Povežite se s nama

Međimurje

Novih četvrt milijuna kuna za poticanje turizma

Objavljeno:

- dana

TURIZAM

Međimurska županija će u 2017. godini s 250 tisuća kuna poduprijeti županijska turistička događanja. Bit će to prvi put da se Županija na ovakav način uključuje u turizam, a takva je odluka donijeta na sjednici županijskog Turističkog vijeća.

Taj novac će se ugraditi u proračun Turističke zajednice Međimurske županije. – Financirat će se sportsko-rekreativna, enogastronomska ili kulturno-zabavna događanja, s naglaskom na turističnost događanja. Novac će se dodjeljivati putem natječaja po određenim kriterijima – rekao je nakon sastanka Rudi Grula, voditelj županijskoga Turističkog ureda. On smatra da je četvrt milijuna kuna veliki novac za Međimurje, koji će organizatorima puno pomoći. Nada se da će novcem uspjeti usmjeriti organizatore da dogovaraju sadržaje zbog kojih će se gosti duže zadržati u Međimurju. Zbog toga glavni kriterij za dodjelu novaca neće biti zarada, nego promocija. – Sad je najvažnije jačanje snage brenda međimurskog turizma i stvaranje prepoznatljivog imidža – rekao je Rudi Grula. – Poticat ćemo turistifikaciju. Dosad je većina događanja uglavnom bila okrenuta lokalnom stanovništvu – ističe.

Najbolje turističke, ali i financijske efekte imaju tradicionalno Porcijunkulovo i Urbanovo. Tu je i niz novih priredbi koji su odlično startale, Forestland i Trash and burn. – One su specijalizirane za određeni turistički segment i dovode nam veliki broj ljudi koji inače ne bi došli ovamo. Ove manifestacije pridonose sadržajnosti destinacija i treba ih poduprijeti. Ako turističke agencije prilagode dolaske tim događanjima, sadržaj dobivaju besplatno– najavljuje Rudi Grula.

Ove, ali druge priredbe lani je posjetilo 700 tisuća gostiju, ali u županijskoj Turističkoj zajednici ne znaju koliko je od tog broja lokalnog stanovništva, a koliko turista. Zadnjih nekoliko godina međimurski turizam bilježi rast od 20 posto godišnje. Lani je Županija imala više od 140 tisuća noćenja, što je 11 posto više u odnosu na godinu prije. Broj noćenja u zadnjem desetljeću raste za 16 posto godišnje, što je najveći rast u Hrvatskoj.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Poturnska popevka odzvanjala Matulovim gruntom na zadnjem ovogodišnjem druženju!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: "Međimurska priroda"

Završnicu ovogodišnjeg druženja javnosti na Matulovu gruntu u Frkanovcu u nedjelju, 12. rujna, oplemenilo je gostovanje Kulturno-umjetničkog društva Podturen.

Sa sobom su donijeli sjajno raspoloženje, pjesmu i prezentacije starih vještina. Njihove marljive ruke pokazale su kako se brzo i jednostavno može napraviti ukras od krep-papira. Prigodno, najviše su se izrađivali ukrasi u obliku cvijeća. Prpošni članovi Kulturno-umjetničkog društva Podturen pokazali i su tradicionalan način obrade lana u pređu, a sve to su začinili spontanim izvedbama međimurskih popevki.

Leptir se mota…

Peto jubilarno druženje na frkanovečkom sve poznatijem gruntištu donijelo je i edukaciju za najmlađe. Organizirana je prirodoslovna radionica “Leptir se mota oko plota‟ za djecu uzrasta od 7 do 12 godina. Osnovnoškolci su istraživali leptire na obližnjoj livadi. Na radionici su sudjelovali i ovogodišnji dobitnici nagrade u kategoriji za najbolju čuvaricu i čuvara prirode, Gita Radiković i Niko Kozar.

Svi posjetitelji koji su na Matulov grunt pristizali pješke, biciklom ili automobilom upoznali su i razgledali edukacijsko-istraživački centar kojim su ih provele djelatnice Javne ustanove “Međimurska priroda” koja upravlja Gruntom. Nova otvorena druženja za javnost u organizaciji Javne ustanove za zaštitu prirode “Međimurska priroda” planiraju se za iduću, 2022. godinu.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurje ove subote broji 13 novozaraženih koronavirusom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 111 uzoraka, od čega je evidentirano 11 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 9,9 % od broja testiranih.

Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 14 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 122. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 67 584 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 8 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, nema otpuštenih pacijenta, nema pacijenata na respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje