Povežite se s nama

U fokusu

Misteriozni objekt u novomarofskoj bolnici: četiri godine gradi se rupa

Objavljeno:

- dana

PALIJATIVNI CENTAR

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić je 20-ak dana prije lokalnih izbora priopćio da su projekt izgradnje „palijativnog centra“ u bolnici u Novom Marofu prijavili Ministarstvu zdravstva za sufinanciranje iz EU fondova.

Najavio je da će gradnja objekta s 89 bolesničkih kreveta „uskoro krenuti“. To bi doista bila velika novost da isto to prije gotovo pune četiri godine nije najavio Mladen Smoljanec, tadašnji ravnatelj novomarofske bolnice, a potom sanacijski upravitelj varaždinske bolnice iz redova SDP-a.

Tišina na gradilištu

Štoviše, građevinski strojevi su u bolnički krug stigli još 2013. godine. Od tada do danas u krugu novomarofske bolnice jedino je uspješno iskopana, a potom „zatrpana“ velika rupa.

Projekt palijativnog centra napokon prijavljen za EU novac, hoće li EU financirati bazen i kafić?

Od tada se to gradilište prije svakih izbora uredno koristi da bi se najavila gradnja „palijativnog centra“. Još je zanimljivije to što su se u zadnje četiri godine u obećanjima ravnatelja bolnica, župana Predraga Štromara i bivših ministara zdravlja uredno mijenjali milijuni koji će trebati za izgradnju objekta, a i broj bolesničkih kreveta.

Primjerice, bivši ministar zdravlja Siniša Varga je u svibnju 2015. najavio da će u uređenje „spojne zgrade sa 72 kreveta za palijativne pacijente biti uloženo 43,6 milijuna kuna“, pri čemu je još tada najavio da će 85 posto novca biti osigurano iz EU fonda za regionalni razvoj. Bilo je to nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora 2015. godine.

Poslije parlamentarnih izbora, umjesto buke strojeva, na gradilištu je vladala tišina.

Šutnja je prekinuta prošle godine kad je Smoljanca na čelu Opće bolnice Varaždin zamijenila dr. Sanja Zember. Ona je najavila da će za sufinanciranje iz EU fondova biti prijavljena i izgradnja tog objekta, za što Bolnica na raspolaganju ima 51 milijun kuna.

Međutim, projekt nije uspjela prijaviti budući da je, kao što je poznato, smijenjena u siječnju ove godine. Nakon toga je u intervjuu za Liječničke novine otkrila da je prvi sukob sa županom Predragom Štromarom i njegovim suradnicima počeo nakon što je ukazala da je projekt spojne zgrade problematičan, jer se u njemu planira i uređenje – bazena.

Štromar, njegov zamjenik Alen Kišić zadužen za zdravstvo, a ni Smoljanec na to nisu javno reagirali, no prije dva mjeseca su održali konferenciju za novinare na kojoj su opet uspjeli najavili da „uskoro počinje“ gradnja. Tada je iz Županije priopćeno da će u objektu biti 72 kreveta za palijativnu skrb, a da je vrijednost projekta 51,5 milijuna kuna. Usporede li se te brojke s onima iz 2015., vidljivo je da je broj kreveta ostao isti, ali je iznos investicije s 43,6 milijuna kuna povećan na 51 milijun.

Svega dva mjeseca kasnije Štromara i Smoljanca demantirao je dr. Kudelić: u priopćenju on iznenada najavljuje 89 palijativnih kreveta (18 više!), a kad je u pitanju novac, tvrdi da je „pri Ministarstvu osigurano 51,5 milijuna kuna“ iako je zapravo riječ tek o prijavi.

Neobičan projekt

U četiri godine vrijednost objekta s 43,6 milijuna kuna “skočila” na 51,5 milijuna kuna

Zašto četiri godine u Novom Marofu traje izgradnja „rupe“? Odgovor se možda krije u projektnoj dokumentaciji, na što je upozorila smijenjena dr. Zember.
Natječaj za izradu dokumentacije za spojni objekt sa suterenom, prizemljem i dva kata u Novom Marofu, ukupne površine 2.350 četvornih metara, objavljen je još 2012. godine, dok je na čelu Bolnice bio Mladen Smoljanec. Taj dokument otkriva doista neuobičajenu kombinaciju zdravstvenih sadržaja u objektu u kojem bi se trebalo skrbiti o pacijentima s najtežim dijagnozama, bez mogućnosti izlječenja.

U suterenu se, naime, planiralo uređenje mrtvačnice s prostorom za obdukciju i prostorijom za čuvanje umrlih s 30 rashladnih komora. Uz njih bi se nalazili barokomora i – bazen!

Opisano je da je riječ o terapeutskom bazenu površine oko 50 četvornih metara i dubine 140 centimetara. Kako je moguće da se u objektu, koji se prezentirao kao objekt za umiruće pacijente, planira bazen za fizikalnu terapiju? Nije tu kraj nelogičnostima. Upravo u toj zgradi, a ne u nekoj drugoj unutar kompleksa Bolnice, bivše vodstvo zamislilo je manju trgovinu, ali i caffe bar.

Ti prostori u planu su u prizemlju, a pokraj njih bi se nalazile bolesničke sobe, koje bi bile uređene i na prvom te drugom katu.

– Novac je već osiguran, a projekt nije izmijenjen. Da smo išli u izmjene, tada bi sve kasnilo tri godine – odgovorio je sad već bivši župan, a novi potpredsjednik Vlade Štromar prošli mjesec.

Izbori su prošli, a vrlo brzo će se vidjeti hoćemo li, umjesto buke strojeva na bolničkom gradilištu, slušati i gledati nova bučna obećanja.
 

Izvor: RT
Foto:

U fokusu

Vlada prihvatila amandmane pa Sveučilištu Sjever za dogradnju odobreno dodatnih 2,5 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

sveučilište sjever

Saborski zastupnik Damir Habijan u Hrvatskom saboru je podnio amandman na Prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu kojim se redovna aktivnost Sveučilišta Sjever, u okviru razdjela Ministarstva znanosti i obrazovanja, povećava za 2,5 milijuna eura.

Vlada Republike Hrvatske u utorak, 28. studenoga, prihvatila je 11 amandmana od ukupno 468,

Ova sredstva Sveučilište Sjever će iskoristiti rekonstrukciju i dogradnju nekretnina koja su im darovana za nastavno istraživačke djelatnosti u sklopu bivše vojarne u Varaždinu.

Habijan je iskazao zadovoljstvo što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala Sveučilište Sjever kao instituciju koja obrazuje brzo zaposliv kadar koji je tražen na tržištu rada.

– Ova financijska podrška bit će zasigurno novi zamah i Sveučilištu Sjever u proširenju njihovih kapaciteta i razvoju Varaždina kao sveučilišnog grada. Ovo je još jedna važna investicija naše Vlade u Varaždin i Sjever Hrvatske – rekao je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

S 20 ruku “za” izglasan je proračun Varaždinske županije za 2024. godinu vrijedan 174 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ivan Agnezović

Na današnjoj Skupštini Varaždinske županije izglasan je Prijedlog proračuna Varaždinske županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu.

Vijećnici su podržali proračun s 20 glasova za i 11 protiv. Protiv su bili vijećnici SDP-a, Reformisti i dio nezavisnih vijećnika koje predvodi Tomislav Paljak.

Konsolidirani proračun Varaždinske županije za 2024. iznosi 174 milijuna eura. To je prijedlog proračuna bez Opće bolnice Varaždin, čija osnivačka prva od 1. siječnja preuzima država, ali s još ukupno 56 korisnika.

– Proračun za 2024. pokazuje da je ovo mandat rezultata i uspjeha. O tome najbolje govori podatak je u ovom trenutku realiziranih, u provedbi ili pripremi više od 65 projekata vrijednih 355,4 milijuna eura. U 2022. godini bili smo iznimno uspješni u privlačenju EU sredstva, drugi u Hrvatskoj. Glavni županijski proračun je četvrtina proračuna i iznosi 46 milijuna eura. Bespovratna EU sredstva planirana su na 8 % i na razini su 2023. godine. Ova je godina bila povijesna za žuapanijsko zdravstvo. Najveći dio proračuna za 2024. godinu odnosi se na obrazovanje i zdravstvo – prilikom predstavljanja pojasnio je župan Anđelko Stričak, ali ulagat će se i u sva druga područja.

U proračunu je navedena i mogućnost kupnje dvorca Bela, rekao je župan, dodavši da dolina u kojoj je smješten nema nikakvu infrastrukturu. Ako će biti povoljna cijena planiramo kupiti dvorac Bela i pokrenuti razvoj cijele doline, jasan je bio Stričak.

– Svi projekti koje planiramo imaju za cilj podizanje kvalitete života građana – završio je varaždinski župan.

Prije glasanja o proračunu se vodila žustra višesatna rasprava. SDP je vladajućoj stranci predbacio što nisu njihove projekte uvrstili u proračun te povećanje rashoda za plaće županijskih zaposlenika. Reformisti smatraju da župan Stričak nema nikakve projekte, predbacuju mu pad županijskog proračuna u narednim godinama i to što za projekte ne privlači sredstva EU fondova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje