Povežite se s nama

Život i društvo

Obilježen Dan sestrinstva u Općoj bolnici Varaždin: Sestre su srce i duša ove bolnice

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINSKA BOLNICA

„Sestre doživljavamo kao dio tima, mi jedni bez drugih ne možemo. Smatram da su sestre srce i duša ove bolnice. One će razumjeti pacijenta i biti uz njega kad mu je najteže, no one nisu tu samo radi te emotivne sfere,  nego doprinose i kvaliteti pružanja zdravstvenih usluga“.

Rekla je to u četvrtak  na obilježavanju Dana sestrinstva  v.d. ravnateljice varaždinske Opće bolnice dr. Sanja Zember. U toj zdravstvenoj ustanovi radi 750 medicinskih sestara, od čega 520 u Varaždinu, a ostale u Novom Marofu i Klenovniku.

– Bitno smo poboljšali kvalifikacijsku strukturu medicinskih sestara. Povećali smo broj prvostupnica sestrinstva, odnosno sestara sa završenim stručnim studijem sestrinstva za više od 30. Visokoobrazovanih medicinskih sestara u Varaždinu je 16, tri su u Klenovniku i dvije u Novom Marofu – naglasila je Nevenka Ivek, glavna sestra Bolnice.

Veliki izazovi

Napomenula je i kako su, kada počinju školovanje, medicinske sestre i tehničari svjesni toga da će cijeli život morati učiti, jer medicina, kao i zdravstvena njega, nisu statične i stalno treba pratiti novosti.

– Pred medicinskom sestrom vrlo su veliki izazovi. Napretka medicine nema bez napretka zdravstvene njege, jer ne možete liječiti pacijenta na najsuvremeniji način ako vas u tome ne prate medicinske sestre i tehničari – rekla je Ivek.

Novi suradnici

Dan sestrinstva obilježen je prigodnom izložbom u holu zgrade Interne, a dr. Zember tu je priliku iskoristila i kako bi predstavila svoje nove suradnike, pomoćnika za sestrinstvo Damira Poljaka i pomoćnicu za kvalitetu dr. Spomenku Kiđemet–Piskač.

Nevenka Ivek, pak, s mjesta glavne sestre Bolnice odlazi na mjesto sestre za kvalitetu.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Svi Sveti: sveta misa u 15 sati u crkvi Dobrog Pastira, potom slijedi molitva kod križa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bliži se svetkovina Svih svetih, stoga su iz Varaždinske biskupije izvijestili gdje će se održati središnja svečanost.

Naime, na svetkovinu Svih svetih, u ponedjeljak, 1. studenoga, varaždinski biskup Bože Radoš predslavit će euharistijsko slavlje u crkvi Dobrog Pastira poslijepodne u 15 sati.

Nakon svete mise biti će zajednička molitva kod središnjeg križa na varaždinskom groblju.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jelena Toth predstavila Špancirfest na međunarodnom kongresu u Solinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Špancirfest je, kao uspješni primjer održivog kulturno-turističkog proizvoda, predstavljen na 7. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova, koji je od 19. do 22. listopada održan u Solinu.

Kongres je, po prvi puta u Hrvatskoj, bio osmišljen u novom konceptu, kojeg najbolje opisuje njegovo geslo „Meet, share & build“ s ciljem povezivanja dionika razvoja turizma u povijesnim gradovima, razmjene iskustava, posebice u promotivnim aktivnostima te stvaranja novih proizvoda.

Kao tema kongresa odabrana je zaštita i interpretacija povijesnih atrakcija i lokaliteta u povijesnim gradovima diljem Hrvatske i to kroz tzv. benchmarking s gradovima diljem Europe.

U sklopu kongresa je održana i panel diskusija na kojoj je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth pred brojnim sudionicima iz cijele Hrvatske, ali i gostiju iz Belgije, Italije te Srbije, održala prezentaciju o Špancirfestu kao oglednom primjeru održivog turističkog proizvoda.

– Varaždin je strateški orijentiran na razvoj kulturnog turizma, a temelj za taj smjer proizlazi iz iznimne vrijednosti njegove povijesne gradske jezgre, koja je sastavni dio brojnih turističkih proizvoda, među kojima je Špancirfest najpoznatiji i turistički najvrjedniji. Uz to, Špancirfest je, usprkos svojoj veličini, izvrstan primjer održivog turističkog proizvoda koji igra ulogu katalizatora cijelog niza djelatnosti, prije svega kulturnih i kreativnih industrija. Kao takav, Špancirfest ima iznimno važnu ulogu i u gospodarskom, ali i društvenom razvoju Varaždina što dokazuju njegov uspjeh i dugovječnost – navode iz TZ grada Varaždina.

I dodaju: – Špancirfest je fleksibilan, koristi povijesne resurse kao sastavni dio svoje privlačnosti, a kontinuiranim promjenama i otvaranjem novih tematskih i sadržajnih cjelina pokazao se sposobnim zadržati kontinuirano rast kroz dugi niz godina te se uspješno oduprijeti i najvećim izazovima, poput pandemije COVID-19, koja je ostavila duboke posljedice na event-industriju – poručili su iz turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje