Povežite se s nama

U fokusu

Novi projekti za veću sigurnost prometa

Objavljeno:

- dana

ŽUC

Županijska uprava za ceste ove je godine odradila sve planirane radove. U suradnji s općinama i gradovima, krenuli su u neke višegodišnje projekte, a neki su projekti ove godine okončani.

– Tim smo zahvatima riješili pitanje odvodnje i izgradili nogostupe te smo na taj način podigli sigurnost prometa. S takvim ćemo projektima nastaviti i dalje – ističe ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački.
Osim toga, budući da na cestama Varaždinske županije postoji i oko 60 klizišta, što aktivnih, što potencijalnih, ŽUC svake godine riješi nekoliko najkritičnijih. Tako su ove godine sanirana kritična klizišta na području Kameničkog Podgorja, Vinice, Cestice, Bednje i Varaždinskih Toplica. Tijekom godine novim slojem asfalta, pak, presvučeno je i petnaestak kilometara cesta.

Manji proračun

U ŽUC-u su spremni i za hladne dane. Zimska služba je spremna, osigurane su dovoljne količine soli, a njena potrošnja će se pratiti i po potrebi naručivati dodatne količine. Županijska skupština prihvatila je i financijski plan ŽUC-a za iduću godinu koji iznosi 50,4 milijuna kuna.
– Nadamo se da će zima biti prosječna, pa ćemo s radovima krenuti odmah početkom građevinske sezone.

 

Ulaganja ćemo pokušati „pojačati“ preko fondova Europske unije, kaže Osonjački

Jedan od najvećih projekata je rekonstrukcija Frankopanske ulice u Ludbregu, najvažnije prometnice prema središtu sa zapadnog ulaza u grad. Radi se o o višegodišnjoj višemilijunskoj investiciji, a radovi će se izvoditi kroz nekoliko faza. Radit ćemo i na području Jalžabeta, Ludbrega, Ivanca, Lepoglave, u Oštricama na novomarofskom području… Diljem županije radit će se nove dionice cesta, proširenja i nogostupi, kako bi se još više podigla kvaliteta odvijanja prometa na području županije – rekao je Osonjački.
Proračun ŽUC-a za iduću godinu, inače, u odnosu na ovu godinu manji je za 3,2 milijuna kuna.

Odlična suradnja

– Ipak, usprkos tome, mogućnosti ulaganja u održavanje i gradnju cesta čak se i povećavaju, jer se preneseni manjak uspio prepoloviti u odnosu na prethodnu godinu, a nema više ni otplate dugoročnog zajma kredita čija je zadnja rata plaćena u listopadu ove godine – ističe ravnatelj varaždinskog ŽUC-a.
Napominje kako ŽUC već 16 godina, koliko postoji, ima odličnu suradnju s općinama i gradovima.

ŽUC pod svojom upravom ima 940 kilometara cesta na području županije

– Svi zajedno radimo na tome da se podigne kvaliteta odvijanja prometa. ŽUC pod svojom upravom ima 940 kilometara cesta koje se svakodnevno koriste. S obzirom na to, neke su ceste u lošem stanju i moramo ih dnevno održavati, dok ne napravimo cjelovitu obnovu. Dosta je problema, recimo, u brdskom dijelu županije, gdje sa svakom kišom imamo nekih poteškoća, no sve rješavamo u skladu s mogućnostima, tako da nema kritičnih točaka koje bi bitnije utjecale na sigurnost – rekao je Osonjački.

 Ukidanje pravilnika – dobro!

U ŽUC-u će ovu godinu pamtiti i po izmjenama pravilnika o korištenju cestovnog zemljišta. Time je, naime, ukinuta obveza plaćanja naknade za korištenje cestovnog zemljišta radi ostvarenja priključka i prilaza na javnu cestu. Naknadu za pristup na županijske ceste, koja je uvedena još 2007., trebali su plaćati obrtnici i poduzetnici čiji su obrti i poduzeća imali pristup na županijske prometnice.
Za to su izdvajali i po nekoliko stotina kuna, ovisno o površini pristupa koji je povezivao županijsku prometnicu i zemljište na kojem se nalazi njihov obrt ili poduzeće. Međutim, naknade u obzir nisu uzimale veličinu obrta ili poduzeća, niti su sve županijske uprave za ceste jednako revno naplaćivale ovaj namet. Zato su obrtnici ukazivali na neravnopravan položaj.

– Ukidanjem te naplate, prihod ŽUC-a bit će nešto smanjen, ali s obzirom na stanje u društvu i kako bismo olakšali poslovanje obrtnicima i tvrtkama, na našu inicijativu i inicijativu Županije, pravilnik je ukinut i doista smo zadovoljni tom odlukom – rekao je Osonjački.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!