Povežite se s nama

Školstvo

Novi studij: Tekstil u interijeru

Objavljeno:

- dana

Hoće li promjena programa na TTF-u oživjeti industriju tekstila ovoga kraja?

U Varaždinu će se pokrenuti novi studij: Tekstil u interijeru.

Najavila je to prof. dr. sc. Sandra Bischof, dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta (TTF) Sveučilišta u Zagrebu prilikom nedavnog posjeta Varaždinu, gdje se susrela s predstavnicima Varaždinske županije i predstavnicima studijske jedinice tog fakulteta koji djeluje u Varaždinu.

Tekstil i turizam

– Čim dobijemo dopusnicu od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta planiramo pokrenuti novi studij Tekstil  u interijeru u Varaždinu gdje trenutačno imamo četiri stručna studija. Ovaj studij vidimo kao nišu gdje bi se tekstil u budućnosti mogao pozicionirati i dati veći značaj hrvatskom gospodarstvu – rekla je prof. dr. sc. Bischof.
Naime, studij Tekstil u interijeru  bi se odlično mogao povezati s turizmom koji u Hrvatskoj ima veliki značaj.

Važno je da imamo i podršku Varaždinske županije, istaknula  je dekanica TTF-a prof. dr. sc. Bischof

– Na području sjeverozapadne Hrvatske tekstil u interijerima direktno se može povezati s turizmom. U hotelima ima poprilično materijala od tekstila i kože, a upravo u ovoj regiji postoji industrija, odnosno privatni sektor koji se bavi proizvodnjom ili konfekcijom tekstila i kože. Upravo područje  interijernog tekstila vidimo kao značajnu temu koja bi mogla pridonijeti razvoju hrvatskoga gospodarstva i kao viziju razvoja studijske jedinice u Varaždinu jer nam je cilj privući veći broj studenata kvalitetom i atraktivnosti programa te vratiti pozitivan imidž čitavom sektoru – najavila je dekanica TTF-a.
Prof. dr. sc. Bischof naglašava kako je važno da imaju podršku i Varaždinske županije, koja još uvijek podupire tekstilnu industriju i vidi prostor za daljnji razvoj, a i to što su se odlučili upravo u studijskoj jedinici TTF-a u Varaždinu, pokrenuti ovaj studij nije slučajno.
Unatoč krizi koja je pogodila sektor tekstila, kože, obuće i odjeće unatrag nekoliko godina, područje Varaždinske županije, uz Krapinsko-zagorsku, još uvijek je najjače što se tiče proizvodnje tekstila u Hrvatskoj.
– Ima smisla njegovati tradiciju, osuvremeniti je s novim znanjima i stvoriti inovativni proizvod koji može biti konkurentan ne samo na hrvatskom nego i na europskom tržištu – ističe prof. dr. sc. Bischof.
Osim što se pokretanjem novih studijskih programa u Varaždinu želi sačuvati dio tekstilne industrije sjeverozapadne Hrvatske i doprinijeti razvoju gospodarstva, stručnjaci s TTF-a kažu da je jednako važno da ovo područje obrazovanjem mladih ljudi u području tekstila u interijeru dobije stručnjake kojih sada nema.

Do stručnjaka

– Obrazovanjem tih stručnjaka želimo potaknuti samozapošljavanje, bolju suradnju i povezivanje između proizvođača, budućih investitora, projektanata i onih koji uređuju prostore. Hoćemo ispuniti jednu prazninu koja se sada pojavila, a to je da nemamo u našoj regiji obrazovanih stručnjaka koji se mogu ravnopravno upustiti u razgovor s proizvođačima, ali i investitorima, onima koji žele urediti prostor.
Namjera nam je privući mlade ljude, ali ne samo da upišu naš novi studij, nego potaknuti i stručnjake koje imamo da se obrazuju i osposobiti ih da postanu predavači – rekao je prof. dr. sc. Željko Knezić, predstojnik stručnog studija TTF-a u Varaždinu.

 

Restaurirali tepih za predsjednika Josipovića

Otvorenjem novog galerijskog prostora započet će program obilježavanja Dana Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu 24. siječnja.
– Za našu prvu izložbu koju ćemo predstaviti javnosti odabrali smo čipke iz fundusa Ureda predsjednika. Ljubaznošću predsjednika države prof. dr. sc. Ive Josipovića, TTF-u je omogućena posudba dijela bogate zbirke paške i lepoglavske čipke za izložbu pod naslovom “Čipka kao ukras, dar, nadahunuće…”, a bit će održana i prezentacija restauracije tepiha iz Ureda predsjednika. Namjera nam je javnosti i gostima, gospodarstvenicima, pokazati što sve naš fakultet radi, odnosno, da se ne bavimo samo tekstilnom tehnologijom nego i drugim aktivnostima, a jedna od njih je i restauracija tekstila i tepiha – najavila je dekanica TTF-a prof. dr. sc. Sandra Bischof.
U sklopu proslave Dana fakulteta bit će održana i modna revija studenata te svečana sjednica, a po sedmi put održat će se znanstveno-stručno savjetovanje “Tekstilna znanost i tehnologija”, no ovaj put u obliku okruglog stola “Razvoj sektora tekstila, kože i obuće kroz pametnu specijalizaciju”.
– Naglasak je na trenutno najaktualnijoj inicijativi u našoj zemlji koja bi mogla doprinijeti ne samo razvoju sektora tekstila, kože i obuće nego i boljoj međusektorskoj suradnji. Stoga smo i pozvali voditelje klastera jer želimo jaču, čvršću poveznicu i bolju međusektorsku suradnju. Imajmo na umu da je tekstil  jer tekstil je svuda oko nas, od poda do svemira – zaključila je prof. dr. sc. Bischof.

Izvor:
Foto:

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje