Povežite se s nama

U fokusu

Varkomu obustavljen treći natječaj za kanalizaciju u manje od mjesec dana!

Objavljeno:

- dana

ŠTO JE TRULO?

Ne prestaju problemi varaždinskog Varkoma s natječajima za izbor tvrtki koje bi gradile kanalizaciju u Varaždinu i 10 općina u sklopu EU projekta Aglomeracija Varaždin.

Slovenska tvrtka H2O skupina d.o.o. iz Radomlja jučer je Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) podnijela žalbu na natječajnu dokumentaciju za  dogradnju kanalizacijske mreže u Cestici, Vinici, Petrijancu i Sračincu.

Time je natječaj obustavljen, a isto se dogodilo i u slučaju preostala dva natječaja koji se odnose na općine.
 

<< Opet redom “padaju” Varkomovi natječaji, Slovenci ogorčeni: Ovo je doista neozbiljno!

Slovenska H2O skupina je prvu žalbu podnijela 31. ožujka na dokumentaciju za dogradnju kanalizacije u Vidovcu i Maruševcu. Tu žalbu je DKOM odbio uz objašnjenje da nisu dostavili dokaz u uplati žalbenih troškova, no Slovenci su to demantirali navevši da su dokaz uredno dostavili.

Novu žalbu na taj natječaj podnijeli su 10. travnja.

Nejasno je što je uopće s tim natječajem, jer su uz sve to u Varkomu uspjeli prekasno predati zahtjev da se postupak javne nabave nastavi, pa su iz DKOM-a odbili.

Žalbu na natječajnu dokumentaciju u trećem postupku – za gradnju kanalizacije u općinama Beretinec, Sveti Ilija, Gornji Kneginec i Trnovec Bartolovečki – 12. travnja podnio je koprivnički PRO.KOP.

DKOM je prije tri dana, 24. travnja, objavio da su tu žalbu odbili kao neurednu uz obrazloženje (kao i u slučaju Slovenaca) da nije dostavljen dokaz o plaćenim žalbenih troškovima.

Što će biti s ta tri natječaja, nije poznato, a nije poznato ni kako će sve završiti i hoće li iz EU doista stići oko 500 milijuna kuna ili će Europska komisija izreći penale zbog “debelog” kašnjenja.

<< Nije dobro: Štromar potvrdio da bi EU mogla kazniti Varkom s 30-ak milijuna kuna

<< "Župan Štromar nije demantirao direktora Varkoma Vlašića, projekt Aglomeracije Varaždin ide dalje"

Iako smo Varkomu još 11. travnja poslali upit uz molbu da pojasne koja je sada procedura i što će biti s tim postupcima javne nabave, odgovore nismo dobili.

Umjesto toga, direktor Vlado Vlašić se u drugim varaždinskim medijima pohvalio da su ministru zaštite okoliša Slavenu Dobroviću predali aplikaciju s dokumentacijom za Aglomeraciju Varaždin, a da je riječ o jednom od pet projekata koji će biti sufinanciran iz EU fondova.

Ujedno je najavio da projekt „uskoro kreće u realizaciju“.
 

<< Vlašić priznao: Riskirali smo s izborom Izraelaca, platit ćemo pola milijuna kuna
 

Zaboravio je objasniti tko će početi kopati i raditi, jer dosad nije izabran niti jedan izvođač radova. Podsjećamo, lani je Varkom bio prisiljen zbog žalbi poništiti čak dva natječaja, pri čemu onaj za dogradnju pročistača – glavnog objekta buduće kanalizacije – još nije ponovno raspisan.

I dok su lani barem uspjeli dovesti natječaje do faze u kojoj su donosili odluke o izvođačima radova, ove godine su natječaji počeli „padati“ već zbog natječajne dokumentacije.
 

<< Nastavlja se trakavica u režiji Varkoma i Vlade Vlašića
 

Iz slovenske tvrtke H2O skupina iz Radomlja su ogorčeni načinom na koji se u Varkomu odnose prema ponuditeljima, jer, istaknuli su, na postavljena pitanja tijekom postupka javne nabave nisu dobivali odgovore.

Napomenuli su da razmišljaju hoće li o svemu izvijestiti Europsku komisiju napominjući da to tijelo pozorno prati sve natječaje u kojima se troši EU novac.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje