rezultate, prvenstveno po pitanju sudjelovanja učenika na raznim natjecanjima, te osvajanju brojnih nagrada i priznanja. Osvrnuo se i na proteklih 20-ak godina ulaganja u obrazovanje.

– Varaždinska županija osnivač je 47 obrazovnih ustanova – riječ je o 33 osnovne škole, 13 srednjih škola te jednom učeničkom domu. 2001. godine u svim tim našim osnovnim i srednjim školama bilo je svega 20-ak informatičkih učionica i isto toliki broj informatičara. Danas u našim školama ukupno imamo 4801 računalo, 126 nastavnika informatike i 124 informatičke učionice. Niti jedna škola tada nije proizvodila vlastitu energiju, odnosno imala krovnu mrežnu elektranu ili dizalicu topline. Danas 19 naših škola proizvodi vlastitu energiju, odnosno 40 posto obrazovnih ustanova je na obnovljivim izvorima energije. Kako smo svjedoci sve veće neizvjesnosti vezane uz rast cijena energenata – ovakve smjernice, odnosno program jedino su rješenje. Varaždinska županija će i dalje, kroz ovakav program, ulagati u opremanje svojih škola, projekte obnovljivih izvora energije kako bi škole bile energetski samodostatne. Naravno samim time doprinosit ćemo i zaštiti okoliša – zaključio je župan Stričak.

Na kolegiju je sudjelovala i pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Klaudija Brezovec koja je ravnatelje upoznala s provođenjem projekta županijske riznice u osnovnim i srednjim školama te zamjenica župana Silvija Zagorec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje