Povežite se s nama

Međimurje

Novim mjerama žele zaustaviti negativni trend u svinjogojstvu

Objavljeno:

- dana

SKUP

U organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, u Svetom Martinu na Muri održano je 13. savjetovanje uzgajivača svinja, koje je okupilo više od 250 uzgajivača svinja, predstavnika tvrtki te stručnjaka kojima je svinjogojska proizvodnja u fokusu interesa.

Prije dvadesetak godina proizvodnja svinjskog mesa bila je po svojoj vrijednosti u udjelu u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji Međimurske županije najznačajniji poljoprivredni proizvod i udio ove proizvodnje u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji županije kretao se oko 20 posto.

– Složeni i zahtjevni uvjeti proizvodnje na farmama, otvoreno tržište koje omogućava plasman jeftinog mesa iz uvoza, često bez potrebnog nadzora i kontrole kvalitete, doveli su do stalnog opadanja svinjogojske proizvodnje. I dok smo prema popisu poljoprivrede iz 2003. godine imali 10.397 poljoprivrednih kućanstava koja su držala 99.052 svinja, u travnju ove godine u Međimurskoj županiji evidentirano je 61.602 svinja na 3.505 gospodarstava – istaknuo je na otvaranja skupa župan Matija Posavec.
Iako statistički podaci ne idu u prilog međimurskim poljoprivrednicima daleko od toga da struka ne poduzima sve korake kako bi se obnovila tradicija svinjogojske proizvodnje.

Broj gospodarstava koje uzgajaju svinje u 15 godina pao je 10 tisuća na 3.500

– Veliki interes ljudi na ovom savjetovanju pokazuje kako se stabilizira stanje na tržištu. Poljoprivrednici su upoznati i s mjerama koje otvara naše Ministarstvo poljoprivrede, pa mnogi vide mogućnosti da ostvare svoje poslovne planove upravo kroz ulaganja u svinjogojstvo – rekla je Sonja Fažon, predsjednica Udruge uzgajivača svinja Međimurske županije. Fažon je zajedno s kolegicama, Ivanom Majsan i Snježanom Milardović, osmislila projekt uspostave sustava sljedivosti svinjogojske proizvodnje na OPG-ima u Međimurju.

– Međimurje ima puno malih proizvođača, koji se mogu prilagoditi tržištu. Svrha našeg projekta je definirati učinkovit sustav sljedivosti proizvodnje svinja, u cilju plasiranja na tržište domaćeg, lokalnog i što kvalitetnijeg proizvoda. Namjera nam je stvoriti bazu koju će činiti proizvođači uključeni u sustav, koja će, u suradnji s lokalnim mesnicama i restoranima, na Međimursko tržište plasirati svježe, domaće meso. Prednost ovakvog kratkog lanca opskrbe je ta što se time izbjegava dugi transport, zamrzavanje mesa, što rezultira time da će kupac imati garanciju da kupuje i jede domaće meso – rekla je Fažon.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U subotu ponovno dobrotvorna akcija “Radio gorice za Katružu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo izdanje dobrotvorne akcije “Radio gorice za Katružu” održat će se u subotu, 23. rujna, diljem gornjeg Međimurja gdje će organizatori iz Humanitarne zaklade solidarnosti Katruža Međimurske županije i Radija 1 s prijateljima, donatorima i gostima obilaziti gorice te prikupljati grožđe, mošt i ostale oblike donacije za nove cikluse pomoći međimurske Zaklade građanima.

Polazak je ispred Gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu, odakle se u 8 sati kreće prema Svetom Urbanu, a na brojnim postajama diljem bregovitog dijela našega kraja povorku će pratiti glazba za koju će se pobrinuti provjereni međimurski glazbenici – članovi Skandal benda, Josip Sanjković Mitrica te DJ Radija 1.

U Humanitarnoj zakladi Katruža Međimurske županije ističu da je cjelokupni prihod akcije isključivo namijenjen pomaganju bolesnim osobama s ovog područja, te pozivaju građane da se uključe donacijom u grožđu, moštu, novčanim prilozima ili nekim drugim oblikom doprinosa postanu sudionici ove lijepe priče koja dugi niz godina širi svjetlost nade ljudima u potrebi.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Radna akcija u vrtiću „Maslačak“: roditelji izradili nova igrala, a djeca ih obojala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U vrtiću „Maslačak“, područnom odjelu Dječjeg vrtića „Cvrčak“, održana je radna akcija uređenja vrtićkog dvorišta.

Roditelji su nabavili materijale te od njih izradili stolove, klupice, kuhinju i glazbeni kutak. U vrtić su došli kao pravi majstori s alatom i od drveta napravili „ čuda“.

Sve je obojano zajedno s djecom koja su aktivno sudjelovala, što daje posebnu vrijednost svemu napravljenom.

Obojana su i sva postojeća igrala, a na klackalice i njihaljke stavljene su nove sjedalice.

– Vrtićko dvorište područnog odjela „Maslačak“, Dječjeg vrtića „Cvrčak“, dobilo je novi sjaj. Djeca će uživati u igri na igralima koja su napravili njihovi roditelji, a oni sami obojali po želji. Veliko hvala roditeljima, djeci i odgojiteljima na hvalevrijednoj akciji – poručili su iz vrtića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje