Povežite se s nama

Život i društvo

Novi programi u području agroturizma te proizvodnje ljekovitog i aromatičnog bilja

Objavljeno:

- dana

PILOT PROJEKT ŠKOLE “ARBORETUM OPEKA”

Jeste li znali da Hrvatska uvozi oko 80 % ljekovitog i aromatičnog bilja potrebnog za proizvdonju farmaceutske i kozmetičke industrije?

Potencijali za uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja u Hrvatskoj nisu dovoljno iskorišteni, kao ni mogućnost (samo)zapošljavanja u toj djelatnosti.

Ima potencijala

Kako bi se tome stalo na kraj, Srednja škola “Arboretum Opeka” sa svojim partnerom, Poljoprivrednom školom iz Zagreba, započinje provedbu projekta “Stepenica više u poljorpivredi” u sklopu kojeg se planira razviti i uvesti taj program osposobljavanja, ali i program gospodarstvenik/ica u agroturizmu. Jer, strategije razvoja Varaždinske i Zagrebačke županije iskazuju potrebu i za razvijanjem turizma, osobito agroturizma, koji ima perspektivu postati značajan izvor prihoda i zaposlenosti. Trenutno je u tijeku analiza tržišta kroz koju se treba utvrditi koja su to znanja potrebna, a potom će se izraditi kurikulumi.
Inače, projekt “Stepenica više u poljoprivredi”sufinancira EU iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa Razvoj ljudskih potencijala 2007-2013., sheme za dodjelu bespovratnih sredstava – Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih – faza II. Vrijednost projekta je gotovo 735.000 kuna, pri čemu 95 posto se osigurava iz EU. Kroz projekt se planira unaprijediti znanja strukovnih nastavnika u obje škole, a bit će kupljena i oprema nužna za provedbu ovog pilot projekta osposobljavanja. Predstavljanje ovog projekta održat će se danas u 13 sati u srednjoj školi “Arboretum Opeka”

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

FOTO Učenici i djelatnici V.OŠ Varaždin obilježili Dan ružičastih majica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U holu V. osnovne škole Varaždin, učenici i razrednica 3. b te učitelji informatike postavili su jučer, 24. veljače, izložbu povodom obilježavanja nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Osim poruka koje su učenici napisali, učitelji informatike su se potrudili izraditi QR kodove putem kojih su učenici sa svojim pametnim mobitelima mogli pronaći tekstove koji imaju za cilj senzibilizirati i poučiti učenike različitim oblicima nasilja te načinima reagiranja i (samo)zaštite.

Učitelji i učiteljice su u utorak, 23. veljače, odslušali predavanje „Školskim zvonom protiv nasilja“, a voditelji Renata Sever, dipl. soc. radnica i Teodor Sabolić, mag. soc. rada,  govorili su o zakonskom okviru mjera za zaštitu djece i zaštite od nasilja u obitelji.

Iznijeli su praktične primjere slučajeva te dali preporuke kako razgovarati s roditeljima i kako razgovarati s djecom za koju se pretpostavlja da su ugrožena.

Svi preventivni programi održani su u svrhu poticanja pozitivnog i zdravog razvoja učenika V. osnovne škole Varaždin, ističu iz Škole.

Nastavite čitati

Život i društvo

Vlasnici i dalje traže njemačkog ovčara koji se zove Dinčo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dalje se traži njemački ovačar Dinčo.

Moguće da ga je netko prisvojio.

Ako ste primjetili psa u svom susjedstvu vlasnici mole da javite na broj 091 20 888 77.

Nalazniku nagrada 2000 kn.

Nastavite čitati