Povežite se s nama

U fokusu

Novih 1,2 milijuna kuna za kulturu i 3,5 za kanalizaciju

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Više od 5,7  milijuna kuna stiglo je u zadnja tri mjeseca u Novi Marof. Od tog novca je 1,2 milijuna za kulturu i 4,5 milijuna kuna za kanalizaciju plus još milijun kuma za uređenje vodotoka. Kad bi cijela godina bila kao prvo tromjesečje, Grad bi uskoro nadoknadio sve zaostatke u kojima se našao nakon naslijeđenih dugovanja. 

S obzirom da je dug već sad minimalan, a proračun od 60 milijuna kuna najveći u povijesti Grada, nema razloga da tako i ne bude. Gradska vlast se pokazala kao dobar pregovarač s velikim tvrtkama, ministarstvima i europskim fondovima. 

– Dobro surađujemo. Maksimalno se trudimo dobro pripremiti i prezentirati projekte. Kao i u svakom poslu, nisu dovoljne samo brojke na papiru. Treba biti uporan, obilaziti ljude i reći im zašto je baš taj projekt zaslužio novac. Kao i u svakom javnom poslu, lobiranje je pola uspjeha. Jasno, lobiranje s pokrićem – govori gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Kultura

Novi Marof paralelno radi na infrastrukturi, kulturi i gospodarstvu. U niti jednom dijelu se ne špara nauštrb drugog. Tako je zadnji novac stigao za kanalizaciju i za kulturu istovremeno.

“Dobro surađujemo s ministarstvima i velikim poduzećima. Maksimalno se trudimo dobro pripremiti i prezentirati projekte. Kao i u svakom poslu, nisu dovoljne samo brojke na papiru. Treba biti uporan.”

Zadnje dvije godine je puno istraživanja, vremena i novaca posvećeno kulturi u Gradu. Obnavlja se utvrda Grebengrad, digitalizira se kino i obnavlja crkva u Remetincu. To će se platiti novcem Ministarstva kulture i Ministarstva regionalnog razvoja.

Na obnovu utvrde – iz koje su se plemenitaši spustili u major pa je tako i nastao Grad – dosad je potrošeno dva milijuna kuna, a sad je iz Ministarstva kulture stiglo novih 200 tisuća kuna. Gradonačelnik Jenkač je zadovoljan dinamikom radova. 

– Trenutno se utvrđuje statika zidova. Kad se utvrda osigura započinju iskapanja. Ovim bi tempom radovi završili za šest godina – rekao je. Utvrda će, vjeruje, biti zanimljivo poglavlje u priči marofskog turizma.

Gotovo istovremeno s novcem za Grebengrad, u Marof je stigla odluka o uređenje crkve u Remetincu. U obnovu je dosad uloženo nekoliko milijuna namjenskih kuna, ali je prije nekoliko godina sve stalo. Ipak, radovi na kasnogotičkoj crkvi Blažene Djevice Marije Kraljice sv. Krunice se nastavljaju, pa je ovih dana stigla odluka o odobrenju novih 200 tisuća kuna. To je objekt prepoznatljiv hrvatskoj javnosti. U remetinečkoj crkvi je održano i najznačajnije godišnje glazbeno događanje u Hrvatskoj – tradicionalni, novogodišnji koncert Simfonijskog orkestra HRT-a.

Dobar partner

Osim ovih, povijesnih građevina, radi se i na suvremenim objektima. Gradonačelnik Jenkač je po dolasku na čelo Grada odlučio da se neće zanemarivati nijedan segment života, niti davati prednost jednom ili drugom vremenskom razdoblju. Kino-dvorana je dobila 300 tisuća kuna za digitalizaciju, što je maksimalni iznos. – Mora se njegovati tradicija, ali i ići ukorak s aktualnim vremenom – veli Siniša Jenkač. Kino u Marofu će tako uskoro imati opremu poput modernih multipleksa.

Iako je Grad prije prijevremenih izbora za gradonačelnika, 2014. godine, bio dva milijuna kuna u minusu, tijekom ove dvije godine uspijevalo se odrađivati kapitalne projekte, a ipak smanjivati minus.

Između ostaloga, dovršena je i vodovodna mreža na mnogim gradskim područjima, osim u nekim manjim zaselcima. Tako je kanalizacija logičan nastavak. Hrvatske vode su ovih dana odobrile 3,5 milijuna kuna za novomarofsku kanalizaciju. Cijeli projekt će na kraju koštati 120 milijuna kuna i trebao bi biti gotov do 2023. godine. Ovaj je novac namijenjen za nastavak gradnje kanalizacije u Grani i Makojišću. Hrvatske vode će za razne poslove na marofskom području uložiti još milijun kuna.

– Grad Novi Marof u Hrvatskim vodama ima jako dobrog partnera i suradnika jer iznos od 4,5 milijuna kuna znači velika ulaganja tog javnog poduzeća koja nisu zabilježena unazad nekoliko proteklih godina. Izgradnja kanalizacijske mreže znači viši standard za mještane Grane i Makojišća – istaknuo je čelni čovjek Grada.

Napominje da je cilj što više približiti standard stanovnika Novog Marofa onime u većim sredinama. Kako je krenulo u zadnje dvije godine, Marofčani nemaju razloga sumnjati da neće biti tako.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Prijavite se i sretno!

Q Experience d.o.o. zapošljava na poziciji specijalist za brigu o korisnicima – francuski i engleski jezik (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a postoji mogućnost rada od kuće. Posao podrazumijeva tečno poznavanje francuskog jezika, dobro ili vrlo dobro poznavanje engleskog jezika, dobro poznavanje MS Officea, pouzdanost i timski duh. Aplicirajte.

NTH Mobile d.o.o. traži pojačanje na poziciji specijalist za pravne poslove (m/ž) u Varaždinu. Rok prijave je 24.9. Poželjne su dvije godine iskustva u radu, izvrsno poznavanje trgovačkog, ugovornog i radnog prava, samostalnost u radu, usmjerenost na rezultate i proaktivnost u rješavanju problema, odlično znanje engleskog jezika u govoru i pismu. Prijavite se.

KTC d.d. zapošljava na pozicijama glavni kuhar (m/ž), blagajnik (m/ž), skladišni radnik (m/ž). Lokacije rada su Čakovec i Ivanec. Provjerite uvjete i aplicirajte.

McDonald’s traži radnika u restoranu (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijave su otvorene do 27.9. Poslodavac nudi plaću iznad prosjeka u sektoru ugostiteljstva i maloprodaje, fleksibilno radno vrijeme, mogućnost osobnog rasta i razvoja, dodatne stimulacije na plaću i redovno povećanje plaće svaku godinu. Aplicirajte.

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava operatera na proizvodnoj liniji (m/ž) i radnika u proizvodnji (m/ž). Mjesto rada je Novi Marof, a prijave su otvorene do 15.10. Poslodavac nudi ugodnu radnu atmosferu, mogućnost daljnjeg napredovanja te izazove. Prijavite se.

Letina Intech d.o.o. traži inženjera/ diplomiranog inženjera elektrotehnike (m/ž). Mjesto rada je Čakovec, a prijave su otvorene do 22.9. Potrebna je minimalno viša strućna sprema, poznavanje PLC-a serije MicroLogix i PLC-a Micro800, samostalnost u radu, snalažljivost i odgovornost. Poslodavac nudi stalni radni odnos. Prijavite se.

Eko Taxi d.o.o. zapošljava vozača taksija (m/ž) na području Varaždina. Rok prijave je 1.11. Očekuje se aktivni vozač koji posjeduje vozačku dozvolu B kategorije, spremnost na rad u smjenama, komunikacijske vještine. Aplicirajte.

Pozitiva food j.d.o.o. zapošljava pizza majstora (m/ž). Mjesto rada je Prelog, a prijave su otvorene do 6.10. Poslodavac nudi mogućnost rada na neodređeno. Potrebna je minimalno završena osnovna škola. Više na linku.

Oak logs d.o.o. zapošljava inženjera šumarstva (m/ž) u Varaždinu. Rok prijave je 15.10. Posao obuhvaća doznaku stabala, preuzimanje sirovine. Potrebna je viša ili visoka stručna sprema. Detalje provjerite ovdje.

Ljekarna Salus zapošljava magistra farmacije (m/ž) u Varaždinu. Prijave se zaprimaju do 16.10. Radnik/ca obavlja poslove izdavanja lijekova na recept i bez recepta, izrađuje magistralne i galenske pripravke. Nudi se stalni radni odnos. Više na linku.

Sretno kandidatima!

Za dodatne poslove iz Međimurske i Varaždinske županije kliknite nalink i pretražite poslove koji su trenutno raspoloživi za prijavu. Sretno u pronalaženju posla. 

Vaš posao.hr. 

Nastavite čitati

U fokusu

Medicinari će dobiti novac koji im država duguje za prekovremeni rad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Medicinska oprema domovi zdravlja

Radi rješavanja i okončanja sudskih postupaka i generiranja novih tužbi, Vlada je u četvrtak na sjednici donijela odluku o isplati razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad radnicima u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Odluka se odnosi na isplatu razlike za prekovremene sate ostvarenih u razdoblju prije zaključivanja Dodatka III. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, a omogućit će isplatu razlike iznosa prekovremenih sati u slučaju kada tužba nije podnesena, isplata u slučaju kada je tužbom pokrenut spor radi isplate razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad te isplata po pravomoćnim sudskim odlukama.

Novac je osiguran u proračunu za ovu godinu te projekcijama za 2022. i 2023. godinu u iznosu od 200 milijuna kuna, dok će se preostali iznos do 775 milijuna kuna osigurati najkasnije do 31. prosinca iduće godine, a sukladno fiskalnim mogućnostima državnog proračuna, objavio je N1.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje