Povežite se s nama

AUTOstil

Novi Peugeot 508 – radikalni fastback

Objavljeno:

- dana

Peugeot predstavlja radikalni fastback, novi Peugeot 508 koji stiže na hrvatsko početkom ožujka. S novom niskom i kompaktnom konstrukcijom, novim oštrim i snažnim dizajnom, sa spektakularnom unutrašnjosti koja dolazi s jedinstvenom izvedbom sustava Peugeot i-Cockpit, novi Peugeot 508 obećava intenzivne doživljaje.

Njegove uzorne vozne osobine, novi motori, tehnološka oprema, ali i generacijski skok u kvaliteti čine novi Peugeot 508 svjetskim predvodnikom uspona u višu klasu Marke.

Težnja dizajnera Marke bila je od klasične limuzine sa četverim vratima napraviti atraktivnu fastback coupé/limuzine s petorim vratima.

Novi je Peugeot 508 izrazito nizak, visine tek 1,40 m, fluidnih i aerodinamičnih linija u coupé duhu. Prednji kraj izgleda zadivljujuće i agresivno. Profinjena prednja maska izvedene s motivom šahovnice ističe se između svjetala Full LED. S lavom u sredini prednje maske i logotipom „508” na prednjem dijelu poklopca motora, novi Peugeot 508 posuđuje iz naslijeđa svojih vrlih prethodnika, modela Peugeot 504 i 504 coupé.

Automobil djeluje kompaktno, a zapravo je dugačak 4,75 m. Ugrađene ostakljene površine dodatno izduljuju siluetu i otkrivaju vrata bez okvira. U stražnjem je dijelu sjajna crna horizontalna letvica uokvirena stražnjim svjetlima te se sada ističe izražajnošću stražnjeg kraja posljednjih automobila Marke. Novi Peugeot 508 vješto sakriva prtljažnik ispod petih vrata obujma od 487 litara.

Pogled u unutrašnjosti odmah privlači spektakularna armaturna ploča izrazito visoke klase. Novi Peugeot 508 opremljen je, naime, najnovijom izvedbom sustava Peugeot i-Cockpit. Ploča se može u potpunosti podesiti i personalizirati (šest različitih načina prikaza), smještena je iznad ruba upravljača te najbliže vidnom polju prikazuje sve informacije korisne za vožnju (uključujući novu noćnu verziju). Središnji dodirni zaslon savršeno je ugrađen u armaturnu ploču, gotovo u savršenoj ravnini s njom.

Kapacitivni dodirni zaslon širokog formata u prvoj je razini izvedbe Active veličine 8”, a od razine Allure dolazi u visokoj razlučivosti s dijagonalom od 10”. Uz njega se nalazi šest prekidača koji podsjećaju na klavirske tipke, izvanredno ugrađenih u površinu ploče, koji omogućuju izravan i stalan pristup glavnim funkcijama za udobnost: radiju, klimatizaciji, navigaciji, postavkama vozila, telefonu, mobilnim aplikacijama i sustavu i-Cockpit Amplify.
Istaknuta na središnjoj konzoli, komanda automatskog mjenjača s osam stupnjeva prijenosa ima impulsne električne komande. Svojim dizajnom dodatno naglašava suvremenost vozačeva mjesta te s pomoću tipki na upravljaču u potpunosti pridonosi užitku vožnje.

U pogledu užitka u vožnji, novi Peugeot 508 je vjeran DNK-u marke. Stoga je opremljen tehnologijama te znanjem i umijećem koje su razvijene u Grupi PSA: uporabom platforme EMP2, zasigurno jedne od najboljih postojećih platformi (prosječno 70 kg manje u odnosu na prethodnu generaciju), primjenom nove tehnologije varenja, ugradnjom prigušujućih nosača motora, podešavanjem stražnje osovine multi-link…

Novi Peugeot 508 poziva na putovanje vrhunske kvalitete. Naime, odabir i kvaliteta materijala, bez obzira je li riječ o ukrasima ili presvlakama, uz pažnju koja je posvećena završnoj obradi, čine cjelinu koja putnike privlači svojim udobnim, suvremenim i rafiniranim ugođajem.

Novi Peugeot 508 je proizvodi se u tvornici u Mulhouse-u, a francuske tvornice Trémery i Douvrin opskrbljuju ga s motorima, stoga će od svog lansiranja imati oznaku «Origine France Garantie».

AUTOstil

Sutra obavezno upalite svjetla, a od 15. studenog nova pravila za vozače i kazne do gotovo 2000 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala preko dana od 1. studenog do 31. ožujka. Za nepoštivanje ove odredbe previđena je kazna od 30€.

Nakon što od 1. studenoga svi moraju voziti s upaljenim svjetlima i danju, od 15. studenoga obavezna je i zimska oprema.  Od 15. studenoga na prometnicama u zimskim uvjetima, kad je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica, obvezna će biti i zimska oprema na vozilima, a ta će obaveza na snazi biti do 15. travnja. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1863,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz trajektnih luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak. Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se četiri zimska pneumatika (M+S) ili

četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lancima za snijeg pripravnim na postavljanje na pogonske kotače.

Vozači su također dužni, prije uključivanja u promet, na vozilu očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu. Za vozila koja ne budu imala propisanu zimsku opremu propisana je kazna od 660 do 1990 eura za pravne ili fizičke osobe.

Nastavite čitati

AUTOstil

FOTO Varaždinska tvrtka Automobil – Lončar uložila milijun kuna u energetsku učinkovitost

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska tvrtka Automobil – Lončar d.o.o. uspješno je provela dva projekta energetske učinkovitosti.

Riječ je o projektima „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenje OIE u poslovnom objektu tvrtke AUTOMOBIL – LONČAR d.o.o.“, sufinanciranom iz fondova Europske unije, te „Gradnja punionica vozila na električnu energiju“ sufinanciranom od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Direktor prodaje Romano Puček ističe da je tvrtka, s ciljem daljnjeg razvoja, prijavila projekt „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenje OIE u poslovnom objektu tvrtke AUTOMOBIL – LONČAR d.o.o.“ na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina)“.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi se sukladno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u okviru prioritetne osi 4 „Promicanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije“, investicijskom prioritetu 4b „Promicanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije u poduzećima, specifičnom cilju 4b2 „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina)“.
Ukupna vrijednost Projekta prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 924.636,68 kuna, od čega se ukupno prihvatljivi troškovi projekta procijenjeni na 888.636,68 kuna. Dodijeljena bespovratna sredstva iznose 680.039,15 kuna te predstavljaju 76,53 % iznosa ukupno prihvatljivih troškova.
– Svrha projekta je smanjenje isporučene energije energetski troškovnoj cjelini poslovne zgrade tvrtke Automobil – Lončar d.o.o. za najmanje 41 % nakon provedbe mjera energetske obnove i uvođenje sustava obnovljivih izvora energije u svrhu proizvodnje električne energije uz smanjenje ispusta CO2 u iznosu od 10,00 tona na godišnjoj razini. Ujedno projekt doprinosi smanjenju tekućeg održavanja rasvjete u poslovnom prostoru i na vanjskim površinama te poboljšanju svjetlosno tehničkih uvjeta – rekao je Puček dodavši da se provedbom ovog projekta očekuje povećanje uštede energije, kao i povećanje količine energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije, na razini od 27.000 kWh.
Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija postojećeg sustava unutarnje i vanjske rasvjete objekta ugradnjom nove LED rasvjete, uvođenje sustava daljinskog nadzora i upravljanja potrošnjom energenata i vode te izgradnja sunčane elektrane na krovu objekta za proizvodnju električne energije.
U nazočnosti predstavnika tvrtke Euro Consulting d.o.o. – direktora Nikole Kučiša i voditelja projekta Darijana Vintera – te Alena Kišića, direktora Centra kompetencije za obnovljive izvore energije d.o.o., naglašeno je da su u projektu u potpunosti sudjelovale varaždinske tvrtke. Kišić je rekao da je sustav nadzora i upravljanja potrošnjom energenata njihov proizvod.
– Sustav eliminira sve nepotrebne potrošnje energije i stvara uštede, a s druge strane investitor u realnom vremenu vidi potrošnju što je bitno za kontrolu troškova. Sustav je ranije bio testiran, a ovo je njegova prva komercijalna primjena – dodao je Kišić.
Rezultat drugog projekta su tri punionice za električna vozila, jedna vanjska i dvije unutarnje. Ukupna vrijednost projekta je 68.625 kuna, prihvatljivi troškovi su 49.400 kuna, dok je udio sufinanciranja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 19.760 kuna, odnosno 40 posto.
– Napravili smo još jedan iskorak u poslovanje jer nam dolaze električna vozila. Budućnost je u električnim i hibridnim vozilima. A mi budućnost ovim projektima koje smo napravili, dočekujemo apsolutno spremni – zaključio je Puček.
Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje