Povežite se s nama

Život i društvo

Novoselec: Nema toga što ne možete kod nas razvrstati!

Objavljeno:

- dana

U Sračincu je matematika vrlo jasna. Čim više odvajate otpad, to je manje odvoza, a time su računi manji. Tako ako jednom mjesečno stavite ispred dvorišta crnu kantu za miješani komunalni otpad, plaćate 46 kuna. Stavite li istu kantu dva puta mjesečno, račun vam iznosi 55 kuna.

Unazad nekoliko godina žitelji Općine Sračinec tako plaćaju manje račune za smeće. Računi su manji jer žitelji razvrstavaju otpad na kućnom pragu. Razvrstava se plastika, metal, papir, staklo, papir, tekstil, biootpad, pelene i komunalni otpad.

Dosad su mještani određenu vrstu otpada odlagali u plastične vreće i kante zapremnine 120 litara, no uskoro će papir i plastiku odlagati u kante zapremnine 240 litara.

– Iznimno sam zadovoljan jer su mještani marljivo pristupili razvrstavanju na kućnom pragu. Ovog trenutka smanjili smo količinu komunalnog miješanog otpada za 40 %, a cilj je smanjiti za 50 %. Vjerujem da ćemo to postići, jer u suprotnom ćemo plaćati penale EU. Pokazalo se da vreće nisu dovoljne, pa smo u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavili kante za papir i plastiku – rekao je Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec.

Recikliranje

Tako je u Općinu već pristiglo 568 kanti za papir, a uskoro se očekuje da će stići 632 kante za plastiku. Cijeli projekt stajao je 300.000 kuna, a Općina je projekt sufinancirala s 50.000 kuna.

– Imamo 1100 korisnika i nešto više od polovice dobit će kante, i to ona domaćinstva koja imaju veću potrebu, s tim da će korisnici kad dobiju kantu za papir od 240 litara, vratiti stare kante od 120 litara, a iste će se prilagoditi za prikupljanje plastike – naglasio je Novoselec.

Osim razvrstavanja na kućnom pragu, građanima je Općina omogućila još nekoliko prilika za razvrstavanje ostalih vrsta otpada. Općina je s tvrtkom Huđek Niskogradnja iz Majerja sklopila ugovor o zbrinjavanju građevinskog otpada na reciklažnom dvorištu.

Svako domaćinstvo ima mogućnost ondje zbrinuti 2 tone građevinskog otpada godišnje.

– Sada imamo jedan kulturni, europski način zbrinjavanja građevinskog otpada – naglasio je Novoselec.

Naime, Općina Sračinec našla je još jedan način kako će mještani još kvalitetnije razvrstavati otpad. Zajedno s općinama Petrijanec, Vinica i Cestica nabavila je mobilno reciklažno dvorište, gdje mještani mogu zbrinuti sve osim građevinskog otpada.

Drugi načini

– Nema što ne možete dovesti u mobilno recikažno dvorište, od žarulja, baterija, kemikalija, sprejeva, pa čak i azbestne ploče. U godinu i pol otkad se na taj način razvrstava otpad, odaziv mještana je i više nego dobar. Bilo je slučajeva da je mobilno reciklažno dvorište bilo puno, pa je još jednom moralo doći na lokaciju. Općina godišnje za funkcioniranje reciklažnog dvorišta plaća 90.000 kuna pa su tako računi za smeće mještanima mjesećno manji za 6 kuna – dodao je Novoselec.

Građani otpad u mobilno reciklažno dvorište mogu dovesti svakog četvrtog utorka u mjesecu kod Doma kulture u Sračincu i svake četvrte subote kod Osnovne škole Sračinec od 8 do 13 sati, a u naselju Svibovec Podravski svakog trećeg ponedjeljka, također od 8 do 13 sati.

Općina je postavila i kante na groblju za biootpad i plastiku, a jednom godišnje organizira i financira prikupljanje otpada od poljoprivrednika (ambalaža od pesticida, umjetnih gnojiva i ostalog repromaterijala) s područja Općine. Isto tako mještani mogu naručiti odvoz krupnog komunalnog otpada.

Također, tu su i posebne kante za osobe koje zbog zdravstvenog stanja koriste pelene, a zbog povećanog odvoza pelena u vrtićima Općina Sračinec sa 100 kuna sufinancira cijenu vrtića za jasličku skupinu. Sve zajedno Općinu stoji 100.000 kuna godišnje.

– Nema tog materijala koji ne možete razvrstati u Općini Sračinec i za nas ne postoji nerješiv problem. Ipak, mi smo prigradsko naselje i mentalitet je ovdje zapadnjački – naglasio je Novoselec.

Svime time uvelike su se smanjili računi mještana koji su prije mjesećno plačali odvoz otpada 65 kuna, a sada ako ni jeednom mjesećno ne izvezu kantu za MKO imaju račun na iznos od samo 40 kuna.

Apel

– Općina tako nagrađuje svojke mještane. No, apeliram na mještane da u kantu za komunalni otpad ne stavljaju šljunak koji pometu po dvorištu. To nemojte raditi jer time povećavate masu komunalnog otpada. Također, apeliram na mještane da crnu kantu stavljaju za odvoz samo kad je puna jer u suprotnom svaki odvoz vam se računa kao dao imate punu crnu kantu – ističe načelnik Općine Sračinec, koji je iznimno zadovoljan suradnjom s komunalnom tvrtkom Čistoća.

– Moram izraziti zadovoljstvo korektnošću Čistoće jer naša suradnja može biti ogledni primjerak u Hrvatskoj. No, postoji problem koji sad treba riješiti, a to je zbrinjavanje otpada. Određena odlagališta su zatvorena i treba pronaći način kako i gdje zbrinuti otpad do trenutka kad se Piškornica kao Regionalni centar za gospodarenje otpadom ne stavi u funkciju – zaključio je Novoselec.

Život i društvo

Temperatura danas do 28 °C: još u utorak sunčano, slijedi pogoršanje vremena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pretežno sunčano i vrlo toplo bit će danas, 10. svibnja, u cijeloj središnjoj Hrvatskoj, javlja DHMZ. Mnogima će danas biti posebno drago što će se najviša dnevna temperatura zraka kretati između ugodnih 26 i 28 °C.

U Varaždinu će najviša dnevna temperatura zraka iznositi 26 °C, a u Čakovcu 25 °C.

I biometeorološke prilike će danas biti uglavnom povoljne. – Uz danju toplo i pretežno sunčano vrijeme, mnogi će meteoropati biti dobrog raspoloženja i radne učinkovitosti. Zbog povremeno izraženijeg južnog strujanja, najosjetljiviji meteoropati mogu osjećati manje tegobe – ističu državni prognostičari.

Još u utorak lijepo, a potom pogoršanje

U utorak će biti djelomice sunčano, a popodne na zapadu slijedi naoblačenje te do kraja dana i pljuskovi s grmljavinom. U srijedu i četvrtak će biti promjenljivo i nestabilno s mjestimičnom kišom ili pljuskovima, lokalno i grmljavinom.

U utorak stoga još vrlo toplo, a od srijede svježije, temperatura zraka bit će niža za oko 5 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Pripazite na svoje pse, ali i djecu: u Varaždinu kod 6. osnovne škole postavljen otrov

Objavljeno:

- dana

Danas, 9. svibnja, u Ulici Miroslava Krleže u Varaždinu čitateljica Regionalnog tjednika naišla je na otrov za štakore, očigledno namijenjen psima.

Otrov je bio postavljen kod starog sporednog ulaza u dvorište 6. osnovne škole, uz sam nogostup kojim svakodnevno šeće vrlo velik broj prolaznika sa psima, ali i djece, budući da se samo nekoliko metara dalje nalazi školsko igralište na kojem se djeca svakodnevno okupljaju. Postavljač se nije ni potrudio zakamuflirati otrov.

Čitateljica je odmah obavijestila policiju koja je vrlo brzo izašla na teren i očistila otrov.

No, s obzirom na to da je pred nama sve ljepše vrijeme te da će ljudi i njihovi ljubimci još više i češće boraviti na otvorenom, nezahvalno je očekivati da bi ovaj slučaj mogao biti jedini. U šetnji stoga pripazite na svoje ljubimce i malu djecu za koju otrov također predstavlja itekako veliku opasnost.

Ne morate voljeti životinje, ali ih nemojte ni ugrožavati, kao što one prilikom šetnje sa svojim vlasnicima ne ugrožavaju vas!

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je otrov-kod-6.os2_-768x1024.jpg

Nastavite čitati