Povežite se s nama

Život i društvo

Obilježena 30. obljetnica pogibije petorice promatrača u Podrutama

Foto: Varaždinska županija

Objavljeno:

- dana

Na današnji dan 1992. godine u Podrutama kod Novoga Marofa tragično su poginula petorica članova Promatračke misije Europske zajednice.

Njihov nenaoružani helikopter, koji se iz Mađarske vraćao u Hrvatsku, raketama je srušio MIG 21 tadašnje JNA, a život su izgubila četvorica talijanskih časnika i jedan francuski časnik.

Na komemoraciji povodom 30. godišnjice njihove pogibije sudjelovao je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

– U ovo vrijeme prije 30 godina trećina naše domovine bila je razrušena, porušene su bile naše svetinje, crkve i kulturna dobra, na tisuće ljubi ubijeno. Svjedočili smo brutalnoj agresiji. Međutim, na današnji dan prije 30 godina, kada su ubijena petorica promatrača Europske zajednice, preteče Europske unije, uključila se i međunarodna zajednica. Uslijedilo je međunarodno priznanje Hrvatske, što je tada bilo neophodno da se kao država možemo razvijati i stvarati svoje institucije. Mir, stabilnost i sigurnost nemaju alternativu, ni tada, a niti danas. Smatram da bi bilo dobro da se uz nas, koji svake godine odajemo počast poginulim promatračima, u obilježavanje uključe i tijela Europske unije. Na taj način ćemo svi zajedno poslati još snažniju poruku mira – istaknuo je župan Stričak.

Podsjetio je da su svi ključni događaji u Domovinskom ratu vezani uz područje Varaždinske županije i Varaždince.

– Zarobljavanje cijelog korpusa tadašnje JNA je poslalo snažnu i jasnu poruku da se hrvatski narod i hrvatski građani mogu obraniti, a potom i osloboditi. Uz simbol stradavanja, Vukovar, vezani su naši policajci, naši gardisti uz Knin kao simbol pobjede i završetka rata, a uz Podrute ubrzano međunarodno priznanje Hrvatske. Zahvaljujem svima što ste došli odati počast ubijenim mirovnim promatračima Europske zajednice – rekao je župan, koji je na komemoraciji bio s potpredsjednicima Županijske skupštine Dragutinom Kranjčecom i Željkom Posavcem.

U Podrutama su bili izaslanik Predsjednika RH Dragan Lozančić, savjetnik predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Bušić, zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za Hrvate izvan RH Hrvatskog sabora, izaslanik predsjednika Vlade RH dr. sc. Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, prvi tajnik pri Veleposlanstvu Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj Ilario Schettino, Charge’ d’Affaires a.i., izaslanica veleposlanika Francuske Republike u RH, potpukovnica Florence Skrlj i Siniša Jenkač, gradonačelnik Grada Novog Marofa.

Život i društvo

Tijekom vikenda prometni policajci pojačano rade na području Varaždina i Novog Marofa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i dolazećeg će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Tijekom vikenda policijski službenici će na području Postaje prometne policije Varaždin i Policijske postaje Novi Marof ciljano pojačano nadzirati promet i kontrolirati vozače na prisutnost alkohola ili droga.

Nastavite čitati

Život i društvo

HZJZ: Postoji mogućnost unosa majmunskih boginja u Hrvatsku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: www.cdc.gov

Majmunske boginje su virusna bolest uzrokovana virusom koji je sličan virusu velikih boginja, ali se ne širi među ljudima tako efikasno i manja je smrtnost nego kod velikih boginja

Prirodni rezervoar virusa najvjerojatnije su neke vrste vjeverica i drugih glodavaca u divljini u zemljama centralne i zapadne Afrike. Iako se bolest zove majmunske boginje, izgleda da majmuni nisu rezervoar virusa, već se slučajno zaraze, kao i čovjek, u kontaktu s drugim životinjama i njihovim izlučevinama. Bolest prelazi na ljude u kontaktu s izlučevinama bolesnih životinja putem sluznica ili oštećene kože čovjeka. Također, može se prenijeti ugrizom ili ogrebotinom bolesne životinje.

S čovjeka na čovjeka bolest se može prenijeti kapljičnim putem (bliskim kontaktom) i kontaktom s kožnim promjenama koje nastaju kod oboljeloga. Bolest se kod ljudi najčešće javlja u ruralnim sredinama u nekim državama centralne i zapadne Afrike (DR Kongo, Nigerija).

Zabilježene su manje epidemije u afričkim državama

Povremeno su se javljale majmunske boginje izvan Afrike, najčešće kod putnika koji su se zarazili u Africi i kod osoba koje su s njima došle u bliski kontakt (dijelile kućanstvo, njegovale ih…). U SAD-u je 2003. godine zabilježena jedna epidemija majmunskih boginja među djecom i mladima koji su se zarazili u kontaktu s prerijskim psima (glodavac), koji su se bili zarazili od glodavaca uvezenih iz Gane.

U svibnju ove godine otkrivena su četiri slučaja majmunskih boginja u UK, od kojih je jedan importiran iz Afrike, a preostala tri nisu; u Portugalu, Španjolskoj i Italiji potvrđeno je nekoliko slučajeva majmunskih boginja i nekoliko je sumnji pod istragom u ovom trenutku, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Za sada su svi oboljeli muškarci, a u većine se smatra da su se zarazili pri spolnom odnosu s muškarcima.

Simptomi i liječenje

Bolest se očituje povišenom tjelesnom temperaturom, glavoboljom, zimicom, isrpljenošću, umorom, bolovima u mišićima i leđima, oticanjem limfnih čvorova i osipom koji liči na osip koji se javlja kod vodenih kozica.

Smatra se da cijepljenje protiv velikih boginja pruža solidnu zaštitu od majmunskih boginja, ali ne zna se koliko dugo traje zaštita nakon cijepljenja. Tako da ne znamo koristi li danas nama koji smo se cijepili protiv velikih boginja. Cijepljenje protiv velikih boginja je krajem sedamdesetih, početkom osamdesetih godina ukinuto svuda u svijetu, nakon proglašenja eradikacije velikih boginja.

Postoji mogućnost unosa bolesti u Hrvatsku. Oduvijek postoji rizik od unosa iz Afrike, međutim, nismo do sada zabilježili importaciju bolesti iz Afrike. S obzirom da se sada bolest u Europi, po svemu sudeći, počela širiti među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima, postoji mogućnost unosa i iz tih zemalja. Međutim, valja imati na umu da bolest nije jako zarazna, tj. u većini slučajeva potreban je vrlo bliski kontakt s bolesnikom.

Liječenje je simptomatsko i u većini slučajeva bolest prođe kroz dva do četiri tjedna.

Velika je razlika između velikih boginja i majmunskih boginja u tome što su velike boginje bile antroponoza, tj. čovjek je bio jedini domaćin i rezervoar virusa. Zahvaljujući toj činjenici, bolest se mogla cijepljenjem iskorijeniti. S druge strane, majmunske boginje su zoonoza, tj. prirodni domaćin i rezervoar virusa su divlje životinje i zbog toga ne bi bilo moguće iskorijeniti bolest čak i da postoji efikasno cjepivo.

I najvažnije, prijenos majmunskih boginja s čovjeka na čovjeka je puno manje efikasan nego prijenos velikih boginja, tj. majmunske boginje su puno manje zarazne od velikih boginja. To je razlog zbog kojega se pri epidemijama majmunskih boginja, koje se povremeno javljaju, ne pribjegava masovnom cijepljenju cjepivom protiv velikih boginja.

Više informacija o bolesti i situaciji u Europi možete pronaći na stranicama Europskog centra za sprječavanje i suzbijanje bolesti (ECDC).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje