Povežite se s nama

U fokusu

Obilježavanje Dana Varaždinske županije: od atraktivnih husara do degustacije delicija

Objavljeno:

- dana

NEMA ČEGA NEMA

Jahačke vještine Varaždinskih husara i brojnih drugih povijesnih postrojbi iz Hrvatske i inozemstva, vožnja kočijom, uživanje u autohtonim delicijama Varaždinske županije i organizirani obilazak Županijske palače, samo su dio programa kojima će ovaj tjedan biti obilježeni Dani Varaždinske županije, najavljeno je danas na prigodnoj konferenciji za medije u Atriju Županijske palače.

Program su najavili župan Varaždinske županije Radimir Čačić, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac te posebna savjetnica župana Natalija Martinčević.

Dani Varaždinske županije trajat će od 7. do 9. rujna, a najatraktivniji programi za građane na rasporedu su u subotu. Župan Čačić je naglasio da je cilj ovogodišnjeg obilježavanja Dana Županije prezentirati jedinstvenu povijest Varaždinske županije, ali predstaviti i recentne osobe iz povijesti.

– Želja je da ljudi dobiju uvid u sve to, vjerujem da će pokazati ozbiljan interes za takav pristup. Želim naglasiti da u subotu, 9. rujna s početkom u 10 sati imamo  susret povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske, na koji je dolazak dosad potvrdilo već 17 postrojbi. Varaždinska husarska graničarska pukovnija, koja je postala svojevrsni simbol Županije, time će obilježiti desetu godišnjicu rada. U 9.30 sati počinje mimohod ulicama grada, a u 10 sati je svečano postrojavanje postrojbi na Franjevačkom trgu. U 11.30 sati Husarska pukovnija izvest će atraktivan program na Starom gradu, pa će građani moći vidjeti grupno manješko jahanje, rad sa sabljom i kopljem s konja-rekao je župan Čačić.

Najavio je da  će na svečanoj sjednici novčano nagraditi prof. Branka Topića za dugogodišnji rad s nadarenim učenicima  i vođenje Centra za matematiku te za  ukupni doprinos  obrazovanju u  Županiji.

– Riječ je o javnom priznanju i novčanoj nagradi iz sredstava na uštedi od plaće župana. Ne primam plaću, nego volontersku naknadu, a ta razlika će se, osim za poticanje izvrsnosti, usmjeriti i za vrednovanje vrhunskih rezultata u sportu, kulturi, umjetnosti te za potpore umirovljenicima i druge potpore za socijalnu solidarnost naših sugrađana. Nagradu ove godine dobiva prof. Topić, čovjek koji u svakom pogledu zaslužuje takvu nagradu za 10 godina rada u Centru izvrsnosti i odlazak u mirovinu – zaključio  je Čačić.

Predsjednik Županijske skupštine  Alen Runac je istaknuo da će u četvrtak, 7. rujna, u 16.30 sati početi svečano  upisivanje vijećnika Županijske skupštine, župana i zamjenika župana u Knjigu instalacija Varaždinske županije u Skupštinskoj dvorani Županijske palače, a u 18 sati će u Varaždinskoj katedrali biti služena sveta misa zahvalnica u čast Male Gospe, zaštitnice Županije.

Obiđite Palaču!

U petak, 8. rujna, odat će se počast svim preminulim građanima Županije polaganjem vijenca kod Središnjeg križa na gradskome groblju.

– Odat ćemo počasti i pokojnome županu dr. Marijanu Mlinariću, a istoga dana održat će se i svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj će biti dodijeljene javna priznanja Županije, a nagradit ćemo i naše najbolje učenike- rekao je Alen Runac.

 

Posebna savjetnica župana Natalija Martinčević je rekla da u subotu, istovremeno s postrojavanjem povijesnih postrojbi u atriju Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu, počinje predstavljanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, program nazvan „Čuvari tradicije, okusa i mirisa varaždinskog kraja“         

– Posjetitelji će moći degustirati brojne delicije. Ukupno 12 OPG-ova će predstaviti svoja vina, bučno ulje, med i proizvode od meda, mlijeko i mliječne proizvode, heljdu, Varaždinsko zelje, drugo povrće, Varaždinski klipič, Vidovečki gibanik, Kučanski koščičjak. Istovremeno, počet će i obilazak Županijske palače za građane uz pratnju licenciranog vodiča. Obilasci će se organizirati svaki puni sat, u 9, 10, 11 i 12 sati. Županijska palača će biti otvorena za građane prvi put otkako je u potpunosti obnovljena – istaknula je Natalija Martinčević.

Naglasimo da u subotu u 16 sati počinje pak okupljanje povijesnih postrojbi na Trgu kralja Tomislava i mimohod sve do mosta na rijeci Dravi uz pucnjeve iz topova, kubura, pušaka trombuna. U 17.15 sati počet će zajedničko druženje na području rijeke Drave.

Osim što će građani moći uživati u vještinama husara i pripadnika drugih povijesnih postrojbi, uživat će i najmlađi, jer će im biti omogućeno jahanje i vožnja kočijama.

Poslijepodne će biti održana svečana sjednica Županijske skupštine, na kojoj će biti dodijeljene nagrade i priznanja Županije.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Krajem ožujka potpisivanje Razvojnog sporazuma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Potpisivanje Razvojnog sporazuma pet sjevernih županija s Vladom RH očekuje se krajem ožujka, a riječ je o jednom od važnijih alata planiranja politika regionalnog razvoja Hrvatske.

Naime, na radnome sastanku u Varaždinskoj županiji održanom u petak, 5. ožujka, petorica župana izrazilo je nadu da „država u što skorijem razdoblju u svakoj od pet Županija stane iza jednog strateškog projekta.“

Navedeno je da se potpisivanje ovog sporazuma podudara s prijavljivanjem financiranja EU projekata za sedmogodišnje razdoblje te s Europskim planom oporavka, s time da su ukupno „na raspolaganju“ sredstva od čak 22 milijarde eura. Istaknuto je također da je podrška Varaždinske županije Vladi RH uvjetovana upravo tim sporazumom i projektom brze pruge Čakovec-Varaždin-Lepoglava-Zagreb, na čemu se posebno inzistirati.

Međimurska županija trenutno ima u pripremi 158 projekata vrijednosti tri milijarde kuna, od čega je za projekte u vrijednosti od milijardu kuna u potpunosti spremna projektna dokumentacija. Koprivničko-križevačka županija inzistirat će na tome da se nacionalni projekti odvoje od njihovih specifičnih projekata u kojima su nositelji, a posebice se to odnosi na projekte na području obrazovanja. Tražili su i smanjenje cenzusa granice ispod koje se projekti ne mogu kandidirati.

Bjelovarsko-bilogorska županije spremila je projekte vrijedne 4,5 milijardi kuna, a da ova inicijativa nema alternativu, potvrdili su iz Krapinsko-zagorske županije te izvijestili da je „gotovih projekata više nego što se može osigurati sredstava iz svih dostupnih fondova“.

Dodajmo da su radni sastanak održali i regionalni koordinatori, odnosno direktori razvojnih agencija, na kojemu se također raspravljalo o projektima vrijednima više od 10 milijardi kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Tijekom sljedećeg tjedna u neka mjesta dolaze popisivači stanovništva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj je županiji ovog tjedna započeo probni Popis stanovništva 2021. koji se provodi do 15. ožujka.

Do 7. ožujka 2021. kućanstva se mogu samostalno popisati popunjavanjem elektroničkog upitnika prijavom u sustav e-Građani, dok će od 8. do 15. ožujka 2021. popisivači obavljati popisivanje dolaskom na adresu kućanstva uz pomoć prijenosnih računala.

Kako bi mogućnost zaraze bila svedena na minimum, svi popisivači bit će testirani na koronavirus, dok će oni koju su ga preboljeli imati liječničku potvrdu. Varaždinska županija za sve je popisivače organizirala provođenja PCR testa na SARS-CoV-2 te će podmiriti troškove testiranja.

Zamjenik župana Robert Vugrin pozvao je sve sudionike probnog popisa da iskoriste mogućnost te se do kraja tjedna popišu putem sustava e-Građani, odnosno registriraju u njega ako već nisu.

– Građani se mogu popisati samostalno koristeći popisni upitnik u elektroničkom obliku dostupan kroz sustav e-Građani. Dovoljno da je jedan član kućanstva u sustavu e-Građani da popiše kućanstvo i sve članove. Ispunjavanje traje dvadesetak minuta. Za pristup popisnom upitniku potrebno je imati određenu vjerodajnicu koja se onda kasnije koristi za pristup i korištenje preko osamdeset elektroničkih usluga, što je svakako najsigurniji i najbrži način za ostvarivanje brojnih prava – pojasnio je zamjenik.

U razdoblju od 8. ožujka do 15. ožujka 2021. popisivanje će provoditi popisivač (anketar) dolaskom na adresu kućanstva, a anketiranje će provoditi posebno obučeni anketari osobnim intervjuom. Popisivači će obići i ona kućanstva koja su se sama popisala, međutim, ondje neće provjeravati vjerodostojnost podataka, već će samo preuzeti šifru koju je kućanstvo dobilo popisivanjem preko sustava e-građani.

Probni popis stanovništva, kućanstava i stanova 2021., provodi se u Varaždinskoj, Primorsko-goranskoj, Osječko-baranjskoj, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu Zagrebu, a obuhvatit će nešto više od 5000 kućanstava. U našoj županiji odabrano je ukupno 10 popisnih krugova u Ivancu, Orehovcu, Čanjevu, Trnovcu Bartolovečkom, Donjoj Voći, Draškoviću, Apatiji, Gornjem Vratnu i Varaždinu. Popisom će biti obuhvaćeno nešto manje od 1000 kućanstava, odnosno nešto više od 2000 osoba.

Cilj probnog popisa jest provjera i testiranje usvojenih metodoloških i tehnoloških rješenja koja se odnose na sadržaj podataka koji se prikupljaju Popisom, testiranje programskog rješenja, provjera ažurnosti tehničke dokumentacije te rad popisivača i drugih sudionika.

Svi podaci prikupljeni ovim probnim istraživanjem službena su tajna.

Nastavite čitati