Povežite se s nama

Međimurje

Novinščak: Počelo je premještanje pacijenata u tercijarni respiratorni centar, hotel u centru Čakovca

Objavljeno:

- dana

Danas, 2. prosinca, predstavnici Udruge poslodavaca u zdravstvu posjetili su četiri bolnice na sjeveru Hrvatske – Opću bolnicu Bjelovar, Opću bolnicu „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, Županijsku bolnicu Čakovec i Opću bolnicu Varaždin – kako bi iz prve ruke saznali aktualnu situaciju rada i poslovanja u okolnostima uzrokovanima epidemijom koronavirusa.

Prilikom njihova posjeta Županijskoj bolnici Čakovec, ravnatelj čakovečke Bolnice Tomislav Novinščak, dr. med., rekao je da je na području Međimurja i dalje velika sedmodnevna i 14-dnevna incidencija te da je i dalje prisutan veliki pozitivni prirast.

Budući da se ŽB Čakovec sve više puni, danas je počelo premještanje pacijenata u tercijarni respiratorni centar koji se nalazi u hotelu Park u Čakovcu.

– Imamo 110 hospitaliziranih covid pozitivnih pacijenata, pritom 17 novih prijema, 12 otpusta. Na sreću imamo koliko-stabilan broj djelatnika, i dalje smo na 3,5 posto zaraženih. Nažalost, imamo i dvije preminule osobe, visoke životne dobi s komorbiditetima. U tijeku je početak akcije premještanja pacijenata u tercijarni respiratorni centar koji se nalazi u neboderu hotela u centru grada. Akcija je tek započela pa ne mogu reći detalje. Županijska bolnica Čakovec ima osiguranih 130 mjesta, međutim mi ne možemo čekati do zadnjeg pacijenta pa se krenulo s premještajem – istaknuo je Novinščak, dodavši da je u posljednja 24 sata bilo pozitivno 308 osoba od 534 testiranih, što čini rekord od 57,7 posto pozitivnih od ukupno testiranih.

Ispred Udruge poslodavaca u zdravstvu u obilasku su bili direktor Udruge mr. Dražen Jurković, dr. med., i predsjednik Udruge i ravnatelj Kliničke bolnice „Sv. Duh“ Mladen Bušić, prim. dr. med., a dotakli su se tema organizacije rada, kapaciteta zdravstvenog i drugog osoblja, popunjenosti smještajnih kapaciteta, dostupnosti medicinskih uređaja, opskrbe lijekovima, potrošnim medicinskim materijalom i zaštitnom opremom, utjecaja uvjeta rada tijekom epidemije na poslovanje i slično.

– Udruga poslodavaca u zdravstvu je danas sa svojim članicama obišla bolnice na sjeveru koje su trenutno najizloženije. Htjeli smo im dati podršku i vidjeti kakvo je realno stanje na terenu iz prve ruke, kakvi su im kapaciteti, mogućnosti, kako stoje s liječnicima, sa sestrama, koje imaju organizacijske probleme i mogu reći da je uistinu teško. Sustav je napregnut do krajnjih granica, ali sustav funkcionira, nije se raspao i nije takav da ne može odgovoriti na ove izazove. Ponovo se pokazuje da je hrvatski zdravstveni sustav žilav i da možda najbolje funkcionira kad je najteže – rekao je direktor Udruge Dražen Jurković, dr. med.

Isporuka lijekova

Jurković je dodao da organizacija rada nije jedini problem te je skrenuo pozornost na problem s dobavljačima lijekova koji je nedavno privremeno riješen, a sada se ponovno javlja.

– Požar je trenutno ugašen. Ponovno se javljaju problemi s dobavljačima, ponovno neke veledrogerije u ovim teškim uvjetima prijete obustavom lijekova nekim bolnicama. Javljaju nam se svi stari problemi i koje će trebati riješiti u najkraćem mogućem roku, a ravnatelji u ovim teškim vremenima ne mogu na sebe preuzeti još i tu odgovornost – istaknuo je dr. med. Jurković.

Osim toga, javlja se i problem s obračunom prekovremenih sati liječnika i med. sestara, govori Jurković, kojima to pitanje još uvijek nije riješeno.

– Stoga šaljemo poruku zdravstvenoj administraciji i ministru da sustav funkcionira, ali moramo konačno riješiti sve one nagomilane probleme s kojima se ljudi na terenu, liječnici, sestre i drugi medicinski djelatnici suočavaju – poručio je.

Ravnatelj ŽB Čakovec rekao je da do prekida lanca opskrbe lijekovima za čakovečku Bolnicu neće doći.

– Usprkos značajnijem iznosu, 22.8 milijuna kuna, taj novac nije dovoljan za sanaciju dugova i ŽB Čakovec nije mogla spustiti sve dobavljače lijekova na željenih godinu dana i aktualno imamo problema s dvije veledrogerije koje i dalje upućuju pisma, opomene i prijetnje. Međutim, neće se dogoditi prekid lanca opskrbe lijekovima, poduzeli smo daljnje korake, ali vršimo i snažan pritisak na prihodovnu stranu ŽB Čakovec, na nove sanacije i na trajno rješenje problema. Što se tiče opreme i lijekova, bolnica u Čakovcu ima dostatne zalihe lijekova da prebrodimo ovaj dio – istaknuo je Novinščak.

Na stanje u bolnicama na sjeveru osvrnuo se i predsjednik Udruge i ravnatelj Kliničke bolnice „Sv. Duh“ Mladen Bušić, prim. dr. med.

– Došli smo vidjeti na licu mjesta kako se te bolnice i njihovi djelatnici bore protiv epidemije. Mogu istaknuti tri stvari. Prvo, svi smo svjesni da je ovo jedna grandiozna epidemija koja je zahvatila cijeli svijet i da jedino zajednički, maksimalnim naporima, poštivanjem svih mjera na pojedinačnoj razini možemo tu bolest pobijediti. Drugo, danas smo se uvjerili da Hrvatska kroz ove četiri bolnice na sjeveru ima izvanredne liječnike, med. sestre, zdravstveno i nezdravstveno osoblje na čelu s menadžmentom zdravstvenih ustanova i ravnateljima koji se lavovski bore kako bi svima pružili maksimalnu zaštitu. Treće, mogu reći da ispred Udruge poslodavaca u zdravstvu šaljem poruku svim hrvatskim građanima, posebno ugroženim skupinama: hrvatski zdravstveni sustav nije krahirao, neće krahirati, mi ćemo se nositi s njime na način da ćemo tražiti pobjedu i pružiti zdravstvenu zaštitu covid pozitivnim, ali i ostalim pacijentima. Za to nam je potrebna i vaša suradnja, svih građana, apeliram na sve da poštuju mjere. Ponosan sam na sve djelatnike i zdravstveni sustav te vjerujem da ćemo uspjeti u borbi protiv koronavirusa – poručio je prim. dr. med. Bušić.

Međimurje

Smotra KUD-ova na Danima Općine Goričan: brojni posjetitelji uživali u festivalu plesa, pjesma i glume

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prekrasnom ambijentu jezera Šuderica, a u okviru obilježavanja Dana Općine Goričan održana je Smotra KUD-ova na kojoj su uz domaćina KUD Goričan, svoja plesna, pjevačka i glumačka umijeća prikazali šest kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i Mađarske. Program Smotre atraktivnim su nastupim otvorile Mažoretkinje Goričana.

Da su ovogodišnji Dani Općine Goričan naišli na samo pozitivne reakcije potvrdio je i općinski načelnik Emanuel Sinković koji je poručio da mu je srce na mjestu kada vidi ogromno zajedništvo udruga i mještana.

– Zaista smo se potrudili da bi ovogodišnji Dani Općine bili za sve generacije, a kao šećer na kraju uživali smo u prekrasnom kulturnom poslijepodnevu gdje su općinske udruge pokazale zašto im s punim pravom tepamo da su one naše najveće bogatstvo – rekao je načelnik Sinković.

S obzirom da su udruge te koje se aktivno uključuju u događanja i obogaćuju društveni život lokalne sredine, načelnik Sinković naglasio je da to treba znati očuvati.

– Želja nam je da se naši najmlađi još intenzivnije uključuju u rad KUD-a da bi ga imao tko u budućnosti voditi. Možemo se pohvaliti sa zaista velikim brojem aktivnih udruga, a glavni cilj ovogodišnjih Dana Općine smo ostvarili, okupili smo se i pokazali zajedništvo – zaključio je Sinković.

Bogati nedjeljni program započeo je jutarnjom svetom misom, dok su se u poslijepodnevnim satima posjetitelji mogli okušati u streličarstvo i gađanju interaktivnih meta. Nakon sporta uslijedio je nastup Mažoretkinja Goričan koje su ostvarile brojne zapažene rezultate u Međimurju, Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Dani Općine bili su ovo prilika da se publici predstave one najmlađe, u uzrastu od pet do deset godina, a s obzirom da im je ovo bio prvi javni nastup posjetitelji su ih nagradili velikim pljeskom.

Nakon mimohoda KUD-ova od Doma kulture do Šuderice započeo je festival plesa, pjesme i glume. Osim domaćina svojim su se nastupima predstavili: KUD Kaštel Pribislavec, Pjevački zbor Ružmarin iz Murakeresztúra, KUD Cret, KUD Sumarton, KUD Strmec i KUD Mijo Stuparić iz Velike Ludine.

– S obzirom da je interes gostiju za dolaskom i nastupom u Goričanu bio stvarno velik, moram pohvaliti naš KUD i Martinu Pahek na odličnoj organizaciji Smotre zahvaljujući kojoj je puno prekrasnih slika iz naše Općine obišlo Hrvatsku – zaključio je načelnik Sinković.

Zahvaljujući srebrnoj baristici Mateji Munki svi ljubitelji kave uživali su u pravoj poslastici – degustaciji gorčke, međimurske i turske kave s rumom i jajetom. Dobra zabava nastavila se nastupom Tamburaškog sastava „Vragolani“.

Nastavite čitati

Međimurje

„Sportsko ljeto“ u Nedelišću: aktivni ljetni praznici na sportskim kampovima za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zajednica sportskih udruga Općine Nedelišće je od 27. lipnja do 19. kolovoza organizator sportskih kampova pod nazivom „Sportsko ljeto 2022.“. Program je namijenjen učenicima od prvog do osmog razreda osnovnih škola s područja Općine Nedelišće. Kotizacija za sudjelovanje na svim kampovima iznosi 100 kuna.

Prvi tjedan, od 27. lipnja do 1. srpnja, je rezerviran za odbojku, a treninge će voditi treneri Odbojkaškog kluba Međimurje Centrometal. Potom redom slijede: nogomet (4. – 8. srpnja, NK Nedelišće), tenis (11. – 15. srpnja, TK Nedelišće), rukomet (18. – 22. srpnja, RK Nedelišće), karate (25. – 29. srpnja, KK Međimurje), atletika (1. – 4. kolovoza, AK Nedelišće), gimnastika (8. – 12. kolovoza, GK Nedelišće) i košarka (16. – 19. kolovoza, KK Nedelišće). Svi kampovi će se održavati u vremenu od 9 do 12 sati.

Prijave su moguće putem on-line prijavnice na internetskim stranicama Zajednice, preuzimanjem i popunjavanjem prijavnice koja se potom šalje na e-mail: [email protected] te osobno na recepciji SGC-a Aton.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje