Povežite se s nama

U fokusu

Novković, Karan i Houdek pjevaju za nabavu varaždinske magnetske rezonance

Objavljeno:

- dana

HUMANITARNI KONCERT

U četvrtak, 29. rujna, u varaždinskoj Areni održava se veliki humanitarni koncert kojem je cilj prikupiti što više sredstava za nabavu magnetske rezonance Općoj bolnici Varaždin.

Koncert počinje u 19 sati pod nazivom “Dar za eNeMaR”, a svoj su dolazak najavili brojni izvođači: Boris Novković, ENDI, Gazde,Goran Karan, Ivica Pepelko, Jacques Houdek, Kavaliri, Klapa Kampanel, Marko Tolja, Mirko Švenda Žiga, Nenad Kumrić Charlie, Rajko Suhodolčan, Sandi Cenov, Tamburaški sastav Begini te stand up komičar Vlatko Štampar.

Organizator koncerta je Društvo Crvenog križa Varaždinske županije, a pokroviteljica događaja je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Koncert je organiziran s ciljem prikupljanja inicijalnih sredstva kojima će se pripomoći nabava uređaja magnetske rezonance za potrebe bolnica sjeverozapadnog dijela Hrvatske.

“Ova suvremena radiološka dijagnostička metoda značajna je u dijagnostici bolesti središnjeg živčanog i probavnog sustava kao i kod bolesti urogenitalnog trakta. Opća bolnica Varaždin razvija suvremenu neurokirurgiju te je detaljnija dijagnostika bolesti živčanog sustava danas nezamisliva bez magnetske rezonancije”, poruka je s današnje konferencije za medije održane u sklopu varaždinske bolnice.

Nabavkom MR uređaja osigurala bi se vrhunska skrb u bolničkom sustavu za više od pola milijuna građana triju županija sjeverozapadnog dijela Hrvatske. Način korištenja kapaciteta MR dijagnostike definirao bi se, pravno i ekonomski, za potrebe sve tri bolnice čime bi se realizirala potpuna iskorištenost aparata te bi ovo bio primjer funkcionalnog spajanja triju bolnica. 

Izvor: alchetron.com
Foto:

U fokusu

Zatvorenici u Lepoglavi godišnje pojedu tonu čokoladnog namaza i 82.000 jaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kaznionica u Lepoglavi jedan je od najstrožih zatvora u Hrvatskoj, a tamo boravi oko 500 zatvorenika.

Ovo je ogroman “pogon”, kojeg treba konstantno opskrbljivati namirnicama. Što se sve nabavlja i po kojoj cijeni može se vidjeti u podacima o javnoj nabavi.

Neki od tih podataka su vrlo zanimljivi.

Tako smo naišli na podatke za “Opskrbu čokoladom, kakaom, čajevima, voćnim sokovima u 2021.”, a ukupno se za ovaj mali dio prehrane planira potrošiti 87.500 kuna.

U planu je kupnja 1000 komada čokolade 80 do 100 grama, 100 komada čokolade bez šećera te još 1800 komada manjih čokoladnih dijetnih pločica s punjenjem.

U zatvoru u Lepoglavi se godišnje pojede jedna tona čokoladnog namaza.

Također, kupit će se i 3000 komada keksa s nugatom, u pakiranjima između 90 do 100 grama.

Naišli smo i na podatak da troškovnik za kupnju jaja za Kaznionicu i njihov komercijalni restoran. Tijekom tekuće godine trebalo bi na jaja biti potrošeno 55.000 kuna. A plan je da se kupi 82.000 jaja, od toga 32.000 iz njihove vlastite djelatnosti.

Nastavite čitati

U fokusu

U Hrvatskoj danas bilježimo 134 nova slučaja zaraze koronavirusom i 32 preminule osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

U posljednja 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2519, priopćio je 25. siječnja Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima je 1485 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 138 pacijenata.

Preminule su 32 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 229.054 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 4859 preminulo, ukupno se oporavilo 221.676 osoba, od toga 579 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.109 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.156.456 osoba, od toga 2423 u posljednja 24 sata.

Nastavite čitati