Povežite se s nama

Međimurje

Obilježena godišnjica rudarske nesreće u jami “Maj 3” u Murskome Središću

Objavljeno:

- dana

Povodom obilježavanja 59. godišnjice rudarske nesreće u jami “Maj 3” gradonačelnik Grada Murskoga Središća Dražen Srpak, zamjenik gradonačelnika Miljenko Cmrečak, obitelj poginulih rudara, preživjeli sudionik nesreće Mijo Kontrec, predsjednik Mjesnog odbora Hlapičina Dragutin Stojko, predstavnici Podružnice umirovljenika Mursko Središće, župnik Marijan Horvat i Rudarski zbor položili su vijenac i zapalili svijeće za sve poginule rudare.

Gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je:

– Danas obilježavamo 59. obljetnicu rudarske nesreće, a ista se prvi put obilježila tek na 48. godišnjicu. U pripremi je monografija rudarstva koju uređuje Zoran Turk – ravnatelj Centra za kulturu „Rudar“ koja će do 60. obljetnice biti završena. Želja je da se u monografiji posebna pažnja usmjeri k ovoj nesreći za koju nitko nikada nije odgovarao.

Katarina Braniša iz Hlapičine, čiji je otac poginuo u rudarskoj nesreći u Maju 3, okupljenima se obratila s prigodnom pjesmom o rudarima:

– Tu smo denes kak i sako leto jer je za nas ovo mesto sveto. Tu su naši rudori svoje živote dali, a mi smo im s ponosom i tugom svećice vužgali. Globoko v srcu sobom ih nosimo i lehku zemljicu za njih prosimo.

Povijest i uspon Murskog Središća obilježilo je iskapanje ugljena na kojem je počivala teška industrija. I dok je rudarstvo hranilo čitavo mjesto, taj je teški zanat donosio i brojne ozljede, ali i odnosio živote.

U noći s 8. na 9. studenoga 1961. godine u tamošnjoj jami došlo je do požara u kojem je život izgubilo deset rudara. Tijekom uobičajenog posla u rudniku radnici su osjetili dim, a ubrzo zatim i plamen. Zbog požara između 14. i 15. etaže život je izgubilo deset rudara, no neki od njih ipak su se puzeći uspjeli spasiti. Do tragedije je došlo zbog nepridržavanja propisanih mjera zaštite na radu.

Nezapamćenu nesreću životom su platili: četrdesetsedmogodišnji „palilac mina“ Franjo Kodba iz Murskoga Središča (rodom iz Križovca), jamski vozači – četrdesetogodišnji Mijo Sobočan iz Brezovca i tridesetpetogodišnji Ivan Novak iz Plešivice, pomoćni kopači – četrdesetjednogodišnji Aleksa Čurin iz Zebanca (rođen u Peklenici) i tridesetdvogodišnji Martin Škrobar iz Grkaveščaka, te kopači – tridesetsedmogodišnji Stjepan Kutnjak iz Žabnika, tridesetčetverogodišnji Ivan Perčić iz Lapšine, najstariji od njih pedesetogodišnji Stjepan Pintarić iz Šafarskoga, tridesetčetirigodišnji Josip Šafranić iz Jurovčaka i najmlađi među njima, tridesetogodišnji Ivan Vinko iz Grkaveščaka.

Međimurje

U tijeku Dani Općine Mala Subotica: danas sjednica i Vigor, sutra Mušketiri, u nedjelju mimohod, sajam, izložba, Tragovi…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dom kulture Mala Subotica

Dani Općine Mala Subotica održavaju se od 30. lipnja do 9. srpnja.

Jučer, posljednjeg dana lipnja, manifestacija je počela besplatnim mjerenjem tlaka i šećera ispred Doma kulture u Maloj Subotici, podjelom nagrada učenicima OŠ Tomaša Goričanca i promocijom knjige “Vodič za uzgoj povrća” Renata Obadića ispred prostorije Etno zbirke u Maloj Subotici.

Danas, 1. srpnja, organizira se svečana sjednica OV-a Male Subotice, uz potpisivanje Sporazuma o suradnji Općine Mala Subotica i Grada M. Središća (18 sati). Slijedi koncert Aquarius banda i grupe Vigor u šatoru kod Osnovne škole.

Sutra prijepodne će snage na igralištu NK-a “Spartak” odmjeriti Nogometna škola Općine Mala Subotica i Škola nogometa “Rudar” iz M. Središća. U 18 sati će isto učiniti reprezentacije Male Subotice i Murskog Središća. Od 19 sati kod OŠ zabavlja grupa Mušketiri.

Ove nedjelje, 3. srpnja, u 10.30 održava se mimohod od zgrade Općine do crkve. Slijedi sveta misa, a popodne se otvaraju izložba čipke Nade Mance te Sajam poljoprivrednika i obrtnika. Koncerte potom održavaju kulturne udruge i grupa Tragovi.

Dani službeno završavaju u subotu, 9. srpnja, 5. Utrkom Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Za skele u Murskome Središću i Križovcu 100.000 kuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće ponosi se svojim prekrasnim prirodnim krajolikom te konstantno ulaže u turističku infrastrukturu.

Skela “Fusek” Mursko Središće i skela u Križovcu nekada su služile prvenstveno prijevozu vozila, ljudi i životinja za obrađivanje zemlje koju je lokalno stanovništvo posjedovalo s druge strane rijeke Mure. U današnje vrijeme skele su atraktivni turistički proizvod i najviše se koriste za prijevoz ljudi: turista i posjetitelja.

Skele je potrebno stalno održavati i ulagati u njihovu sigurnost zbog prijevoza putnika, a tu su i troškovi osoblja koji rade na skelama. Kako bi se udio tih troškova smanjio u gradskom Proračunu, Grad Mursko Središće svake godine se javlja na Poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za dodjelu pomoći radi osposobljavanja plovila i omogućavanja prijevoza osoba i stvari s jedne na drugu obalu unutarnjih voda.

Ove godine je Gradu dodijeljeno 100.000 kuna, i to 33.895,47 kuna za sufinanciranje operativnih troškova rada skele i posade te djelomičnu obnovu skela i 66.104,53 kune za sufinanciranje kupnje pomoćnih čamaca i pogonskih motora za čamce skele “Fusek” Mursko Središće i Križovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje