Povežite se s nama

U fokusu

“Razumijem roditelje da su nekada nesigurni, zbunjeni i pod utjecajem napisa na internetu”

Objavljeno:

- dana

STRUKA O CIJEPLJENJU DJECE

U Varaždinu je nedavno održan prosvjed roditelja koji žele slobodu izbora pri cijepljenju djece.

Ova tema posljednjih godina uzburkava javnost, osobito roditelje male djece i liječnike, te se u medijima i na internetu može naći bezbroj komentara i tekstova za ili protiv cijepljenja. Roditelji koji su potaknuli ovu priču organizirali su se u građansku inicijativu pod nazivom “Za slobodu izbora pri cijepljenju”. Pritom ističu da oni nisu protiv cijepljenja, nego se zalažu za model koji postoji u nekim europskim zemljama, a prema kojemu roditelji mogu izabrati hoće li njihovo dijete biti cijepljeno ili ne, tj. za taj se medicinski postupak traži pristanak roditelja kao i kod svakoga drugog postupka.

Među članovima inicijative najviše je roditelja čija su djeca imala, kako tvrde, teže nuspojave nakon cijepljenja. Žale se da pedijatri takve nuspojave ne prepoznaju, ne priznaju i ne prijavljuju, iako bi to trebali. Prosvjed u Varaždinu okupio je 300-tinjak ljudi, među kojima je bilo između 60 i 70 roditelja iz Varaždina i nekoliko obitelji iz Čakovca.

Presude

– Nisu svi spremni izaći na ulicu, mnogi žive u strahu od kazni i prijavljivanja Centru za socijalnu skrb i drugim institucijama. Neki su bili i na sudu, ali ima i oslobađajućih presuda. S pedijatrima najčešće nema otvorenog razgovora i ne možete dobiti uputu o cjepivu – govori Varaždinka Nikolina Vincek, majka troje djece, od koje je najstarije doživjelo anafilaktički šok nakon cijepljenja, ali je i dalje bilo cijepljeno. Danas ima problema s astmom, alergijama, sklonost dijabetesu te česte upale uha i grla. Smatra da je to zbog oslabljenog imuniteta uslijed cijepljenja. Srednje je dijete djelomično cijepljeno, a posljednje, treće dijete, nije cijepila. Za razliku od prvo dvoje djece, “s kojima je stalno bila po Hitnoj”, s trećim djetetom još nije morala ići liječniku.

Među članovima inicijative “Za slobodu izbora pri cijepljenju” najviše je roditelja čija su djeca imala blaže ili teže nuspojave u razdoblju nakon cijepljenja

Slična iskustva imala je i Tihana Glavica, također majka troje djece iz Varaždina.
– Među nama ima dosta roditelja koji cijepe svoju djecu, ali smatraju da bi svi trebali imati slobodu izbora. Najviše nas smeta pritisak koji se vrši na roditelje i neobaziranje na nuspojave. Neke su nuspojave blage, ali ima djece koja imaju teže posljedice i liječe se antibioticima i kortikosteroidima – kaže Varaždinka čija su starija djeca također imala posljedice nakon cijepljenja, pa s trećim djetetom, kaže, nije željela riskirati i nije ga cijepila. Prosvjedne šetnje održale su se i u drugim većim gradovima Hrvatske, tako da je Varaždin bio peti po redu. Glavna poruka prosvjeda glasila je – nuspojave nisu 1 na milijun, nuspojave su svakodnevne, ali ih se ne priznaje i ne prijavljuje! Zatim su pročitali imena dvjestotinjak djece s nuspojavama i dijagnozama koje su uslijedile kratko nakon primljenog cjepiva, ističući da je taj broj puno veći jer “mnogi nisu spremni o tome govoriti javno”.

– Nismo protivnici cijepljenja kao medicinskog postupka, već se zalažemo za slobodu izbora pri cijepljenju po uzoru na 18 od 28 zemalja Europske unije. Zakonska obveza cijepljenja nije samo medicinsko već pravno, moralno i etičko pitanje. Konstantno upozoravamo na kršenje zakona i pravilnika koji se tiču imunizacije. Kontraindikacija za cijepljenje je preosjetljivost na bilo koju komponentu cjepiva. Dijete se ne smije cijepiti ako je alergično na djelatne tvari. Stoga pedijatar ima zakonsku obvezu utvrditi preosjetljivost na komponente cjepiva prije cijepljenja, a propusti li to, on je u prekršaju. Ako je pedijatar u prekršaju radi neutvrđivanja preosjetljivosti na sastav cjepiva, pravno je neodrživo da roditelj bude u prekršaju zato što ne pristaje cijepiti dijete “na slijepo” – ističu predstavnici inicijative. Napominju da je cijepljenje u RH jedini preventivni medicinski postupak za koji ne postoji informirani pristanak.

– Svaka uputa proizvođača navodi određene lakše ili teže nuspojave, koje struka, kada se nakon cijepljenja dogode djetetu, konstantno naziva “normalnima” te ih se ne prijavljuje i ne povezuje s cijepljenjem – zaključuju u inicijativi.

Educirati roditelje

Evo što varaždinska pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš kaže o temi cijepljenja:

– Sve se češće srećemo s pojavom odbijanja cijepljenja od strane roditelja. To još nije masovna pojava, ali širi se i na našu sredinu, te smo kao struka dužni reagirati u interesu sve djece. Cijepljenje je za sada zakonska obveza u RH. Čini se da je najveći problem u tome što roditelji nemaju pravo odlučiti sami. Podržavam kritično razmišljanje i neprihvaćanje svega što nam se nudi, no kod takve odluke vrlo je važna medicinska stručnost onoga tko donosi odluku važnu za zdravlje djeteta.

Istina je, neke srednjoeuropske zemlje imaju slobodan izbor, ali necijepljeno dijete ne može biti upisano u vrtić ni u školu. Činjenica je da je zdravstvena kultura stanovništva na Zapadu na vrlo visokoj razini i procjepljenost je uredna, s time da tamo imamo još više cijepljenja. Osim naših 10 bolesti (BCG, difterija, tetanus, hripavac, haemophilus, polio, hepatitis B, ospice, rubeola, zaušnjaci), na Zapadu se još cijepi protiv kozica, meningokoka, pneumokoka, Rota virusa, krpeljnog meningoencefalitisa i hepatitisa A. Pedijatrima bi bilo lakše da roditelji donose odluku, ali mi smo zastupnici djece kada je u pitanju očuvanje zdravlja. Za to smo posebno educirani u toku 11-godišnjeg školovanja (6 godina fakulteta i 5 godina specijalizacije). Pravo na odlučivanje o cijepljenju velika je odluka za roditelja.

I velika obveza. Što ako odabir bude takav da dijete oboli od bolesti protiv koje se moglo besplatno cijepiti? Što ako bude posljedica? Zarazne bolesti nisu iskorijenjene. U našoj sredini još uvijek ima tuberkuloze (nedavno je umrlo dijete koje u rodilištu nije cijepljeno), hripavca, tetanusa, haemophilusa, pneumokoka, ospica, rubeole, zaušnjaka i hepatitisa B. Cijepljenje je najučinkovitija mjera u sprečavanju zaraznih bolesti. Provlači se tvrdnja da su djeca koja su cijepljena bolesnija.

Bolesnija su zato jer idu u vrtić, dok djeca koja nisu cijepljena ne polaze kolektiv. Vrtićko dijete je u prosjeku bolesno 12 puta godišnje. Nuspojave cijepljenja su obično blago povišena temperatura, uz edem i bolnost na mjestu uboda te razdražljivost. U slučaju visokog febriliteta ili alergijske reakcije isto cjepivo se obustavlja. Necijepljena djeca ugrožavaju cijepljenju, jer ni cijepljenje ne daje stopostotnu zaštitu, jer postotak zaštite ovisi o imunološkom sustavu djeteta.

No, ako i oboli, bolest će biti blažeg tijeka. Procjepljivanjem 95% dječje populacije postiže se kolektivna imunost koja štiti djecu koja se ne smiju cijepiti iz medicinskih razloga. U svemu tome najvažnije je povjerenje u doktora koji skrbi o djetetu. Novčane kazne nisu nikada riješile problem. Umjesto represija, ja bih organizirala predavanja i savjetovanja s roditeljima. Razumijem roditelje da su nekada nesigurni, zbunjeni i pod utjecajem napisa na internetu ali razgovorom, nekada i odgodom cijepljenja mjesec ili dva, i na kraju dogovorom, učinimo ono što je u interesu djeteta.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Zdenko Đuras najavio kandidaturu za ivanečkog gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Grada Ivanca jednoglasno podržao kandidaturu Zdenka Đurasa za novog ivanečkog gradonačelnika, u subotu je u Ivancu ispred OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog održano i službeno predstavljanje njegove kandidature.

– Osluškujući moje sugrađane, zaključio sam da je krajnje vrijeme za promjene i da je potrebno Ivanec pokrenuti s konkretnim programima u suradnji sa županijom i državom – rekao je Đuras, dodajući da je za najavu kandidature s ciljem odabrao prostor ispred Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u ulici Akademika Ladislava Šabana.

– Riječ je o povijesnim osobama koje su ulagale u gospodarski napredak Ivanca, a nisu ni zanemarivali kulturu i tradiciju ivanečkog kraja. Moja želja je da naš grad krene putem jačanja gospodarstva uz održavanje duha tradicije i kulturnog bogatstva koje grad pruža, što nažalost još uvijek nije dovoljno prepoznato i iskorišteno u cijelosti. Također smatram da se budućnost grada temelji na našim najmlađim građanima i iz tog razloga zalagat ću se za da se riješi dugogodišnji problem škole u Ivancu te da se osigura produženi boravak učenicima u svim školama na području grada Ivanca – najavio je Đuras, a kao važno istaknuo je i dogradnju vrtića.

Što se tiče poduzetništva, ističe da je samo zdravo i snažno gospodarstvo na području grada Ivanca osnovni preduvjet za ostanak mladih i za razvoj cijelog gradskog područja. Najavio je i konkretne aktivnosti.

– Poslovnu zonu Ivanec potrebno je upotpuniti s nekoliko novih gospodarstvenika što bi osiguralo zaposlenje stanovnika grada Ivanca i okolice, dok ću u razgovoru s poduzetnicima te suradnjom sa središnjom vlašću, iznaći način kako pomoći prebroditi njihove nedaće uzrokovane korona krizom – jasan je bio Đuras.

Najavio je i oživljavanje poljoprivrede, provođenje aktivne demografske politike putem poticane stanogradnje.

Zaključio je da se uz brigu za mlade te mlade obitelji neće zaboraviti ni na predstavnike treće životne dobi. Najavio je brigu i suradnju sa svim udrugama, posebice vatrogascima, posvećivanje velike pažnje kulturi, sportu i rekreaciji.

– Krenut ćemo snažno u daljnji razvoj gospodarstva, još jače privlačiti sredstva iz EU te nacionalnih fondova. Iskoristit ćemo svaku, pa i najmanju mogućnost da u naš Ivanec dovedemo što više projekata i investicija – završio je Đuras.

Inače, Đuras je diplomirani ekonomist i poduzetnik koji je nakon rukovodećih funkcija u velikim tvrtkama krenuo u privatne vode, gdje uspješno vodi vlastitu tvrtku.

U zajednici je prije svega poznat kao aktivan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Margečan s vatrogasnim zvanjem „vatrogasni časnik“ na funkciji tajnika DVD-a.

Nastavite čitati

U fokusu

Sastanak na Banfici: raspravljalo se o parkingu kod zgrada, no drveće se neće rušiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Na varaždinskoj Banfici u petak, 5. ožujka, raspravljalo se o gorućim temama za građane.

Održan je sastanak na koji je stigao i gradonačelnik Ivan Čehok, a građani su ga sazvali zbog nedavnih sastanaka na temu parkinga u Boškovićevoj i Koprivničkoj ulici, na koje, kako tvrde, dio zgrada uopće nije bio pozvan.

Naime, na isti sastanak nisu pozvani predstavnici stanara iz Boškovićeve 18 i 12 te Koprivničke 9, 7 i 3.

– Kakav je točno plan i prijedlog. Ako nam se već radi parking, želimo znati što je točno istina, jer smo čuli svakakve informacije – istaknula je Karmen Pavišić, predstavnica zgrade Boškovićeva 18.

Građane je zanimalo također zašto se njih zaobišlo na sastanku.

– Što se tiče nas, mi smo jedino dogovorili da se pretvori jedna ulica u jednosmjernu i ljudi su se s tim složili. Uz to su oni dali neku mapu, gdje su ucrtana mjesta, na kojima se već sada ljudi parkiraju, a mi smo to uzeli i rekli da ćemo pogledati. Nitko vas nije zaobilazio, nego se mi javimo tko nas zove – rekao je Čehok.

Pitali su i stanari što je nacrtima za parking, gdje je navodno veliki dio zelenih površina zamijenjen parkinzima.

– Mi smo to dobili, obišli smo ta mjesta, pregledali sve lokacije. Vidjeli smo da je desetak-petnaestak lokacija koje su oni predložili, i da to nije bilo moguće. Ta priča njihova iziskuje rušenje drveća, a mi to nećemo raditi – istaknuo je Roberto Krajcer, pročelnik Odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša.

Demantirali su priču i oko uvođenja naplate parkiranja na tim parkinzima.

Dotaknuli su se stanari i problema parkiranja ‘vanjskih’ automobila, na njihovom parkingu, no Gradonačelnik je objasnio da je to nemoguće regulirati. Dogovoreno je da će se barem postavljanje signalizacije ograničiti parkiranje većih vozila, teretnih i autobuseva.

Nastavite čitati