Povežite se s nama

Život i društvo

O ekološkom kriminalitetu i ekološkoj forenzici na Danu otvorenih vrata Geotehničkog fakulteta

Objavljeno:

- dana

GEOTEHNIČKI FAKULTET OTVARA VRATA

Na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu 24. travnja od 9.30 sati održat će se Dan otvorenih vrata.

Svi posjetitelji moći će razgledati prostorije fakulteta i  slušati popularno znanstvena predavanja o okolišnoj forenzici, inspekcijskom nadzoru prekograničnog prometa otpadom, ekološkom kriminalitetu, kako građani mogu postati vlasnici obnovljive energije i slično.

Isto tako, održat će se i razni demonstracijski pokusi o geokemiji okoliša, biti će prikazana oprema koja se koristi pri uzimanju uzoraka i mjerenja na terenu, a dio je posvećen geotehnici i potresima.

Na Danu otvorenog vrata održat će se izložba umjetnina od otpada Siniše Dodleka iz Belice čiji su uradci ručni rad od starih metalnih dijelova.

Na Geotehničkom fakultetu izvodi se preddiplomski i diplomski studij inžinjerstva okoliša, koji je jedinstven takav u Hrvatskoj. Studij se bavi temama gospodarenja otpada, zaštite okoliša, zaštite voda, geotehnike, zelene energije i cirkularne ekonomije te otvara vrata u područje tzv. zelenih poslova.

Sama nastava koncipirana je na bazičnim znanjima, inovativnim rješenjima i završava obveznom stručnom praksom.

Geotehnički fakultet službeno je osnovan 1990. godine pri Sveučilištu u Zagrebu.

 

Izvor: ARHIVA RT
Foto:

Život i društvo

FOTO U Varaždinu brzopotezno uklonjene table koje nagrđuju vizuru grada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović/ Ilustracija

Neke novopostavljene metalne ploče s natpisom varaždinskih ulica, jutros su uklonjene.

Šećete li centrom grada, uočit ćete novopostavljene plave metalne znakove

Iako nije poznato zašto je to učinjeno, razlog treba zasigurno tražiti u glasnom negodovanju Varaždinaca, koji smatraju da ploče, poput one koja je na metalnom stupu provirila iz grabišta kod Stančića – nagrđuju vizuru grada.

U nastavku pogledajte galeriju fotografija s mjesta na kojem je dva dana stajala ploča s natpisom Šetalište Josipa Jurja Strossmaera:   

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski poduzetnici i obrtnici će tijekom veljače dobiti drugu polovicu poticaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gotovo 900 varaždinskih obrtnika i poduzetnika na svoje će račune iz proračuna Grada Varaždina početi primiti drugu ratu poticajnih, bespovratnih sredstava. 

Grad Varaždin je u cilju poboljšanja gospodarskog stanja i poticanja poduzetništva i obrtništva, očuvanja radnih mjesta, povećanja broja zaposlenih te stvaranja uvjeta za redovno i normalno odvijanje gospodarskih aktivnosti na području grada proveo Mjeru poticaja „Poduzetnički fond Grada Varaždina 2020.“ 

Ukupan broj poduzetnika i obrtnika koji su dobili sredstva potpore kroz navedenu mjeru je 889. Poticaji su se kretali od 5 do 10 tisuća kuna.

U 2020. godini isplaćena je prva polovica planiranih sredstava potpore u iznosu nešto većem od 2,5 milijuna kuna, dok će uplata drugog dijela potpora koja upravo počinje također u ukupnom iznosu većem od 2,5 milijuna kuna biti uplaćena najkasnije do 1. ožujka 2021. godine.

– Primili smo zahvale poduzetnika i obrtnika što smo im konkretnim mjerama, bespovratnim subvencijama iz Poduzetničkog fonda pomogli prevladati probleme. Imali smo razumijevanja za njihovu situaciju u kojoj su se našli ne svojom krivnjom već zbog različitih zabrana i odluka vezanih uz širenje korona virusa. Na te odluke nismo mogli utjecati, ali smo na vrijeme krenuli s poticajima. Kao što smo obećali, druga rata poticaja počinje se isplaćivati i sjest će na njihove račune tijekom veljače. Situacija sa zarazom se iz dana u dan poboljšava i svi se nadamo da će doći do popuštanja mjera što će svakako osnažiti povratak gospodarskih aktivnosti – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Nastavite čitati