Povežite se s nama

U fokusu

Novi Studentski dom na pet katova sa 600 ležajeva i modernim sobama s prozorima sa senzorima

Objavljeno:

- dana

INVESTICIJA “TEŠKA” 141 MILIJUN KUNA

Bude li sve prema planovima, Varaždin bi već krajem iduće godine mogao imati novih 600 kreveta za studente u Studentskom domu čija gradnja uskoro treba početi, a koji će biti najmoderniji u ovom dijelu Europe!

Riječ je o investiciji izgradnje Studentskog doma s pratećim sadržajima “teškoj” 141.590.368,42 kuna za koju su ovih dana odobrena sredstva.

Bit će to pravi grad “u malom”

– Imam 141 milijuna razloga za sreću. Dvije godine prošlo je od početka pripreme projekta, a odluka koju smo primili prije nekoliko dana i kojom su nam odobrena tražena sredstva u stopostotnom iznosu, bespovratno, samo potvrđuje da se sav uloženi trud isplatio. Još 2012. godine, kada smo dobili zemljište od Grada Varaždina, obećao sam da ću napraviti restoran i osigurati novce za izgradnju Studentskog doma. Ovime sam ja svoje obećanje izvršio – rekao je Nenad Milijaš, ravnatelj Studentskog centra Varaždin Sveučilišta u Zagrebu na današnjoj konferenciji za novinare.

Kompleks novog Studentskog doma s dvorištem i popratnim sadržajima prostirat će se na površini od površini od 15.923 četvornih metara, a sama zgrada novog doma nadovezivat će se uz sadašnji dom.

U prizemlju će se nalaziti spremište za bicikle, praonica rublja, uredi, ambulanta i studentski klub.

– Nova zgrada Studentskog doma s popratnim sadržajima imat će pet katova te podzemnu garažu. U prizemlju će se nalaziti spremište za bicikle s osiguranih 340 mjesta za bicikle, a imat ćemo mjesta za još 40 bicikala u dvorištu. U prizemlju zgrade neće biti soba. Tu će se nalaziti prostor za studentski klub, uredi, student servis, praonica rublja te ambulanta. Sobe će biti od prvog do petog kata, a radi se o jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama od kojih je dio namijenjen i za studente s invaliditetom. Također, imat ćemo i sobe za profesore te jedan četverokrevetni apartman s kuhinjom, a na svakom katu nalazit će se dnevni boravci, čajne kuhinje te učionice – najavio je Milijaš predstavljajući projekt.

Ono što svrstava budući varaždinski studentski kompleks u jedan od najmoderniji u Europi je to što se, kao i kod projekta Studentskog restorana, vodilo računa o korištenju najmodernjih tehnologija i očuvanju okoliša.

– Kompleks Studentskog doma je pasivna zgrada A+ kategorije na pet katova s primjenom najsuvremenijih tehnologija, od sunčeve energije do dizalice topline voda-voda za grijanje i hlađenje. Na krovu će se nalaziti solarni paneli, koristit ćemo i kišnicu za zalijevanje trave i ispiranje WC-a, a studentske sobe bit će moderno opremljene s prozorima na senzore. Također, u podezemnoj garaži bit će 118 parkirnih mjesta, pri čemu će dva mjesta biti za električne automobile s mogućnosti punjenja – najavio je Milijaš.

Na krovu će se nalaziti solarni paneli, za grijanje i hlađenje koristit će se dizalice topline  voda – voda, a kišnica će se koristiti za zalijevanje trave i ispiranje WC-a

Šesto ležajeva za studente trebalo bi zadovoljiti potrebe za smještajem studenata u idućih 20 i više godina.

– Domovi se neće graditi svake godine. Trebalo je uskočiti u ovaj vlak s EU novcima koji je prolazio kroz Hrvatsku. Mi smo tu priliku iskoristili i nadam se da ćemo uskoro početi s izgradnjom iako sada sve ovisi o postupku javne nabave i žalbama. Važno je da je glavni preduvjet, a to su novci, osigurani – rekao je Milijaš, a što su “penezi tu” zadovoljan je i Predsjednik Upravnog vijeća Studentskog centra Varaždin i dekan GTF-a Josip Mesec.

– Studenti će sada imati još bolji standard i odlične uvjete. Ovaj projekt je na ponos Varaždina, a zasluge za to pripadaju ravnatelju Nenadu Milijašu – rekao je Mesec, a s tim se složio i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš koji je rekao da se radi o velikom projektu za Varaždin koji je započeo još 2012. darovanjem zemljišta za izgradnju restorana i doma.

– Veliki dan za Dan Varaždin i Sveučlište u Zagrebu – zaključio je Habuš.

S izgradnjom studentskog kampusa otvorit će se novih 11 radnih mjesta.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje