Povežite se s nama

Život i društvo

Novi vrtić u Donjem Kućanu otvorit će vrata mališanima 2020. godine

Objavljeno:

- dana

Nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i provođenja svih postupaka, izrade glavnog projekta, ishođenja građevinske dozvole te uz dobivenu potporu Europske Unije u iznosu od 5,2 milijuna kuna, Donji Kućan će nakon 40 godina dobiti novi vrtić.

U tijeku je postupak javne nabave objavljen u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH dana 2. srpnja 2019. godine za izgradnju i opremanje objekta dječjeg vrtića u Kućanu Donjem.

Po okončanju postupka javne nabave podnosi se drugi dio zahtjeva za potporu projekta nakon čije se obrade, u listopadu ove godine, planira potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava i početak izgradnje vrtića koja će trajati do srpnja 2020. godine. Vrtić bi trebao započeti s radom i dočekati prve mališane u rujnu 2020. godine.

Ukupna procijenjena vrijednost nabave izgradnje i opremanja objekta dječjeg vrtića u Donjem Kućanu iznosi 5.194.000kuna bez PDV-a.

Također, provodi se postupak javne nabave objavljen u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH za opremanje dječjeg igrališta u sklopu sportskih terena u Gornjem Kućanu.

Lokalna akcijska grupa Sjeverozapad, na temelju javnog natječaja, prihvatila je projektni prijedlog Grada Varaždina „Opremanje dječjeg igrališta u sklopu sportskih terena u Gornjem Kućanu“, te će sufinancirati navedeni projekt u iznosu od 220 000 kuna.

Ostatak od vrijednosti projekta, koji ukupno iznosi 300.000 kuna sufinancirat će se iz proračunskih sredstava Grada Varaždina.

Život i društvo

“Cekači“ VI. osnovne majstorski spravljaju Varaždinske klipiče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga kuhara Varaždinske županije održala je ovih dana u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom i njegovim Sekcijama za humanitarne aktivnosti i Sekcijom žena – varaždinski ogranak kulinarsku radionicu za učenike 3.c razreda VI. osnovne škole u Varaždinu.

Radionicu je otvorio predsjednik Saveza Damir Crleni, a vodile su je Marija Kuzminski i Marija Denžić, nagrađivane kuharice HKS-a. One su demonstrirale učenicima kako se pravilno priprema Varaždinski klipič.

– Učenici su nakon početnih instrukcija s nama pripremali klipiče, zadatak su oduševljeno prihvatili, a rezultat radionice naravno pojeli. Upravo je Varaždinski klipič prije nekoliko godina upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije te smatramo vrlo vrijednim prenositi znanje i tradicionalnu recepturu na mlađe generacije. Uz prijenos ovog znanja važno nam je i naše deficitarno zanimanje približiti djeci te se nadamo da se među ovim učenicima krije i koji budući kuhar – poručili su iz Udruge.

Ovo  je bila samo jedna u nizu odrađenih radionica Udruge kuhara Varaždinske županije a pod temom „Nahrani planet“ kroz koje sa sudionicima radionica promišljamo, osvještavamo, pričamo o održivosti potrošnje hrane, osposobljavanju i djelovanju u našoj okolini.

Ujedno kroz svaku ovogodišnju radionicu Hrvatski kuharski savez i Udruga kuhara Varaždinske županije obilježavaju 20 godina djelovanja.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Na Franjevačkom trgu održana tradicionalna akcija “Dan narcisa“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U subotu su na Franjevačkom trgu brojne Varaždinke i Varaždinci podržali akciju Dan narcisa.

Podsjećamo, Mammae klub Varaždin – Udruga žena oboljelih na dojku ovu akciju provodi već 24. godinu zaredom s ciljem senzibiliziranja javnosti za probleme vezane uz karcinom dojke.

Pritom ukazuju na značaj osvješćivanja žena o važnosti preventivnih pregleda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje