Povežite se s nama

Međimurje

O aktualnostima s načelnicom: u Pribislavcu pješačka staza, sanacija odlagališta, sportska dvorana…

Objavljeno:

- dana

Općina Pribislavec jedna je od mlađih jedinica lokalne samouprave na području Hrvatske, nastala prije 20 godina izdvajanjem iz Grada Čakovca.

Jedna je od članica Lokalne akcijske grupe „Međimurski doli i bregi“. Čini spojnicu istočnoga dijela Čakovca i sjeveroistočnoga koridora prema rijeci Muri.

Razvoj Pribislavca, unatoč specifičnim problemima, ubrzao se tijekom posljednjega desetljeća, a vidljiv je i uz novoizgrađenu infrastrukturu poput kanalizacijskoga sustava, pješačko-biciklističkih staza, magistralnog vodovoda, uređenja Društvenoga doma, ulica, rekonstrukcije cesta i puteva te Dječjeg vrtića Pribislavec, regulacije oborinske odvodnje, a osobito izgradnje nove školske zgrade, jedne od najmodernijih u ovome dijelu Republike Hrvatske.

Kaštel i škola

– Naši učenici dugo su pohađali školu smještenu u dvorcu Feštetić koji nije primjeren odgojno-obrazovnomu radu. Prošle godine to se promijenilo te se krenulo s nastavom u novoj zgradi Osnovne škole za koju je napravljena i pristupna cesta te koju je početkom školske godine posjetio premijer Andrej Plenković. Kaštel obitelji Feštetić je spomenik nulte kategorije, a o planovima povezanima s njegovom novom funkcijom još se raspravlja.

os pribislavec, energetska obnova

Prije dviju godina aplicirali smo izradu projektne dokumentacije za kompletnu infrastrukturu Područja 1, odnosno bivšega vojnoga poligona u produžetku Grada Čakovca, na natječaj za sredstva iz EU fondova. Ta je zona prema detaljnoj planskoj dokumentaciji stambeno-poslovna. Bilo je potrebno riješiti sve imovinsko-pravne odnose, što nije bilo jednostavno, s obzirom na činjenicu da postoji jedan koridor u kojem su vlasnici pretežno fizičke osobe, jednim dijelom Županija, a jednim dijelom Općina Pribislavec – objašnjava načelnica Pribislavca Višnja Ivačić.

Ishođena je građevinska dozvola uz tu projektnu dokumentaciju, u čemu su surađivali svi službenici Općine Pribislavec, svaki u svome djelokrugu, ističe pročelnik Jedinstvenoga upravnog odjela Općine Pribislavec Ivica Špikić.

– U sklopu nogometnog igrališta NK-a Polet u Pribislavcu funkcionira sportska dvorana koja je obnovljena, a aplicirana sredstva su iz europskoga fonda kojem je provedbeni dio LAG “Međimurski doli i bregi”. Dvoranu će koristiti učenici za nastavu Tjelesne i zdravstvene kulture, ali i mjesne udruge – dodaje načelnica.

Krajem siječnja počeli su radovi na rekonstrukciji pješačko – biciklističke staze u ulici Braće Radića od križanja s Kaštelskom ulicom do križanja s ulicom Ante Starčevića. Izvođač radova je tvrtka Gradax d.o.o. Čakovec, dok stručni nadzor obavlja tvrtka Nord-ing d.o.o. Čakovec. Radovi bi trebali završiti do kraja tekućega mjeseca.

– Sanirano je divlje odlagalište. Asfaltirali smo produžetak ulice Matije Gupca u koridoru do triju metara širine kolnika kako bi se izbjeglo nakupljanje prašine. Ista nam je namjera i kod objekta „Omega“ do stambene zone, no tamo će se postaviti ekološki asfalt – kaže Ivačić. Na području Općine u sklopu projekta WiFi4EU postavljeno je deset pristupnih točaka za bežični Internet.

Lokalni izbori

Još jedan veliki problem s kojim se suočio Pribislavec milijunska je afera koja je razotkrivena nakon što je pretprošle godine nenadano preminula tadašnja referentica za proračun, financije i računovodstvo Aleta Reisinger. Nova referentica Ružica Pintar ubrzo je detektirala sumnjive transakcije koje su „mirisale“ na pronevjeru novca. Djelomičnom revizijom šteta je procijenjena na 6,7 milijuna kuna, a prošle godine DORH je izvijestio da je slučaj preuzeo USKOK.

– Neki su me prozivali zbog čega nisam dala ostavku kad se saznalo za slučaj. Smatram da bi bilo najlakše nakon takvoga slučaja otići, no htjeli smo koliko god se može srediti situaciju i detektirati eventualne druge probleme. Što se tiče lokalnih izbora, zahvaljujem žiteljima općine i suradnicima na povjerenju koje su mi dosad ukazivali, a priliku da stane u cipele vodstva Pribislavca prepustit ću nekomu drugom – poručuje načelnica.

Međimurje

Cijepljenje AstraZenecom u Čakovcu nastavlja se i idućeg tjedna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je temeljem dogovora Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Grada Čakovca, u trijažnoj garaži Županijske bolnice Čakovec organizirano cijepljenje protiv SARS-Cov-2 virusa.

Cijepiti su se mogli svi punoljetni građani, bez obzira na to jesu li se prijavili preko aplikacije Doma zdravlja Čakovec, a interesa nije nedostajalo.

Unatoč lošem vremenu, građani su pristizali u velikom broju već od jutarnjih sati pa se u pojedino doba na cijepljenje trebalo pričekati i do pola sata.

Gradska uprava proteklih je tjedana primila brojne upite zašto na području grada nema organiziranog mjesta za cijepljenje.

Mnogi građani koji su se željeli cijepiti nisu bili u mogućnosti otići na organizirane punktove u druga mjesta u Međimurju pa je zato i dogovoreno masovno cijepljenje u krugu Županijske bolnice Čakovec.

Za punkt u trijažnoj garaži bolnice, Grad Čakovec je osigurao stolice i komunalne redare koji su pazili na red, dok su se Zavod za javno zdravstvo i Županijska bolnica Čakovec pobrinuli za sve ostalo.

Kako je rekla ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo, Marina Payerl-Pal, u cilju procjepljivanja što većeg broja građana cijepljenje će se u Čakovcu nastaviti i tijekom idućeg tjedna, no u nešto drugačijoj satnici.

I dalje će se građani moći cijepiti radnim danom od 9 do 18 sati, no na dvjema lokacijama: u prijepodnevnim satima, odnosno od 9 do 13 sati, u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije (krug Županijske bolnice Čakovec), a od 13 do 18 sati u suterenu bolnice, odnosno u trijažnoj garaži, gdje je cijepljeno bilo organizirano i u petak.

Poruka Zavoda za javno zdravstvo je da cjepiva za punkt u Čakovcu ima dovoljno, a u buduće se nadaju i cjepivima drugih proizvođača.

Nastavite čitati

Međimurje

Adaptiran Dnevni boravak čakovečkog Doma za starije za kvalitetnije socijalno uključivanje korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija

Međimurska županija kao osnivač Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec još od 2007. godine sufinancira boravak 15-ak korisnika Dnevnog boravka za osobe koje boluju od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Realizacijom prve faze projekta „Pruži ruku“, čiji je nositelj Međimurska županija, adaptiran je i opremljen prostor depadanse za kvalitetno obavljanje aktivnosti Dnevnog boravka za osobe oboljele od Alzheimera i drugih demencija.

– Adaptacija i povećanje prostornih kapaciteta omogućit će povećanje broja korisnika Dnevnog boravka te će se, zahvaljujući projektu, u život zajednice putem rada Dnevnog boravka uključiti 30 oboljelih osoba, spriječit će se njihova prerana institucionalizacija, a članovima obitelji omogućit će se lakša ravnoteža između obiteljskog i poslovnog života – rekla je ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec Štefica Martinez, istaknuvši važnost ovog projekta putem čijih će se aktivnosti nastojati senzibilizirati zajednicu o bolestima demencije.

Razvijanje socijalnih usluga

Jedan od glavnih programa Međimurske županije je razvijanje socijalnih usluga. Na glavne elemente projekta podsjetila je pročelnica UO-a za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić-Grlač, pojasnivši da će se uz adaptaciju i opremanje Dnevnog boravka suvremenim didaktičkim materijalima jačati kapaciteti stručnjaka temeljem kojih će biti pružene nove socijalne usluge u radu s osobama oboljelima od Alzheimerove demencije.

Članove obitelji spomenutih korisnika također će se osvijestiti i educirati kako bi lakše postigli ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Radit će se na socijalnom uključivanju osoba oboljelih od demencije pomoću sudjelovanja u aktivnostima Dnevnog boravka te će se organizirati jednodnevna putovanja, posjet Muzeju Međimurja Čakovec i Muzeju nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“.

Osim toga, organizacijom pet „Alzheimer caffea“ u pet različitih županija obilježit će se Dan Alzheimerove bolesti te upoznati i osvijestiti javnost o važnosti prepoznavanja ranih simptoma demencije.

Kvalitetna suradnja

Suradnja Međimurske županije i Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu iz godine u godinu je sve kvalitetnija te pridonosi modelu deinstitucionalizacije i boljoj skrbi prema starijim i nemoćnim osobama.

– Uz ovaj projekt otvorit ćemo mogućnost da starije i nemoćne osobe, ali i njihove obitelji, imaju kvalitetniju svakodnevicu. Depadansa je dobila uređeni i moderni prostor koji će omogućiti nove sadržaje. Uz to, obnovljen je Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu te smo proveli niz drugih projekata koji promiču nove sadržaje za starije osobe u suradnji s udrugama umirovljenika. Tijekom zadnjih godina uloženo je gotovo 17 milijuna kuna u projekte vezane za starije i nemoćne osobe, jer želimo stvoriti nadstandard i u ovom segmentu – zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Nastavite čitati