Povežite se s nama

U fokusu

Novi vlasnik Varteksa istaknuo očuvanje radnih mjesta, a prvi potez – otkaz za 46 radnika!

Objavljeno:

- dana

Varteks je dobio većinskog vlasnika, Varteks otpušta 46 radnika. Ovo su dvije vijesti kojima se nakon višemjesečnog zatišja varaždinska tekstilna tvrtka vratila u fokus javnosti.

Vijesti su se mogle saznati u razmaku od nekoliko dana, s jednom razlikom: objava da je Nenad Bakić u dokapitalizaciji s 20 milijuna uloženih kuna postao većinski vlasnik tvrtke završila je u svim hrvatskim, lokalnim i nacionalnim medijima. Istovremeno, vijest o kolektivnom višku radnika tvrtka nije podijelila s javnošću.

Tek na pitanje Regionalnog tjednika je li istina da Varteks otpušta radnike, iz poduzeća su nam odgovorili potvrdno.

Odluka o otkazima u Varteksu zatekla je javnost, i to ne zbog otpuštanja, koje se smatralo samo pitanjem vremena i na koja su varteksovci već naviknuli – od 10.000 radnika ostalo ih je 1200. Sporni su tajming i neusklađenost u izjavama. Nenad Bakić je, naime, prije dvadesetak dana, govoreći o namjerama i ciljevima svoje akvizicije, prioritetnima istaknuo očuvanje radnih mjesta u tvrtki, a u tom je trenutku kolektivno otpuštanje već bilo u tijeku.

– U Varteksu su zaista potrebne velike promjene… U ovoj situaciji tvrtka ima „goriva“ za šest do devet mjeseci pokazati da je sposobna napraviti zaokret. Tvrtka je za početak spašena iz možda najteže situacije ikada, a spašena su i radna mjesta. Tekstilna industrija je poznata po niskim plaćama, i zasigurno će Varteks nakon ozdravljenja pokušavati i bolje plaćati radnike, no najprije treba izbjeći propast i spasiti društvo i radna mjesta – ali vjerujem da smo na pravom putu – napisao je na svom blogu Eclectica Nenad Bakić.

(Ne)humanost

Prije nešto više od mjesec dana 46 radnika i radnica Varteksa dobilo je prvu obavijest da je proglašeno viškom i da će dobiti Kolektivnim ugovorom zajamčene minimalne otpremnine. To otprilike znači da će osoba s visokom stručnom spremom i više od 30 godina radnog staža iz tvrtke otići s maksimalnom otpremninom, a to je limit od 50.000 kuna. Budući da se radi uglavnom o ženama, a zna se kako na burzi prolaze one starije od 50 godina, s tim bi novcem, dakle, trebale preživjeti do mirovine za desetak godina. To je 5000 kuna godišnje, ili manje od 500 kuna mjesečno.

“Kao da sudac potpiše razvod, ali se od tebe očekuje da još neko vrijeme kuhaš i pereš sad već bivšem partneru.”

Nakon inicijalne objave preostalo im je čekati službeni otkaz. To se dogodilo, prepričavaju, na način koji im je pao teže od samog otkaza i matematičke računice preživljavanja. Otkaz iz tvrtke u kojoj su mnogi od njih proveli više od četvrt stoljeća neki su dobili u sobama s manje stolaca nego što je bilo njih u sobi. – Svatko je sigurno imao nešto za pitati što se tiče samo njega, ali to je bilo nemoguće. Uostalom, ni osoba koja nam je službeno uručila otkaz nije bila osoba na poziciji za davanje detaljnijih pojašnjenja. Ovo je bilo skroz dehumanizirano – slažu se naši sugovornici.

Također, svi oni moraju odraditi otkazni rok, što za mnoge znači i nekoliko mjeseci dolazaka u tvrtku u kojoj ih više ne žele. – To je kao da ti je sudac potpisao razvod lošeg braka, ali se od tebe očekuje da još neko vrijeme kuhaš i pereš bivšem bračnom partneru. Može li vas više poniziti? – slikovito opisuju svoju situaciju sad već bivši radnici poduzeća.

(Pre)plaćeni menadžeri

Ovakav način otkazivanja rada ih je pogodio, iako su mnogi od njih molili Boga da neka viša sila ne spriječi njihov otkaz. Radnici, naime, smatraju da za Varteks ionako nema budućnosti i kako je ovo zadnji vlak da iz tvrtke odu s otpremninom. To je razlog, kažu, što se ni njihova sindikalna povjerenica Božica Cicek Mutavdžić ne odaziva na pozive novinara.

Predsjednik Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske Nenad Leček kaže da su radnici Varteksa u zadnjih 10 godina prošli pravu kalvariju, a da je nakon dokapitalizacije u siječnju tvrtka krenula u restrukturiranje u cilju smanjivanja troškova.

– Četrdeset i šest radnika je utvrđeno kao tehnološki višak, a to su isključivo administrativni radnici. Poslodavac je uzeo u obzir brojne procjene – obvezu uzdržavanja, dob, uvjet za mirovinu, socijalni status… – dio je odgovora koji nam je na pitanje o otkazima poslao predsjednik Sindikata TOKG Nenad Leček. Iz njegova iscrpnog odgovora još proizlazi da je Varteks sve odradio kako treba, da je istina da se s mnogim potraživanjima u firmi kasni, ali da se ona uvijek i plate.

Istovremeno dok se u tvrtki daju otkazi radnicima čija plaća ne prelazi 4000 kuna – a većina ih radi za minimalac od 2800 kuna – nitko nikad iz tvrtke nije demantirao napise o navodno (pre)visokim plaćama menadžera i Uprave. Činjenica jest da se radi o privatnoj tvrtki koja nije dužna obrazlagati odluke o plaćama, ali ono što zanima radnike na minimalcu je kako banke i svi koji su sudjelovali u spašavanju Varteksa i oprostu dugova toleriraju (pre)velike plaće Varteksovog menadžmenta.

Iz Sindikata vele: – Što se tiče menadžerskih plaća, nemamo podataka koliko one iznose, ali menadžeri bi trebali dati svoj doprinos i na neki se način solidarizirati s radnicima i tvrtkom jer je nepošteno i nemoralno da menadžeri imaju neprimjereno visoke plaće dok je velika većina radnika na minimalcu.

Iz Odjela za korporativne komunikacije Varteksa (u kojem rade najmanje dvije djelatnice, a nijedna nije završila kao režijski višak) kažu: – Nakon dokapitalizacije Varteksa, koja je provedena početkom 2018. godine, realizirano je financijsko restrukturiranje duga s ključnim bankama te nastavljeno kadrovsko restrukturiranje kompanije (…) U sklopu kadrovskog restrukturiranja utvrđen je i pokrenut program kolektivnog viška radnika, koji obuhvaća 46 djelatnika, pretežito administrativnog dijela zaposlenika.

Vezano uz financijsko restrukturiranje potpisan je Dodatak broj 3 Ugovoru o klupskom kreditu (dalje Dodatak Ugovoru) između Varteksa d.d. kao Kreditoprimatelja te Hrvatske banke za obnovu i razvitak i Zagrebačke banke d.d. kao Kreditodavatelja, a vezano uz osnovni Ugovor o klupskom kreditu te Dodatak 1 i 2 Ugovoru, koji su svi sklopljeni 2014. godine u ukupnom iznosu od 10,9 mil. eura.

Kroz Dodatak Ugovoru postignuti su povoljniji uvjeti financiranja te definiran poček u trajanju od 36 mjeseci, kako za glavnicu kredita tako i za obračunatu redovnu kamatu u periodu počeka te dospjelu do datuma sklapanja Dodatka Ugovoru – napisali su nam iz Korporativnih komunikacija Varteksa.

Proizlazi li iz ovog odgovora da dosad nije plaćena nijedna kuna kredita od 11 milijuna kuna iz 2014. godine ili da je Varteks dosad kredit plaćao, a sad si uzima trogodišnju stanku, nismo uspjeli saznati do zaključenja ovog broja.

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje