Povežite se s nama

U fokusu

Varkomu obustavljen treći natječaj za kanalizaciju u manje od mjesec dana!

Objavljeno:

- dana

ŠTO JE TRULO?

Ne prestaju problemi varaždinskog Varkoma s natječajima za izbor tvrtki koje bi gradile kanalizaciju u Varaždinu i 10 općina u sklopu EU projekta Aglomeracija Varaždin.

Slovenska tvrtka H2O skupina d.o.o. iz Radomlja jučer je Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) podnijela žalbu na natječajnu dokumentaciju za  dogradnju kanalizacijske mreže u Cestici, Vinici, Petrijancu i Sračincu.

Time je natječaj obustavljen, a isto se dogodilo i u slučaju preostala dva natječaja koji se odnose na općine.
 

<< Opet redom “padaju” Varkomovi natječaji, Slovenci ogorčeni: Ovo je doista neozbiljno!

Slovenska H2O skupina je prvu žalbu podnijela 31. ožujka na dokumentaciju za dogradnju kanalizacije u Vidovcu i Maruševcu. Tu žalbu je DKOM odbio uz objašnjenje da nisu dostavili dokaz u uplati žalbenih troškova, no Slovenci su to demantirali navevši da su dokaz uredno dostavili.

Novu žalbu na taj natječaj podnijeli su 10. travnja.

Nejasno je što je uopće s tim natječajem, jer su uz sve to u Varkomu uspjeli prekasno predati zahtjev da se postupak javne nabave nastavi, pa su iz DKOM-a odbili.

Žalbu na natječajnu dokumentaciju u trećem postupku – za gradnju kanalizacije u općinama Beretinec, Sveti Ilija, Gornji Kneginec i Trnovec Bartolovečki – 12. travnja podnio je koprivnički PRO.KOP.

DKOM je prije tri dana, 24. travnja, objavio da su tu žalbu odbili kao neurednu uz obrazloženje (kao i u slučaju Slovenaca) da nije dostavljen dokaz o plaćenim žalbenih troškovima.

Što će biti s ta tri natječaja, nije poznato, a nije poznato ni kako će sve završiti i hoće li iz EU doista stići oko 500 milijuna kuna ili će Europska komisija izreći penale zbog “debelog” kašnjenja.

<< Nije dobro: Štromar potvrdio da bi EU mogla kazniti Varkom s 30-ak milijuna kuna

<< "Župan Štromar nije demantirao direktora Varkoma Vlašića, projekt Aglomeracije Varaždin ide dalje"

Iako smo Varkomu još 11. travnja poslali upit uz molbu da pojasne koja je sada procedura i što će biti s tim postupcima javne nabave, odgovore nismo dobili.

Umjesto toga, direktor Vlado Vlašić se u drugim varaždinskim medijima pohvalio da su ministru zaštite okoliša Slavenu Dobroviću predali aplikaciju s dokumentacijom za Aglomeraciju Varaždin, a da je riječ o jednom od pet projekata koji će biti sufinanciran iz EU fondova.

Ujedno je najavio da projekt „uskoro kreće u realizaciju“.
 

<< Vlašić priznao: Riskirali smo s izborom Izraelaca, platit ćemo pola milijuna kuna
 

Zaboravio je objasniti tko će početi kopati i raditi, jer dosad nije izabran niti jedan izvođač radova. Podsjećamo, lani je Varkom bio prisiljen zbog žalbi poništiti čak dva natječaja, pri čemu onaj za dogradnju pročistača – glavnog objekta buduće kanalizacije – još nije ponovno raspisan.

I dok su lani barem uspjeli dovesti natječaje do faze u kojoj su donosili odluke o izvođačima radova, ove godine su natječaji počeli „padati“ već zbog natječajne dokumentacije.
 

<< Nastavlja se trakavica u režiji Varkoma i Vlade Vlašića
 

Iz slovenske tvrtke H2O skupina iz Radomlja su ogorčeni načinom na koji se u Varkomu odnose prema ponuditeljima, jer, istaknuli su, na postavljena pitanja tijekom postupka javne nabave nisu dobivali odgovore.

Napomenuli su da razmišljaju hoće li o svemu izvijestiti Europsku komisiju napominjući da to tijelo pozorno prati sve natječaje u kojima se troši EU novac.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

U Hrvatskoj nedostaje puno radnika pa će se hrvatsko tržište rada predstavljati na potencijalnim tržištima radne snage u inozemstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

S ciljem unapređenja, ubrzanja i pojednostavljenja procedura, HGK, Ministarstvo rada i HZZ pokreću projekt predstavljanja hrvatskog tržišta rada na potencijalnim tržištima radne snage, objavio je HGK.

Hrvatska je suočena s velikim deficitom radne snage. U tržišnoj utakmici za radnicima, kao mala otvorena ekonomija koja ulazi na tržište desetljećima nakon svojih konkurenata – velikih europskih država, imamo nepovoljniju poziciju za natjecanje i poslodavci ne dobivaju dostatni broj kvalificiranih radnika, istaknuto je na konferenciji “Zapošljavanje stranih radnika putem agencija: potrebe, izazovi, rješenja” koja se održala u organizaciji HGK Komore Zagreb 26. rujna.

Kao destinacija rada, moramo ulagati veliki trud u pozicioniranje na tržištima s kojih radnici dolaze, kazao je u uvodnom dijelu konferencije predsjednik HGK Luka Burilović.

“Budući da nam je uvoz radne snage u ovom obujmu novost, morat ćemo se prilagoditi. Trebamo znati koja su to tržišta koja nam mogu ponuditi radnike sa specifičnim znanjima. Zato je Hrvatska gospodarska komora, s Ministarstvom rada i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, u pokretanju projekta predstavljanja hrvatskog tržišta rada na potencijalnim tržištima radne snage”, kazao je Burilović ističući da je cilj izaći izvan granica i predstaviti se potencijalnim radnicima i kao zemlja koja nudi visoku kvalitetu života izvan radnih sati.

“Ravnoteža poslovnog i privatnog života za današnjeg čovjeka jedan je od najvažnijih čimbenika kod odabira poslodavaca; to možemo i moramo iskoristiti”, poručio je predsjednik HGK.

Do 21. rujna izdano je 129.038 radnih dozvola stranim državljanima. Usporedbe radi, u cijeloj prošloj godini izdano je rekordnih 124.121 dozvola, što je predstavljalo porast od 51,5 posto u odnosu na 2021. ili čak 279 posto u odnosu na 2018. godinu. Uz to što raste broj izdanih dozvola, mijenja se i struktura stranih radnika po državljanstvu – tradicionalni bazeni u regiji ispražnjeni su te se u potrazi za stranim radnicima sve više okrećemo dalekim azijskim zemljama. Od 10 zemalja iz kojih danas najviše dolaze strani radnici, za njih iz šest zemalja izdaju se vize, što usporava vrijeme njihovog dolaska u RH.

Navedena kretanja posljedično su generirala nagli rast agencija za zapošljavanje, kako za posredovanje tako i za privremeno zapošljavanje, kojih je prema evidenciji Ministarstva rada gotovo 600, iznio je podatak predsjednik Komore Zagreb i savjetnik predsjednika HGK Josip Zaher.

“Hrvatsku treba prezentirati kao atraktivnu destinaciju i donijeti novu imigracijsku strategiju s poticajnim mjerama za useljenike kao i integracijsku politiku. Agencije treba osnažiti na tom putu i po potrebi dodatno regulirati njihov rad”, kazao je Zaher.

Kako bi se pojednostavnio uvoz radne snage, postupno se liberaliziraju zakonska rješenja, a u pripremi su i novele čija je svrha daljnje ubrzanje i pojednostavljenje postojećih procedura. Državni tajnik u MUP-u Žarko Katić naveo je da se predložene izmjene odnose na produženje važenja dozvola za boravak i rad – opće produženje dozvole s jedne na tri godine, a radne dozvole za sezonce sa sadašnjih šest mjeseci na maksimalno devet mjeseci.ž

“Također, izmjene Zakona predviđaju i olakšanu promjenu poslodavca u istom zanimanju nakon godine dana – neće se trebati tražiti nova dozvola već mišljenje HZZ-a koje je dužan dati unutar pet dana. Izmjene se odnose i na priznavanje stručnog iskustva u IT sektoru kao visoke stručne kvalifikacije za potrebe izdavanja plave karte EU, koje bi provodilo Povjerenstvo pri HGK. Izmjene Zakona očekuju se najkasnije u prvom kvartalu 2024.”, najavio je Katić.

Za daljnji razvoj RH gospodarstvu je potrebno omogućiti kvalitetne i odgovarajuće radnike s domaćeg tržišta rada, uz fleksibilan i učinkovit sustav uvoza radne snage u deficitarnim zanimanjima, naglasio je državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš.

“Neki od ciljeva su sprečavanje zloupotrebe postojećeg modela zapošljavanja stranaca (Zakon o suzbijanju neprijavljenoga rada), omogućavanje učinkovitog izdavanja dozvola za boravak i rad stranih radnika u zanimanjima koja nedostaju na domaćem tržištu rada te uspostavu suradnje s drugim državama i to putem ugovora o socijalnom osiguranju te putem sporazuma i protokola, kako bi se pojednostavila mobilnost radne snage”, rekao je Vidiš.

Zakonodavstvo treba prilagoditi rastućim potrebama za stranim radnicima, a Hrvatsku učiniti atraktivnom destinacijom za useljenike, zaključeno je na konferenciji održanoj u HGK.

Između ostalog, to podrazumijeva donošenje nove imigracijske strategije s poticajnim mjerama za strane radnike, integracijsku politiku te dugoročno osmišljen pristup useljeničkoj politici i konsenzus svih relevantnih političkih, gospodarskih i socijalnih aktera u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

U fokusu

Kazna za HNS zbog ustaške zastave, no Opus arena protiv Turske će biti otvorena za gledatelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S velikom strepnjom iščekivala se odluka Uefe o ustaškoj zastavi koja je osvanula na utakmici s Latvijom na Rujevici u rujnu. Srećom, Hrvatska je dobro prošla.

– Danas smo dobili kaznu, a ono što je bitno je da će stadion u Osijeku biti skroz otvoren, bit će gledatelja na stadionu. Kazna je 10 tisuća eura, dvije godine kušnje i s tisuću gledatelja manje na sljedećoj utakmici. Još jednom smo sretni i zahvalni, smatramo da je ovo velika pobjeda HNS-a, naših građana i navijača. Vidimo da je Uefa prepoznala sve ono što se napravilo s naše strane da bismo prezentirali pravu stvar, da se HNS bori protiv svih vrsta diskriminacije – rekao je predsjednik HNS-a Marijan Kustić. 

Podsjećamo, na utakmici Hrvatska – Latvija dvije su osobe u nekoliko navrata istaknule zakonom zabranjenu ustašku zastavu, zbog čega je Uefa pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza.

Naime, ustašku zastavu unio je trojac s područja općine Trnovec Bartolovečki.

Općinski sud u Rijeci izrekao je prvookrivljenom D.C. (23) novčanu kaznu u iznosu od 1300 eura, a drugookrivljenom D.S. (33) kaznu zatvora u trajanju od 20 dana. Također, obojici je određena i zaštitna mjera zabrane prisustvovanja na svim sportskim natjecanjima u kojima sudjeluje hrvatska nogometna reprezentacija na području RH s obvezom javljanja u policijsku postaju u trajanju od dvije godine, kao i na odlaske u inozemstvo na utakmice hrvatske reprezentacije uz obvezu predavanja putne isprave i javljanja u policijsku postaju, također u trajanju od dvije godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje