Povežite se s nama

U fokusu

Obilježavanje Dana Varaždinske županije: od atraktivnih husara do degustacije delicija

Objavljeno:

- dana

NEMA ČEGA NEMA

Jahačke vještine Varaždinskih husara i brojnih drugih povijesnih postrojbi iz Hrvatske i inozemstva, vožnja kočijom, uživanje u autohtonim delicijama Varaždinske županije i organizirani obilazak Županijske palače, samo su dio programa kojima će ovaj tjedan biti obilježeni Dani Varaždinske županije, najavljeno je danas na prigodnoj konferenciji za medije u Atriju Županijske palače.

Program su najavili župan Varaždinske županije Radimir Čačić, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac te posebna savjetnica župana Natalija Martinčević.

Dani Varaždinske županije trajat će od 7. do 9. rujna, a najatraktivniji programi za građane na rasporedu su u subotu. Župan Čačić je naglasio da je cilj ovogodišnjeg obilježavanja Dana Županije prezentirati jedinstvenu povijest Varaždinske županije, ali predstaviti i recentne osobe iz povijesti.

– Želja je da ljudi dobiju uvid u sve to, vjerujem da će pokazati ozbiljan interes za takav pristup. Želim naglasiti da u subotu, 9. rujna s početkom u 10 sati imamo  susret povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske, na koji je dolazak dosad potvrdilo već 17 postrojbi. Varaždinska husarska graničarska pukovnija, koja je postala svojevrsni simbol Županije, time će obilježiti desetu godišnjicu rada. U 9.30 sati počinje mimohod ulicama grada, a u 10 sati je svečano postrojavanje postrojbi na Franjevačkom trgu. U 11.30 sati Husarska pukovnija izvest će atraktivan program na Starom gradu, pa će građani moći vidjeti grupno manješko jahanje, rad sa sabljom i kopljem s konja-rekao je župan Čačić.

Najavio je da  će na svečanoj sjednici novčano nagraditi prof. Branka Topića za dugogodišnji rad s nadarenim učenicima  i vođenje Centra za matematiku te za  ukupni doprinos  obrazovanju u  Županiji.

– Riječ je o javnom priznanju i novčanoj nagradi iz sredstava na uštedi od plaće župana. Ne primam plaću, nego volontersku naknadu, a ta razlika će se, osim za poticanje izvrsnosti, usmjeriti i za vrednovanje vrhunskih rezultata u sportu, kulturi, umjetnosti te za potpore umirovljenicima i druge potpore za socijalnu solidarnost naših sugrađana. Nagradu ove godine dobiva prof. Topić, čovjek koji u svakom pogledu zaslužuje takvu nagradu za 10 godina rada u Centru izvrsnosti i odlazak u mirovinu – zaključio  je Čačić.

Predsjednik Županijske skupštine  Alen Runac je istaknuo da će u četvrtak, 7. rujna, u 16.30 sati početi svečano  upisivanje vijećnika Županijske skupštine, župana i zamjenika župana u Knjigu instalacija Varaždinske županije u Skupštinskoj dvorani Županijske palače, a u 18 sati će u Varaždinskoj katedrali biti služena sveta misa zahvalnica u čast Male Gospe, zaštitnice Županije.

Obiđite Palaču!

U petak, 8. rujna, odat će se počast svim preminulim građanima Županije polaganjem vijenca kod Središnjeg križa na gradskome groblju.

– Odat ćemo počasti i pokojnome županu dr. Marijanu Mlinariću, a istoga dana održat će se i svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj će biti dodijeljene javna priznanja Županije, a nagradit ćemo i naše najbolje učenike- rekao je Alen Runac.

 

Posebna savjetnica župana Natalija Martinčević je rekla da u subotu, istovremeno s postrojavanjem povijesnih postrojbi u atriju Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu, počinje predstavljanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, program nazvan „Čuvari tradicije, okusa i mirisa varaždinskog kraja“         

– Posjetitelji će moći degustirati brojne delicije. Ukupno 12 OPG-ova će predstaviti svoja vina, bučno ulje, med i proizvode od meda, mlijeko i mliječne proizvode, heljdu, Varaždinsko zelje, drugo povrće, Varaždinski klipič, Vidovečki gibanik, Kučanski koščičjak. Istovremeno, počet će i obilazak Županijske palače za građane uz pratnju licenciranog vodiča. Obilasci će se organizirati svaki puni sat, u 9, 10, 11 i 12 sati. Županijska palača će biti otvorena za građane prvi put otkako je u potpunosti obnovljena – istaknula je Natalija Martinčević.

Naglasimo da u subotu u 16 sati počinje pak okupljanje povijesnih postrojbi na Trgu kralja Tomislava i mimohod sve do mosta na rijeci Dravi uz pucnjeve iz topova, kubura, pušaka trombuna. U 17.15 sati počet će zajedničko druženje na području rijeke Drave.

Osim što će građani moći uživati u vještinama husara i pripadnika drugih povijesnih postrojbi, uživat će i najmlađi, jer će im biti omogućeno jahanje i vožnja kočijama.

Poslijepodne će biti održana svečana sjednica Županijske skupštine, na kojoj će biti dodijeljene nagrade i priznanja Županije.

Izvor:
Foto:

U fokusu

HNS o usudu Stričaka: “Javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju županovih političkih oponenata“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati oglasila se priopćenje o događaju u kojem je napadnut i ozlijeđen župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. U HNS-u tvrde da javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju političkih oponenata.

>>Župan Anđelko Stričak opet fizički napadnut, ovaj put usred grada

U nastavku u cijelosti donosimo priopćenje Županijskog odbora HNS-a:

MI smo (proizvoljno ubaci stranku) protiv svakog oblika nasilja i isto najdublje osuđujemo. Nasilje nije rješenje. Sloga, rad, uspjeh. Mi gradimo prugu, pruga gradi nas.

Danas smo u režiji kolega iz političke arene imali prilike čitati ovakve generičke i deklarativne izjave, potaknute nemilim događajem napada i ozljeđivanja varaždinskog župana, g. Anđelka Stričaka. Uz to su neki smatrali važnim istaknuti kako je žrtva iz redova HDZ-a, kako nasilje rađa nasilje, neki su smatrali bitnim istaknuti kako je dobio što je tražio i kako su upozorili na nasilničko ponašanje župana, dok bi neki poput Horatia Caina iz CSI-ja pregledavali kamere i forenzički istraživali što je prethodilo napadu, tko je za što kriv i ponovno poput već spomenutih, komforno se smjestili u kategoriju traženo-dobiveno. Svim priopćenjima nedostaje i „Neka institucije rade svoj posao“, pa eto mi to nadodajemo u svojem. Kolege, duboko smo razočarani ovime što ste danas pokazali, jer deklarativno osuđivanje nasilja, i ovako javno likovanje nad političkim oponentom zasigurno vam ne ide na čast. Niti u prilog „borbe protiv nasilja“. Skupljanje političkih poena na nasilničkim činom spada zasigurno u jedan od većih dosega umotvorina političkog PR-a. Nasilje, kao neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja, treba osuditi bez obzira da li je medijski eksponirano ili anonimno, a žrtvu  zaštiti. Ovaj puta žrtva je bio župan, HDZ-ovac, a već sutra može to biti SDP-ovac, Reformista, MOST-ovac, HNS-ovac. Da li će onda odnos prema žrtvi biti drugačiji?

U HNS-u želimo osuditi fizičko, a i svaki drugi oblik nasilja, kao apsolutno neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja u društvu, ali u svemu tome treba zadržati i dostojanstvo žrtve, kao i političko dostojanstvo. Koje nam je priječilo danas se javiti, ali jednostavno treba ukazati na anomalije koje su postale uobičajene u medijskom i političkom diskursu. Skupljanje političkih poena na žrtvama nasilja ili osobnoj tragediji nije jednostavno politički ni društveno probavljivo, nego licemjerno – poručio je Krunoslav Lukačić, predsjednik HNS-a Varaždinske županije.

Županu svakako želimo što brzi oporavak i povratak na posao.

PR Ured

HNS-a Varaždinske županije

Nastavite čitati

U fokusu

Županijski SDP: “Osuđujemo nasilne događaje u kojima je sudjelovao HDZ-ov župan Anđelko Stričak“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šefica županijskog SDP-a, Barbara Antolić Vupora, potpisala je priopćenje kojim ova stranka osuđuje nasilne događaje u kojima je sudjelovao župan Varaždinske županije iz redova HDZ-a.

Riječ je o incidentu koji se dogodilo u petak u središtu Varaždina.

– Izrazito smo protiv i osuđujemo svaki oblik nasilja kao društveno neprihvatljivog ponašanja. Svako nasilje rađa novo nasilje i uporaba sile i posezanje za nasilnim metodama nikad nije rješenje već izvor novih problema. Zalažemo se za kulturu dijaloga i tolerancije u društvu. Županu Stričaku želimo brz oporavak – piše u priopćenju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje