Povežite se s nama

Život i društvo

Novokom bogatiji za dva nova vozila, a Jenkač poručio: Dižemo standarde!

Objavljeno:

- dana

Novomarofsko komunalno poduzeće Novokom od petka je bogatije za dva nova vozila čime je Grad napravio dodatan iskorak u gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša.

S obzirom da Grad Novi Marof u posljednje vrijeme sve više pažnje posvećuje edukaciji građana o adekvatnom zbrinjavanju biootpada, posebno zanimljiva činjenica jest što je manje vozilo namijenjeno sakupljanju upravo ove vrste otpada. Nedavno je u sklopu reciklažnog dvorišta formirana i čestica namijenjena odlaganju biorazgradivog otpada.

Gradonačelnik Siniša Jenkač najavio je da je jedan od budućih ciljeva izgradnja kompostane. Riječ o ogromnoj investiciji vrijednoj između 3,5 i 5 milijuna kuna, no u bližoj budućnosti Grad Novi Marof želi ići upravo u tom smjeru kako bi se postigao željeni cilj u količini prikupljenog otpada.

– Ostali, miješani komunalni otpad i otpad koji se razvrstava – plastika, papir, metal, staklo i tekstil ima svoju zadanu količinu i na njemu je teško postići neke značajne rezultate. Tako da nam je biootpad vrlo važan, kao i glomazni otpad kojeg ćemo uz novi pogon Novokoma i reciklažno dvorište moći još kvalitetnije razvrstavati, odnosno smanjiti količinu glomaznog otpada, a iz odvojeno prikupljenog otpada što je više moguće sortirati i transferirati prema daljnjim sakupljačima – rekao je Jenkač.

Uz projekt nabave dva nova vozila koji je sufinanciran iz Europske unije, ovih dana građanima Novog Marofa bit će podijeljeni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada.

– Jest da oni povećavaju opseg posla jer smo dosad odvojeni otpad sakupljali putem vreća što je bilo nešto jednostavnije, ali smo zato i nabavili novo komunalno vozilo koje je upravo namijenjeno skupljanju odvojenog otpada. Dižemo standarde – kazao je gradonačelnik Jenkač.

Nažalost, Grad Novi Marof još se uvijek suočava s divljim odlagalištima i svake godine za njihovu sanaciju izdvaja oko 150.000 kuna zbog čega je gradonačelnik Jenkač još jednom uputio apel svim građanima da uredno prikupljaju i odvajaju otpad kako bi svi zajedno doprinijeli većoj zaštiti okoliša.

Direktor Novokoma Marinko Hođa pojasnio je kako je novomarofsko komunalno poduzeće zahvaljujući projektu vrijednom 2,7 milijuna kuna bogatije za dva nova komunalna vozila za odvojeno prikupljanje otpada kapaciteta 16 i 7,5 kubika. Vozila su sufinancirana iz Fonda za zaštitu okoliša u iznosu od 62 posto, a ostatak kreditnim zaduženjem.

– Nadamo se da će vozila biti u potpunosti iskorištena za kante koje smo dobili za papir i plastiku tako da se poboljšamo – rekao je Hođa.

Ona će se osim na području Grada Novog Marofa koristiti i u Općini Ljubeščica koja je ovih dana ušla u suvlasnički dio Novokoma i s kojom poduzeće ima ugovor o prikupljanju miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada.

– Trenutno sam na oko 30 posto odvojeno skupljenog otpada. Sada se borimo da to malo povećamo s biorazgradivim komunalnim otpadom i edukacijom ljudi kako bi postigli zadane europske normative. Nadam se da ćemo u tome biti uspješni – poručio je Hođa izrazivši nadu da će u skorije vrijeme zamijeniti i stari kamion za kontejnerski prijevoz.

Život i društvo

FOTO Četvero ivanečkih speleologa na zahtjevnoj međunarodnoj ekspediciji na Sjevernom Velebitu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Grad Ivanec

Četvero članova SU „Kraševski zviri“ Ivanec Valentina Kraš, Jurica Jagetić, Damir Androić i Vinka Dubovečak sudjelovali su na međunarodnoj speleološkoj ekspediciji „Nedam 2022.“ na Sjevernom Velebitu (Hajdučki kukovi).

Sedmodnevna ekspedicija održana je u organizaciji SO PDS Velebit i Komisije za speleologiju HPS. Cilj ekspedicije bio je ronjenje kroz sifon u jami Nedam (na -1200 m dubine) te nastavak istraživanja u suhim dijelovima iza sifona.

Na ekspediciji je sudjelovalo 27 speleologa iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Austrije i Litve.

Zajedničkim snagama svih speleologa došlo se do novih spoznaja u jami Nedam.

Nova dubina jame iznosi -1335 metara, čime premašuje dubinu Slovačke jame i čini ju drugom najdubljom jamom u Hrvatskoj! Novoistražena duljina iznosi 354 metra, odnosno ukupna duljina jame 3399 metara.

Članovi Speleološke udruge „Kraševski zviri“ Ivanec sudjelovali su u postavljanju bivka na -300 m dubine, istraživanjem upitnika na -200 i -600 m dubine te transportu opreme od -600 m dubine u jami Nedam.

Definitivno je jama Nedam jedno novo iskustvo članovima ivanečke speleo udruge.

Nova iskustva su bila stjecanje novih osobnih rekorda Valentine, Jurice i Damira (-600 metara dubine) te spavanje u jami. Zbog svojih suženja i meandara je možda i jedna od težih jama u Hrvatskoj.

– Članovi naše udruge su samim tim pokazali da su svojim znanjem i fizičkom spremom dorasli zadatku koji je stavljen pred njih te i ovoga puta samo možemo konstatirati da SU „Kraševski zviri“ Ivanec stoji uz bok vodećim speleološkim udrugama u Hrvatskoj. Čestitamo! – poručili su iz Ivanca.

Dodajmo da su članovi ove udruge bili inicijatori i realizatori ideje o postavljanju ziplinea u gradskom parku, koji se za klince pokazao kao glavna atrakcija ovogodišnjih Dana grada Ivanca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski gradski buseki prelaze na ljetni vozni red

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 1. srpnja do 31. kolovoza 2022. godine, zbog manjeg broja putnika/učenika, primjenjivat će se novi vozni red gradskih buseka, javio je Grad Varaždin.

Isti je objavljen na internetskim stranicama Grada Varaždina na linku https://varazdin.hr/gradski-buseki/?search_q=buse.

Ovo je svakako dobro znati!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje