Povežite se s nama

Međimurje

Novim mjerama žele zaustaviti negativni trend u svinjogojstvu

Objavljeno:

- dana

SKUP

U organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, u Svetom Martinu na Muri održano je 13. savjetovanje uzgajivača svinja, koje je okupilo više od 250 uzgajivača svinja, predstavnika tvrtki te stručnjaka kojima je svinjogojska proizvodnja u fokusu interesa.

Prije dvadesetak godina proizvodnja svinjskog mesa bila je po svojoj vrijednosti u udjelu u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji Međimurske županije najznačajniji poljoprivredni proizvod i udio ove proizvodnje u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji županije kretao se oko 20 posto.

– Složeni i zahtjevni uvjeti proizvodnje na farmama, otvoreno tržište koje omogućava plasman jeftinog mesa iz uvoza, često bez potrebnog nadzora i kontrole kvalitete, doveli su do stalnog opadanja svinjogojske proizvodnje. I dok smo prema popisu poljoprivrede iz 2003. godine imali 10.397 poljoprivrednih kućanstava koja su držala 99.052 svinja, u travnju ove godine u Međimurskoj županiji evidentirano je 61.602 svinja na 3.505 gospodarstava – istaknuo je na otvaranja skupa župan Matija Posavec.
Iako statistički podaci ne idu u prilog međimurskim poljoprivrednicima daleko od toga da struka ne poduzima sve korake kako bi se obnovila tradicija svinjogojske proizvodnje.

Broj gospodarstava koje uzgajaju svinje u 15 godina pao je 10 tisuća na 3.500

– Veliki interes ljudi na ovom savjetovanju pokazuje kako se stabilizira stanje na tržištu. Poljoprivrednici su upoznati i s mjerama koje otvara naše Ministarstvo poljoprivrede, pa mnogi vide mogućnosti da ostvare svoje poslovne planove upravo kroz ulaganja u svinjogojstvo – rekla je Sonja Fažon, predsjednica Udruge uzgajivača svinja Međimurske županije. Fažon je zajedno s kolegicama, Ivanom Majsan i Snježanom Milardović, osmislila projekt uspostave sustava sljedivosti svinjogojske proizvodnje na OPG-ima u Međimurju.

– Međimurje ima puno malih proizvođača, koji se mogu prilagoditi tržištu. Svrha našeg projekta je definirati učinkovit sustav sljedivosti proizvodnje svinja, u cilju plasiranja na tržište domaćeg, lokalnog i što kvalitetnijeg proizvoda. Namjera nam je stvoriti bazu koju će činiti proizvođači uključeni u sustav, koja će, u suradnji s lokalnim mesnicama i restoranima, na Međimursko tržište plasirati svježe, domaće meso. Prednost ovakvog kratkog lanca opskrbe je ta što se time izbjegava dugi transport, zamrzavanje mesa, što rezultira time da će kupac imati garanciju da kupuje i jede domaće meso – rekla je Fažon.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Članovi DOSTI-ja na glazbenim radionicama svirali glazbenu pratnju za pjesmu „Zamisli život“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu provedbe prve godine programa „Ponudimo više IV“ koji provodi Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, održane su muzičke radionice u kojima su sudjelovali članovi Društva.

Radionice je provodila glazbena odgojiteljica Lidija Detić, a polaznici su od ritmičkih uzoraka korak po korak došli do sviranja glazbene pratnje za pjesmu „Zamisli život“ na ksilofonima, metalofonima i bas gitari.

Na kraju su polaznici radionica odabrali instrumente pa su zajedno odsvirali i otpjevali svoju verziju pjesme „Zamisli život u ritmu muzike za ples”.

Nastavite čitati

Međimurje

U ponedjeljak u Međimurju nema novih slučajeva zaraze koronom, no jedna osoba je preminula

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata nema pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 21. lipnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 5 osoba te je broj pozitivnih osoba na današnji dan 50.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata nije bilo hospitaliziranih pacijenata, otpušten je 1 pacijent, a pacijent je na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana u Međimurju je cijepljeno 1888 osoba, od čega 151 osoba prvom dozom i 1737 osoba drugom dozom.

S današnjim danom, s barem jednom dozom cijepljeno je 41.615 osoba, što iznosi 47,4 posto stanovništva starijeg od 18 godina.

U proteklih 7 dana cijepljeno je 4509 osoba, i to 644 osobe prvom dozom i 3865 osoba drugom dozom.

Svi oni koji se žele cijepiti, a nisu prijavljeni putem platforme ili još uvijek nisu dobili poziv za cijepljenje, moći će se cijepiti svaki radni dan od 9-13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 13-18 sati u trijažnoj garaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!