Povežite se s nama

U fokusu

Obećanje propalo brzo nakon izbora: ništa od (do)gradnje škola, ali i bolnice!?

Objavljeno:

- dana

FIJASKO

Samo 10-ak dana od parlamentarnih izbora na kojima je župan Predrag Štromar izborio saborski mandat propalo je jedno od njegovih glavnih predizbornih obećanja: izgradnja škola u Svetom Iliji i Ključu te dogradnja škola u Martijancu i Ivancu, a po svemu sudeći, ništa neće biti ni od dogradnje Kirurgije varaždinske Opće bolnice po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP).

U ponedjeljak 23. studenog je održano otvaranje ponuda za dogradnju Kirurgije. Koliko je ponuda stiglo službeno nismo doznali.

Gdje su ponude?

U Varaždinskoj županiji pojašnjavaju da, prema Zakonu o javnoj nabavi, ti podaci nisu dostupni javnosti. No, neslužbeno doznajemo da se, zapravno, nije imalo ni što otvarati jer nije stigla nijedna ponuda! Isti scenarij odigrao se i tjedan dana prije, u ponedjeljak 16. studenog. U Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) bilo je zakazano otvaranje ponuda u postupku javne nabave odabira privatnog partnera za gradnju, dogradnju, opremanje, održavanje i upravljanje školama po modelu JPP-a, ali nije zaprimljena nijedna ponuda zbog čega će postupak javne nabave biti poništen.
Na to da postoje veliki problemi oko pronalaska privatnog partnera Regionalni tjednik upozorio je u rujnu, nakon sjednice Županijske skupštine. Županijski vijećnik HDZ-a Anđelko Stričak rekao je kako ima informacije da su dvije tvrtke, jedna francuska i jedna austrijska, odustale od projekta dogradnje Kirurgije, a župan Predrag Štormar to nije dematnirao.

Rokovi su se stalno pomicali, a župan je tvrdio da projekti nisu dovedeni u pitanje

– Problem je što strani investitori nisu zainteresirani za hrvatski model (iz)gradnje JPP-a. U inozemstvu privatni investitor ima novce koje ulaže u gradnju, a kod nas se pojavi čovjek s tačkama i lopatom te iskaznicom HNS-a, a onda župan ide u HBOR srediti kredit koji ne uspije srediti jer je preskup, netransparentan i na rubu zakona. Dakle, HNS i SDP i na nacionalnoj “peru ruke” od modela JPP-a – rekao je Stričak.
Očito je da se već ranije znalo da neće biti ništa od projekta dogradnje Kirurgije, ali i škola po modelu JPP-a. Međutim, vladajućoj koaliciji nije bilo u interesu s time prije izbora izlaziti u javnost. Sada, ni dva tjedna nakon izbora, iz Varaždinske županije iznenada obaviještavaju da nije stigla nijedna obvezujuća ponuda za škole jer zainteresirane tvrtke od banaka nisu uspjele ishoditi pismo namjere, dakle, dokaz da će im odobriti kredit za gradnju objekata.
– Projekt neće završiti zbog stava poslovnih banaka i njihove nespremnosti za poticanje rasta gospodarstva. Međutim, ravnomjeran razvoj školstva ostaje prioritet, a izgradnja i dogradnja škola u Ivancu, Svetom Iliji, Martijancu i Ključu kapitalni projekti – poručio je Štromar.

Župane, zašto ne priznate?

Je li župan obmanuo javnost? Birače koji su za njega glasali? Rokovi za dostavljanje dokumenata za nadmetanje u postupcima (do)gradnje škola i Kirurgija po modelu JPP-a stalno su se pomicali, a on je uporno tvrdio da dogradnja škola i Kirurgije nije dovedena u pitanje. To tvrdi čak i sada.
– U sljedećih deset dana utvrdit ćemo način na koji ćemo dalje nastaviti s ovim projektom i o tome obavijestiti javnost. Postoji mogućnost da se s nekim objektima manje procijenjene vrijednosti ulaganja dalje ne ide u JPP te ćemo za njih izvidjeti sve mogućnosti financiranja u okviru programa energetske učinkovitosti ili vlastitim proračunskim sredstvima. Kao mogućnost uvijek postoji ponavljanje postupka nadmetanja jer je činjenica da je JPP model uz pomoć kojeg se privatno ulaganje može jako dobro iskoristiti za javnu korist. U školstvu, svi izračuni pokazuju da je taj model 15 posto povoljniji od klasičnog modela ulaganja – poručili su iz Županije.
Županijskom vijećniku HDZ-a Stričaku nije jasno zašto župan jednostavno ne prizna da je pogriješio.
– Zašto ne prizna da je model gradnje i dogradnje škola propao, a ne da sada za sve krivi banke – rekao je Stričak.
Čini se da će sjednica Županijske skupštine biti itekako zanimljiva.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje