Povežite se s nama

U fokusu

Novih 1,2 milijuna kuna za kulturu i 3,5 za kanalizaciju

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Više od 5,7  milijuna kuna stiglo je u zadnja tri mjeseca u Novi Marof. Od tog novca je 1,2 milijuna za kulturu i 4,5 milijuna kuna za kanalizaciju plus još milijun kuma za uređenje vodotoka. Kad bi cijela godina bila kao prvo tromjesečje, Grad bi uskoro nadoknadio sve zaostatke u kojima se našao nakon naslijeđenih dugovanja. 

S obzirom da je dug već sad minimalan, a proračun od 60 milijuna kuna najveći u povijesti Grada, nema razloga da tako i ne bude. Gradska vlast se pokazala kao dobar pregovarač s velikim tvrtkama, ministarstvima i europskim fondovima. 

– Dobro surađujemo. Maksimalno se trudimo dobro pripremiti i prezentirati projekte. Kao i u svakom poslu, nisu dovoljne samo brojke na papiru. Treba biti uporan, obilaziti ljude i reći im zašto je baš taj projekt zaslužio novac. Kao i u svakom javnom poslu, lobiranje je pola uspjeha. Jasno, lobiranje s pokrićem – govori gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Kultura

Novi Marof paralelno radi na infrastrukturi, kulturi i gospodarstvu. U niti jednom dijelu se ne špara nauštrb drugog. Tako je zadnji novac stigao za kanalizaciju i za kulturu istovremeno.

“Dobro surađujemo s ministarstvima i velikim poduzećima. Maksimalno se trudimo dobro pripremiti i prezentirati projekte. Kao i u svakom poslu, nisu dovoljne samo brojke na papiru. Treba biti uporan.”

Zadnje dvije godine je puno istraživanja, vremena i novaca posvećeno kulturi u Gradu. Obnavlja se utvrda Grebengrad, digitalizira se kino i obnavlja crkva u Remetincu. To će se platiti novcem Ministarstva kulture i Ministarstva regionalnog razvoja.

Na obnovu utvrde – iz koje su se plemenitaši spustili u major pa je tako i nastao Grad – dosad je potrošeno dva milijuna kuna, a sad je iz Ministarstva kulture stiglo novih 200 tisuća kuna. Gradonačelnik Jenkač je zadovoljan dinamikom radova. 

– Trenutno se utvrđuje statika zidova. Kad se utvrda osigura započinju iskapanja. Ovim bi tempom radovi završili za šest godina – rekao je. Utvrda će, vjeruje, biti zanimljivo poglavlje u priči marofskog turizma.

Gotovo istovremeno s novcem za Grebengrad, u Marof je stigla odluka o uređenje crkve u Remetincu. U obnovu je dosad uloženo nekoliko milijuna namjenskih kuna, ali je prije nekoliko godina sve stalo. Ipak, radovi na kasnogotičkoj crkvi Blažene Djevice Marije Kraljice sv. Krunice se nastavljaju, pa je ovih dana stigla odluka o odobrenju novih 200 tisuća kuna. To je objekt prepoznatljiv hrvatskoj javnosti. U remetinečkoj crkvi je održano i najznačajnije godišnje glazbeno događanje u Hrvatskoj – tradicionalni, novogodišnji koncert Simfonijskog orkestra HRT-a.

Dobar partner

Osim ovih, povijesnih građevina, radi se i na suvremenim objektima. Gradonačelnik Jenkač je po dolasku na čelo Grada odlučio da se neće zanemarivati nijedan segment života, niti davati prednost jednom ili drugom vremenskom razdoblju. Kino-dvorana je dobila 300 tisuća kuna za digitalizaciju, što je maksimalni iznos. – Mora se njegovati tradicija, ali i ići ukorak s aktualnim vremenom – veli Siniša Jenkač. Kino u Marofu će tako uskoro imati opremu poput modernih multipleksa.

Iako je Grad prije prijevremenih izbora za gradonačelnika, 2014. godine, bio dva milijuna kuna u minusu, tijekom ove dvije godine uspijevalo se odrađivati kapitalne projekte, a ipak smanjivati minus.

Između ostaloga, dovršena je i vodovodna mreža na mnogim gradskim područjima, osim u nekim manjim zaselcima. Tako je kanalizacija logičan nastavak. Hrvatske vode su ovih dana odobrile 3,5 milijuna kuna za novomarofsku kanalizaciju. Cijeli projekt će na kraju koštati 120 milijuna kuna i trebao bi biti gotov do 2023. godine. Ovaj je novac namijenjen za nastavak gradnje kanalizacije u Grani i Makojišću. Hrvatske vode će za razne poslove na marofskom području uložiti još milijun kuna.

– Grad Novi Marof u Hrvatskim vodama ima jako dobrog partnera i suradnika jer iznos od 4,5 milijuna kuna znači velika ulaganja tog javnog poduzeća koja nisu zabilježena unazad nekoliko proteklih godina. Izgradnja kanalizacijske mreže znači viši standard za mještane Grane i Makojišća – istaknuo je čelni čovjek Grada.

Napominje da je cilj što više približiti standard stanovnika Novog Marofa onime u većim sredinama. Kako je krenulo u zadnje dvije godine, Marofčani nemaju razloga sumnjati da neće biti tako.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje