Povežite se s nama

U fokusu

Misteriozni objekt u novomarofskoj bolnici: četiri godine gradi se rupa

Objavljeno:

- dana

PALIJATIVNI CENTAR

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić je 20-ak dana prije lokalnih izbora priopćio da su projekt izgradnje „palijativnog centra“ u bolnici u Novom Marofu prijavili Ministarstvu zdravstva za sufinanciranje iz EU fondova.

Najavio je da će gradnja objekta s 89 bolesničkih kreveta „uskoro krenuti“. To bi doista bila velika novost da isto to prije gotovo pune četiri godine nije najavio Mladen Smoljanec, tadašnji ravnatelj novomarofske bolnice, a potom sanacijski upravitelj varaždinske bolnice iz redova SDP-a.

Tišina na gradilištu

Štoviše, građevinski strojevi su u bolnički krug stigli još 2013. godine. Od tada do danas u krugu novomarofske bolnice jedino je uspješno iskopana, a potom „zatrpana“ velika rupa.

Projekt palijativnog centra napokon prijavljen za EU novac, hoće li EU financirati bazen i kafić?

Od tada se to gradilište prije svakih izbora uredno koristi da bi se najavila gradnja „palijativnog centra“. Još je zanimljivije to što su se u zadnje četiri godine u obećanjima ravnatelja bolnica, župana Predraga Štromara i bivših ministara zdravlja uredno mijenjali milijuni koji će trebati za izgradnju objekta, a i broj bolesničkih kreveta.

Primjerice, bivši ministar zdravlja Siniša Varga je u svibnju 2015. najavio da će u uređenje „spojne zgrade sa 72 kreveta za palijativne pacijente biti uloženo 43,6 milijuna kuna“, pri čemu je još tada najavio da će 85 posto novca biti osigurano iz EU fonda za regionalni razvoj. Bilo je to nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora 2015. godine.

Poslije parlamentarnih izbora, umjesto buke strojeva, na gradilištu je vladala tišina.

Šutnja je prekinuta prošle godine kad je Smoljanca na čelu Opće bolnice Varaždin zamijenila dr. Sanja Zember. Ona je najavila da će za sufinanciranje iz EU fondova biti prijavljena i izgradnja tog objekta, za što Bolnica na raspolaganju ima 51 milijun kuna.

Međutim, projekt nije uspjela prijaviti budući da je, kao što je poznato, smijenjena u siječnju ove godine. Nakon toga je u intervjuu za Liječničke novine otkrila da je prvi sukob sa županom Predragom Štromarom i njegovim suradnicima počeo nakon što je ukazala da je projekt spojne zgrade problematičan, jer se u njemu planira i uređenje – bazena.

Štromar, njegov zamjenik Alen Kišić zadužen za zdravstvo, a ni Smoljanec na to nisu javno reagirali, no prije dva mjeseca su održali konferenciju za novinare na kojoj su opet uspjeli najavili da „uskoro počinje“ gradnja. Tada je iz Županije priopćeno da će u objektu biti 72 kreveta za palijativnu skrb, a da je vrijednost projekta 51,5 milijuna kuna. Usporede li se te brojke s onima iz 2015., vidljivo je da je broj kreveta ostao isti, ali je iznos investicije s 43,6 milijuna kuna povećan na 51 milijun.

Svega dva mjeseca kasnije Štromara i Smoljanca demantirao je dr. Kudelić: u priopćenju on iznenada najavljuje 89 palijativnih kreveta (18 više!), a kad je u pitanju novac, tvrdi da je „pri Ministarstvu osigurano 51,5 milijuna kuna“ iako je zapravo riječ tek o prijavi.

Neobičan projekt

U četiri godine vrijednost objekta s 43,6 milijuna kuna “skočila” na 51,5 milijuna kuna

Zašto četiri godine u Novom Marofu traje izgradnja „rupe“? Odgovor se možda krije u projektnoj dokumentaciji, na što je upozorila smijenjena dr. Zember.
Natječaj za izradu dokumentacije za spojni objekt sa suterenom, prizemljem i dva kata u Novom Marofu, ukupne površine 2.350 četvornih metara, objavljen je još 2012. godine, dok je na čelu Bolnice bio Mladen Smoljanec. Taj dokument otkriva doista neuobičajenu kombinaciju zdravstvenih sadržaja u objektu u kojem bi se trebalo skrbiti o pacijentima s najtežim dijagnozama, bez mogućnosti izlječenja.

U suterenu se, naime, planiralo uređenje mrtvačnice s prostorom za obdukciju i prostorijom za čuvanje umrlih s 30 rashladnih komora. Uz njih bi se nalazili barokomora i – bazen!

Opisano je da je riječ o terapeutskom bazenu površine oko 50 četvornih metara i dubine 140 centimetara. Kako je moguće da se u objektu, koji se prezentirao kao objekt za umiruće pacijente, planira bazen za fizikalnu terapiju? Nije tu kraj nelogičnostima. Upravo u toj zgradi, a ne u nekoj drugoj unutar kompleksa Bolnice, bivše vodstvo zamislilo je manju trgovinu, ali i caffe bar.

Ti prostori u planu su u prizemlju, a pokraj njih bi se nalazile bolesničke sobe, koje bi bile uređene i na prvom te drugom katu.

– Novac je već osiguran, a projekt nije izmijenjen. Da smo išli u izmjene, tada bi sve kasnilo tri godine – odgovorio je sad već bivši župan, a novi potpredsjednik Vlade Štromar prošli mjesec.

Izbori su prošli, a vrlo brzo će se vidjeti hoćemo li, umjesto buke strojeva na bolničkom gradilištu, slušati i gledati nova bučna obećanja.
 

Izvor: RT
Foto:

U fokusu

Pregovori završili: 30 milijuna kuna uštede na zakupu Arene Varaždin do isteka JPP-a 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici održan je sastanak gradonačelnika Neven Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića s Christianom Schrödlom, članom uprave Max Bögl – Tehnobeton d.o.o.

Tema sastanka bila je realizacija aneksa Ugovora o Javno-privatnom partnerstvu (JPP) tj. smanjenje zakupnine za Gradsku sportsku dvoranu Arenu Varaždin.

-Uz smanjenje zakupnine koje je stupilo na snagu s računom za srpanj 2022. razgovaralo se i o modelu ulaganja u dva preostala prazna prostora u Areni Varaždin kako bi se i oni priveli svrsi te o aktualnoj energetskoj krizi i mogućnostima zajedničkog ulaganja u izgradnju solarne elektrane na krovu Arene kao i o mogućnosti izgradnje toplovoda od energane koja se nalazi u blizini. S obzirom na pravnu kompleksnost JPP-a te mogućnosti će provjeriti pravne službe svih partnera u JPP-u  – javljaju iz Grada Varaždina.

Gradonačelnik Bosilj istaknuo je dobru suradnju između Grada i Upravitelja Arene Varaždin te  da, za razliku od nekih drugih dvorana izgrađenih po JPP modelu, Arena Varaždin posluje pozitivno zahvaljujući dobrom upravljanju njemačkog partnera Max Bögl – Tehnobeton d.o.o. i njihovog upravitelja Nevena Buljana.

Christian Schrödl je također izrazio zadovoljstvo suradnjom i ocijenio da je došlo do značajnog poboljšanja u komunikaciji s gradskom upravom te da se radi na ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

-S druge strane, važno je naglasiti da je ova gradska uprava je napravila ono što su propustile prethodne gradske uprave – mirno je riješila jednostrani prekid plaćanja najma  i u isto vrijeme pokrenula i dovršila pregovore o smanjenju najamnine uslijed ukidanja određenih standarda kvalitete dogovorenih početnim ugovorom iz 2007. Time je mjesečno uštedjela gradskom i državnom proračunu 246.656,24 kn što u slijedećih 10 godina do kraja Ugovora znači uštedu od minimalno 29.598.748,80 kn milijuna kuna – ističu u Gradu.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Zvjezdana Pofuk iz Ivanca u 24 godine otkako ima vozačku nije napravila ni jedan prometni prekršaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 24./25. rujna, policijski službenici Policijske uprave varaždinske proveli su u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave međimurske, operativnu akciju „Alkohol“.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je alkotestirano 85 vozača kojom prilikom su utvrđena 23 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, i 17 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Za vrijeme provođenja akcije u vožnji pod utjecajem alkohola svi vozači zatečeni  su prilikom upravljanja osobnim automobilom.

Najviša koncentracija alkohola utvrđena je kod vozača osobnog automobila starosti 25 godina, a iznosi 2,23 promila, a on zatečen u subotu, 25. rujna u 00.45 sati u mjestu Sudovčina. Tijekom akcije u vožnji pod utjecajem alkohola zatečene su i tri ženske osobe.

– Svi zatečeni vozači u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, dok  su 3 vozača osobnog automobila radi postojanja opravdane bojazni daljnjeg činjenja prekršaja privedeni u Policijske postaje i smješteni u posebnu prostoriju za zadržavanje, dok uhićenih vozača nije bilo – ističu

Također, tijekom provođenja akcije, jedna uzorna vozačica Zvjezdana Pofuk u gradu Ivancu darivana je od PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Kod navedene vozačice prilikom nadzora nije utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, te u 24 godine otkad posjeduje vozačku dozvolu nije evidentirana kao počiniteljica prometnih prekršaja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje