Povežite se s nama

Kultura

Novomarofski “bibliokombi” u potrazi za knjižničarom i vozačem pokretne knjižnice

Objavljeno:

- dana

Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof uskoro će preuzeti svoj novi bibliokombi, koji samo što nije dovršen. Kako bi vožnja i djelovanje pokretne knjižnice tekla bez problema, knjižnica je u potrazi za vozačem kombija i knjižničarom koji će raditi na posudbi knjiga u kombiju.

Bibliokombijem će se povećati dostupnost knjiga i čitalačkih programa ranjivim i teritorijalno izoliranim osobama u naseljima Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum. Usluga bibliokombija bit će dostupna korisnicima 30 sati tjedno, na 8 stajališta dnevno. Ruta za bibliokombi već je definirana te ide preko naselja Možđenec, Sudovec, Ključ, Orehovec, Oštrice, Presečno, od Remetinca pa kroz Belski dol do Podruta i natrag prema Novom Marofu kroz Jelenšćak, Makojišće Donje, Topličicu i Madžarevo.


Također, kombi će ići i kroz naselja u sastavu Općine Breznički Hum: Butkovec, Kršćenovec, Šćepanje, Radešić i Paku te natrag do knjižnice u Marofu. Početak vožnje očekuje se u travnju ove godine.

Stanice bibliokombija se pretežito nalaze u blizini škola, vrtića i društvenih domova, a ponegdje i u blizini autobusnih stajališta.

Vozač i knjižničar zajedno će brinuti da knjige stignu do naših udaljenijih sumještana čime će biti prvi u varaždinskoj županiji koji rade u bibliobusnoj službi. Sve uvjete i kvalifikacije koje su potrebne za zaposlenje, zainteresirani sumještani mogu potražiti na stranicama Zavoda za zapošljavanje ili webu knjižnice.

Kako bi se promovirale čitalačke aktivnosti i događanja, u sklopu pokretne knjižnice provodit će se i promotivni programi za djecu i mlade, a sve u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Kultura

U Varaždinu predstavljanje knjige Tomislava Dretara i Jakova Erdeljca “Narav države“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ogranak Matice hrvatske Varaždin, Ogranak Matice hrvatske Ozalj i Nakladnička kuća „Tonimir” Varaždinske Toplice pozivaju kulturnu javnost na predstavljanje knjige „Narav države“.

Knjiga autora Tomislava Dretara i Jakova Erdeljca bit će predstavljena u srijedu, 7. lipnja, s početkom u 19 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović” (Varaždin, Franjevački trg 4).

U programu sudjeluju: Lino Veljak – recenzent, Ivan Čehok – recenzent, Ernest Fišer – urednik i moderator, te autori.  

Nastavite čitati

Kultura

U nedjelju premijera predstave „Morphin“, autorskog projekta Jure Ruže

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 4. lipnja 2023. godine, na sceni Gllugl teatra u Preradovićevoj 4 u Varaždinu u 20 sati na rasporedu je premijera predstave „Morphin“, autorskog projekta Jure Ruže.

Prva repriza na programu je u utorak, 6. lipnja 2023., također u 20 sati.

Sadržaj predstave inspiriran je stvarnim videozapisima sa TikToka. Kroz fragmentaciju i kolažiranje govora i pokreta iz pojedinih videa i njihovim ponovnim uvezivanjem, cilj izvedbe je simulirati princip internetskog algoritma.

Predstava je nastala kao diplomski ispit na studiju neverbalnog teatra na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, pod mentorstvom red. prof. art. Maje Đurinović.

Koncept i izvedba: Jura Ruža

Suradnica za scenski pokret: Martina Terzić

Ilustracije i dizajn plakata: Lucija Ostrogović

Autorska glazba: Arian Peharda

Fotografije i izrada trailera: Matija Benić

Oblikovanje svjetla: Filip Eldan, Nikša Eldan

Programska knjižica: Matilda Lepoglavec

Posebne zahvale Mladenu Grofu Jerneiću Erdödyju i Miri Hrebaku.

Pokrovitelj predstave je Grad Varaždin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje