Povežite se s nama

Međimurje

Obilježena je 20. godišnjica tragičnog stradavanja Željka Murka

Objavljeno:

- dana

Danas, 10. veljače, svečano je obilježena 20. godišnjica tragičnog stradavanja Željka Murka, policijskog službenika Policijske uprave međimurske, koji je obavljajući častan policijski posao, nažalost, izgubio život u potjeri za pljačkašem banke u Nedelišću.

Te tragične srijede (12. veljače 2003. godine) prije 20 godina zajedno s kolegom Stjepanom Balićem krenuo je u potjeru za razbojnikom koji je neposredno prije opljačkao poslovnicu Varaždinske banke u Nedelišću. Nakon što su ga sustigli u šumarku nedaleko dravskog mosta kod Gornjeg Kuršanca, svirepi i nemilosrdni ubojica iz automatske puške ispalio je hice prema njima i pritom usmrtio Željka.

Naš ponos, Željko Murk, rođen je 4. veljače 1970. godine u Čakovcu. U Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske zaposlio se 13. ožujka 1991. Najveći dio svog radnog vijeka proveo je kao prometni policajac u Postaji prometne policije Čakovec. U Domovinskom ratu sudjelovao je u akcijama kod Erduta, Borovog Sela i Tovarnika te vojno-redarstvenoj akciji “Oluja na području Siska, Petrinje i Dvora na Uni. Odlikovan je Spomenicama Domovinskog rata i Domovinske zahvalnosti te medaljom “Oluja”.

U spomen na njegov hrabri čin i preranu smrt u jutarnjim satima uz Spomen ploču na mjestu pogibije policijskog službenika u blizini Gornjeg Kuršanca, predstavnici Policijske uprave međimurske, Postaje prometne policije Čakovec, Regionalnog kluba IPA Međimurje i članovi obitelji zapalili su svijeće.

Delegaciju Ministarstva unutarnjih poslova predvodio je savjetnik ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske dr. Josip Mihaljević koji je došao u društvu pomoćnika načelnika Uprave za javni red i sigurnost, Stjepana Cavrića. Ispred Policijske uprave varaždinske komemoraciji je prisustvovao načelnik policijske uprave Predrag Benčić sa suradnicima.

Na čakovečkom gradskom groblju, na grob Željka Murka, za nesebičnu požrtvovnost i časno djelo položili su vijence i zapalili svijeće te mu odali počast izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova, Međimurske županije, Grada Čakovca, Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata – Ogranka Mihovljan, Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Mihovljana, Policijske uprave međimurske, Policijske uprave varaždinske te članovi obitelji. Vijenac i svijeće položeni su i kod Spomen ploče na Društvenom domu u Mihovljanu.

Molitve kod Željkovog groba te ispred Spomen ploče na Društvenom domu u Mihovljanu predvodio je gvardijan Župe sv. Nikole biskupa fra. Josip Grubišić.

Kasnije je u Društvenom domu održan komemorativni skup, gdje su uspomene i sjećanja evocirali načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, župan Međimurske županije Matija Posavec i savjetnik ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske dr. Josip Mihaljević.

Međimurje

FOTO Dani otvorenih vrata Umjetničke škole Miroslav Magdalenić u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec održala je u subotu, 27. svibnja Dane otvorenih vrata.

Sama manifestacije je održana u prijepodnevnim satima, gdje je škola predstavila svoje aktivnosti, a na Trgu Republike održan je koncert Puhačkog orkestra Umjetničke škole.

Nastavite čitati

Međimurje

Srebro i bronca za Mažoretkinje Male Subotice na Državnom prvenstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Juniorski sastav Mažoretkinja Male Subotice sudjelovao je na Državnom prvenstvu mažoretkinja u Puntu na otoku Krku. U tri dana prvenstva djevojke su se natjecale s ukupno četiri koreografije i to u kategorijama štap, pompon i solo juniorke.

Ekipa u plavom je ove godine postigla najveći uspjeh do sada popevši se dva puta na postolje. U kategoriji juniorke pompon osvojile su 3. mjesto i brončanu medalju, a Ana Višnjić je u kategoriji juniorke solo osvojila izvrsno 2. mjesto i srebrnu medalju. U kategoriji juniorke štap cure su osvojile visoko 5. mjesto. Trenerica juniorki i voditeljica sekcije mažoretkinja koja djeluje u okviru KUU Zvon je Ivana Hajdinjak.

Ovo je bilo treće državno prvenstvo za Mažoretkinje Male Subotice, a sa svakog su se do sada vratile s medaljama oko vrata. Zahvaljujući svojim uspjesima i predanom radu tijekom pet godina djelovanja došle su u sam vrh mažoret plesa u Hrvatskoj, a dokaz toga je i broj članica Udruge koji kontinuirano raste. Mažoretkinje Male Subotice su tako postale pravi simbol i promotor Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje