Povežite se s nama

U fokusu

Obilježavanje Dana Varaždinske županije: od atraktivnih husara do degustacije delicija

Objavljeno:

- dana

NEMA ČEGA NEMA

Jahačke vještine Varaždinskih husara i brojnih drugih povijesnih postrojbi iz Hrvatske i inozemstva, vožnja kočijom, uživanje u autohtonim delicijama Varaždinske županije i organizirani obilazak Županijske palače, samo su dio programa kojima će ovaj tjedan biti obilježeni Dani Varaždinske županije, najavljeno je danas na prigodnoj konferenciji za medije u Atriju Županijske palače.

Program su najavili župan Varaždinske županije Radimir Čačić, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac te posebna savjetnica župana Natalija Martinčević.

Dani Varaždinske županije trajat će od 7. do 9. rujna, a najatraktivniji programi za građane na rasporedu su u subotu. Župan Čačić je naglasio da je cilj ovogodišnjeg obilježavanja Dana Županije prezentirati jedinstvenu povijest Varaždinske županije, ali predstaviti i recentne osobe iz povijesti.

– Želja je da ljudi dobiju uvid u sve to, vjerujem da će pokazati ozbiljan interes za takav pristup. Želim naglasiti da u subotu, 9. rujna s početkom u 10 sati imamo  susret povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske, na koji je dolazak dosad potvrdilo već 17 postrojbi. Varaždinska husarska graničarska pukovnija, koja je postala svojevrsni simbol Županije, time će obilježiti desetu godišnjicu rada. U 9.30 sati počinje mimohod ulicama grada, a u 10 sati je svečano postrojavanje postrojbi na Franjevačkom trgu. U 11.30 sati Husarska pukovnija izvest će atraktivan program na Starom gradu, pa će građani moći vidjeti grupno manješko jahanje, rad sa sabljom i kopljem s konja-rekao je župan Čačić.

Najavio je da  će na svečanoj sjednici novčano nagraditi prof. Branka Topića za dugogodišnji rad s nadarenim učenicima  i vođenje Centra za matematiku te za  ukupni doprinos  obrazovanju u  Županiji.

– Riječ je o javnom priznanju i novčanoj nagradi iz sredstava na uštedi od plaće župana. Ne primam plaću, nego volontersku naknadu, a ta razlika će se, osim za poticanje izvrsnosti, usmjeriti i za vrednovanje vrhunskih rezultata u sportu, kulturi, umjetnosti te za potpore umirovljenicima i druge potpore za socijalnu solidarnost naših sugrađana. Nagradu ove godine dobiva prof. Topić, čovjek koji u svakom pogledu zaslužuje takvu nagradu za 10 godina rada u Centru izvrsnosti i odlazak u mirovinu – zaključio  je Čačić.

Predsjednik Županijske skupštine  Alen Runac je istaknuo da će u četvrtak, 7. rujna, u 16.30 sati početi svečano  upisivanje vijećnika Županijske skupštine, župana i zamjenika župana u Knjigu instalacija Varaždinske županije u Skupštinskoj dvorani Županijske palače, a u 18 sati će u Varaždinskoj katedrali biti služena sveta misa zahvalnica u čast Male Gospe, zaštitnice Županije.

Obiđite Palaču!

U petak, 8. rujna, odat će se počast svim preminulim građanima Županije polaganjem vijenca kod Središnjeg križa na gradskome groblju.

– Odat ćemo počasti i pokojnome županu dr. Marijanu Mlinariću, a istoga dana održat će se i svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj će biti dodijeljene javna priznanja Županije, a nagradit ćemo i naše najbolje učenike- rekao je Alen Runac.

 

Posebna savjetnica župana Natalija Martinčević je rekla da u subotu, istovremeno s postrojavanjem povijesnih postrojbi u atriju Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu, počinje predstavljanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, program nazvan „Čuvari tradicije, okusa i mirisa varaždinskog kraja“         

– Posjetitelji će moći degustirati brojne delicije. Ukupno 12 OPG-ova će predstaviti svoja vina, bučno ulje, med i proizvode od meda, mlijeko i mliječne proizvode, heljdu, Varaždinsko zelje, drugo povrće, Varaždinski klipič, Vidovečki gibanik, Kučanski koščičjak. Istovremeno, počet će i obilazak Županijske palače za građane uz pratnju licenciranog vodiča. Obilasci će se organizirati svaki puni sat, u 9, 10, 11 i 12 sati. Županijska palača će biti otvorena za građane prvi put otkako je u potpunosti obnovljena – istaknula je Natalija Martinčević.

Naglasimo da u subotu u 16 sati počinje pak okupljanje povijesnih postrojbi na Trgu kralja Tomislava i mimohod sve do mosta na rijeci Dravi uz pucnjeve iz topova, kubura, pušaka trombuna. U 17.15 sati počet će zajedničko druženje na području rijeke Drave.

Osim što će građani moći uživati u vještinama husara i pripadnika drugih povijesnih postrojbi, uživat će i najmlađi, jer će im biti omogućeno jahanje i vožnja kočijama.

Poslijepodne će biti održana svečana sjednica Županijske skupštine, na kojoj će biti dodijeljene nagrade i priznanja Županije.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje