Povežite se s nama

Savjeti

NY cheesecake s malinama

Objavljeno:

- dana

Recept tjedna

Vrijeme pripreme: 50 minuta

Sastojci:

Umak od malina:
340 grama malina
100 grama šećera
480 ml vode
korica jednog limuna
Podloga od keksa:
200 grama keksa (Petit beurre)
25 grama šećera
114 grama maslaca

Cheesecake:

680 grama krem-sira (ABC, Philadelphia)
200 grama šećera
12 grama brašna
4 veća jaja
1 žlica slatkog vrhnja
1 žlica ekstrakta vanilije ili pola mahune vanilije

Priprema:

Prvo radimo umak od malina: maline, vodu, koricu limuna i šećer stavimo u malu posudu i na laganoj vati zagrijavamo miješajući dok se ne pretvori u sirup. Trebat će vam cca 20 – 30 minuta da se to napravi. Nakon toga ohladite na sobnoj temperaturi i stavite u hladnjak.

Nakon umaka, dolazi pologa: kekse sameljite u multipraktiku ili blenderu te ih spojite sa šećerom. Maslac otopite u mikrovalnoj pećnici te ga dodajte smjesi šećera i keksa te dobro izmiješajte. Kalup pripremite tako da na dno stavite papir za pečenje, a okolo premažete s malo maslaca. Ubaciti mješavinu keksa i utisnuti te zagladiti žlicom. U hladnjak s tim dok pripremamo punjenje.

Cheesecake punjenje: u mikser staviti sir, šećer i brašno te miksati cca 2 minute na srednjoj brzini. Špatulom poravnajte sir sa strana. Dodati jedno po jedno jaje, svakih 30 sekundi da se razrade. Dodati slatko vrhnje i ekstrakt vanilije ili sjemenke iz mahune, ovisno što imate, te miksajte još cca 30 sekundi.
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.

Iz hladnjaka izvadite podlogu te pola smjese prelijte po podlozi. Uzmite malo žlicu umaka i stavite na par mjesta po žlicu umaka koju onda nožićem ili čačkalicom rasporedite po siru. Preko toga prelijte drugi dio sirne smjese i ponovite postupak s umakom od malina. Ostat će vam umaka za posluživanje.

Peći 15 minuta na 180 stupnjeva te nakon toga sniziti na 120 te peći još cca 50 minuta. Bit će pečeno kad dobije boju, ali sredina još uvijek izgleda kao da nije gotova, odnosno još se trese kao želatina. Kad se ohladi i stegne, lijepo će se stisnuti i biti idealna! Kad je pečeno, lagano nožem odvojiti od stranica kalupa, pa ohladiti na sobnoj temperaturi i ostaviti preko noći u hladnjaku. U slast!

Izvor: www.justcakegirl.com
Foto:

Savjeti

Djeca moraju biti pod stalnim nadzorom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

SIGURNOST

Jeste li znali da se u Hrvatskoj svake godine utopi stotinjak osoba zbog čega je utapljanje četvrti uzrok smrti  u kategoriji nenamjernih ozljeda i to poslije padova, prometnih nesreća i otrovanja?

Upravo na to upozoravaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. – Kupanje, plivanje, ronjenje, daskanje, jedrenje, vožnja u čamcima te ostale aktivnosti unapređuju duševno i tjelesno zdravlje djece i odraslih. Potrebno je, međutim, poznavati rizike i mjere prevencije povezane s ovim aktivnostima, posebno one koji se odnose na sigurnost i prevenciju utapanja. Utapanje je značajan uzrok smrtnosti koji se može spriječiti – navode.

Godišnje se u Hrvatskoj utopi stotinjak osoba

Rizik od utapanja posebno je povećan kod male djece, neplivača, osoba koje boluju od kroničnih bolesti, posebno bolesti srca i krvnih žila te epilepsije, osoba koje su konzumirale alkohol te kod kupanja u rijekama i jezerima.

– Djeca trebaju biti pod stalnim nadzorom, čak i pri kupanju u kadi i malim, plastičnim bazenima. Mala djeca se mogu utopiti u vrlo maloj količini vode (u svega nekoliko centimetara visine), u kratkom vremenskom razdoblju. Stalan nadzor roditelja ili drugih odraslih osoba jedno je od osnovnih pravila sigurnosti – upozoravaju.

Za odrasle pak preporučuju da svladaju vještinu plivanja, koja je temeljna mjera prevencije utapanja. Isto tako treba plivati u društvu, u vodu postupno ulaziti te izbjegavati kupanje, odnosno plivanje neprestano nakon obroka.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Savjeti

Prepoznajte i prihvatite temperament djeteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

RIJEČ PSIHOLOGA

Jedan od prvih i važnijih zadataka roditelja je da razumije svoje dijete kao pojedinca. To znači da promatra svaku promjenu u njegovu razvoju te uočava individualne načine ovladavanja okolinom.

Često možemo čuti od roditelja kako se žale: “Za Ivana nisam ni znala da imam dijete, a pored Marine ništa ne stignem. Svu energiju potrošim leteći za njom.”

Dječje igralište također je mjesto gdje se jako dobro mogu uočiti individualne razlike u igri i pristupu drugoj djeci. Njihove individualne razlike u razvojnim koracima posljedica su njihovog temperamenta koji usmjerava roditelje da se s odgojnim izazovima suočavaju različito. Temperament je predispozicija koja je urođena i zbog koje reagiramo na određene načine. Sastoji se od mnogo čimbenika: prilagodljivosti, upornosti, redovitosti, praga osjetljivosti, razine aktivnosti.

Nekoliko je klasifikacija temperamenta, ali najčešća i najraširenija je ona pedijatara Alexandra Thomasa i Stelle Chess o postojanju tri rana stila ponašanja: lak, teški i suzdržani. Djeca lakog temperamenta obično imaju pravilne obrasce spavanja, hranjenja, obavljanja nužde. Lako se prilagođavaju novim situacijama, rado pristupaju novim ljudima i predmetima. Njihovo raspoloženje je uglavnom pozitivno i veselo, a reakcije su niskog ili umjerenog intenziteta.

Dijete teškog temperamenta nema tako pravilne obrasce, teško se prilagođava novim situacijama, nerado pristupa novim ljudima i predmetima. Uglavnom je negativnog raspoloženja i često plače. Na nove podražaje reagira intenzivno.

Karakteristike djeteta suzdržanog temperamenta su slaba prilagođenost novim situacijama, povlačenje pred nepoznatima ljudima, niža razina aktivnosti i reakcije manjeg intenziteta.

Budući da je urođen, možemo reći da je temperament u nekoj mjeri stalan i predvidiv za budućnost, ali na njega utječu i mnoge stvari. Jedna od ključnih je i način na koji roditelj razumije vlastito dijete i djeluje na njega i njegova pozitivna i negativna iskustva.

Tako se može dogoditi da dođe do poteškoće u odnosu majke čije je ponašanje strukturirano i koja voli red te djeteta čiji je stil reagiranja upravo suprotan. Majka će pokušavati nahraniti dijete kada ono nije za to zainteresirano, što će onda dovesti do napetosti i majke i djeteta. Kako bi do ovakvih situacija dolazilo što rjeđe, dobro je da roditelji prepoznaju i prihvate temperament svojeg djeteta, jer im to omogućuje uvid u način kako adekvatno pomoći djetetu da se nosi s izazovima tijekom vlastitog razvoja.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje