Povežite se s nama

U fokusu

O rebalansu proračuna: “Traži se 350.000 kuna ekstra za iznošenje smeća iz podruma Županijske palače”

Objavljeno:

- dana

Na sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije, koja je održana danas, 23. veljače, pred vijećnicima se našao prijedlog vezan uz izmjene i dopune Proračuna Varaždinske županije, koji je izglasan prije oko dva mjeseca.

<<Prihvaćen je proračun od 290,6 milijuna kuna, Rogina: “Lupate novac u Šaulovec, Vodotoranj, atrij…”<<

U objašnjenju Klaudije Brezovec, pročelnice UO za proračun i javnu nabavu, razlika u izmjena proračunu iznosi 9.8 milijuna kuna, a najveća promjena odnosi se na iskazivanje povrata beskamatnog zajma Ministarstva financija, koje je omogućilo jedinicima lokalne i područne samouprave korištenje bespovratnog zajma kako bi se olakšala likvidnost. Riječ je o iznosu od 8,1 milijun kuna zajma, koji Županija mora vratiti do lipnja. Ostalih 1.6 milijuna kuna raspoređeno je na četiri županijska upravna odjela, pri čemu je najveći iznos u Upravnom odjelu za gospodarstvo.

U raspravu se potom uključio nezavisni vijećnik Mladen Rogina, “pomalo iznenađen kada je na dnevnom redu vidio rebalans i to dva mjeseca nakon donošenja proračuna”.

– Očekivao sam da ste primili na znanje ono što sam rekao kod donošenja proračuna. No, nada je bila ulazudna. Riječ je o kozmetici, vi prema rebalansu idete i dalje po starom, pravite se da ne vidite probleme. Teško je skrenuti brod netom prije ledenjaka, do kraja (izbora) ćemo se pretvarati da je sve super, a kosture pospremati u ormare. No, u rebalansu se naziru neki kosti. Dolazi milijun kuna naplate od stečaja AZRA-e, ne priznajete da će manjka biti još. Idete s nepotrebnim projektima, grozno je što još to povećavate – traži se 350.000 kuna ekstra za iznošenje smeća iz podruma Županijske palače. Ukupni trošak je s 4.800.000 narastao na 5.130.000 kuna, koliko iznosi uređenje podruma palače, i povećan je iznos za Vodotoranj, što ne štima. Ne mogu ja to podržati, znam da ćete reći da se ponavljam, volio bih reći da sam u krivu. Rekli ste, kad ste nametali stroge mjere, da su ugostitelji samo 5 % od gospodarstva Hrvatske. Mnogima ste se s time zamjerili, župane, i to će biti vidljivo na izborima. Ne razumjem kako ste mogli takvo nešto izjaviti, jer sve je povezano. U prošlom valu COVID-a prijatelj je radio kao dostavljač za pića za kafiće, dobio je otkaz. Ako kafići ne rade, nema npr. banera, oglašavanja, čistačica, hostesa, studentica koje su krpale džeparac, taksista, manja je prodaja donjeg veša, čarapa (nije šala) pad je tekstilne industrije, Calzedonija seli u BiH, ne piše im se dobro… I dalje tvrdim da jašemo na spirali koja ide prema dnu. Najgore je pretvarati se slijepcima. U izvješću HZZ-a je zabilježeno 16 % potrasta nezaposlenosti u odnosu na prethodno razdoblje, a uskoro će statistika biti puno gora. Potreban je zaokret u provođenju županijske politike – smatra vijećnik Rogina.

S druge strane, podržao je nagradu za djelatnike Doma za umirovljenike, slaže se i s sufinanciranjem liječničkih pregleda vatrogasaca.

Nakon njega, riječ je preuzeto vijećnik Božidar Hajsok, koji je u ime Kluba HNS-a rekao sljedeće: – Podnijeli smo na prošloj sjednici u prosincu amandman za koji smo očekivali da će biti prihvaćen. Činjenica je da smo iznenađeni da idemo u prvi rebalans proračuna. Sve je bilo poznato i prije, barem ovaj iznos od 8 milijuna. Mi ćemo stoga biti protiv rebalansa – naveo je Hajsok.

Potom je riječ preuzeo Radimir Čačić, usporedivši svoju retoriku s retorikom predsjednika RH Zorana Milanovića.

– Naš dragi predsjednik ima neobičan način izražavanja, ja sam za njega mila maca, tu negdje. Komentirao je neke naše zastupnice, rekao je babe narikače, nije mislio pritom ništa seksistički. Mi isto imamo babe narikače, to je normalno. Neki u Skupštini iznose argumente, a neki izlaze sa plakanjem. Otkada sam ja na ovoj poziciji, ni jedan rebalans ili proračun nije bio na dnevnom redu, a da Rogina nije izašao s potpuno istom rečenicom: propali smo, mrtvi smo, kosturi iz ormara, novaca nemamo… Završit ću: iza nas je milijardu i osamsto vrijednih završenih projekata i projekata koji su pred nama, mnogi su zatvoreni našim novcem. Prije mene Županija je bila u deficitu od devet milijuna kuna, a sada je 36 milijuna kuna u suficitu, nakon stotinu milijuna projekata, covida, krize, deficita državnog budžeta… Treba li išta više dodati? Što se tiče zatvaranja, hostesa, čarapa… Ako je išta potpuno jasno, jest da je ova zemlja koja od turizma dobiva 20 % BDP-a, možemo s zaključiti da je pred nama dobra sezona. Koliko god da se Vlada kritizira, to je činjenica, ona isplaćuje ovog trena više od 500 milijuna mjesečno pomoći, da bi djelatnosti kojima je gospodarska djelatnost zatvorenena, mogle barem bazično preživjeti i dočekati kraj pandemije. U tome je i naša zasluga jer smo inzistirali da se ljudima isplaćuje avansno, ne čeka da oni plate pa da im nakon toga država vraća. Vlada je veliki dio posla odradila, i to ozbiljno – zaključio je Čačić.

Dodajmo da je rebalans proračuna većinom glasova prihvaćen.

U fokusu

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Prijavite se i sretno!

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava tehnologa procesne kontrole (m/ž). Mjesto rada je Novi Marof, a prijaviti se možete do 14.5. Potrebna je visoka stručna sprema kemijskog ili srodnog tehničkog usmjerenja, a poželjno je radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima. Očekuje se napredno korištenje MS Office paketa, poznavanje SAP-a i produktivnost. Poželjna je osposobljenost za sustav upravljanja ISO 9001. Poslodavac omogućuje ugovor na neodređeno vrijeme, ugodnu radnu atmosferu te izazove s punim radnim vremenom u međunarodnom okruženju. Prijavite se.

Glovo zapošljava dostavljača (m/ž) u Varaždinu. Prijave su otvorene do 3.6. Nudi se zarada do 12.000 kuna mjesečno, isplata svaka dva tjedna ili prema dogovoru s poslodavcem te fleksibilno radno vrijeme. Moguće je korištenje vlastitog vozila. Prijavite se.

NTH Mobile d.o.o. zapošljava na poziciji Java razvojni programer (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijaviti se možete najkasnije do 17.5. Od kandidata se očekuju minimalno godina dana radnog iskustva, dobro razumijevanje Java programskog jezika, razumijevanje objektno orijentiranog programiranja i razvoja web aplikacija, razumijevanje API-ja i arhitekture usmjerenih na usluge. Prednost donosi poznavanje alata za inačicu koda (GIT). Prijavite se.

iC artprojekt d.o.o. traži nova pojačanja na pozicijama diplomirani inženjer elektrotehnike (m/ž) i prvostupnik/ tehničar elektrotehniče struke (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijaviti se možete do 15.5. Potrebno je znanje engleskog i njemačkog jezika te vozačka dozvola B kategorije. Aplicirajte.

Workforce za potrebe klijenta traži agenta u tehničkoj korisničkoj podršci na njemačkom jeziku (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijave se zaprimaju do 15.5. Poslodavac nudi rad u modernom i udobnom uredu, rad u smjenama i sa suvremenim alatima, a moguć je ugovor na neodređeno. Potrebno je izvrsno znanje njemačkog jezika i vrlo dobro snalaženje na računalu. Prijavite se.

Tehnik Metal d.o.o. traži računovođe (m/ž). Mjesto rada je Čakovec, a prijaviti se možete do 13.5. Posao obuhvaća samostalno obavljanje svih računovodstvenih poslova. Uvjeti su srednja stručna sprema ekonomskog ili sličnog smjera, iskustvo u radu na računovodstvenim poslovima i minimalno trogodišnje iskustvo rada. Provjerite detalje ovdje.

Wollsdorf Components d.o.o. zapošljava radnika u proizvodnji (m/ž). Mjesto rada je Jalžabet, a prijave su otvorene do 28.5. Potrebno je više osoba na poziciji. Posao podrazumijeva rad u proizvodnji u pogonu za obradu kože. Poslodavac nudi stimulativna i redovita primanja, dodatak za rad u noćnoj smjeni i za ostvarene ciljeve u grupi. Više na linku.

Floor Roof Project j.d.o.o. zapošljava hidroizolatera (m/ž). Mjesto rada je Orehovica, a prijave su otvorene do 15.5. Potrebno je više osoba na poziciji. Posao podrazumijeva hidroizolaterske radove. Uvjet je završena srednja škola. Nudi se mogućnost rada na neodređeno. Više na linku.

Pavlic – Asfalt – Beton d.o.o. traži vozača kamiona (m/ž) u Donjem Kraljevcu. Rok prijave je 25.5. Potrebna je osoba s vozačkom dozvolom C+E kategorije. Nema rada vikendom, a nude se redovita i iznadprosječna primanja. Provjerite detalje ovdje.

Dom za starije i nemoćne osobe Matija traži pomoćnog radnika na odjelu njege (m/ž). Mjesto rada je Babinec, a prijaviti se možete najkasnije do 15.5. Posao obuhvaća pomoćne poslove u njezi korisnika doma za starije i nemoćne osobe. Nudi se mogućnost rada na neodređeno. Provjerite detalje ovdje.

Sretno kandidatima!

Za dodatne poslove iz Međimurske i Varaždinske županije kliknite nalink i pretražite poslove koji su trenutno raspoloživi za prijavu. Sretno u pronalaženju posla. 

Vaš posao.hr. 

Nastavite čitati

U fokusu

Pataftin plan digitalizacije: Varaždin bez birokracije, šaltera, papira i pečata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pandemija je pokazala da je digitalizacija moguća ali i poželjna. Varaždin zaslužuju biti bolji grad, bez birokracije, papira, šaltera i pečata, poručio je gospodarstvenik i kandidat za gradonačelnika Varaždina Davor Patafta.

– Grad Varaždin ima FOI i puno mladih programera i stručnjaka s tog područja i zato moramo biti predvodnik digitalizacije – rekao je Patafta i poručio da će papire poslati u ropotarnicu prošlosti.

– U 21. stoljeću moramo omogućiti Varaždincima da s gradskom administracijom i javnim poduzećima rade i komuniciraju digitalno. Naslanjajući se na sustav e-građani uspostavit ćemo sustav u kojem su šalteri i obrasci nepotrebni. Sve se može i mora obaviti digitalno i u vrijeme koje građanima odgovara – istaknuo je Patafta i pojasnio kako će građani zahtjeve i dokumente moći predati i navečer iz udobnosti fotelje svojeg dnevnog boravka.

– Grad mora, i imat će, sve svoje servise dostupne građanima na njihovim pametnim telefonima. Građani će u svakom trenutku imati pristup svim potrebnim informacijama i znati u kojem je statutu njihov zahtjev – rekao je Patafta.

Neće biti potrebe obilaziti šaltere, prikupljati papire i ganjati pečate.

– Uvodit ćemo najnovije tehnologije pametnog grada u sve komunalne usluge. Inzistirat ćemo na pametnoj rasvjeti koja će štedjeti proračun, pametnom sustavu parkiranja koji će štedjeti vrijeme, gorivo i živce naših sugrađana. Uvest ćemo pametne kante za smeće, korištenje najnovijih tehnologija u upravljanju prikupljanja otpada, pametne semafore i upravljanje prometom i slično. Grad Varaždin postat će predvodnik u uvođenju najmodernijih tehnologija za najveći mogući komfor građana – rekao je Patafta.

Nastavite čitati