Povežite se s nama

Život i društvo

“Novi” Stožer civilne zaštite Varaždina: nakon Avara Marković

Objavljeno:

- dana

Danas, 29. lipnja, održana je konstituirajuća sjednica novog saziva Stožera civilne zaštite Grada Varaždina.

Uvodno je Stožer upoznat s načinom rada i sustavom civilne zaštite.

Obzirom na još uvijek prisutnu globalnu epidemiološku prijetnju uzrokovanu koronavirusom, u uvodnom dijelu je zaključeno kako će Stožer i nadalje, sukladno epidemiološkoj situaciji aktivno sudjelovati u provedbi mjera za sprječavanje širenja bolesti i odlukama nacionalnog Stožera nastojeći građanima Varaždina koliko god je moguće osigurati uvjete za „normalan“ svakodnevni život i rad.

Nastavno, uz provođenje mjera, uputa i preporuka Nacionalnog stožera i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, naglasak će biti na informiranju te edukaciji građana o značaju procijepljenosti za daljnju relaksaciju mjera.

– Od 1. srpnja 2021. godine na snazi su i nove mjere Nacionalnog stožera, a ako se trend pada broja novooboljelih nastavi, vjerujem kako će doći do daljnje relaksacije mjera, što je, ako se postotak cijepljenih poveća, itekako moguće. Zakone i odluke moramo poštovati, ali ćemo, kako je gradonačelnik i najavio, učiniti sve kako bi svi naši građani jednako uživali u ljetu u našem gradu, a naročito na programima tijekom Špancirfesta. Želimo da mjera nema, da se vratimo normalnom životu i aktivnostima, svima nam nakon mjeseci zatvorenosti treba opuštanja i zabave. Kao odgovorni ljudi, bit ćemo spremni i stvorit ćemo uvjete da nema razlike među građanima i da se svi maksimalno zabave i opuste – rekao je načelnik Stožera CZ Grada Varaždina Miroslav Marković.

Gradonačelnik je dodao kako su sredstva iz gradskog Poduzetničkog fonda potrošena tijekom prvih šest mjeseci, a ta ista sredstva nažalost nisu mogli koristiti oni kojima je posao najviše trpio – ugostitelji i slobodna zanimanja te je održavanje Špancirfesta i iz tih razloga od velike važnosti.

– Bio bih sretan da mjera od 1. kolovoza ne bude, ali vjerujem kako će Stožer i ako ih bude učiniti sve da se mjere što manje osjete – zaključio je gradonačelnik Bosilj.

Članovi Stožera u nastavku sjednice raspravljali su o drugim aktualnostima vezanim za vatrogastvo, s obzirom da se nalazimo u sezoni povećane opasnosti od požara.

Imenovani članovi Stožera CZ Grada Varaždina

Gradonačelnik je načelnikom Stožera civilne zaštite Grada Varaždina imenovao je Miroslava Markovića, zamjenika gradonačelnika te za njegovog zamjenika Dražena Dretara, pročelnika Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća. Podsjetimo, šef Stožera u proteklom mandatu bio je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar.

U rad Stožera, prema potrebi, uključivat će se i predstavnici pravnih osoba i udruga od posebnog interesa za sustav civilne zaštite Grada Varaždina te stručnjaci iz pojedinih područja koji će olakšati provođenje mjera i aktivnosti te pridonijeti uspješnijem radu Stožera.

Život i društvo

Zamjenik Tuk: Svatko od nas ima obvezu dati doprinos da Hrvatska bude takva kakvu želimo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u srijedu je kod križa u Novom Marofu polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odana počast poginulim hrvatskim braniteljima.

Vijenac su položili i svijeće zapalili izaslanstvo Grada Novog Marofa sa zamjenikom gradonačelnika Ivanom Tukom, članovi Gradskog vijeća, branitelji, članovi udruga iz Domovinskog rata, predstavnici policije i Hrvatske vojske.

Zamjenik Tuk je naglasio da se ispred križa obilježavaju svi događaji važni za novomarofski kraj, a da je sutrašnji praznik jedan od najvažnijih te da nosi možda najljepše ime.

– Prije 26 godina na današnji je dan počela akcija o kojoj pišu svjetske vojne literature, o kojoj uče na svjetskim vojnim akademijama, a koju je napravila jedna mala Hrvatska koja je nasuprot sebe imala jugočetničku silu. Kao što su naši vojnici bili hrabri, odlučni i ponosni u ratno vrijeme, tako i mi danas, suočeni s raznim izazovima, moramo biti odlučni i hrabri – poručio je Tuk.

Kazao je da je zadatak i odgovornost hrvatskih branitelja i svih nas prenositi istinu o Domovinskom svojim obiteljima, djeci i unucima.

– Još uvijek postoje oni koji tu povijest nastoje iskriviti, nametnuti nam nekakva razmišljanja da je na povijesnom teritoriju Republike Hrvatske bilo opravdano osnivati nekakve krajine, vojne države, nekakve svoje utvrde. Zahvaljujući braniteljima i prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, Hrvatska je uspjela vratiti svoj teritorij. Nažalost, bilo je i žrtava, a njima u čast danas smo upalili svijeće. Moramo biti ponosni na svoje branitelje, na svoju domovinu, moramo je čuvati i kao što je i predsjednik Tuđman rekao, graditi je, pa će biti onakva kakvu je sami želimo. Svatko od nas ima obvezu dati doprinos da Hrvatska bude upravo takva kakvu želimo i to mora biti naš zavjet za budućnost – zaključio je zamjenik novomarofskog gradonačelnika.

Zajedničku molitvu za poginule branitelje kojoj su se pridružili svi okupljeni ispred križa predvodio je fra Zlatko Vlahek.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Uoči sutrašnjeg praznika, svečano na gradskom groblju u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Križa branitelja na gradskome groblju u Varaždinu te prijmom pripadnika ratnih postrojbi i članova braniteljskih udruga u atriju Županijske palače obilježeni je jedan od najvažnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti – Dan pobjede i Dan domovinske zahvalnosti te Dan branitelja.

Tako su zajednički vijenac položili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina, s kolegama načelnicima i gradonačelnicima s područja naše Županije, državnu vlast predstavljali su saborski zastupnici Nadica Dreven Budinski, Barbara Antolić Vupora, i Snježana Hunjet, iz Ministarstva hrvatskih branitelja- Područni odjel Varaždin, a počast su odali i članovi Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja domovinskog rata Varaždinske županije kao i članovi mnogobrojnih braniteljskih udruga.

Pozvavši na minutu šutnje sve prisutne župan Stričak je naglasio kako se ovih dana prisjećamo svih onih koji su svoje živote dali u obrani te oslobađanju Hrvatske, a velečasni Ivica Cujzek poveo je molitvu za sve ubijene, preminule i nestale hrvatske branitelje, kao i za civilne žrtve Domovinskog rata.

Obilježavanje je nakon odavanja počasti na groblju nastavljeno u atriju Županijske palače prijmom pripadnika ratnih postrojbi i članova braniteljskih udruga, pa su se tako svim nazočnima obratili i župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, kao i brigadni general Željko Dvekar, bivši zapovjednik Sedme gardijske brigade PUMA, brigadni general Mladen Mikolčević, posljednji ratni zapovjednik 104. brigade Hrvatske vojske te Siniša Vuk, pripadnik specijalne jedinice PU varaždinske “Roda” i sadašnji zapovjednik Interventne policije.

Prijmu je nzočila i zamjenica župana Silvija Zagorec kao i zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković te predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan.

Župan Anđelko Stričak je pozdravio sve prisutne te naglasio kako je ovo dan za koji s ponosom možemo reći da „nakon višestoljetnih težnji hrvatskog naroda za svojom Domovinom, upravo smo mi ta generacija koja je to ostvarila“.

– Sutra, kada će svi pogledi biti usmjereni prema Kninu, simbolu pobjede prilika je da se prisjetimo svih varaždinskih postrojbi, od policijskih jedinica posebne namjene do gardijskih brigada, od SJP, RODA, 5. bojne prve A brigade TIGROVA, 7. gardijske brigade PUMA, 104. br. HV, odnosno ponosa Hrvatske vojske i policije. Najgore što se jednom narodu može dogoditi je rat. Tada do izražaja dolazi  ljudska ćud, a ljude dijelimo na dobre i loše. Na one koji pod cijenu vlastitog života poduzimaju sve da zaštite slabe i na one kojima ništa nije sveto, koji uništavaju sve pred sobom. Drage Varaždinke i Varaždinci budite sigurni da su pripadnici varaždinskih ratnih postrojbi, uvijek i svugdje, davali sve od sebe da pomognu, bili su prevaga na bojištu i zato ih se toliko cijeni – rekao je župan.

I dodao: – Ali, isto tako treba cijeniti, a i radovati se uspjehu drugih. Ovih dana osmjeh na licima daruju nam naši sportaši koji u dalekom Japanu brane boje naše Domovine. Do sada su osvojili osam medalja i na tome im čestitam – zaključio je župan Stričak.

Gradonačelnik Varaždina dr.sc. Neven Bosilj također je pozdravio prisutne te izrazio ponos činjenicom da su mnogi Varaždinci branili našu Domovinu.

Brigadni general Željko Dvekar u svom je obraćanju istaknuo ulogu Puma u oslobađanju Knina, naznačio je važnost oslobađanja tog grada te je istaknuo veliku hrabrost svih pripadnika ove postrojbe, ali i naznačio kako nikada ne smijemo zaboraviti sve poginule  i nestale hrvatske branitelje, dok je brigadni general Mladen Mikolčević pohvalio organizaciju današnjeg obilježavanja Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti te je pritom istaknuo zadovoljstvo što može evocirati ratne uspomene sa svojim suborcima iz Varaždina i Varaždinske županije.

Prisutnima je također prezentirao sve akcije i ratne operacije u kojima su kao brigada sudjelovali. Siniša Vuk, nekadašnji pripadnik specijalne jedinice PU varaždinske “Roda” se zahvalio županu na prijemu te je spomenuo veliku ulogu naših hrabrih branitelja u oslobađanju cijele Domovine te je izrazio nadu kako će ovakvo obilježavanje ovog velikog blagdana postati tradicija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje