Povežite se s nama

U fokusu

O vršnjačkom nasilju u III. OŠ Varaždin oglasila se policija, ali i Vijeće roditelja

Objavljeno:

- dana

Na tekst Regionalnog tjednika “Jedanaestogodišnji učenik III. osnovne škole Varaždin hospitaliziran zbog vršnjačkog nasilja!” (20.12.2022.) stigli su odgovori na naša pitanja postavljena PU varaždinskoj, te reakcija Vijeća roditelja III. OŠ Varaždin koju također u nastavku objavljujemo radi sveobuhvatnog informiranja javnosti.

Odgovori PU varaždinske:

”Vezano uz Vaš upit od 14. prosinca 2022. godine, koji se odnosi na nasilje među djecom i mladima te o vršnjačkom sukobu u jednoj osnovnoj školi na području Grada Varaždina, obavještavamo Vas o slijedećem:

Podatke o točnim prijavama, dojavama i postupanjima, posebice podatke o konkretnim osobama i ustanovama, a koji se odnose na maloljetničku delinkvenciju, nismo u mogućnosti davati, upravo iz razloga koje i sami spominjete, s obzirom da smo sukladno odredbama Zakona o sudovima za mladež dužni štititi osobne podatke žrtve – djeteta.

Nadalje, obavještavamo Vas da Policijska uprava varaždinska izvještava centar za socijalnu skrb o prijavama vezanim uz djecu, odnosno da se sve prijave na štetu ili protiv djeteta, dostavljaju mjesno nadležnim centrima.

Vršnjačko nasilje je nasilje kada jedno ili više djece uzastopno i namjerno uznemiruje, napada ili ozljeđuje drugo dijete koje se ne može obraniti. Radnje uključene u opisano su prijetnje, tjelesne ozljede, ruganje, ogovaranje, uzimanje stvari, uništavanje stvari, nasilje putem društvenih mreža i drugi oblici zlostavljanja.

Ukoliko se radi o vršnjačkom nasilju detektiranom u školama, djelatnici škola dužni su postupiti sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među mladima, a kojim su propisani i načini postupanja i ostalih institucija, uključujući i policiju.”

Reagiranje Vijeća roditelja:

– U Regionalnom tjedniku broj 973. od 20.12.2022. godine objavljen je članak pod nazivom “Jedanaestogodišnji učenik III. osnovne škole Varaždin hospitaliziran zbog vršnjačkog nasilja!” u kojem se tvrdi da je učenik pretrpio nasilje od strane drugog učenika bez da je škola adekvatno reagirala. Također se tvrdi da dječaku nije prvi put da trpi nasilje od strane drugih učenika, da Škola ima problem s vršnjačkim nasiljem i da “u III. osnovnoj školi nastoje pošto-poto probleme s vršnjačkim nasiljem gurati pod tepih”. Kao roditelje čija djeca polaze III. osnovnu školu, članak nas je duboko uznemirio, jer dosadašnja suradnja Vijeća roditelja sa Školom je izrazito pozitivna i nikad dosad nismo imali dojam da u školi postoji sustavan problem s nasiljem. Čak naprotiv, Škola je izrazito posvećena zaštiti djece i njihove psihofizičke dobrobiti, provodi brojne prevencijske programe i njeguje dobre odnose između učenika, učitelja i roditelja. Povremeni pojedinačni sukobi među djecom se ne mogu izbjeći, ali Škola reagira pravodobno i roditelji su informirani o svemu što se na Školi događa, bez “skrivanja pod tepih”. Sve to daleko je od nekog sustavnog problema s nasiljem. Zadovoljni smo stanjem sigurnosti u školi. U novinskom članku su informacije iskrivljene i netočne, uz fotografije koje nemaju veze s opisanim događajem te se dobiva potpuno kriva slika. Škola se nažalost, zbog zaštite podataka djece, ne može očitovati i prikazati pravo stanje stvari. Smatramo da je navedenim novinskim člankom, zbog privatnih nesuglasica koje određeni roditelji pokušavaju rješavati peko medija, nanesena velika nepravda Školi i njezinim učenicima.  

III. osnovna škola je škola bogatog kurikuluma, škola koja je zaslužila biti na naslovnicama zbog mnogobrojnih raznovrsnih projekata i aktivnosti, njegovanja dobrih odnosa te kvalitetnog rada s djecom – piše u osvrtu koji je poslan na adresu redakcije Regionalnog tjednika.

U fokusu

FOI okupio 18 eminentnih autora, rezultat je kapitalno djelo iz područja javnog menadžmenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Fakultetu organizacije i informatike održana je promocija knjige „OSNOVE JAVNOG MENADŽMENTA“ skupine autora i urednice prof. dr. sc. Ruže Brčić. Promocija je osim koautora i recenzenata, okupila predstavnike iz akademskog i gospodarskog sektora.

Uvodnim govorom pozdravila ih je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, nakon koje su knjigu predstavili autorica i urednica prof. dr. sc. Ruža Brčić, koautori knjige te recenzentica izv. prof. dr. sc. Ivana Marić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Knjiga ima impozantnih 18 autora koji se bave različitim znanstvenim disciplinama, a uz profesoricu Brčić to su i: prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dr. sc. Predrag Bejaković, prof. dr. sc. Želimir Dulčić, izv. prof. dr. sc. Vedran Đulabić, izv. prof. dr. sc. Jasmina Džinić, prof. dr. sc. Tihomir Hunjak, profesor emeritus, doc. dr. sc. Emina Jerković, izv. prof. dr. sc. Ivan Malbašić, izv. prof. dr. sc. Romea Manojlović Toman, prof. dr. sc. Gordana Marčetić, izv. prof. dr. sc. Anamarija Musa, prof. dr. sc. Renata Perić, izv. prof. dr. sc. Igor Pihir, prof. dr. sc. Stanka Setnikar Cankar, dr. sc. Marijana Sumpor, doc. dr. sc. Martina Tomičić Furjan i izv. prof. dr. sc. Katarina Tomičić-Pupek.

Radi se o kapitalnom djelu iz područja javnog menadžmenta, koje daje različite perspektive ekonomske, pravne, organizacijske, matematičke i sociološke grane u obradi jedne vrlo važne i zahtjevne teme, koja do sada u Hrvatskoj nije proučavana na ovako sistematičan i pregledan način, što znači da ova knjiga donosi jedan velik doprinos razvoju ovog znanstvenog područja.

U prvom dijelu knjige govori se općenito o menadžmentu, drugi dio pojašnjava temu planiranja u javnoj upravi, dok treći pojašnjava problematiku organiziranja u javnoj upravi, a upravljanje u javnoj upravi (javnim financijama, javnom nabavom i učinkovitošću) neke su od tema četvrtog dijela ovog udžbenika. Peti dio obrađuje temu ljudskih potencijala, službeničko zakonodavstvo i službenički sustav. Šesti dio detaljno razrađuje problematike e-Uprave i društvene mreže, dok se sedmi dio bavi organizacijskim vrijednostima. Sve to sumirano je na 378 stranica, uz 366 referenci, 54 slike, 25 tablica i pojmovnik – rekla je recenzentica profesorica Marić i dodala da je urednica imala zahtjevnu ulogu u pronalaženju zajedničke niti vodilje i usklađivanju različitih pristupa brojnih autora, a u tome je i uspjela.

– Knjiga obiluje primjerima iz prakse, stoga će studentima i svim stručnjacima iz prakse ovo djelo biti iznimno korisno i zanimljivo. Doprinos znanstvenog djela leži u svježem pristupu s ciljem da se unaprijede znanja iz ovog životno važnog područja koje određuje poslovanje brojnih organizacija, ali isto tako pomaže građanima u snalaženju u složenom labirintu poslovanja javnog sektora – ustvrdila je Marić.

Autorica i urednica prof. dr. sc. Ruža Brčić je istaknula da je glavna karakteristika ove knjige što na interdisciplinaran način pokazuje poslove i procese javne i državne uprave te regionalne i lokalne samouprave.

– Autori ove knjige uspjeli su otvoriti područje javnog menadžmenta i promotriti poslove koji su javni i imaju istu karakteristiku, i to iz aspekta menadžmenta, organizacije, planiranja, kontrole kvalitete, a osobito učinkovitosti. Knjiga je zapravo udžbenik i „naslonjena“ je na program studija na FOI-ju, a poslužit će svima koji se obrazuju u području menadžmenta i srodnih područja – kazala je prof. Brčić prilikom promocije.

Izdavač ove knjige je Fakultet organizacije i informatike, a dekanica prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep je naglasila da su ovakvi udžbenici od izuzetne važnosti za akademski sektor jer oni postaju akademska literatura koju koriste i studenti i nastavnici.

– Vrlo je važno okupiti ovakav eminentni skup stručnjaka, u čemu je profesorica Brčić i uspjela. Posebnost ove knjige je i to što se temom javnog menadžmenta ne bavi baš puno ljudi niti je dovoljno istražena tema, stoga te činjenice daju dodatnu vrijednost ovom kapitalnom djelu– istaknula je dekanica Begičević Ređep.

Knjiga je dostupna u Knjižnici FOI-ja, a naručiti se može i online putem FOI Shopa.

Nastavite čitati

U fokusu

Otklanjaju se posljedice katastrofalnog požara koji je devastirao tradicijsku kuću u Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovih dana započeli su radovi na raščišćavanju zgarišta krovišta i zaštiti drvene očuvane prizemne strukture tradicijske kuće u gradskom Perivoju Marije Ružičke Strozzi u Varaždinskim Toplicama koju je sredinom ovog mjeseca zahvatio katastrofalni požar u kojem je izgorjelo cijelo krovište tradicijske kuće.

>>Netko je namjerno zapalio slamnati krov na etno kući u Varaždinskim Toplicama

Cilj je na tradicijskoj kući koja predstavlja zaštićeni spomenik tradicijske kulture Republike Hrvatske postaviti privremeno krovište do izrade i stručne odluke o početku njene konzervatorsko-restauratorske obnove.

Zahvaljujući brzoj vatrogasnoj intervenciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Varaždinske Toplice uspješno je ugašen požar i spašen veći dio tradicijske kuće, kao i dokazi za službe koje su kasnije obavljale očevid.

Na mjesto događaja tog dana, uz gradonačelnicu Varaždinskih Toplica Dragicu Ratković, stigli su i djelatnici Policijske uprave Varaždin, Policijske postaje Novi Marof, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu Vesna Pascuttini Juraga, predstavnici firme Singra d.o.o. koji su prije nekoliko godina izvodili radove na opsežnoj konzervatorsko-restauratorskoj obnovi tradicijskog krovišta kuće te predsjednica Gradskog vijeća Ljubica Nofta.

Gradonačelnica Ratković i ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Spomenka Vlahović zahvaljuju topličkim vatrogascima na brzoj reakciji, svima koji su istog dana pristigli na mjesto događaja i pružili potporu Gradu i Muzeju, kao i Ministarstvu kulture i medija na čelu s ministricom Ninom Obuljen Koržinek na brzoj reakciji i financijskoj pomoći.

Također, zahvale su uputile svima koji sudjeluju u sadašnjem projektu spašavanja i zaštite tradicijske kuće koja je nacionalno kulturno dobro od velikog značaja za kontinentalnu arhitekturu i kulturu kontinentalnog dijela Hrvatske.

Valja naglasiti kako iz Grada i Zavičajnog muzeja zahvaljuju i svim građanima na podršci, kao i brojnim muzejskim i stručnim djelatnicima koji su ponudili svoju stručnu pomoć u obnovi tradicijske kuće.

– Nadamo se da će ona uskoro zasjati punim sjajem i biti jedan od poznatih simbola Varaždinskih Toplica – poručuju iz Grada i Zavičajnog muzeja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje