Povežite se s nama

Međimurje

Novih četvrt milijuna kuna za poticanje turizma

Objavljeno:

- dana

TURIZAM

Međimurska županija će u 2017. godini s 250 tisuća kuna poduprijeti županijska turistička događanja. Bit će to prvi put da se Županija na ovakav način uključuje u turizam, a takva je odluka donijeta na sjednici županijskog Turističkog vijeća.

Taj novac će se ugraditi u proračun Turističke zajednice Međimurske županije. – Financirat će se sportsko-rekreativna, enogastronomska ili kulturno-zabavna događanja, s naglaskom na turističnost događanja. Novac će se dodjeljivati putem natječaja po određenim kriterijima – rekao je nakon sastanka Rudi Grula, voditelj županijskoga Turističkog ureda. On smatra da je četvrt milijuna kuna veliki novac za Međimurje, koji će organizatorima puno pomoći. Nada se da će novcem uspjeti usmjeriti organizatore da dogovaraju sadržaje zbog kojih će se gosti duže zadržati u Međimurju. Zbog toga glavni kriterij za dodjelu novaca neće biti zarada, nego promocija. – Sad je najvažnije jačanje snage brenda međimurskog turizma i stvaranje prepoznatljivog imidža – rekao je Rudi Grula. – Poticat ćemo turistifikaciju. Dosad je većina događanja uglavnom bila okrenuta lokalnom stanovništvu – ističe.

Najbolje turističke, ali i financijske efekte imaju tradicionalno Porcijunkulovo i Urbanovo. Tu je i niz novih priredbi koji su odlično startale, Forestland i Trash and burn. – One su specijalizirane za određeni turistički segment i dovode nam veliki broj ljudi koji inače ne bi došli ovamo. Ove manifestacije pridonose sadržajnosti destinacija i treba ih poduprijeti. Ako turističke agencije prilagode dolaske tim događanjima, sadržaj dobivaju besplatno– najavljuje Rudi Grula.

Ove, ali druge priredbe lani je posjetilo 700 tisuća gostiju, ali u županijskoj Turističkoj zajednici ne znaju koliko je od tog broja lokalnog stanovništva, a koliko turista. Zadnjih nekoliko godina međimurski turizam bilježi rast od 20 posto godišnje. Lani je Županija imala više od 140 tisuća noćenja, što je 11 posto više u odnosu na godinu prije. Broj noćenja u zadnjem desetljeću raste za 16 posto godišnje, što je najveći rast u Hrvatskoj.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure: markiranje šetnice u Murskome Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šetnica uz rijeku Muru u Murskom Središću pretvara se u ozbiljan turistički proizvod koji okuplja značajan broj izletnika.

Šetnica je svake godine opremljena novim sadržajem: od beach bara, preko vježbališta, klupica oslikanima motivima grada, kapelice svete Barbare, rudarskih simbola, novih trasa, izletišta oko skele i slično. Novost je probijanje šetnice sve do Svetoga Martina na Muri, čime je staza proširena na 12 kilometara i time je još pogodnija za rekreacijski turizam. Također, cilj je stazu pretvoriti u poučnu stazu.

U suradnji s “Međimurskom prirodom” izrađuju se interpretacijske ploče koje će izletnike upoznati s biljnim i životinjskim svijetom, ali i obilježjima grada i pripadajućih naselja. Također, radi lakšeg snalaženja staza će se markirati.

Na području Murskoga Središća djeluje i jedno od najaktivnijih planinarskih društava, Planinarsko društvo “Bundek”. Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure, koji će zajednički biti obilježen šetnjom po budućoj Serjojnskoj šetnici u nedjelju, 18. travnja, članovi PD-a “Bundek” markirali su stazu. Staza je markirana u zeleno-bijeloj varijanti, bojama koje su vidljive, a nalaze se i u bojama grba Grada Murskoga Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

Sedamnaestoga dana travnja u Međimurju 96 novopozitivnih na COVID-19, danas će se cijepiti još 1704 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 227 uzoraka, od čega su evidentirana 94 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 41,4% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 59 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 605. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 50.449 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata primljeno je 8 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenata te su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 13.438 oboljelih osoba, a oporavilo se 12.577 osoba na SARS CoV 2 virus.

Danas se nastavlja akcija cijepljenja u Međimurskoj županiji te će se prvom dozom moći cijepiti 1704 osobe. Cijepljenje se odvija na tri punkta, u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću, a dostupne su sve tri vrste cjepiva.

Nastavite čitati