Povežite se s nama

U fokusu

Varkomu obustavljen treći natječaj za kanalizaciju u manje od mjesec dana!

Objavljeno:

- dana

ŠTO JE TRULO?

Ne prestaju problemi varaždinskog Varkoma s natječajima za izbor tvrtki koje bi gradile kanalizaciju u Varaždinu i 10 općina u sklopu EU projekta Aglomeracija Varaždin.

Slovenska tvrtka H2O skupina d.o.o. iz Radomlja jučer je Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) podnijela žalbu na natječajnu dokumentaciju za  dogradnju kanalizacijske mreže u Cestici, Vinici, Petrijancu i Sračincu.

Time je natječaj obustavljen, a isto se dogodilo i u slučaju preostala dva natječaja koji se odnose na općine.
 

<< Opet redom “padaju” Varkomovi natječaji, Slovenci ogorčeni: Ovo je doista neozbiljno!

Slovenska H2O skupina je prvu žalbu podnijela 31. ožujka na dokumentaciju za dogradnju kanalizacije u Vidovcu i Maruševcu. Tu žalbu je DKOM odbio uz objašnjenje da nisu dostavili dokaz u uplati žalbenih troškova, no Slovenci su to demantirali navevši da su dokaz uredno dostavili.

Novu žalbu na taj natječaj podnijeli su 10. travnja.

Nejasno je što je uopće s tim natječajem, jer su uz sve to u Varkomu uspjeli prekasno predati zahtjev da se postupak javne nabave nastavi, pa su iz DKOM-a odbili.

Žalbu na natječajnu dokumentaciju u trećem postupku – za gradnju kanalizacije u općinama Beretinec, Sveti Ilija, Gornji Kneginec i Trnovec Bartolovečki – 12. travnja podnio je koprivnički PRO.KOP.

DKOM je prije tri dana, 24. travnja, objavio da su tu žalbu odbili kao neurednu uz obrazloženje (kao i u slučaju Slovenaca) da nije dostavljen dokaz o plaćenim žalbenih troškovima.

Što će biti s ta tri natječaja, nije poznato, a nije poznato ni kako će sve završiti i hoće li iz EU doista stići oko 500 milijuna kuna ili će Europska komisija izreći penale zbog “debelog” kašnjenja.

<< Nije dobro: Štromar potvrdio da bi EU mogla kazniti Varkom s 30-ak milijuna kuna

<< "Župan Štromar nije demantirao direktora Varkoma Vlašića, projekt Aglomeracije Varaždin ide dalje"

Iako smo Varkomu još 11. travnja poslali upit uz molbu da pojasne koja je sada procedura i što će biti s tim postupcima javne nabave, odgovore nismo dobili.

Umjesto toga, direktor Vlado Vlašić se u drugim varaždinskim medijima pohvalio da su ministru zaštite okoliša Slavenu Dobroviću predali aplikaciju s dokumentacijom za Aglomeraciju Varaždin, a da je riječ o jednom od pet projekata koji će biti sufinanciran iz EU fondova.

Ujedno je najavio da projekt „uskoro kreće u realizaciju“.
 

<< Vlašić priznao: Riskirali smo s izborom Izraelaca, platit ćemo pola milijuna kuna
 

Zaboravio je objasniti tko će početi kopati i raditi, jer dosad nije izabran niti jedan izvođač radova. Podsjećamo, lani je Varkom bio prisiljen zbog žalbi poništiti čak dva natječaja, pri čemu onaj za dogradnju pročistača – glavnog objekta buduće kanalizacije – još nije ponovno raspisan.

I dok su lani barem uspjeli dovesti natječaje do faze u kojoj su donosili odluke o izvođačima radova, ove godine su natječaji počeli „padati“ već zbog natječajne dokumentacije.
 

<< Nastavlja se trakavica u režiji Varkoma i Vlade Vlašića
 

Iz slovenske tvrtke H2O skupina iz Radomlja su ogorčeni načinom na koji se u Varkomu odnose prema ponuditeljima, jer, istaknuli su, na postavljena pitanja tijekom postupka javne nabave nisu dobivali odgovore.

Napomenuli su da razmišljaju hoće li o svemu izvijestiti Europsku komisiju napominjući da to tijelo pozorno prati sve natječaje u kojima se troši EU novac.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Darko Molnar: Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima za smanjenjem nameta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima koje je prošli tjedan Udruga Glas poduzetnika uputila županu, gradonačelnicima i načelnicima, a koji su vezani za smanjenje i ukidanje nameta u svrhu amortiziranja štete nastale u gospodarstvu u ovoj krizi, a u cilju očuvanja radnih mjesta, izvijestio je Darko Molnar iz Regionalnog ureda Glasa poduzetnika u Varaždinu.

– Grad Ludbreg prvi se odazvao na naše prijedloge, a nakon gradonačelnika Dubravka Bilića čekamo ostale gradonačelnike i načelnike. Vjerujem da svi imamo zajednički cilj, a to je da vratimo gospodarstvo na noge, ljudima osiguramo siguran posao i plaću i nastavimo s razvojem ovog našeg kraja – rekao je Molnar.

Dodaje kako su ovih dana stupili u kontakt s županom i još nekim načelnicima, te da očekuje da će se svi odazvati i smanjiti namete u svojim gradovima i općinama.

– Poduzetnici, ali i svi građani godinama na leđima nose teret birokracije, ali i korupcije. Nakon krize koja nas je sve zadesila zbog pandemije, kad dio djelatnosti ima zabranu poslovanja, nezaposlenost se povećava iz dana u dan, a ljudima je ugrožena egzistencija, najmanje što država i lokalne uprave i samouprave mogu napraviti je smanjenje i ukidanje nameta – smatra Molnar.

Podsjeća da je UGP Varaždin tražio ukidanje poreza na potrošnju za područje Varaždinske županije, smanjenje 50 % prireza porezu na dohodak kroz sljedeće četiri godine od gradskih i lokalnih uprava i samouprava, osnivanje/povećanje bespovratnih potpora za poduzetnike, obrtnike, OPG od županijskih, gradskih, lokalnih uprava i samouprava, smanjenje 50% komunalnih naknada i doprinosa za sve poduzetnike, obrtnike, OPG-ove za vrijeme trajanja COVID-19 krize i vremena oporavka gospodarstva do 31.12.2021, uključivanje gradova i općina pomoći stradalom području Sisačko-moslavačke županije po načelu obnove jedan grad-jedna kuća (ustanova ili slično), te zajedničku organizaciju edukativnih panela i seminara za poduzetnike, ali i sve građane.

Nastavite čitati

U fokusu

Potpisan ugovor za izvođenje radova rekonstrukcije djela nogostupa u centru Lepoglave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Pokrenuli smo prvu fazu komunalnog uređenja samog centra Lepoglave – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić prigodom potpisivanja Ugovora o izvođenju radova rekonstrukcije djela nogostupa u Ulici hrvatskih pavlina i od Ulice Antuna Mihanovića do Ulice Alojzija Stepinca.

Ugovor je potpisan 21. siječnja na prigodnoj svečanosti organiziranoj u Gradskoj vijećnici.

Temeljem provedenog javnog natječaja izvođenje radova povjereno je tvrtki TTG iz Donje Višnjice čije je direktor Tomica Zgrebec, nakon potpisivanja Ugovora, istaknuo da će radovi, čija je ugovorena vrijednost 395.730 kuna, biti izvedeni kvalitetno i u roku.

U okviru tih radova bit će izvedena rekonstrukcija postojećeg nogostupa južnog dijela Ulice hrvatskih pavlina te dio nogostupa sa sjeverne strane kolnika županijske ceste, na potezu od Ulice A. Mihanovića do Ulice A. Stepinca, u ukupnoj dužini od 363,5 metara.

– Nakon ovih zahvata pokrenut ćemo uređenje dijela nogostupa na istočnoj strani Ulice hrvatskih pavlina kojim će biti obuhvaćeno saniranje cestovne odvodnje, kanalizacijskog sustava i samog nogostupa. Sve to radimo s ciljem uređenjem centra Lepoglave u kojem planiramo izgradnju tržnice za koju ćemo uskoro dobiti građevinsku dozvolu. Sredstva za izgradnju tržnice, a riječ je oko dva milijuna kuna, planiramo osigurati kroz mjeru 7.4.1 čije otvaranje očekujemo ove godine. Očekuje nas i uređenje kanalizacijskog sustava. U tom su smjeru pokrenuti i konkretni koraci. S tvrtkom Varkom potpisan je ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju sustava aglomeracije. Projektna dokumentacija trebala bi biti izrađena do lipnja, a iduće godine trebalo bi se krenuti s natječajem za izbor izvođača radova – pojasnio je gradonačelnik Škvarić.

Zadovoljstvo početkom radova na uređenju centra Lepoglave istaknula je predsjednica MO Lepoglava Marija Ribić naglasivši da će centar grada biti uređen na zadovoljstvo građana koji u njemu žive kao i turista koji često borave u Lepoglavi.

– Prisutan je još problem starih zgrada u državnom vlasništvu koje se nalaze u centru Lepoglave. Te je zgrade potrebno obnoviti na što upozoravamo nadležne na državnoj razini – rekla je Ribič.

Početak radova rekonstrukcije djela nogostupa u Ulici hrvatskih pavlina i od Ulice Antuna Mihanovića do Ulice Alojzija Stepinca planiran je za veljaču 2021., a trebali bi biti završeni u roku od 60 dana.

Nastavite čitati