Povežite se s nama

U fokusu

Novih 1,2 milijuna kuna za kulturu i 3,5 za kanalizaciju

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Više od 5,7  milijuna kuna stiglo je u zadnja tri mjeseca u Novi Marof. Od tog novca je 1,2 milijuna za kulturu i 4,5 milijuna kuna za kanalizaciju plus još milijun kuma za uređenje vodotoka. Kad bi cijela godina bila kao prvo tromjesečje, Grad bi uskoro nadoknadio sve zaostatke u kojima se našao nakon naslijeđenih dugovanja. 

S obzirom da je dug već sad minimalan, a proračun od 60 milijuna kuna najveći u povijesti Grada, nema razloga da tako i ne bude. Gradska vlast se pokazala kao dobar pregovarač s velikim tvrtkama, ministarstvima i europskim fondovima. 

– Dobro surađujemo. Maksimalno se trudimo dobro pripremiti i prezentirati projekte. Kao i u svakom poslu, nisu dovoljne samo brojke na papiru. Treba biti uporan, obilaziti ljude i reći im zašto je baš taj projekt zaslužio novac. Kao i u svakom javnom poslu, lobiranje je pola uspjeha. Jasno, lobiranje s pokrićem – govori gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Kultura

Novi Marof paralelno radi na infrastrukturi, kulturi i gospodarstvu. U niti jednom dijelu se ne špara nauštrb drugog. Tako je zadnji novac stigao za kanalizaciju i za kulturu istovremeno.

“Dobro surađujemo s ministarstvima i velikim poduzećima. Maksimalno se trudimo dobro pripremiti i prezentirati projekte. Kao i u svakom poslu, nisu dovoljne samo brojke na papiru. Treba biti uporan.”

Zadnje dvije godine je puno istraživanja, vremena i novaca posvećeno kulturi u Gradu. Obnavlja se utvrda Grebengrad, digitalizira se kino i obnavlja crkva u Remetincu. To će se platiti novcem Ministarstva kulture i Ministarstva regionalnog razvoja.

Na obnovu utvrde – iz koje su se plemenitaši spustili u major pa je tako i nastao Grad – dosad je potrošeno dva milijuna kuna, a sad je iz Ministarstva kulture stiglo novih 200 tisuća kuna. Gradonačelnik Jenkač je zadovoljan dinamikom radova. 

– Trenutno se utvrđuje statika zidova. Kad se utvrda osigura započinju iskapanja. Ovim bi tempom radovi završili za šest godina – rekao je. Utvrda će, vjeruje, biti zanimljivo poglavlje u priči marofskog turizma.

Gotovo istovremeno s novcem za Grebengrad, u Marof je stigla odluka o uređenje crkve u Remetincu. U obnovu je dosad uloženo nekoliko milijuna namjenskih kuna, ali je prije nekoliko godina sve stalo. Ipak, radovi na kasnogotičkoj crkvi Blažene Djevice Marije Kraljice sv. Krunice se nastavljaju, pa je ovih dana stigla odluka o odobrenju novih 200 tisuća kuna. To je objekt prepoznatljiv hrvatskoj javnosti. U remetinečkoj crkvi je održano i najznačajnije godišnje glazbeno događanje u Hrvatskoj – tradicionalni, novogodišnji koncert Simfonijskog orkestra HRT-a.

Dobar partner

Osim ovih, povijesnih građevina, radi se i na suvremenim objektima. Gradonačelnik Jenkač je po dolasku na čelo Grada odlučio da se neće zanemarivati nijedan segment života, niti davati prednost jednom ili drugom vremenskom razdoblju. Kino-dvorana je dobila 300 tisuća kuna za digitalizaciju, što je maksimalni iznos. – Mora se njegovati tradicija, ali i ići ukorak s aktualnim vremenom – veli Siniša Jenkač. Kino u Marofu će tako uskoro imati opremu poput modernih multipleksa.

Iako je Grad prije prijevremenih izbora za gradonačelnika, 2014. godine, bio dva milijuna kuna u minusu, tijekom ove dvije godine uspijevalo se odrađivati kapitalne projekte, a ipak smanjivati minus.

Između ostaloga, dovršena je i vodovodna mreža na mnogim gradskim područjima, osim u nekim manjim zaselcima. Tako je kanalizacija logičan nastavak. Hrvatske vode su ovih dana odobrile 3,5 milijuna kuna za novomarofsku kanalizaciju. Cijeli projekt će na kraju koštati 120 milijuna kuna i trebao bi biti gotov do 2023. godine. Ovaj je novac namijenjen za nastavak gradnje kanalizacije u Grani i Makojišću. Hrvatske vode će za razne poslove na marofskom području uložiti još milijun kuna.

– Grad Novi Marof u Hrvatskim vodama ima jako dobrog partnera i suradnika jer iznos od 4,5 milijuna kuna znači velika ulaganja tog javnog poduzeća koja nisu zabilježena unazad nekoliko proteklih godina. Izgradnja kanalizacijske mreže znači viši standard za mještane Grane i Makojišća – istaknuo je čelni čovjek Grada.

Napominje da je cilj što više približiti standard stanovnika Novog Marofa onime u većim sredinama. Kako je krenulo u zadnje dvije godine, Marofčani nemaju razloga sumnjati da neće biti tako.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Je li u redu da se djeca vrednuju po mjestu gdje žive, zašto se ne grade domovi za starije i tko je kriv za Trakošćansko jezero?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Zašto su neke općine zakinute i neće dobiti ni centa za vrtiće, tko je odgovoran za sagu o Trakošćanskom jezeru, te zašto se ni jedna općina ili grad nisu javili za sufinanciranje izgradnje domova za starije… To su samo neka od pitanja koja su bila postavljena županu Anđelku Stričaku na današnjoj sjednici Županijske skupštine.

Jadranka Bahlen pitala je zašto na području Varaždinske županije nije bilo prijava od strane općina ili gradova na natječaj za izgradnju Centra za starije osobe za koje je sredstva osigurala država preko EU fondova. Na njeno pitanje kasnije se nadovezala i Natalija Martinčević.

Župan Anđelko Stričak rekao je da je Županija bila spremna dati potporu svakoj općini ili gradu koji su bili spremni prijaviti se, ali nije bilo interesa. Dodao je kako inače na području Varaždinske županije postoji 45 domova za starije i da je ukupni kapacitet 2.315 osoba.

Vijećnica Sanja Kočet, ujedno i načelnica Općine Donja Voća, postavila je pitanje vezano uz uredbu Vlade da sufinancira cijenu vrtića.

Prema toj uredbi Općina Donja Voća neće dobiti ni centa sufinanciranja jer nema vrtić na svom području, iako ima mališana koji pohađaju vrtiće u drugim općinama. Zamolila je stoga Kočet župana da apelira na resorno ministarstvo da se kroz dodatne potpore i programe pomogne u izgradnji vrtića u općinama gdje ih nedostaje.

-Donja Voća će dobiti i vrtić i školsku-sportsku dvoranu u sklopu tamošnje škole – rekao je župan.

Luka Zrinski također je postavio pitanje vezano uz uredbu Vlade o sufinanciranju cijene vrtića. Pritom je podsjetio kako je HDZ na nedavnoj konferenciji za medije hvalio tu mjeru, te da je upravo Donja Voća bila spomenuta kao primjer općine koja će dobiti najveće sufinanciranje.

– Je li u redu da država vrednuje dijete prema tome gdje živi? Ispada da država, odnosno HDZ vrednuje dijete prema nadmorskoj visini na kojoj je kuća u kojoj živi – rekao je Zrinski i istakuo da bi djeca trebala biti nadstranačka tema.

Stričak je pak rekao kako je preko programa Vlade RH dosad izgrađeno 14 vrtića i kako će biti izgrađeno još njih 16, dakle ukupno 30. SDP-ovcima je pak poručio da su imali čak četiri stava o tome kako će funkcionirati vrtići.

-Od Grbinove izjave da vrtići trebaju biti besplatni, zatim Bosiljevog dizanja cijene vrtića, do izjave da Općina Donja Voća prva dobiva sredstva za sufinanciranje, odnosno da ne dobiva. Unutar mjesec dana vi ste kao stranka imali četiri oprečna stava o financiranju vrtića – rekao je Stričak.

Luku Brezovca zanimalo je kakva je situacija s projektom izmuljivanja jezera Trakošćan.

Župan je odgovorio da se projekt napokon pokrenuo.

-Sve se pokrenulo od kad Radimir Čačić više nema doticaja s tim projektom – rekao je Stričak.

Nastavite čitati

U fokusu

Ustavni sud odbacio tužbu Marofčana nezadovoljnih eksperimentalnim programom cjelodnevne nastave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ustavni sud odbacio je ustavnu tužbu koju su podnijeli nezadovoljni roditelji zbog eksperimentalnog programa cjelodnevne nastave. Podsjećano, riječ je o roditeljima iz dviju osnovnih škola – u Novom Marofu i Draganiću.

Odvjetnik dviju inicijativa je za Novu TV rekao kako su roditelji razočarani ovakvom odlukom suda. Što kažu ravnatelji, istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Ravnatelj Bošnjak kaže kako su očekivali ovakvu odluku suda. U školi se u utorak u 17 sati održalo i Vijeće roditelja, a odluku Ustavnog suda spomenuli su samo usput.

– Jedan od tih roditelja koji je bio na tužbi je postao predsjednik Vijeća roditelja i normalno surađujemo. Nitko se od učenika nije ispisao. Nema najave, nego roditelji, koje ja i dalje pozivam na suradnju, su iskazali žeju da i dalje surađujemo. Nisu negodovali, nego su davali još prijedloga i rekli su da su jako zainteresirani za rad škole i da budu sudjelovali u realizaciji programa – kazao je ravnatelj.

VIŠE o svemu pročitajte i pogledajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje