Povežite se s nama

Međimurje

Obilježili 64. obljetnicu tragedije na rijeci Dravi

Objavljeno:

- dana

SVEČANOST

Grad Prelog i ove se godine prisjetio jedne od najvećih nesreća u prošlosti Preloga.

Naime, 13. rujna 1953. godine u rijeci Dravi utopilo se 14-ero muškaraca, žena i djece, čija je prosječna dob bila 36 godina.
– Krenuli su preko rijeke Drave rezati šibu potrebnu za vezanje kukuruzovine. Teško obučeni i s alatom u rukama nisu imali šanse protiv virova u rijeci Dravi, koja je postala grobnicom za četrnaestero ljudi, od kojih tijela dvojice nikada nisu pronađena – javljaju iz Grada Preloga.

Održana misa

Sveta misa služena je u nedjelju, 10. rujna, kod kapelice sv. Huberta, a predvodio ju je vlč. Antun Štefan. Sve okupljene pozdravio je župnik Antun Hoblaj, koji je naglasio veliku važnost ovog događaja za povijest Preloga.
Ovom obilježavanju pogibije nazočili su, uz brojne vjernike, Franciska Štefan, koja je preživjela ovu tragediju, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki i zamjenik predsjednika Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina.
U programu su sudjelovali Mješoviti pjevački zbor Župe svetog Jakoba apostolskog iz Preloga, dobrovoljna vatrogasna društva s područja Preloga, Nautički klub “Labud” i članovi brojnih udruga s područja Preloga.
Nakon mise održana je molitva na spomen-području te su zapaljene svijeće i položeni vijenci.
Potom se procesija uputila prema rijeci Dravi, točnije prema prostorima Perutnice, gdje je također održana molitva za sve stradale. Članovi Nautičkoga kluba “Labud” također su položili vijenac i svijeće za stradale.

Na rijeci Dravi u Prelogu život su izgubili Ivan Božek, star 24 godine, Štefanija Božek, stara 29 godina, Magdalena Kramar, stara 59 godina, Mijo Lukačić, star 54 godine, Andrija Malek, star 41 godinu, Ana Mikec, stara 15 godina, Antun Možek, star 45 godina, Ivan Novak, star 67 godina, Stjepan Novak, star 53 godine, Margareta Pavčec, stara 54 godine, Ivan Sinković, star 15 godina, Stjepan Šestan, star 32 godina, Ivan Zvornik, star 17 godina i Đuro Zvornik, star 46 godina.

Izvor:
Foto: Studio Vipro

Međimurje

U Međimurju četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, preminule su dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata od 31 testiranog uzorka nema evidentiranih pozitivnih slučajeva na COVID-19, priopćio je 1. ožujka županijski Stožer civilne zaštite.

Brzim antigenskim testovima registrirana su 2 pozitivna slučaja, a na temelju kliničke slike epidemiolozi su dijagnosticirali također 2 nova slučajeva pozitivna na COVID-19.

U protekla 24 sata oporavilo se 8 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 114. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 41.874 uzorka.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od toga je 5 pacijenata hospitalizirano unutar 24 sata, a na invazivnoj respiraciji nema pacijenata.

U protekla 24 sata preminule su dvije osobe, muške osobe stare 82 i 79 godina.

Nastavite čitati

Međimurje

U Piškorovcu, Domašincu, Kotoribi i Kuršancu građani predali automatske puške, spremnike, streljivo…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I nadalje je u radu Policijske uprave međimurske jedan od najvažnijih prioriteta suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

Upravo s ciljem da se građani potaknu i odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, vrlo često na području Policijske uprave međimurske provode se preventivne akcije u sklopu nacionalne kampanje “Manje oružja, manje tragedija”.

Tako su prošloga petka i subote (26. i 27. veljače 2021.) policijski službenici Policijskih postaja Prelog i Čakovec uspostavili informativne punktove u Piškorovcu, Domašincu, Kotoribi i Kuršancu, kako bi se mještanima tih naselja omogućila dragovoljna predaja oružja, streljiva i dr. minsko-eksplozivna sredstva.

Brojni građani prihvatili su poziv preloških i čakovečkih policajaca te su dragovoljno predali ukupno 291 komad streljiva različitih kalibara, dvije automatske puške (Crvena Zastava, model M-70, tzv. “kalašnjikov”), tri spremnika za automatsku pušku, pištolj (Walther 9 mm) i zračnu pušku.

Predano oružja pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske.

Zahvaljujemo građanima na odazivu preventivnim akcijama dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnim sredstava, a sve one koji se još uvijek nisu odlučili na dragovoljnu predaju, pozivamo da bez ikakve bojazni od sankcija, dragovoljno predaju sva ubojita sredstva.

Nastavite čitati