Povežite se s nama

U fokusu

Misteriozni objekt u novomarofskoj bolnici: četiri godine gradi se rupa

Objavljeno:

- dana

PALIJATIVNI CENTAR

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić je 20-ak dana prije lokalnih izbora priopćio da su projekt izgradnje „palijativnog centra“ u bolnici u Novom Marofu prijavili Ministarstvu zdravstva za sufinanciranje iz EU fondova.

Najavio je da će gradnja objekta s 89 bolesničkih kreveta „uskoro krenuti“. To bi doista bila velika novost da isto to prije gotovo pune četiri godine nije najavio Mladen Smoljanec, tadašnji ravnatelj novomarofske bolnice, a potom sanacijski upravitelj varaždinske bolnice iz redova SDP-a.

Tišina na gradilištu

Štoviše, građevinski strojevi su u bolnički krug stigli još 2013. godine. Od tada do danas u krugu novomarofske bolnice jedino je uspješno iskopana, a potom „zatrpana“ velika rupa.

Projekt palijativnog centra napokon prijavljen za EU novac, hoće li EU financirati bazen i kafić?

Od tada se to gradilište prije svakih izbora uredno koristi da bi se najavila gradnja „palijativnog centra“. Još je zanimljivije to što su se u zadnje četiri godine u obećanjima ravnatelja bolnica, župana Predraga Štromara i bivših ministara zdravlja uredno mijenjali milijuni koji će trebati za izgradnju objekta, a i broj bolesničkih kreveta.

Primjerice, bivši ministar zdravlja Siniša Varga je u svibnju 2015. najavio da će u uređenje „spojne zgrade sa 72 kreveta za palijativne pacijente biti uloženo 43,6 milijuna kuna“, pri čemu je još tada najavio da će 85 posto novca biti osigurano iz EU fonda za regionalni razvoj. Bilo je to nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora 2015. godine.

Poslije parlamentarnih izbora, umjesto buke strojeva, na gradilištu je vladala tišina.

Šutnja je prekinuta prošle godine kad je Smoljanca na čelu Opće bolnice Varaždin zamijenila dr. Sanja Zember. Ona je najavila da će za sufinanciranje iz EU fondova biti prijavljena i izgradnja tog objekta, za što Bolnica na raspolaganju ima 51 milijun kuna.

Međutim, projekt nije uspjela prijaviti budući da je, kao što je poznato, smijenjena u siječnju ove godine. Nakon toga je u intervjuu za Liječničke novine otkrila da je prvi sukob sa županom Predragom Štromarom i njegovim suradnicima počeo nakon što je ukazala da je projekt spojne zgrade problematičan, jer se u njemu planira i uređenje – bazena.

Štromar, njegov zamjenik Alen Kišić zadužen za zdravstvo, a ni Smoljanec na to nisu javno reagirali, no prije dva mjeseca su održali konferenciju za novinare na kojoj su opet uspjeli najavili da „uskoro počinje“ gradnja. Tada je iz Županije priopćeno da će u objektu biti 72 kreveta za palijativnu skrb, a da je vrijednost projekta 51,5 milijuna kuna. Usporede li se te brojke s onima iz 2015., vidljivo je da je broj kreveta ostao isti, ali je iznos investicije s 43,6 milijuna kuna povećan na 51 milijun.

Svega dva mjeseca kasnije Štromara i Smoljanca demantirao je dr. Kudelić: u priopćenju on iznenada najavljuje 89 palijativnih kreveta (18 više!), a kad je u pitanju novac, tvrdi da je „pri Ministarstvu osigurano 51,5 milijuna kuna“ iako je zapravo riječ tek o prijavi.

Neobičan projekt

U četiri godine vrijednost objekta s 43,6 milijuna kuna “skočila” na 51,5 milijuna kuna

Zašto četiri godine u Novom Marofu traje izgradnja „rupe“? Odgovor se možda krije u projektnoj dokumentaciji, na što je upozorila smijenjena dr. Zember.
Natječaj za izradu dokumentacije za spojni objekt sa suterenom, prizemljem i dva kata u Novom Marofu, ukupne površine 2.350 četvornih metara, objavljen je još 2012. godine, dok je na čelu Bolnice bio Mladen Smoljanec. Taj dokument otkriva doista neuobičajenu kombinaciju zdravstvenih sadržaja u objektu u kojem bi se trebalo skrbiti o pacijentima s najtežim dijagnozama, bez mogućnosti izlječenja.

U suterenu se, naime, planiralo uređenje mrtvačnice s prostorom za obdukciju i prostorijom za čuvanje umrlih s 30 rashladnih komora. Uz njih bi se nalazili barokomora i – bazen!

Opisano je da je riječ o terapeutskom bazenu površine oko 50 četvornih metara i dubine 140 centimetara. Kako je moguće da se u objektu, koji se prezentirao kao objekt za umiruće pacijente, planira bazen za fizikalnu terapiju? Nije tu kraj nelogičnostima. Upravo u toj zgradi, a ne u nekoj drugoj unutar kompleksa Bolnice, bivše vodstvo zamislilo je manju trgovinu, ali i caffe bar.

Ti prostori u planu su u prizemlju, a pokraj njih bi se nalazile bolesničke sobe, koje bi bile uređene i na prvom te drugom katu.

– Novac je već osiguran, a projekt nije izmijenjen. Da smo išli u izmjene, tada bi sve kasnilo tri godine – odgovorio je sad već bivši župan, a novi potpredsjednik Vlade Štromar prošli mjesec.

Izbori su prošli, a vrlo brzo će se vidjeti hoćemo li, umjesto buke strojeva na bolničkom gradilištu, slušati i gledati nova bučna obećanja.
 

Izvor: RT
Foto:

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje