Povežite se s nama

U fokusu

Novih 1,2 milijuna kuna za kulturu i 3,5 za kanalizaciju

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Više od 5,7  milijuna kuna stiglo je u zadnja tri mjeseca u Novi Marof. Od tog novca je 1,2 milijuna za kulturu i 4,5 milijuna kuna za kanalizaciju plus još milijun kuma za uređenje vodotoka. Kad bi cijela godina bila kao prvo tromjesečje, Grad bi uskoro nadoknadio sve zaostatke u kojima se našao nakon naslijeđenih dugovanja. 

S obzirom da je dug već sad minimalan, a proračun od 60 milijuna kuna najveći u povijesti Grada, nema razloga da tako i ne bude. Gradska vlast se pokazala kao dobar pregovarač s velikim tvrtkama, ministarstvima i europskim fondovima. 

– Dobro surađujemo. Maksimalno se trudimo dobro pripremiti i prezentirati projekte. Kao i u svakom poslu, nisu dovoljne samo brojke na papiru. Treba biti uporan, obilaziti ljude i reći im zašto je baš taj projekt zaslužio novac. Kao i u svakom javnom poslu, lobiranje je pola uspjeha. Jasno, lobiranje s pokrićem – govori gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Kultura

Novi Marof paralelno radi na infrastrukturi, kulturi i gospodarstvu. U niti jednom dijelu se ne špara nauštrb drugog. Tako je zadnji novac stigao za kanalizaciju i za kulturu istovremeno.

“Dobro surađujemo s ministarstvima i velikim poduzećima. Maksimalno se trudimo dobro pripremiti i prezentirati projekte. Kao i u svakom poslu, nisu dovoljne samo brojke na papiru. Treba biti uporan.”

Zadnje dvije godine je puno istraživanja, vremena i novaca posvećeno kulturi u Gradu. Obnavlja se utvrda Grebengrad, digitalizira se kino i obnavlja crkva u Remetincu. To će se platiti novcem Ministarstva kulture i Ministarstva regionalnog razvoja.

Na obnovu utvrde – iz koje su se plemenitaši spustili u major pa je tako i nastao Grad – dosad je potrošeno dva milijuna kuna, a sad je iz Ministarstva kulture stiglo novih 200 tisuća kuna. Gradonačelnik Jenkač je zadovoljan dinamikom radova. 

– Trenutno se utvrđuje statika zidova. Kad se utvrda osigura započinju iskapanja. Ovim bi tempom radovi završili za šest godina – rekao je. Utvrda će, vjeruje, biti zanimljivo poglavlje u priči marofskog turizma.

Gotovo istovremeno s novcem za Grebengrad, u Marof je stigla odluka o uređenje crkve u Remetincu. U obnovu je dosad uloženo nekoliko milijuna namjenskih kuna, ali je prije nekoliko godina sve stalo. Ipak, radovi na kasnogotičkoj crkvi Blažene Djevice Marije Kraljice sv. Krunice se nastavljaju, pa je ovih dana stigla odluka o odobrenju novih 200 tisuća kuna. To je objekt prepoznatljiv hrvatskoj javnosti. U remetinečkoj crkvi je održano i najznačajnije godišnje glazbeno događanje u Hrvatskoj – tradicionalni, novogodišnji koncert Simfonijskog orkestra HRT-a.

Dobar partner

Osim ovih, povijesnih građevina, radi se i na suvremenim objektima. Gradonačelnik Jenkač je po dolasku na čelo Grada odlučio da se neće zanemarivati nijedan segment života, niti davati prednost jednom ili drugom vremenskom razdoblju. Kino-dvorana je dobila 300 tisuća kuna za digitalizaciju, što je maksimalni iznos. – Mora se njegovati tradicija, ali i ići ukorak s aktualnim vremenom – veli Siniša Jenkač. Kino u Marofu će tako uskoro imati opremu poput modernih multipleksa.

Iako je Grad prije prijevremenih izbora za gradonačelnika, 2014. godine, bio dva milijuna kuna u minusu, tijekom ove dvije godine uspijevalo se odrađivati kapitalne projekte, a ipak smanjivati minus.

Između ostaloga, dovršena je i vodovodna mreža na mnogim gradskim područjima, osim u nekim manjim zaselcima. Tako je kanalizacija logičan nastavak. Hrvatske vode su ovih dana odobrile 3,5 milijuna kuna za novomarofsku kanalizaciju. Cijeli projekt će na kraju koštati 120 milijuna kuna i trebao bi biti gotov do 2023. godine. Ovaj je novac namijenjen za nastavak gradnje kanalizacije u Grani i Makojišću. Hrvatske vode će za razne poslove na marofskom području uložiti još milijun kuna.

– Grad Novi Marof u Hrvatskim vodama ima jako dobrog partnera i suradnika jer iznos od 4,5 milijuna kuna znači velika ulaganja tog javnog poduzeća koja nisu zabilježena unazad nekoliko proteklih godina. Izgradnja kanalizacijske mreže znači viši standard za mještane Grane i Makojišća – istaknuo je čelni čovjek Grada.

Napominje da je cilj što više približiti standard stanovnika Novog Marofa onime u većim sredinama. Kako je krenulo u zadnje dvije godine, Marofčani nemaju razloga sumnjati da neće biti tako.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Unazad 10 godina PU varaždinskoj predano 143 komada automatskog oružja, 47 kilograma streljiva…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija

Sloganom kampanje „Učinite svoje okružje sigurnim!“ Policijska uprava varaždinska pridružila se provedbi modernizirane nacionalne preventivne kampanje MUP-a RH „Manje oružja, manje tragedija!“

Naime, kampanja se provodi već dulji niz godina u Hrvatskoj kako bi se spriječila zlouporaba oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibilizacije javnosti te poticanja građana da bez sankcija dragovoljno predaju ilegalno oružje.

Prošle godine kampanja je modernizirana sufinanciranim sredstvima Europske unije putem Fonda za unutarnju sigurnost i kao takva odvijat će se 365 dana diljem Hrvatske.

– Dragovoljnom predajom ilegalnog oružja policiji, domovi postaju sigurniji te se time izbjegavaju opasnosti od tragičnih događaja koji često završavaju teškim ozljedama i smrću. Građani se, nerijetko, pokušavaju riješiti ilegalnog oružja na način da ga odbacuju na neprimjerenim mjestima ili ga nezakonito prodaju, čime se izlažu kaznenom progonu – ističu iz PU varaždinske.

Objašnjavaju da su ratna zbivanja devedesetih na području Hrvatske ostavila za sobom velike količine ilegalnog oružja u posjedu građana.

Na području PU varaždinske unatrag 10 godina, u sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija“, građani su dragovoljno predali: 143 komada automatskog oružja, 1283 komada rasprskavajućeg oružja, 279 komada dozvoljenog oružja, 106.579 komada streljiva te 47 kilograma eksploziva.

– Zakonom je određeno da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija. Stoga, pozivamo sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da se bez straha od sankcija obrate policiji. Važno je znati da ne donosite sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje – poručuju iz PU varaždinske.

Prvi je korak, stoga, nazvati policiju na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenik u civilnoj odjeći  i u civilnom vozilu doći na adresu pronalaska ili dogovorene predaje i na siguran način opasna sredstva preuzeti.

Djeci se poručuje da, ako naiđu na nepoznati predmet, ništa ne diraju, već se obrate roditeljima ili drugoj bliskoj odrasloj osobi koja će obavijestiti policiju.

Nastavite čitati

U fokusu

Darko Molnar: Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima za smanjenjem nameta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima koje je prošli tjedan Udruga Glas poduzetnika uputila županu, gradonačelnicima i načelnicima, a koji su vezani za smanjenje i ukidanje nameta u svrhu amortiziranja štete nastale u gospodarstvu u ovoj krizi, a u cilju očuvanja radnih mjesta, izvijestio je Darko Molnar iz Regionalnog ureda Glasa poduzetnika u Varaždinu.

– Grad Ludbreg prvi se odazvao na naše prijedloge, a nakon gradonačelnika Dubravka Bilića čekamo ostale gradonačelnike i načelnike. Vjerujem da svi imamo zajednički cilj, a to je da vratimo gospodarstvo na noge, ljudima osiguramo siguran posao i plaću i nastavimo s razvojem ovog našeg kraja – rekao je Molnar.

Dodaje kako su ovih dana stupili u kontakt s županom i još nekim načelnicima, te da očekuje da će se svi odazvati i smanjiti namete u svojim gradovima i općinama.

– Poduzetnici, ali i svi građani godinama na leđima nose teret birokracije, ali i korupcije. Nakon krize koja nas je sve zadesila zbog pandemije, kad dio djelatnosti ima zabranu poslovanja, nezaposlenost se povećava iz dana u dan, a ljudima je ugrožena egzistencija, najmanje što država i lokalne uprave i samouprave mogu napraviti je smanjenje i ukidanje nameta – smatra Molnar.

Podsjeća da je UGP Varaždin tražio ukidanje poreza na potrošnju za područje Varaždinske županije, smanjenje 50 % prireza porezu na dohodak kroz sljedeće četiri godine od gradskih i lokalnih uprava i samouprava, osnivanje/povećanje bespovratnih potpora za poduzetnike, obrtnike, OPG od županijskih, gradskih, lokalnih uprava i samouprava, smanjenje 50% komunalnih naknada i doprinosa za sve poduzetnike, obrtnike, OPG-ove za vrijeme trajanja COVID-19 krize i vremena oporavka gospodarstva do 31.12.2021, uključivanje gradova i općina pomoći stradalom području Sisačko-moslavačke županije po načelu obnove jedan grad-jedna kuća (ustanova ili slično), te zajedničku organizaciju edukativnih panela i seminara za poduzetnike, ali i sve građane.

Nastavite čitati