Hrvatska danas, 27. ožujka, broji 586 oboljelih od koronavirusa, objavio je Stožer civilne zaštite RH na popodnevnoj konferenciji za medije.

Riječ je o povećanju od 35 osoba pozitivnih na COVID-19 od jutarnje konferencije. Gledamo li period od 24 sata, ukupno je novooboljela 91 osoba, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

– Izlazak van je dobar, ali bez socijalnih kontakata. U zatvorenom prostoru virus se zadržava u zraku, dok se na otvorenom brže sedimentira i uništava ga sunce. Otvoreni prostor je dobar, ali ne smijemo se družiti i grupirati – objasnio je Krunoslav Capak, šef Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

– Od osoba koje su na respiratoru zasad nitko nije kritično, ali su ozbiljno bolesni. Loše su, ali stabilno. Ima i još nekih koji bi mogli završiti na respiratoru – rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.

Podsjetimo i na stanje u Varaždinskoj županiji. U posljednja 24 sata su potvrđene su tri novooboljele osobe koronavirusom, čime je u Varaždinskoj županiji potvrđeno ukupno 20 oboljelih osoba, a četiri osobe su ozdravile, dakle na liječenju u OBV trenutno je 16 osoba.

Svi oboljeli u Varaždinu trenutno su dobrog općeg stanja i imaju blagu kliničku sliku. Kod dvije novooboljele radi se o osobama starije životne dobi koje su se vratile početkom prošlog tjedna iz Njemačke. Bili su u mjeri samoizolacije, a jučer su razvile simptome.

Kod treće novooboljele osobe radi se o bliskom kontaktu zadnje zaražene osobe.

– Nemojte dopustiti da vas lijepo vrijeme izmami vani. Ostanite doma! – zaključio je ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović.

Komentari

Komentara