Povežite se s nama

Međimurje

Novih četvrt milijuna kuna za poticanje turizma

Objavljeno:

- dana

TURIZAM

Međimurska županija će u 2017. godini s 250 tisuća kuna poduprijeti županijska turistička događanja. Bit će to prvi put da se Županija na ovakav način uključuje u turizam, a takva je odluka donijeta na sjednici županijskog Turističkog vijeća.

Taj novac će se ugraditi u proračun Turističke zajednice Međimurske županije. – Financirat će se sportsko-rekreativna, enogastronomska ili kulturno-zabavna događanja, s naglaskom na turističnost događanja. Novac će se dodjeljivati putem natječaja po određenim kriterijima – rekao je nakon sastanka Rudi Grula, voditelj županijskoga Turističkog ureda. On smatra da je četvrt milijuna kuna veliki novac za Međimurje, koji će organizatorima puno pomoći. Nada se da će novcem uspjeti usmjeriti organizatore da dogovaraju sadržaje zbog kojih će se gosti duže zadržati u Međimurju. Zbog toga glavni kriterij za dodjelu novaca neće biti zarada, nego promocija. – Sad je najvažnije jačanje snage brenda međimurskog turizma i stvaranje prepoznatljivog imidža – rekao je Rudi Grula. – Poticat ćemo turistifikaciju. Dosad je većina događanja uglavnom bila okrenuta lokalnom stanovništvu – ističe.

Najbolje turističke, ali i financijske efekte imaju tradicionalno Porcijunkulovo i Urbanovo. Tu je i niz novih priredbi koji su odlično startale, Forestland i Trash and burn. – One su specijalizirane za određeni turistički segment i dovode nam veliki broj ljudi koji inače ne bi došli ovamo. Ove manifestacije pridonose sadržajnosti destinacija i treba ih poduprijeti. Ako turističke agencije prilagode dolaske tim događanjima, sadržaj dobivaju besplatno– najavljuje Rudi Grula.

Ove, ali druge priredbe lani je posjetilo 700 tisuća gostiju, ali u županijskoj Turističkoj zajednici ne znaju koliko je od tog broja lokalnog stanovništva, a koliko turista. Zadnjih nekoliko godina međimurski turizam bilježi rast od 20 posto godišnje. Lani je Županija imala više od 140 tisuća noćenja, što je 11 posto više u odnosu na godinu prije. Broj noćenja u zadnjem desetljeću raste za 16 posto godišnje, što je najveći rast u Hrvatskoj.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Čakovec: i ove godine besplatni autobusi prema grobljima u Mihovljanu i Nedelišću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Kao i ranijih godina Grad Čakovec je povodom nadolazećeg blagdana Svih svetih uveo posebne besplatne linije prema čakovečkom groblju. Autobus će voziti od subote, 30. listopada do utorka, 2. studenoga. U nedjelju, 31. listopada i ponedjeljak, 1. studenoga, autobus će na Gradsko groblje u Mihovljanu voziti pet puta dnevno.

Polazak s autobusnog kolodvora je u 9, 10, 11, 15 i 16 sati, dok je povratak u 10.20, 11.20, 12.20, 16.20 i 17.20. U subotu i utorak autobusi s kolodvora u Čakovcu polaze u 9, 11 i 16 sati, a povratak s Gradskoga groblja je u 10.20, 12.20 i 17.20.

Novost ove godine su linije za groblje u Nedelišću. U nedjelju autobus iz Čakovca polazi u 13.20, a povratak iz Nedelišća je u 14.40. U ponedjeljak prema Nedelišću voze dvije linije u 8.20 i 13.20, dok je povratak u 9.40 i 14.40. U utorak, 2. studenoga, autobus prema Nedelišću kreće u 13.20, a povratak je u 14.40.

Linije koje sa čakovečkog groblja u nedjelju, ponedjeljak i utorak polaze u 16.20 i na čakovečki autobusni kolodvor dolaze u 16.40, nastavljaju prema Nedelišću kamo stižu u 17 sati. Također, u ponedjeljak, 1. studenoga, autobus koji s čakovečkog groblja polazi u 11.20, vozi prema Nedelišću kamo stiže u 12 sati. Sve vožnje za građane su besplatne.

Nastavite čitati

Međimurje

Odluka na Gradskom vijeću Grada Čakovca: ugostiteljima subvencije za korištenje terasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U društvenom domu u Novome Selu Rok održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. Vijećnici su raspravljali i glasali o 11 točaka Dnevnoga reda, među kojima je bila i odluka o izmjenama i dopunama gradskoga Proračuna za 2021. godinu. U odnosu na prvobitni plan, ukupni je Proračun s 301,86 milijuna kuna smanjen za oko 15,77 milijuna na 286,09 milijuna kuna. Pritom je prihodovna strana smanjena za otprilike 5,5 milijuna kuna.

– Proračun je bio nerealno planiran s prihodima za koje se od početka znalo da neće biti ostvareni. Nakon preuzimanja dužnosti i snimanja stanja, utvrđen je ukupni minus od gotovo 95 milijuna kuna. Kako su ukupni godišnji prihodi gradskog Proračuna po osnovi poreza oko 85 milijuna kuna, mogli bismo godinu dana vraćati dugove i ništa ne raditi, što je nemoguće. Grad će ispoštovati sve valjane ugovorne obveze, no kraj proračunske godine najvjerojatnije ćemo završiti u minusu – naglasila je gradonačelnica Ljerka Cividini u uvodnom obrazlaganju, a rebalans je nakon kraće rasprave i usvojen većinom glasova.

Vijećnici su usvojili i odluku o izradi urbanističkog plana uređenja lokacije „Globetka – istok“. Riječ je o dijelu grada između Županijske bolnice i sjeverne zaobilaznice, istočno od Svetojelenske ceste, koja je najvećim dijelom neizgrađena, a na kojoj postoji interes za gradnju građevina socijalne i zdravstvene namjene. Planom uređenja omogućuje se komunalno opremanje te izrada projektne dokumentacije. Zemljište je u privatnom vlasništvu, a investitor planira graditi objekt namijenjen palijativnoj skrbi.

Vijećnici će dali i zeleno svjetlo za raspisivanje javnog poziva za prikupljanje ponuda za građenja građevina sportsko-rekreacijske namjene unutar sportskog kompleksa u zapadnom dijelu grada.

– Postoji potreba za dodatnom sportskom infrastrukturom na području Grada, a putem ovog poziva pokušat će se pronaći potencijalni investitori koji su na osnovi prava građenja spremni ulagati u sportske sadržaje – rečeno je na sjednici.

Prihvaćen je program potpora ugostiteljima na području Grada Čakovca koji su pogođeni mjerama uvedenim zbog sprječavanja širenja koronavirusa. Grad Čakovec subvencionirat će troškove poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa u razdoblju od 1. ožujka do 27. srpnja 2021. godine, kad su na snazi bile mjere ograničenja poslovanja.  Svaki ugostitelj koji zatraži i na to ima pravo, može ostvariti povrat cjelokupnog iznosa temeljem izdanih rješenja, a za lipanj i srpanj 30 posto iznosa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje