Povežite se s nama

U fokusu

Novih 1,2 milijuna kuna za kulturu i 3,5 za kanalizaciju

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Više od 5,7  milijuna kuna stiglo je u zadnja tri mjeseca u Novi Marof. Od tog novca je 1,2 milijuna za kulturu i 4,5 milijuna kuna za kanalizaciju plus još milijun kuma za uređenje vodotoka. Kad bi cijela godina bila kao prvo tromjesečje, Grad bi uskoro nadoknadio sve zaostatke u kojima se našao nakon naslijeđenih dugovanja. 

S obzirom da je dug već sad minimalan, a proračun od 60 milijuna kuna najveći u povijesti Grada, nema razloga da tako i ne bude. Gradska vlast se pokazala kao dobar pregovarač s velikim tvrtkama, ministarstvima i europskim fondovima. 

– Dobro surađujemo. Maksimalno se trudimo dobro pripremiti i prezentirati projekte. Kao i u svakom poslu, nisu dovoljne samo brojke na papiru. Treba biti uporan, obilaziti ljude i reći im zašto je baš taj projekt zaslužio novac. Kao i u svakom javnom poslu, lobiranje je pola uspjeha. Jasno, lobiranje s pokrićem – govori gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Kultura

Novi Marof paralelno radi na infrastrukturi, kulturi i gospodarstvu. U niti jednom dijelu se ne špara nauštrb drugog. Tako je zadnji novac stigao za kanalizaciju i za kulturu istovremeno.

“Dobro surađujemo s ministarstvima i velikim poduzećima. Maksimalno se trudimo dobro pripremiti i prezentirati projekte. Kao i u svakom poslu, nisu dovoljne samo brojke na papiru. Treba biti uporan.”

Zadnje dvije godine je puno istraživanja, vremena i novaca posvećeno kulturi u Gradu. Obnavlja se utvrda Grebengrad, digitalizira se kino i obnavlja crkva u Remetincu. To će se platiti novcem Ministarstva kulture i Ministarstva regionalnog razvoja.

Na obnovu utvrde – iz koje su se plemenitaši spustili u major pa je tako i nastao Grad – dosad je potrošeno dva milijuna kuna, a sad je iz Ministarstva kulture stiglo novih 200 tisuća kuna. Gradonačelnik Jenkač je zadovoljan dinamikom radova. 

– Trenutno se utvrđuje statika zidova. Kad se utvrda osigura započinju iskapanja. Ovim bi tempom radovi završili za šest godina – rekao je. Utvrda će, vjeruje, biti zanimljivo poglavlje u priči marofskog turizma.

Gotovo istovremeno s novcem za Grebengrad, u Marof je stigla odluka o uređenje crkve u Remetincu. U obnovu je dosad uloženo nekoliko milijuna namjenskih kuna, ali je prije nekoliko godina sve stalo. Ipak, radovi na kasnogotičkoj crkvi Blažene Djevice Marije Kraljice sv. Krunice se nastavljaju, pa je ovih dana stigla odluka o odobrenju novih 200 tisuća kuna. To je objekt prepoznatljiv hrvatskoj javnosti. U remetinečkoj crkvi je održano i najznačajnije godišnje glazbeno događanje u Hrvatskoj – tradicionalni, novogodišnji koncert Simfonijskog orkestra HRT-a.

Dobar partner

Osim ovih, povijesnih građevina, radi se i na suvremenim objektima. Gradonačelnik Jenkač je po dolasku na čelo Grada odlučio da se neće zanemarivati nijedan segment života, niti davati prednost jednom ili drugom vremenskom razdoblju. Kino-dvorana je dobila 300 tisuća kuna za digitalizaciju, što je maksimalni iznos. – Mora se njegovati tradicija, ali i ići ukorak s aktualnim vremenom – veli Siniša Jenkač. Kino u Marofu će tako uskoro imati opremu poput modernih multipleksa.

Iako je Grad prije prijevremenih izbora za gradonačelnika, 2014. godine, bio dva milijuna kuna u minusu, tijekom ove dvije godine uspijevalo se odrađivati kapitalne projekte, a ipak smanjivati minus.

Između ostaloga, dovršena je i vodovodna mreža na mnogim gradskim područjima, osim u nekim manjim zaselcima. Tako je kanalizacija logičan nastavak. Hrvatske vode su ovih dana odobrile 3,5 milijuna kuna za novomarofsku kanalizaciju. Cijeli projekt će na kraju koštati 120 milijuna kuna i trebao bi biti gotov do 2023. godine. Ovaj je novac namijenjen za nastavak gradnje kanalizacije u Grani i Makojišću. Hrvatske vode će za razne poslove na marofskom području uložiti još milijun kuna.

– Grad Novi Marof u Hrvatskim vodama ima jako dobrog partnera i suradnika jer iznos od 4,5 milijuna kuna znači velika ulaganja tog javnog poduzeća koja nisu zabilježena unazad nekoliko proteklih godina. Izgradnja kanalizacijske mreže znači viši standard za mještane Grane i Makojišća – istaknuo je čelni čovjek Grada.

Napominje da je cilj što više približiti standard stanovnika Novog Marofa onime u većim sredinama. Kako je krenulo u zadnje dvije godine, Marofčani nemaju razloga sumnjati da neće biti tako.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Sjednica Gradskog vijeća trajala 10 sati, bilo je tu prozivki i uvreda, ali je ipak prihvaćen rebalans

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana još jedna maratonska sjednica Gradskog vijeća, trajala je 10 sati, a među ostalim, nakon burne rasprave prihvaćen je rebalans proračuna. Opet nije izostajalo prozivki, pa i neprimjerenih komentara, a sve se svodilo na sukob bivše i sadašnje vlasti.

Na to su upozorili nezavisni Davor Patafta i SDP-ov Lovro Lukavečki.

– Vjerujem da je i građanima teško ovo pratiti i ponovo apeliram da se ovdje bavimo bitnim stvarima, a ne onim što je bilo – rekao je Patafta.

Na to se nadovezao Lukavečki koji je zaključio da se zbog ovakvih rasprava kojima se ne vidi kraja i svode se na prozivke mladi ne žele baviti politikom.

Spomenimo da su rebalansom osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi, financiranje besplatnih obroka za školarce, ali i pomoć u pokrivanju režijskih troškova građanima koji se griju na kotlovnicu. Osigurana su i dodatna sredstva za gradske ustanove, Zajednicu sportskih udruga, ali i za sortirnicu na Motičnjaku. Upravo zbog sortirnice sukobili su se bivši gradonačelnik Čehok i predstavnici aktualne vlasti.

Čehok je, naime, tvrdio da je elaborat falsificiran te smatra da tamo se ne nalazi građevinski otpad već poglavito komunalni otpad.

– Ovo se dogodilo jer su projekt radili Čistoća 2014. godine, ali nije valjao i 2020. godine se taj projekt radio iznova. Taj projekt nije dobio građevinsku dozvolu 2014. godine već 2020. godine za vrijeme vašeg mandata. Napravili ste geomehanička istraživanja samo ispod sortirnice, a ne i ispod rampe, vage te ispod pristupne ceste gdje su pronašli otpad. Svi ti sudionici u građenju imaju svoj krimen – odgovorio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Dijelove županije zahvatila tuča, opet stradao bukovečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Oko 15 sati u dijelovima Varaždinske županije pala je tuča. Čitatelji nam javljaju da je ponovno stradao bukovečki kraj gdje  je pala tuča veličine lješnjaka.

– Padalo je nekoliko minuta, na sreću nije bilo kao prošli put kad nije bilo kuće ili automobila koji nije bio oštećen – kažu nam mještani bukovečkog kraja.

Konačna šteta će se utvrditi naknadno.

Tuča veličine teniskih loptica potpuno uništila nasade u Velikom Bukovcu, razbijeni su staklenici i prozori automobila!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje