Povežite se s nama

Kultura

Novo priznanje Glazbenoj školi u Varaždinu: dobila članstvo u prestižnoj europskoj organizaciji

Objavljeno:

- dana

YMTE (Young Music Talents in Europe) je članska udruga za specijalizirane škole u okviru predfakultetskog glazbenog obrazovanja koje pružaju visoku razinu glazbenog obrazovanja do razine prikladne za ulazak u visokoškolsko glazbeno obrazovanje.

YMTE ima za cilj postići svoje ciljeve putem:

– isticanja važnosti kombiniranog kurikuluma koji uključuje glazbene i akademske studije vezane uz pripremu studenata za buduće stručne studije;

– formiranja suradničke mreže u cilju poboljšanja i razvoja kurikuluma glazbenih i akademskih studija, s naglaskom na izvrsnu izvedbu i sadržajnu relevantnost;

– razmjenu i razvoj stručnog znanja;

– poticanje i podržavanje programa razmjene studenata, osoblja i nastavnika.

Tijekom proteklih 15 godina, School for Young Talent Kraljevskog konzervatorija u Den Haagu redovito je kontaktirala s raznim partnerskim školama u Europi.

Sve te škole kombiniraju osnovnu i srednju školu sa specijalističkim pripremnim smjerom glazbenog obrazovanja i osposobljavanja. Pritom su učenici dobro pripremljeni za međunarodno visoko glazbeno obrazovanje i buduću karijeru u glazbi.

Ostvareni kontakt je često bio usputne prirode – kratka razmjena, zajednička turneja, razmjena znanja ili konferencija. Dana 24. ožujka 2017. School for Young Talent proslavila je svoju 60. obljetnicu i pozvala 8 drugih europskih škola da održe obljetnički koncert u Den Haagu, kojem je prisustvovala Njezino Kraljevsko Visočanstvo Princeza Beatrix.

Neposredno prije koncerta 9 škola potpisalo je ugovor o daljnjem proširenju suradnje. 31. listopada 2018. godine službeno je osnovana organizacija pod nazivom Young Music Talents in Europe (YMTE).

Organizacija broji 11 partnerskih institucija – Sächsisches Landesgymnasium für Musik, Njemačka, Musikgymnasium C.P.E. Bach, Njemačka, Yehudi Menuhin School, Ujedinjeno Kraljevstvo, Wells Cathedral School of Music, Ujedinjeno Kraljevstvo, Academia de Música e Dança do Fundão, Portugal, Escola Profissional de Artes da Covilha, Portugal, East Helsinki Music Institute, Finska, Chetham’s School of Music, Ujedinjeno Kraljevstvo, Barratt Due Institute of Music, Norveška, School for Young Talent, Nizozemska, EBELU, Eberhard-Ludwigs-Gymnasium, Njemačka, Winterthur Conservatory, Švicarska i CODARTS, Nizozemska.

Na konferenciji koja se održala u Den Haagu od 18. studenoga 2022. godine do 19. studenoga 2022. godine pozivnicu da se pridruže organizaciji dobilo je 9 institucija iz cijele Europe, među kojima se nalazi i Glazbena škola u Varaždinu.

Iskustvo i poznanstva stečena Erasmus+ projektom Glazbene škole u Varaždinu koji je realiziran u suradnji sa School for Young Talent u Den Haagu bili su presudni za pozivanje Glazbene škole u Varaždinu ovoj prestižnoj asocijaciji te je ravnatelj Škole za mlade talente i jedan od osnivača organizacije Jan van Bilsen pozvao predstavnike Glazbene škole u Varaždinu u Den Haag na redovnu konferenciju Udruge. Ravnatelji i koordinatori međunarodnih projekata tom su prigodom već dogovorili načine redovnog komuniciranja i suradnje.

Uz Glazbenu školu u Varaždinu, Udruzi YMTE su pristupile i ove institucije:

National Centre for Music Talents, Švedska

Royal Irish Academy of Music – Junior RIAM, Irska

St Mary´s Music School, Edinburgh, Ujedinjeno Kraljevstvo

Reina Sofia School of Music, Madrid, Španjolska

Aarhus School of Music, Danska

IEA Oriol Martorell, Barcelona, Španjolska

Kultura

U Lepoglavi otvorena izložba „Mala retrospektiva“ domaćeg slikara Antuna Možara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Do kraja godine u Gradskoj knjižnici Ivana Belostenca u Lepoglavi može se razgledati izložba slika „Mala retrospektiva“ domaćeg autora Antuna Možara.

Riječ je o 22. samostalnoj izložbi ovog samoukog slikara iz Lepoglavske Vesi koji se ovom prigodom publici u Lepoglavi predstavlja s 40 djela na kojima prevladavaju portreti te tušom i flomasterom naslikani interijeri i mrtva priroda.

– Posebnost ove izložbe je ta što pruža mogućnost na jednome mjestu vidjeti Antunove radove od početka njegova likovna stvaralaštva do danas – istaknula je Karmela Geček iz Gradske knjižnice Ivana Belostenca, organizatora i domaćina ove izložbe.

O stvaralaštvu Antuna Možara i izloženim djelima govorio je Željko Funda koji je ujedno i otvorio izložbu.

– Svojim crtežima, nastalima od 1979. do 2020. godine, Antun Možar stvara zrcalo u kojem se održava ono što u Lepoglavskoj Vesi živi: roditelji i susjedi, i što tu postoji: podrum, tavan, voće, suđe, alati, cvijeće. On rijetko ide dalje, a ako i ode, to su pejsaži u okolici Lepoglave – rekao je Funda istaknuvši da se u Antunovim crtežima mogu naći: vjernost, skromnost, ozbiljnost, čak i poniznost.

Obrativši se okupljenima, autor je zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji izložbe prisjetivši se svojih likovnih početaka i susreta sa slovenskim pjesnikom Vladimirom Gajšekom koji mu je, osjetivši da u njemu živi umjetnička duša, posvetio nekoliko stihova koje je ovom prigodom autor izrecitirao okupljenima.

Program otvaranja izložbe glazbom je ispunio član glazbenog sastava Hladno pivo Milko Kiš.

Nastavite čitati

Kultura

U palači Sermage ponovno je za razgled dostupan stalni postav Hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 22. studenoga u palači Sermage ponovno je za razgled dostupan stalni postav Hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća, u ponešto izmijenjenom sadržajnom konceptu i likovnom postavu, s izloženih više od stotinu slika i skulptura iz fundusa Galerije umjetnina Gradskog muzeja Varaždin.

Među autorima su zastupljeni najveći hrvatski umjetnici koji su obilježili hrvatsku likovnu scenu prošloga stoljeća: V. Bukovac, C. Medović, O. Iveković, I. Meštrović, M. Kraljević, S. Raškaj, Lj. Babić, F. Kršinić, V. Becić, O. Mujadžić, T. Krizman, J. Miše, V. Svečnjak, S. Šohaj, K. Kantoci, O. Gliha, K. Angeli Radovani, B. Ružić, N. Kavurić-Kurtović, M. Ujević Galetović, A. Srnec, F. Kulmer, Š. Perić, Đ. Seder, Z. Keser, J. Fatur, J. Biffel, I. Režek, M. Stančić, A. B. Švaljek, V. Gašparić Gapa i mnogi drugi.

Postavu su pridodana i djela pristigla novijim otkupima i donacijama suvremenih autora iz ovoga stoljeća, među kojima su: J. Klarica, R. Poljak, Z. Kopljar, N. Opačić, G. Kovačić, S. Macolić, D. Butković i I. Mesek.

Većina djela, od kojih su mnoga iz donacije i Zbirke dr. sc. Vjeke Bože Jaraka, bila je u razdoblju od 2014. do 2017. godine predstavljena na izložbi Velikani hrvatske umjetnosti 20. (i 21.) stoljeća u Beču, Budimpešti, Bratislavi i Sofiji, a za taj projekt Gradski muzej Varaždin dobio je i Posebno priznanje za najbolju međumuzejsku/međunarodnu suradnju, koje mu je dodijelilo Hrvatsko muzejsko društvo.

Stalni postav s djelima hrvatskih umjetnika prvi put je otvoren 2006. godine prema stručnom konceptu tadašnje muzejske savjetnice u GMV-u Mirjane Dučakijević i obuhvaćao je djela hrvatskih autora 20. stoljeća, ali je u međuvremenu, s obzirom na bogatstvo fundusa i nove akvizicije, dopunjen i radovima recentnih umjetnika.

Osim izmjena u izboru i rasporedu umjetnina prema konceptu više kustosice u GMV-u Elizabete Igrec, u dijelu izložbenog prostora zamijenjena je i postojeća rasvjeta onom prikladnijom, a izrađeni su i novi postamenti za skulpture, u što je Gradski muzej Varaždin uložio oko 40.000 kuna. Također, kroz taj stalni postav u pripremi je i vodič na engleskom jeziku, koji bi trebao biti objavljen iduće godine.

Stalni postav Hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća izmjenjuje se na katu palače Sermage sa Stalnim postavom starih majstora, što je svojevrsni kuriozitet u hrvatskoj muzeološkoj praksi, no oba od njih povremeno se moraju zatvoriti zbog održavanja većih povremenih izložbi u tome prostoru s obzirom na manjak prikladnog prostora u GMV-u za takve programe.

Djela hrvatskih umjetnika 20. i 21. stoljeća iz galerijskog fundusa GMV-a posjetitelji će imati prilike razgledati do 29. siječnja iduće godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje