Povežite se s nama

Život i društvo

Obilježen je Svjetski tjedan dojenja: brojne su koristi za dijete, majku, ali i cijelo društvo

dojenje, dijete,
HZJZ

Objavljeno:

- dana

U ovome je tjednu, od 2. do 8. kolovoza, obilježen Svjetski tjedan dojenja, a riječ je o jedinstvenoj mjeri očuvanja zdravlja koja doprinosi kratkoročnom i dugoročnom unaprjeđenju zdravlja djece i majki.

Dojenje je jednostavno, besplatno i dostupno, a pri tom nosi brojne koristi za dijete, majku, ali i cijelo društvo, dok izostanak dojenja nosi povećane rizike za zdravlje.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, dojenje bi trebalo započeti unutar prvog sata od djetetova rođenja. Isključivo dojenje, što znači da dijete ne konzumira drugu tekućinu ili krutu hranu, čak ni vodu, uz izuzetak oralne otopine za rehidraciju ili kapi/sirupa s vitaminima, mineralima ili lijekova, trebalo bi nastaviti do navršenog šestog mjeseca djetetova života.

Majka bi trebala dojiti dijete na zahtjev, odnosno kad i koliko dijete traži te se ne preporuča korištenje bočica niti duda varalica. Od navršenog šestog mjeseca djetetova života preporuča se postepeno uvođenje druge hrane, uz nastavak dojenja do druge godine djetetovog života ili dulje.

S ciljem promicanja brojnih pozitivnih aspekata dojenja i unaprjeđenja zdravlja dojenjem, Svjetski savez za aktivno promicanje dojenja je u prvom tjednu mjeseca kolovoza 1992. godine pokrenuo inicijativu Svjetski tjedan dojenja.

Od tada se ovaj događaj obilježava svake godine organizacijom brojnih aktivnosti promicanja dojenja diljem svijeta. Cilj Svjetskog tjedna dojenja je podizanje svijesti o važnosti dojenja te promicanje dojenja kao najzdravijeg odabira.

Svake godine odabire se tema kojom se nastoji komunicirati neki od pozitivnih aspekata dojenja. Od 2016. godine ciljevi Svjetskog tjedna dojenja usklađeni su s Ciljevima Održivog razvoja, a 2018. godine Skupština Svjetske zdravstvene organizacije proglasila je Svjetski tjedan dojenja važnom strategijom za promicanje dojenja.

Tema Svjetskog tjedna dojenja 2021. godine pod kraticom #WBW2021 je „Zaštita dojenja: Zajednička odgovornost“. Fokus ovogodišnje teme su načini na koje dojenje doprinosi preživljenju, zdravlju i dobrobiti svih ljudi te važnost zaštite dojenja.

– Individualna podrška ženama koje doje izrazito je važna, no za uspješno promicanje dojenje neophodan je i javnozdravstveni pristup. Javnozdravstveni pristup podrazumijeva provođenje učinkovitih mjera za promicanje dojenja na svim razinama i povezivanjem različitih sektora. Neke od tih mjera uključuju osiguravanje stručnog kadra unutar zdravstvenog sustava čiji rad je usmjeren na pružanje podrške dojenju na najvišoj mogućoj razini, zatim zakonsku zaštitu majki i roditelja putem rodiljnih i roditeljskih dopusta, provedbu Međunarodnog pravilnika o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko, poticanje suradnje između vladajućih institucija, poslodavaca, organizacija civilnog društva i lokalnih zajednica i mnoge druge – ističu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Svjetski tjedan dojenja 2021. promiče zaštitu i podršku dojenju na nacionalnoj razini, razini zdravstvenog sustava, na radnom mjestu i na razini zajednice:

–    na nacionalnoj razini neophodna je politička volja i dugoročna ulaganja u promicanje dojenja kako bi stvorili okruženja koja potiču dojenje,

–    na razini sustava zdravstva neophodno je osigurati pravovremene i točne informacije kao i podršku dojenju,

  –  na radnom mjestu neophodna je implementacija mjera koje potiču zaštitu dojenja,

 –   na razini zajednica neophodno je osigurati sustav podrške obiteljima.

Život i društvo

Stablo načeo dabar, vjetar ga srušio na cestu pa intervenirao DVD Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DVD Maruševec/Facebook

DVD Maruševec na svom je Facebooku izvjestio o intervenciji koju su imali 30. studenoga oko 20 sati.

Pozvani su na uklanjanje stabla s prometnice Korenjak-Brodarovec te je poslano navalno vozilo s pet vatrogasaca.

– Dolaskom na mjesto intervencije zatičemo stablo srušeno preko ceste, stablo je načeo dabar, a srušio vjetar. Preko dijela srušenog stabla je prešao i automobil te je vlasnik istog pozvao policiju zbog mogućnosti štete na vozilu. Do završetka uviđaja cesta je zatvorena za sav promet te oko 21 sat stablo pilimo upotrebom motorne pile i rašćišćavamo prometnicu – objavili su vatrogasci.

Pokušali su se i našaliti napravivši simpatičnu fotografiju dabra s motornom pilom.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Nadamo se da dodatni kapaciteti za smještaj teže oboljelih od COVID-a neće biti potrebni”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu, a posebno djece i mladih, te aktualna epidemiološka situacija, bile su glavne teme trećeg radnog sastanka župana Anđelka Stričaka s gradonačelnicima i načelnicima iz Varaždinske županije održanog u srijedu, 1. prosinca, u Županijskoj palači.

Župan je izvijestio da je u Varaždinskoj županiji protiv Covida-19 s obje doze dosad cijepljeno 49,5 posto ukupnog stanovništva, odnosno 59,3 posto starijih od 18 godina.

– U županiji smo prošli tjedan imali 1819 novooboljelih osoba od koronavirusa, što je povećanje u odnosu na prethodni tjedan kada je bilo 300 oboljelih manje. Gleda li se razdoblje od dva tjedna, 14-dnevna incidencija se malo smanjila, na jučerašnji dan je iznosila 1981 novooboljelih na 100.000 stanovnika. Prije dva tjedna nabavljeno je još pet respiratora, a s ravnateljem Opće bolnice Varaždin smo dogovorili da, čim bude izdana uporabna dozvola, pripremi novoizgrađenu zgradu dnevne bolnice za smještaj pacijenata oboljelih od Covida-19. Naravno, nadamo se da dodatni kapaciteti za smještaj teže oboljelih neće biti potrebni. U tijeku je ishođenje uporabne dozvole za novu zgradu, za koju smatram da je daleko bolje rješenje od dvorana i šatora. Pozivam vas sve da se uključite kako bi potaknuli što veći broj vaših sugrađana na cijepljenje – rekao je Stričak.

Kako povećati sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu, a posebno djece i mladih, bila je druga tema radnog sastanka.

– Na cestama Varaždinske županije je, nažalost, zabilježen veći broj smrtno stradalih i zbog toga je Županijski savjet za sigurnost prometa na cestama zajedno s članovima Zaklade sveti Mihael uputio inicijativu da se nabave prsluci ili reflektirajuće trake koje bi se podijelile učenicima osnovnih škola. Zatražit ćemo mišljenje policije, HAK-a, kao i ravnatelja škola što bi bilo najprimjerenije i što bi djeca najviše koristila. Vas pozivam da se uključite i sufinancirate ovu inicijativu – pozvao je župan.

Načelnici i gradonačelnici su dali podršku, a uz to su predložili i da se organiziraju akcije tijekom kojih bi se prsluci ili reflektirajuće trake dijelile i biciklistima, a da se za djecu organiziraju edukacije.

Na radnom sastanku razgovaralo se i o zajedničkim projektima, kao što su rashladni uređaji u sklopu lovačkih društava, kao i o sufinanciranju promocije kuća za odmor na području Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje