Povežite se s nama

U fokusu

Misteriozni objekt u novomarofskoj bolnici: četiri godine gradi se rupa

Objavljeno:

- dana

PALIJATIVNI CENTAR

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić je 20-ak dana prije lokalnih izbora priopćio da su projekt izgradnje „palijativnog centra“ u bolnici u Novom Marofu prijavili Ministarstvu zdravstva za sufinanciranje iz EU fondova.

Najavio je da će gradnja objekta s 89 bolesničkih kreveta „uskoro krenuti“. To bi doista bila velika novost da isto to prije gotovo pune četiri godine nije najavio Mladen Smoljanec, tadašnji ravnatelj novomarofske bolnice, a potom sanacijski upravitelj varaždinske bolnice iz redova SDP-a.

Tišina na gradilištu

Štoviše, građevinski strojevi su u bolnički krug stigli još 2013. godine. Od tada do danas u krugu novomarofske bolnice jedino je uspješno iskopana, a potom „zatrpana“ velika rupa.

Projekt palijativnog centra napokon prijavljen za EU novac, hoće li EU financirati bazen i kafić?

Od tada se to gradilište prije svakih izbora uredno koristi da bi se najavila gradnja „palijativnog centra“. Još je zanimljivije to što su se u zadnje četiri godine u obećanjima ravnatelja bolnica, župana Predraga Štromara i bivših ministara zdravlja uredno mijenjali milijuni koji će trebati za izgradnju objekta, a i broj bolesničkih kreveta.

Primjerice, bivši ministar zdravlja Siniša Varga je u svibnju 2015. najavio da će u uređenje „spojne zgrade sa 72 kreveta za palijativne pacijente biti uloženo 43,6 milijuna kuna“, pri čemu je još tada najavio da će 85 posto novca biti osigurano iz EU fonda za regionalni razvoj. Bilo je to nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora 2015. godine.

Poslije parlamentarnih izbora, umjesto buke strojeva, na gradilištu je vladala tišina.

Šutnja je prekinuta prošle godine kad je Smoljanca na čelu Opće bolnice Varaždin zamijenila dr. Sanja Zember. Ona je najavila da će za sufinanciranje iz EU fondova biti prijavljena i izgradnja tog objekta, za što Bolnica na raspolaganju ima 51 milijun kuna.

Međutim, projekt nije uspjela prijaviti budući da je, kao što je poznato, smijenjena u siječnju ove godine. Nakon toga je u intervjuu za Liječničke novine otkrila da je prvi sukob sa županom Predragom Štromarom i njegovim suradnicima počeo nakon što je ukazala da je projekt spojne zgrade problematičan, jer se u njemu planira i uređenje – bazena.

Štromar, njegov zamjenik Alen Kišić zadužen za zdravstvo, a ni Smoljanec na to nisu javno reagirali, no prije dva mjeseca su održali konferenciju za novinare na kojoj su opet uspjeli najavili da „uskoro počinje“ gradnja. Tada je iz Županije priopćeno da će u objektu biti 72 kreveta za palijativnu skrb, a da je vrijednost projekta 51,5 milijuna kuna. Usporede li se te brojke s onima iz 2015., vidljivo je da je broj kreveta ostao isti, ali je iznos investicije s 43,6 milijuna kuna povećan na 51 milijun.

Svega dva mjeseca kasnije Štromara i Smoljanca demantirao je dr. Kudelić: u priopćenju on iznenada najavljuje 89 palijativnih kreveta (18 više!), a kad je u pitanju novac, tvrdi da je „pri Ministarstvu osigurano 51,5 milijuna kuna“ iako je zapravo riječ tek o prijavi.

Neobičan projekt

U četiri godine vrijednost objekta s 43,6 milijuna kuna “skočila” na 51,5 milijuna kuna

Zašto četiri godine u Novom Marofu traje izgradnja „rupe“? Odgovor se možda krije u projektnoj dokumentaciji, na što je upozorila smijenjena dr. Zember.
Natječaj za izradu dokumentacije za spojni objekt sa suterenom, prizemljem i dva kata u Novom Marofu, ukupne površine 2.350 četvornih metara, objavljen je još 2012. godine, dok je na čelu Bolnice bio Mladen Smoljanec. Taj dokument otkriva doista neuobičajenu kombinaciju zdravstvenih sadržaja u objektu u kojem bi se trebalo skrbiti o pacijentima s najtežim dijagnozama, bez mogućnosti izlječenja.

U suterenu se, naime, planiralo uređenje mrtvačnice s prostorom za obdukciju i prostorijom za čuvanje umrlih s 30 rashladnih komora. Uz njih bi se nalazili barokomora i – bazen!

Opisano je da je riječ o terapeutskom bazenu površine oko 50 četvornih metara i dubine 140 centimetara. Kako je moguće da se u objektu, koji se prezentirao kao objekt za umiruće pacijente, planira bazen za fizikalnu terapiju? Nije tu kraj nelogičnostima. Upravo u toj zgradi, a ne u nekoj drugoj unutar kompleksa Bolnice, bivše vodstvo zamislilo je manju trgovinu, ali i caffe bar.

Ti prostori u planu su u prizemlju, a pokraj njih bi se nalazile bolesničke sobe, koje bi bile uređene i na prvom te drugom katu.

– Novac je već osiguran, a projekt nije izmijenjen. Da smo išli u izmjene, tada bi sve kasnilo tri godine – odgovorio je sad već bivši župan, a novi potpredsjednik Vlade Štromar prošli mjesec.

Izbori su prošli, a vrlo brzo će se vidjeti hoćemo li, umjesto buke strojeva na bolničkom gradilištu, slušati i gledati nova bučna obećanja.
 

Izvor: RT
Foto:

U fokusu

Vijećnica Rep: “Zašto su potpore u turizmu dobili samo Reformisti, a ostvarili su jedno noćenje?”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Vijećnica Anita Rep iz redova HNS-a postavila je danas, 22. rujna, na sjednici Županijske skupštine pitanje u vezi davanja novčanih potpora.

– U svibnju ove godine pojavila se informacija da je Županija dala novčana sredstva za potpore za turizam, i to samo Reformistima – kandidatima za načelnike, Skupštinu… Neki su imali samo jedno ostvareno noćenje. Jeste li napravili reviziju i dobili podatke tko je bio u Povjerenstvu za provođenje natječaja? – pitala je Anita Rep župana Anđelka Stričaka, koji je odgovorio:

– Sa potporama u turizmu, za koje je natječaj raspisalo prijašnje vodstvo, sam upoznat, ali nisam radio reviziju ni jedne ustanove. Zamolio sam sve da mi se jave i da se problemi otklone. Treba gledati unaprijed, ako se baviš previše onime što je bilo prije, onda se baviš onima prije. Gledamo dalje u budućnost, zacrtali smo mnogo toga. Zatražit ću od Upravnog odjela da vam pripremi odgovor da budete upoznati s time. Možete i do svakog dokumenta doći – odgovorio je Stričak.

Nastavite čitati

U fokusu

U atriju Županijske palače u Varaždinu ipak se neće graditi staklena kupola

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od točaka dnevnog reda današnje Županijske skupštine jest rebalans proračuna, u kojem stoji da se odustaje od velikog projekta bivše vlasti na čelu s Radimirom Čačićem – uređenja staklene kupole u atriju Županijske palače.

O tome je više naveo aktualni vijećnik iz redova Reformista Robert Vugrin, ujedno i bivši dožupan Varaždinske županije.

– Ovaj rebalans ne nudi ništa spektakularno. U nekim segmentima su uštede. Vidljivo je da se nastavlja s projektom uređenja podruma u Županijskoj palači, on je namijenjen za multimedijalni centar koristeći suvremene načine komunikacije i virtualnu stvarnost te će prikazivati prošlost i budućnost Varaždinske županije. Odustalo se od uređenja atrija s uređenjem staklene kupole procijenjenog na 6,7 milijuna kuna. Županija je imala financijsku moć da se to financira. Moramo biti svjesni da je atrij cjelovit projekt i da se čekala nova financijska omotnica. Jer, ako atrij nema kupolu, onda se projekt poduma ne može nadograditi. Dakle, imamo jednu krnju verziju projekta. Predlažem da si pogledate prezentaciju projekta. Je li se u potpunosti odustalo od projekta ili se čekaju neka bolja vremena? – zanimalo je vijećnika Vugrina, navodeći da će prihvatiti rebalans proračuna.

Dodajmo da se i pola milijuna kuna uštedjelo i na rasvjeti Vodotornja, a novci se planiraju uložiti u obrazovanje i zdravstvo, objasnio je župan Anđelko Stričak, navodeći da je za dnevni boravak za starije u Novom Marofu predviđeno 225.000 kuna kako bi se ishodila dokumentacija.

– 773.000 kuna namijenjeno je za Specijalnu bolnicu u Varaždinskim Toplicama za nabavu bolnničkih kreveta i 445.000 kuna za Dom zdravlja, odnosno odjel ginekologije, a nabavit ćemo i defibrilatore i EKG uređaje te dentalni stolac za stomatološku ordinaciju u Trnovcu. Bila je planirana i nabava dva vozila Zavoda za hitnu medicinu. S obzirom na to da se postigla niža nabavna cijena, izdvojili smo 72.000 kuna. To je ukratko ono na što se odnose izmjene, uglavnom zdravstvo i obrazovanje – objasnio je Stričak.

U raspravi su sudjelovali i Marijan Škvarić, navodeći da Županija treba još sredstava uložiti za razvoj poljoprivrede i potpore za gospodarstvenike te da se treba razmišljati i o demografskoj obnovi, te Luka Zrinski, koji je naveo da bi bilo lijepo da se Komisija za proračun ne sastaje 18 sati prije sjednice, već ranije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje