Povežite se s nama

U fokusu

Obitelj Čurila u Sv. Đurđu godišnje proizvede 42 milijuna jaja, a sada su objasnili zašto su jaja toliko poskupjela

Objavljeno:

- dana

Na njihovoj farmi u Svetom Đurđu godišnje se proizvede više od 42 milijuna jaja, a osim što imaju najmoderniju tehnologiju, prvi su u Hrvatskoj počeli s proizvodnjom jaja gdje nesilice nisu u kavezima. Ivana i Dražen Čurila, brat i sestra iz Ludbrega, 8. studenog prošle godine proslavili su deseti rođendan farme i tvrtke Luneta.

To je, naime, obljetnica od kad su prve nesilice stigle na njihovu farmu. Od tad je, kažu, bilo puno uspona i padova, ali to ih nije spriječilo da se redovito prijavljuju na natječaje i ulažu u tehnologiju, a samim time i kvalitetu. Zbog toga se ponose brojnim međunarodnim certifikatima koji jamče kvalitetu, a od nedavno Lunetina jaja označena su i žigom “Dokazana kvaliteta”. Crveni žig znači nadstandard koji je certificirala Europska komisija.

Krenuli od nule

Luneta trenutno ima 22 zaposlena domaća radnika, a većina ih je iz Općine Sveti Đurđ. Treba spomenuti i da su Ivana i Dražen prije 11 godina krenuli od nule, odnosno od ideje. Potom su svoj plan obrazložili u opsežnoj dokumentaciji za prijavu na EU fondove i dobili sredstva. Sad su jaja iz Svetog Đurđa u supermarketima diljem Hrvatske, a dio proizvode i za izvoz.

Povod za razgovor s ovim mladim poduzetnicima bio je, među ostalim, značajan rast cijena jaja ove godine.

Hrvatska je, prema podacima Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP), na samom vrhu kad je u pitanju veleprodajna cijena jaja.

Hrvatska je, naime, u veljači imala najvišu prosječnu veleprodajnu cijenu jaja od svih članica Europske unije, pa su jaja iz najprodavanijeg razreda L i M u siječnju u veleprodaji u Hrvatskoj koštala 292,49 eura za sto kilograma.

Drastičan rast troškova

Cijene jaja u cijelom su svijetu u drugoj polovici prošle godine snažno porasle, a uz cijene stočne hrane i energenata, najveći je poticaj tom rastu dala epidemija ptičje gripe od koje je u prošloj godini stradalo više od 50 milijuna komada peradi u Europi.

Ivana i Dražen Čurila

– Troškovi su drastično porasli, za više od 100 posto, a na svjetskom tržištu došlo je i do nestašice jaja zbog ptičje gripe. Sve to dovelo je do rasta cijena jaja – objašnjava Dražen Čurila.

Međutim, za razliku od ostalih proizvoda čijem rastu cijena svjedočimo svaki put kad odemo u trgovinu, i to više od dvije godine, čini se kao da se rast cijena jaja dogodio naglo.

– Djelomično i je tako. Nama su troškovi rasli unazad dvije godine, ali donedavno nije rasla cijena jaja, što je proizvođačima stvaralo dodatne probleme – objašnjavaju Dražen i Ivana.

Povećani su svi troškovi, od cijena hrane, pa do plina, struje, goriva, prijevoza, ambalaže, posebice papira. Također, s rastom inflacije rasle su i plaće.

– Otkupna cijena kukuruza prije tri godine bila je 80 lipa dok je ove godine bila 2,65 kuna. Najveći trošak u proizvodnji jaja je upravo stočna hrana. To je otprilike 70 posto troškova – kaže Dražen.

Osim toga, cijena energenata otišla je u nebo.

– Porasla je i cijena energije, najviše se u peradarstvu koristi plin za grijanje objekata. Mali pilići griju se na 33 ili 34 stupnja. Poskupila je i struja, koja se koristi pretežito za ventilaciju. Znači svi troškovi su enormno porasli, cijena kukuruza je sad na povijesno visokoj razini. To je krenulo u vrijeme pandemije, kad je došlo do zastoja u svim lancima dobave. Onda je došao rat u Ukrajini, a na sve to došla je i ptičja gripa koja je poharala Nizozemsku, Poljsku, Španjolsku, Francusku… To je uzrokovalo nestašicu jaja u pojedinim zemljama, ne samo u Europi nego i u drugim dijelovima svijeta poput SAD-a, Japana, Australije, ali i u Argentini, te Brazilu koji je veliki proizvođač piletine. Na sreću ptičja gripa nije obuhvatila hrvatske farme – objasnio je Dražen Čurila.

Farma nesilica u Svetom Đurđu

Kažu da se nadaju kako će se u što skorije vrijeme regulirati tržište, posebice vezano za žitarice i stočnu hranu, što bi onda omogućilo i snižavanje cijena jaja.

Ivana i Dražen najavljuju i nova ulaganja u proizvodnju. Za otprilike tri mjeseca stiže im novi stroj, kojim će dodatno unaprijediti proizvodnju, odnosno sortiranje jaja.

Uz to, samo poslovanje unaprijedili su i vlastitim uzgojem nesilica. Više ih ne uvoze već ih uzgajaju na zasebnoj farmi u Prilesu.

– Dosad smo uvozili 144.000 nesilica godišnje, jer ih u Hrvatskoj nema dovoljno za uzgoj bez kaveza. Budući da naše nesilice nisu u kavezu, od početka moraju naučiti letjeti i kretati se. Period od jednodnevnog pilića do razvoja u nesilicu traje pet mjeseci i jako je važan, a sada ga sami kontroliramo, čime možemo poboljšati kvalitetu nesilice, pa time i jaja – objasnila je Ivana.

Prva farma u Hrvatskoj gdje nesilice nisu u kavezima

Proizvodnja jaja iz podnog uzgoja počela je 2012. godine otvorenjem najmodernije farme za proizvodnju jaja iz uzgoja bez kaveza na ovim prostorima. Sa takozvanim alternativnim načinom uzgoja koji se odvija bez kaveza Luneta d.o.o. krenula je s kapacitetom od 48.000 kokoši nesilica smještenih u dva peradarnika. Godišnja proizvodnja iznosila je oko 14 milijuna jaja. U međuvremenu dobili su i brojne certifikate koji kupcima jamče kvalitetu.

Povećanje proizvodnih kapaciteta postignuto je 2017. godine uz sufinanciranje iz EU fondova za ruralni razvoj. Dogradnjom farme izgrađena su još četiri peradarnika u kojima se kokoši nesilice drže slobodne u podnom uzgoju bez kaveza, prošireni su pakirni kapaciteti, dograđen je spremnik za odlaganje stajskog gnojiva te su nabavljena gospodarska vozila. Na cjelokupnom gospodarstvu jaja iz podnog uzgoja proizvodi 144.000 kokoši nesilica koje tokom godine iznesu oko 42 milijuna jaja. S namjerom postizanja ekonomičnijeg poslovanja i brige o zaštiti okoliša izvršeno je ulaganje u obnovljive izvore energije. Sufinancirana je, naime, sunčana elektrana te se od 2018. godine koristi električna energija za vlastite potrebe iz obnovljivih izvora.

Uzgojna farma u Prilesu

U fokusu

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Bosilj daje ostavku, Miroslav Marković postaje gradonačelnik!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako ekskluzivno doznajemo, varaždinski gradonačelnik daje ostavku, a njegovu poziciju preuzima zamjenik Miroslav Marković.

Rezultat je to previranja u SDP-u, ali i Bosiljevog nezadovoljstva političkom situacijom u Varaždinu. Ova odluka i ne čudi s obzirom da su nedavno u Nacionalu objavljeni transkripti Bosiljevih razgovora s direktorom Varkoma Brunom Isterom u kojima najavljuje svoju ostavku.

Također, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Tako je, među ostalim, vidljivo da je nositelj SDP-ove liste Neven Bosilj, a ako uzmemo u obzir da su funkcije gradonačelnika i člana Gradskog vijeća nemoguće i nespojive, sasvim je jasno da se u Gradskoj vijećnici upravo događa velika rošada. Konkretno, Bosilj ne može biti i gradonačelnik i gradski vijećnika jer mu to hrvatski zakoni ne dopuštaju.

Stoga je ovo očita prijevara birača u svakom slučaju. Prvo jer je kao gradonačelnik bio na izborima, a sad daje ostavku. Drugo jer je kao gradonačelnik nositelj liste što je zakonski nespojivo. I treće, tko može garantirati da će uopće biti aktivan u Gradskom vijeću ili će se i od toga maknuti, a varaždinsku politiku će voditi interesi stranačkih kadrova te odlučivati o budućnosti svih građana.

Kako doznajemo, Bosilj je čekao da se stvore zakonski okviri, odnosno da prođe zakonski rok kad njegov zamjenik može preuzeti funkciju gradonačelnika. Također, dosadašnji gradonačelnik, kako doznajemo, još razmišlja hoće li uopće aktivirati svoj mandat u Gradskom vijeću ili će potpuno odustati od politike nakon razočaranja cijelom političkom situacijom i činjenicom da nije uspio riješiti problem baliranog otpada.

Stoga će Grad Varaždin uskoro umjesto Bosilja voditi njegov zamjenik Miroslav Marković.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje