Povežite se s nama

Zabava & Stil

Novo mjesto za šoping

Objavljeno:

- dana

Trgovački centar Galerija sjever

Galerija sjever ime je prvog retail parka u Međimurskoj županiji gdje će svoje trgovačke prostore u četvrtak 7. studenog otvoriti renomirani svjetski brendovi kao su Newyorker, Müller, C&A, Deichman i Kik, dok je svoja vrata već otvorila trgovina Spar.

Investitor u ovaj specijalizirani trgovački centar sa 150 radnih mjesta čakovečko je građevinsko poduzeće Đurkin koje je u njega uložilo više od 50 milijuna kuna.

Prvi takav centar

– Na projektu se radilo nekoliko godina, počevši od same ideje, pa sve do realizacije koju danas vidimo na ulasku u Čakovec iz smjera Šenkovca, odnosno na adresi Svetojelenska cesta 25. Grad Čakovec i Međimurje do sada nisu imali jedan centar ovakvog tipa, pa su Međimurci odlazili u kupovinu u druge sredine, što više neće biti nužno – rekla je Maja Đurkin Međimurec, voditeljica trgovačkog centra.

Galerija sjever nalazi se na zemljištu od 20.000 četvornih metara s ukupnom zakupnom površinom od 7.000 kvadrata. Od dana dobivanja građevinske dozvole, pa do uspješno provedenog tehničkog pregleda građevinskim poduzećima predvođenim tvrtkama Međimurje graditeljstvo i Đurkin proteklo je svega pet i pol mjeseci.
Da bi se to uspjelo, na izgradnji je neprekidno radilo dnevno prosječno stotinjak ljudi, a indirektno je na poslovima vezanim za realizaciju cjelokupnog projekta sudjelovalo i više od tisuću.

– Zahvaljujemo izvođačima, a posebno službama Grada Čakovca i gradonačelniku Stjepanu Kovaču, komunalnim poduzećima, kao i svima koji su kod izgradnje dale veliki doprinos. S gradnjom nismo htjeli ni započeti sve dok nismo imali 80 posto popunjenog prostora.

Da bismo to postigli, razgovarali smo sa zakupcima i kada smo dobili povratne informacije da su spremni doći u Čakovec, krenuli smo u završne pregovore. Njihova spremnost bila nam je vjetar u leđa i potvrda da naša ideja ima smisla – istaknula je voditeljica Galerije sjever.

Hrabri početak

Za dogovore sa zakupcima, kako dodaje, bila su dovoljna tri mjeseca.

– Iako iza Galerije sjever stoji domaći investitor, prilikom pregovora sa stranim zakupcima nije se osjetilo nepovjerenje ili podozrenje. Štoviše, bilo je obrnuto jer smo projekt predstavili kao vlastitu investiciju. A kad radiš nešto svojim novcem, onda vodite najveću moguću brigu o svim aspektima ulaganja. Tako smo svi zajedno krenuli hrabro, a vjerujem da hrabre prati i sreća – naglašava Đurkin Međimurec napominjući da im je kod zakupa pomogla agencija Mitbau.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Franjo Kežman: “Članovi ‘Lire’ s publikom su dijelili energiju!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Privatna arhiva Franje Kežmana/IGH

Četvrt stoljeća djelovanja nedavno je obilježio Big band Čakovec, nakon što je prošle godine koncert odgođen i pomaknut na ovu godinu.

No, znači li to da i bigbendovsko muziciranje u Međimurju općenito postoji tek 25 ili 26 godina? Nipošto! Naime, već početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća rodila se inicijativa za formiranjem sastava koji bi svirao takvu glazbu.

Tako je u ožujku 1983. godine osnovan Zabavni orkestar “Lira”, koji je djelovao nešto manje od desetljeća. O navedenom smo pobliže popričali s Franjom Kežmanom, umirovljenim nastavnikom glazbenog odgoja, koji je vodio Orkestar.

Franjo Kežman – multiinstrumentalist koji je vodio Zabavni orkestar “Lira”

Svoj radni vijek, osim kao profesionalni muzičar, proveo je u Glazbenoj školi u Čakovcu (danas dijelom Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Čakovec), u kojoj je predavao klarinet, gitaru i saksofon.

Počeci uz pomoć

– “Lira” je osnovana na moju inicijativu, a pritom su mi strahovito puno pomogli bivši direktor tadašnjega Radničkog sveučilišta Đuro Homan, direktor Čaraparije Josip Mađarić i odvjetnik Marijan Ramušćak. Oni su nam omogućili da imamo prostor, notni papir, uniforme, statut i sve ostalo što nam je trebalo. U početku nas je bilo 17 i stalno smo se vrtjeli oko te brojke – kasnije nas je djelovalo dvadesetak. Što se tiče instrumenata, imali smo kompletni sastav big banda.

U “Liri” su svirali mnogi poznati pojedinci: od prvoga međimurskog župana Marijana Ramušćaka do najpoznatijeg voditelja beličke Limene glazbe Stjepana Taradija Uteka i voditelja Županijskoga tamburaškog orkestra Stjepana Bujana Stipića…

Ja sam u početku i predlagao da se tako zovemo – Big band Čakovec – ali ondašnje političke strukture smatrale su da je taj naziv “previše kapitalistički”. Tako je pao prijedlog da se zovemo Veliki zabavni orkestar “Lira” Čakovec, no kako je to ime bilo dosta dugačko, izbacili smo pridjev “veliki” iz naziva pa je ostalo samo “Zabavni orkestar ‘Lira'”, da bismo kasnije bili poznati samo kratko – “Lira” – objašnjava Kežman.

Prvi nastup “Lire” u Centru za kulturu Čakovec 1984. godine

Dodajmo da je isto ime nosila i udruga glazbenika koja je početkom 70-ih osnovana u Varaždinu. Jedan od suosnivača udruge bio je Marijan Ljubek, o kojem smo već pisali, dok je iznimno aktivnu ulogu u njoj igrao Josip Turk, čovjek direktno zaslužan za stotine koncerata i stvaranje nekih, i u prošlosti i danas, renomiranih izvođača. Naš je sugovornik u Upravnom odboru udruženja članom bio čak 12 godina.

Međimurje – rasadnik glazbenika

– Prvi nastup održali smo povodom Dana Grada Čakovca 1984. godine u Centru za kulturu. Publika je fantastično reagirala! Svirali smo standarde poput “Little brown jug”, “In the mood” i “Sentimental journey” Glenna Millera, djela Artieja Shawa… Moram napomenuti i da smo na ovome području bili unikat, jer je takav orkestar imala još samo RTV Zagreb. Puno aranžmana napravio sam sam, osobito za međimurske popevke kao što su “Mura, Mura” i “Međimurski zdenci”.

Žao mi je, doduše, što nemam puno snimaka. U orkestru su djelovali članovi raznih profila – od pravnika do željezničara! Za one glazbeno manje pismene često smo morali prilagođavati notaciju (smijeh) – prisjeća se Franjo, koji je u orkestru svirao klarinet, saksofone i flautu, ovisno o potrebi. Kaže da su ih prvenstveno vodile emocije. Nastupali su na svakoj važnijoj manifestaciji u Čakovcu te surađivali s drugim sastavima kao što su Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” i mješoviti zbor iz Varaždinskih Toplica.

S nastupa u Knjaževcu

Franjo posebno pamti nastup u Vrbovcu u kojem su nastupali sa “Slavenskim”, a u lijepom sjećanju ostali su i nastupi u Knjaževcu i Varaždinskim Toplicama.

– Svirali smo s velikim užitkom: u sebi kao da smo nosili energiju koju je bilo nužno potrošiti! U sklopu orkestra je djelovao i pomladak, čiji su korijeni ponikli iz 1972. godine kad je u muzičkoj školi djelovao mali zabavni orkestar.

Mali zabavni orkestar

Čakovečki Zabavni orkestar surađivao je i s drugim sastavima kao što su Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” te mješoviti zbor iz Varaždinskih Toplica!

Zadnji nastup pod nazivom “Vremeplov” održali smo u čakovečkome Centru za kulturu 1991. godine. Činilo se prikladnim da završimo upravo u toj ustanovi u kojoj smo i započeli s koncertima. Tada je izbio rat pa je “Lira” prestala s djelovanjem, no neki od članova koji su u njoj svirali postali su dijelom novoformiranog Big banda Čakovec, tako da neki kontinuitet ipak postoji – naglašava Kežman.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Dino Dvornik tribute band vrhunac novog vikenda na Adventu u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Turistička zajednica grada Varaždina poslala je program Adventa u Varaždinu od 3. do 5. prosinca.

Danas, 3. prosinca, od 17 sati u rad će biti pušten panoramski kotač u Gajevoj ulici.
Također, od 17 do 20 sati moguće se fotografirati s vilenjakicom u kući Djeda Mraza. Na Stančićevom trgu od 18 sati pjevaju Lucija Job i Hrvoje Funda.

Glavni subotnji, 4. prosinca, događaj je nastup Dino Dvornik tribute banda od 19 sati na pozornici na Korzu. Podsjećamo, za ovaj koncert potrebna vam je COVID potvrda.

U nedjelju, 5. prosinca, od 18 sati se na Stnačićevom trgu zabavite uz Marka Kenjija. U 19.30 u HNK u Varaždinu koncert je Varaždinskog komornog orkestra.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje