Povežite se s nama

Međimurje

Novi načelnici u općinama Nedelišće, Goričan i D. Vidovec: rezultati posljedica programa, potpore, ali i situacije!

Objavljeno:

- dana

Nakon što je 16. svibnja održan prvi krug ovogodišnjih lokalnih izbora, najveći broj novih mandata i dužnosnika je poznat. U većini međimurskih jedinica lokalne samouprave nije bilo promjena, ni prevelikih iznenađenja, no u manjem broju njih ipak je došlo i do nekih neočekivanih rezultata.

Vjerojatno najneočekivaniji rezultat tako je polučila mlada Bojana Petrić, novoizabrana načelnica Općine Donji Vidovec, koja je na izbore izašla kao nestranačka osoba s potporom NL Matije Posavca, HSLS-a i HNS-a. Ona je osvojila 307 važećih glasova, dok je dosadašnji načelnik Josip Matulin kao kandidat grupe birača dobio 132 glasa.

Novoizabrana načelnica Donjeg Vidovca, Bojana Petrić

– Smatram da su na moju pobjedu najviše utjecali nezadovoljstvo mještana radom općinskog načelnika te velika podrška župana Matije Posavca i njegova zamjenika Josipa Grivca. Na odluku mještana da mi daju glas mogla je utjecati i činjenica da sam tijekom godina bila aktivna u nekim udrugama Donjeg Vidovca – kaže načelnica Petrić.

Naime, kao dijete plesala je u KUD-u Donji Vidovec, pomagala je oko nekih natjecanja kao trenerica djeci iz Društva “Naša djeca” te je kasnije bila trenericom u Otvorenoj zabavnoj školi nogometa (OFFS). Zatim je bila članica Udruge mladih koja je, nažalost, vrlo brzo ugasila svoje djelovanje, dodaje. Petrić je djelovala kao fizioterapeutkinja u NK-u “Vidovčan”, dok je trenutačno u MNK-u “Vidovski zlatari”, u kojem djeluju i članovi njezine obitelji. Društveni angažman nedvojbeno je pridonio tome što su je žitelji Donjeg Vidovca prepoznali kao novu mladu nadu svoga mjesta.

Program i podrška

Pobjeda Nikole Novaka u najvećoj međimurskoj i drugoj najvećoj hrvatskoj općini, Nedelišću, nije bila neočekivana, no mnoge je iznenadila činjenica da mu je to za rukom pošlo već u prvome krugu, rezultatom većim od 63 posto. Novak, se naime, borio protiv još dvojice jakih kandidata: njegov protukandidat Mladen Posavec (Nezavisna lista Matije Posavca, Demokrati, Centar) već je vodio Općinu tijekom dvaju mandata (2001. – 2009.), dok je Matija Žugec iz redova HDZ-a tajnik Udruge inovatora Hrvatske, a radio je i u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta te obnašao funkciju županijskog vijećnika.

– Pobjeda u prvom krugu rezultat je kombinacije dobroga programa i široke podrške. Ljudi me poznaju i poštuju, jer sam obrazovan, sposoban i kreativan. Bio sam zamjenik načelnika u proteklome mandatu i dubinski se upoznao s funkcioniranjem lokalne samouprave. Program je odlično napravljen, horizontalno je postavljen kad se govori o svim dobnim skupinama i dijelovima društva, a vertikalno je detaljno razrađen po svim naseljima, što garantira ravnomjerni razvoj općine.

Podrška građana je bila zaista velika, a velika je i podrška koalicijskih partnera. Situacija je bila otežavajuća okolnost, jer smo osim tradicionalnoga protukandidata s desnoga dijela političkog spektra ovoga puta imali i protukandidata s lijevoga političkog spektra, ali se pokazalo da nema većinsku podršku – naši birači su većinski odabrali nov i moderan način vođenja Općine nasuprot zastarjelim modelima – kaže Novak.

Novi ljudi

Neke je iznenadila i pobjeda Emanuela Sinkovića (HDZ), novog načelnika Općine Goričan, u kojoj je tijekom posljednjih 20 godina u pet mandata tu funkciju držao SDP-ov Mario Moharić, koji se ove godine nije ponovo kandidirao za načelnika.

– Uvjeren sam da su glasači prepoznali moje iskrene namjere i elan moje ekipe. Sastavio sam kvalitetnu listu s ljudima koji su stručnjaci u svom području djelovanja te koji svojim znanjem i iskustvom uvelike mogu pomoći radu Općine. Također, u pobjedi nam je pomogao i naš program koji planiram realizirati, koji uključuje sve one točke što muče naše mještane. Kad govorimo o izlaznosti, smatram da je izlaznost veća od 60% zapravo pravi pokazatelj da smo poštenom, pozitivnom kampanjom pokazali u kojem smjeru planiram voditi Općinu.

Vjerujem da su mještani prepoznali da je konačno vrijeme za promjene i da Općinom trebaju upravljati obrazovani, pošteni ljudi, s voljom i pripadajućim znanjem. Koristim priliku da se ovim putem još jednom iskreno zahvalim svojim dragim Gorčenkama i Gorčencima na ukazanu povjerenju: na meni i mojoj ekipi je da to povjerenje i opravdamo! – zaključuje Sinković.

Međimurje

FOTO Čakovečki Crveni križ i učenici SŠ Čakovec obilježili Svjetski dan prve pomoći

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec prošlog je tjedna obilježilo Svjetski dan prve pomoći, 12. rujna.

Fokus je ove godine bio na djeci, stoga su glavne aktivnosti uključivale niz preventivnih i spasilačkih vještina za siguran boravak u školi.

Tijekom cijeloga tjedna čakovečki volonteri pod vodstvom Alenke Novak išli su u vrtiće i škole, a svijest javnosti o prvoj pomoći podizali su i na Trgu Republike, gdje su im se pridružili i učenici volonteri iz Srednje škole Čakovec.

– Tijekom cijeloga tjedna bilo je radno, veselo i poučno. Posjećivali smo djecu u vrtićima i školi te smo ih učili kako mogu pomoći svojim vršnjacima u nevolji i kako da sigurno borave u školi. Na Trgu Republike isticali smo važnost kontrole krvnog tlaka i šećera u krvi, pa smo tako zainteresiranim građanima, kao i inače, mjerili tlak i šećer. Brojni prvašići i drugi građani također su došli naučiti kako se unesrećenom pruža prva pomoć – rekla je Alenka Novak iz GDCK-a Čakovec, dodavši da su ujedno obilježili i Tjedan borbe protiv tuberkuloze koji je trajao od 14. do 21. rujna.

Manjak volontera

U vrlo aktivnom čakovečkom Crvenom križu susreću se, nažalost, s manjkom volontera, stoga pozivaju srednjoškolce, ali i sve ostale zainteresirane građane da im se pridruže kako bi mogli kvalitetno nastaviti s provođenjem brojnih preventivnih, edukativnih i drugih aktivnosti te na taj način sebi i drugima omogućiti sigurniji i mirniji suživot.

Nastavite čitati

Međimurje

Na području Međimurja danas tri novozaražena koronom, ukupno 116 aktivnih slučajeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem evidentiran je 1 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji. Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirane su 454 osobe te su evidentirana 2 pozitivna nalaza, što je 0,44% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 5 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 116.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 12 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirane su 2 osobe, nema otpuštenih pacijenata. Nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje