Povežite se s nama

U fokusu

Novi vlasnik Varteksa istaknuo očuvanje radnih mjesta, a prvi potez – otkaz za 46 radnika!

Objavljeno:

- dana

Varteks je dobio većinskog vlasnika, Varteks otpušta 46 radnika. Ovo su dvije vijesti kojima se nakon višemjesečnog zatišja varaždinska tekstilna tvrtka vratila u fokus javnosti.

Vijesti su se mogle saznati u razmaku od nekoliko dana, s jednom razlikom: objava da je Nenad Bakić u dokapitalizaciji s 20 milijuna uloženih kuna postao većinski vlasnik tvrtke završila je u svim hrvatskim, lokalnim i nacionalnim medijima. Istovremeno, vijest o kolektivnom višku radnika tvrtka nije podijelila s javnošću.

Tek na pitanje Regionalnog tjednika je li istina da Varteks otpušta radnike, iz poduzeća su nam odgovorili potvrdno.

Odluka o otkazima u Varteksu zatekla je javnost, i to ne zbog otpuštanja, koje se smatralo samo pitanjem vremena i na koja su varteksovci već naviknuli – od 10.000 radnika ostalo ih je 1200. Sporni su tajming i neusklađenost u izjavama. Nenad Bakić je, naime, prije dvadesetak dana, govoreći o namjerama i ciljevima svoje akvizicije, prioritetnima istaknuo očuvanje radnih mjesta u tvrtki, a u tom je trenutku kolektivno otpuštanje već bilo u tijeku.

– U Varteksu su zaista potrebne velike promjene… U ovoj situaciji tvrtka ima „goriva“ za šest do devet mjeseci pokazati da je sposobna napraviti zaokret. Tvrtka je za početak spašena iz možda najteže situacije ikada, a spašena su i radna mjesta. Tekstilna industrija je poznata po niskim plaćama, i zasigurno će Varteks nakon ozdravljenja pokušavati i bolje plaćati radnike, no najprije treba izbjeći propast i spasiti društvo i radna mjesta – ali vjerujem da smo na pravom putu – napisao je na svom blogu Eclectica Nenad Bakić.

(Ne)humanost

Prije nešto više od mjesec dana 46 radnika i radnica Varteksa dobilo je prvu obavijest da je proglašeno viškom i da će dobiti Kolektivnim ugovorom zajamčene minimalne otpremnine. To otprilike znači da će osoba s visokom stručnom spremom i više od 30 godina radnog staža iz tvrtke otići s maksimalnom otpremninom, a to je limit od 50.000 kuna. Budući da se radi uglavnom o ženama, a zna se kako na burzi prolaze one starije od 50 godina, s tim bi novcem, dakle, trebale preživjeti do mirovine za desetak godina. To je 5000 kuna godišnje, ili manje od 500 kuna mjesečno.

“Kao da sudac potpiše razvod, ali se od tebe očekuje da još neko vrijeme kuhaš i pereš sad već bivšem partneru.”

Nakon inicijalne objave preostalo im je čekati službeni otkaz. To se dogodilo, prepričavaju, na način koji im je pao teže od samog otkaza i matematičke računice preživljavanja. Otkaz iz tvrtke u kojoj su mnogi od njih proveli više od četvrt stoljeća neki su dobili u sobama s manje stolaca nego što je bilo njih u sobi. – Svatko je sigurno imao nešto za pitati što se tiče samo njega, ali to je bilo nemoguće. Uostalom, ni osoba koja nam je službeno uručila otkaz nije bila osoba na poziciji za davanje detaljnijih pojašnjenja. Ovo je bilo skroz dehumanizirano – slažu se naši sugovornici.

Također, svi oni moraju odraditi otkazni rok, što za mnoge znači i nekoliko mjeseci dolazaka u tvrtku u kojoj ih više ne žele. – To je kao da ti je sudac potpisao razvod lošeg braka, ali se od tebe očekuje da još neko vrijeme kuhaš i pereš bivšem bračnom partneru. Može li vas više poniziti? – slikovito opisuju svoju situaciju sad već bivši radnici poduzeća.

(Pre)plaćeni menadžeri

Ovakav način otkazivanja rada ih je pogodio, iako su mnogi od njih molili Boga da neka viša sila ne spriječi njihov otkaz. Radnici, naime, smatraju da za Varteks ionako nema budućnosti i kako je ovo zadnji vlak da iz tvrtke odu s otpremninom. To je razlog, kažu, što se ni njihova sindikalna povjerenica Božica Cicek Mutavdžić ne odaziva na pozive novinara.

Predsjednik Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske Nenad Leček kaže da su radnici Varteksa u zadnjih 10 godina prošli pravu kalvariju, a da je nakon dokapitalizacije u siječnju tvrtka krenula u restrukturiranje u cilju smanjivanja troškova.

– Četrdeset i šest radnika je utvrđeno kao tehnološki višak, a to su isključivo administrativni radnici. Poslodavac je uzeo u obzir brojne procjene – obvezu uzdržavanja, dob, uvjet za mirovinu, socijalni status… – dio je odgovora koji nam je na pitanje o otkazima poslao predsjednik Sindikata TOKG Nenad Leček. Iz njegova iscrpnog odgovora još proizlazi da je Varteks sve odradio kako treba, da je istina da se s mnogim potraživanjima u firmi kasni, ali da se ona uvijek i plate.

Istovremeno dok se u tvrtki daju otkazi radnicima čija plaća ne prelazi 4000 kuna – a većina ih radi za minimalac od 2800 kuna – nitko nikad iz tvrtke nije demantirao napise o navodno (pre)visokim plaćama menadžera i Uprave. Činjenica jest da se radi o privatnoj tvrtki koja nije dužna obrazlagati odluke o plaćama, ali ono što zanima radnike na minimalcu je kako banke i svi koji su sudjelovali u spašavanju Varteksa i oprostu dugova toleriraju (pre)velike plaće Varteksovog menadžmenta.

Iz Sindikata vele: – Što se tiče menadžerskih plaća, nemamo podataka koliko one iznose, ali menadžeri bi trebali dati svoj doprinos i na neki se način solidarizirati s radnicima i tvrtkom jer je nepošteno i nemoralno da menadžeri imaju neprimjereno visoke plaće dok je velika većina radnika na minimalcu.

Iz Odjela za korporativne komunikacije Varteksa (u kojem rade najmanje dvije djelatnice, a nijedna nije završila kao režijski višak) kažu: – Nakon dokapitalizacije Varteksa, koja je provedena početkom 2018. godine, realizirano je financijsko restrukturiranje duga s ključnim bankama te nastavljeno kadrovsko restrukturiranje kompanije (…) U sklopu kadrovskog restrukturiranja utvrđen je i pokrenut program kolektivnog viška radnika, koji obuhvaća 46 djelatnika, pretežito administrativnog dijela zaposlenika.

Vezano uz financijsko restrukturiranje potpisan je Dodatak broj 3 Ugovoru o klupskom kreditu (dalje Dodatak Ugovoru) između Varteksa d.d. kao Kreditoprimatelja te Hrvatske banke za obnovu i razvitak i Zagrebačke banke d.d. kao Kreditodavatelja, a vezano uz osnovni Ugovor o klupskom kreditu te Dodatak 1 i 2 Ugovoru, koji su svi sklopljeni 2014. godine u ukupnom iznosu od 10,9 mil. eura.

Kroz Dodatak Ugovoru postignuti su povoljniji uvjeti financiranja te definiran poček u trajanju od 36 mjeseci, kako za glavnicu kredita tako i za obračunatu redovnu kamatu u periodu počeka te dospjelu do datuma sklapanja Dodatka Ugovoru – napisali su nam iz Korporativnih komunikacija Varteksa.

Proizlazi li iz ovog odgovora da dosad nije plaćena nijedna kuna kredita od 11 milijuna kuna iz 2014. godine ili da je Varteks dosad kredit plaćao, a sad si uzima trogodišnju stanku, nismo uspjeli saznati do zaključenja ovog broja.

U fokusu

Za manje od dva mjeseca nema više ograničenih cijena struje. Što nas čeka ovog proljeća?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za manje od dva mjeseca prestaju Vladine mjere kojima se ograničava cijena struje za kućanstva i tvrtke.

Građane i gospodarstvo stoga čekaju veliki izazovi. Za većinu potrošača cijena električne energije ograničena na 59 eura po megavatsatu. No, Vladine mjere pomoći na snazi su do 1. travnja.

Trenutačno su se cijene na veleprodajnom tržištu stabilizirale – između 150 i 170 eura, što je znatno niže nego prije godinu dana kada su povremeno prelazile 400 eura, a u prosjeku su bile oko 270 eura po megavatsatu.

Iz Vlade kažu, već se analizira situacija kako bi se na vrijeme odlučilo što dalje, nakon 31. ožujka, javlja HRT.

– Ono što mi kao poslodavci očekujemo je da na vrijeme dobijemo što se događa s cijenama energenata nakon 31. ožujka. Kao što sam više puta naglašavala, okruženje sigurnosti i izvjesnosti je neophodno za sve poslodavce, rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Građani koji imaju ugovore s privatnim opskrbljivačima, već dobivaju najave o poskupljenju od 1. travnja, te ih se upućuje da se prebace u HEP.

Što će biti od 1. travnja s cijenama električne energije, Vlada tek treba odlučiti.

– Mi smo zadužili nadležne ministre, prije svega ministra gospodarstva i ministra financija da pripreme i analiziraju situaciju za nakon 1.travnja – rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Zbog tople zime i povoljnih hidroloških uvjeta, cijene struje na tržištu su niže nego prije godinu dana, ali su još znatno više od onih prije krize i kreću se oko 160 eura po megavatsatu.

– Analize pokazuju i neka predviđanja da će takve cijene ostati barem sljedeće dvije do tri godine, rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje