Povežite se s nama

Međimurje

Novim mjerama žele zaustaviti negativni trend u svinjogojstvu

Objavljeno:

- dana

SKUP

U organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, u Svetom Martinu na Muri održano je 13. savjetovanje uzgajivača svinja, koje je okupilo više od 250 uzgajivača svinja, predstavnika tvrtki te stručnjaka kojima je svinjogojska proizvodnja u fokusu interesa.

Prije dvadesetak godina proizvodnja svinjskog mesa bila je po svojoj vrijednosti u udjelu u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji Međimurske županije najznačajniji poljoprivredni proizvod i udio ove proizvodnje u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji županije kretao se oko 20 posto.

– Složeni i zahtjevni uvjeti proizvodnje na farmama, otvoreno tržište koje omogućava plasman jeftinog mesa iz uvoza, često bez potrebnog nadzora i kontrole kvalitete, doveli su do stalnog opadanja svinjogojske proizvodnje. I dok smo prema popisu poljoprivrede iz 2003. godine imali 10.397 poljoprivrednih kućanstava koja su držala 99.052 svinja, u travnju ove godine u Međimurskoj županiji evidentirano je 61.602 svinja na 3.505 gospodarstava – istaknuo je na otvaranja skupa župan Matija Posavec.
Iako statistički podaci ne idu u prilog međimurskim poljoprivrednicima daleko od toga da struka ne poduzima sve korake kako bi se obnovila tradicija svinjogojske proizvodnje.

Broj gospodarstava koje uzgajaju svinje u 15 godina pao je 10 tisuća na 3.500

– Veliki interes ljudi na ovom savjetovanju pokazuje kako se stabilizira stanje na tržištu. Poljoprivrednici su upoznati i s mjerama koje otvara naše Ministarstvo poljoprivrede, pa mnogi vide mogućnosti da ostvare svoje poslovne planove upravo kroz ulaganja u svinjogojstvo – rekla je Sonja Fažon, predsjednica Udruge uzgajivača svinja Međimurske županije. Fažon je zajedno s kolegicama, Ivanom Majsan i Snježanom Milardović, osmislila projekt uspostave sustava sljedivosti svinjogojske proizvodnje na OPG-ima u Međimurju.

– Međimurje ima puno malih proizvođača, koji se mogu prilagoditi tržištu. Svrha našeg projekta je definirati učinkovit sustav sljedivosti proizvodnje svinja, u cilju plasiranja na tržište domaćeg, lokalnog i što kvalitetnijeg proizvoda. Namjera nam je stvoriti bazu koju će činiti proizvođači uključeni u sustav, koja će, u suradnji s lokalnim mesnicama i restoranima, na Međimursko tržište plasirati svježe, domaće meso. Prednost ovakvog kratkog lanca opskrbe je ta što se time izbjegava dugi transport, zamrzavanje mesa, što rezultira time da će kupac imati garanciju da kupuje i jede domaće meso – rekla je Fažon.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Međimurje proglašeno najuspješnijom destinacijom održivog turizma ispred Hvara i Malog Lošinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurje je proglašeno destinacijom godine u kategoriji najuspješnije destinacije održivog turizma (inovativna i pametna destinacija), a priznanje je jučer, 6. listopada, preuzeo župan Međimurske županije Matija Posavec na svečanosti dodjele održanoj povodom Dana hrvatskog turizma u Šibeniku. 

Dani hrvatskog turizma predstavljaju najveći skup turističkih djelatnika u Hrvatskoj. Kroz višednevni program Dana hrvatskog turizma tradicionalno se obilježava turistička godina u Republici Hrvatskoj te se putem stručnih predavanja, radionica, prezentacija i radnih sastanaka sažimaju turistička i gospodarska postignuća, komentiraju aktualne teme vezane uz turizam te prezentiraju turistički potencijali za daljnji razvoj i učinkovitije pozicioniranje hrvatskog turizma.

Dio programa čini i svečana dodjela godišnjih turističkih nagrada, uz izravni televizijski prijenos. Nagrade se dodjeljuju pojedincima, predstavnicima turističke industrije te najboljim odredištima i subjektima koji su svojim radom i rezultatima zaslužili prestižna priznanja.

Godišnje hrvatske turističke nagrade zajednički su projekt Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore, nastao s ciljem daljnjeg poticanja konkurentnosti, inovativnosti i svijesti o održivom razvoju te podizanju kvalitete usluga i proizvoda u turističkom sektoru.

U velikoj konkurenciji s Malim Lošinjom i Stari Gradom na Hvaru, Međimurje je ponijelo titulu destinacije godine u kategoriji najuspješnije destinacije održivog turizma (inovativna i pametna destinacija),  što je još jedna potvrda dobrog promišljanja i strategije turizma, ali i odlične suradnje svih dionika u turističkom i uslužnom sektoru, ističu iz Međimurske županije.

– To je samo dio rezultata u turizmu kojima se možemo pohvaliti posljednjih godina, a ovo važno priznanje stiglo je samo nekoliko tjedana nakon što je ruralnoj međimurskoj kući za odmor Lina dodijeljen certifikat Ecolabel, čime je ova međimurska kuća postala prvi objekt privatnog smještaja u Hrvatskoj kojem je dodijeljena takva oznaka – istaknuli su iz Županije.

– U godini kada se u Hrvatskoj, ali i na globalnoj razini, najviše govori o održivom turizmu Međimurje je osvojilo nagradu za najuspješniju destinaciju održivog turizma. To govori koliko je Međimurje i u tom segmentu daleko napredovalo, jer održivi turizam podrazumijeva ulaganje u kulturnu baštinu, prirodne ljepote, enogastronomiju, zaštitu okoliša, gospodarenje otpadom i postotak odvajanja, dakle jedan širi spektar onoga čime se u Međimurju ponosimo i što je dio našeg identiteta. Ova nagrada, kao i sve dosadašnje, je zasluga svakog međimurskog čovjeka koji marljivošću doprinosi tome da je Međimurje najuređeniji dio Hrvatske – poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

U Međimurje je uz ovo priznanje, stiglo i još jedno, i to Termama Sveti Martin koje su proglašene najboljim wellness hotelom u Hrvatskoj, a nagradu je preuzela direktorica Terma Nuša Korotaj.

Među finalistima je iz Međimurske županije bila i agencija Potepuh putovanja iz Podbresta nominirana u kategoriji malih turističkih agencija.

Svečanosti dodjele nagrada nazočila je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, a nagradu je županu Posavcu uručio direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Stančić.

Međimursku županiju na Danima hrvatskog turizma predstavljaju načelnik Općine Sveti Martin na Muri Martin Srša, direktor Turističke zajednice Sveti Martin na Muri David Novinščak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam MŽ Darko Radanović, voditelj Odsjeka za turizam MŽ Marko Puškadija te predstavnice Turističke zajednice Međimurske županije Iva Mađarić i Petra Murković.

Nastavite čitati

Međimurje

Na preloškoj Marini školarci učili o vrstama ptica i opazili devet zimovalica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 1. listopada, u Sportsko-rekreacijskoj zoni Marina Prelog održana je četvrta radionica posvećena lokalnoj flori i fauni.

Radionicu je vodio Luka Hercigonja, fotograf prirode i član Udruge BIOM, a sudjelovalo je dvadesetak učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

U teorijskom dijelu radionice učenicima je pružen kratki uvod u ptice, upoznati su s jezerom kao staništem, predstavljeni su im načini na koje se ptice mogu proučavati (promatranje, zimsko brojanje, prstenovanje, fotografiranje…) te su im uz pomoć videoprezentacije predstavljene najčešće vrste ptica zimovalica koje zimuju na našem području ili ga prelijeću u vrijeme migracija.

Teorijski dio završen je kvizom u kojem su učenici primijenili naučeno znanje o pticama, a zbog mnogih duhovitih odgovora kviz se pokazao najdinamičnijih dijelom radionice.

Vožnja čamcem i promatranje

Nakon ručka i kratkog odmora uslijedio je praktični dio radionice koji se sastojao od vožnje čamcem po jezeru i između sprudova te promatranja ptica dalekozorom.

Izrazito visoki vodostaj omogućio je plovidbu i skrovitijim rukavcima kojima se inače ne bi moglo proći.

Pod vodstvom Luke Hercigonje učenici su opazili 19 vrsta ptica, od kojih devet zimovalica – crvenokljuni labud, divlja patka, mali gnjurac, liska, mali vranac, veliki vranac, siva čaplja, velika bijela čaplja i vodomar.

Od ostale flore i faune učenici su primijetili izrazito bujne trščake i obalnu vegetaciju, nastambu dabra, a na djelu su uhvatili i bodljastu tikvicu, izrazito agresivnu i invazivnu vrstu biljke penjačice koja svojim puzanjem polako obrasta i guši ostatak flore, često i čitava stabla, čime predstavlja značajnu prijetnju zavičajnoj vegetaciji.

Događaj su organizirali Grad Prelog i Marina Prelog d.o.o. u sklopu projekta akronima „Aqua Adventures“ koji sufinancira Europska unija iz programa INTERREG V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Preostala je još jedna radionica koja će biti posvećena flori i fauni dravskih sprudova, a vodit će ju Mišo Rašan, iskusni nastavnik biologije i kemije iz Srednje škole Prelog.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje