Povežite se s nama

Život i društvo

Obitelj Vincek ima 10 djece, a u njihovoj kući caruju smijeh i veselje

Objavljeno:

- dana

PREKRASNA PRIČA IZ PECA

Dok natalitet u Hrvatskoj iz godine u godinu pada, Štefek i Ivanka Vincek iz mjesta Pece na području Grada Ivanca u subotu su slavili krštenje svoga desetog djeteta. U župnoj crkvi u Margečanu tromjesečnog Lovru krstio je varaždinski biskup Josip Mrzljak. 

Obitelj Vincek posjetili smo u njihovoj kući u Pecama, gdje složno i u veselju žive djeca u dobi od tri mjeseca do 17 godina: Ivan (17), Ana (15), Marija (13), Josip (11), Magdalena (10), Tomo (8), Marko (6,5), Petra (4,5), Franjo (2,5) i Lovro (3 mjeseca). 

I ne odbacuju mogućnost da će imati još djece. – Ništa ne planiramo. Kako se dogodi – rekli su nam s osmijehom. 

I prije nego su se vjenčali 1999. godine, Štefek (49) i šest godina mlađa supruga Ivanka razgovarali su o tome da žele veću obitelj. Štefek Vincek je vjeroučitelj u školi, a Ivanka domaćica. Velika obitelj živi u kući nadomak šume, ispred koje se nalazi park s desetak igrala, sve potrebno za zabavu djece. U velikoj kući s nekoliko tisuća kvadrata okućnice svatko može birati želi li biti sam ili se družiti s ostalima.

“Strke” u njihovoj kući nema, kažu nam. – Djeca imaju neki svoj red, kojeg se pridržavaju. Stariji se pobrinu za sebe, pa za one mlađe. Kod nas je kao i u svakoj drugoj obitelji, osim što nas je malo više – govori Štefek Vincek. 

Dok razgovaramo,  najmlađi brat  „seli“ iz ruke i ruku, dio djece se igra, njih nekoliko svira, a ostali pomažu stricu u pripremama za krstitke. I jedni drugima – ne smetaju. 
Iako različitih karaktera, Vincekovi dijele jednu sklonost – umjetnost. Svi vole crtati i sve petero starije djece pohađa ili je završilo Glazbenu školu. – Ivan svira tamburicu, Ana flautu, Marija klavir, Josip violinu, a ja klarinet – nabrojila nam je Magdalena. 

Posebno su ipak ponosni na Anu, koja pohađa drugi razred Druge gimnazije Varaždin, a ide i u srednju Glazbenu školu.

Iako će većina pretpostaviti  da roditelji desetero maloljetne djece nemaju vremena ni pomisliti na sebe, a kamoli se baviti nekim hobijem, Ivanka veli suprotno.
– Suprug i ja možemo sami otići kamo god i kad god to želimo. Djeca si sama znaju skuhati, pobrinuti se jedni za druge… Suprug je lovac, pčelar, član udruga – priča Ivanka, a nadovezuje se Štefek: – Niti mi ni djeca nismo ni u čemu uskraćeni – veli. 

Kad je u pitanju novac, kažu da imaju baš onoliko koliko trebaju. Od hrane malo toga kupuju u dućanu. Djeca najviše vole salatu, koju, kao i većinu povrća, imaju na vrtu. Šogor uzgaja svinje i krave, pčele daju med, začini su također u vrtu. Mama Ivanka peče kolače, pa u kući uvijek ima slatkiša dovoljno za sve. A voće si svatko sam ubere. 

Tata Štefek sam je projektirao kuću i sam ju je, uz pomoć obitelji i susjeda, polako gradio. Sve što može napravi sam, što je za njega zadovoljstvo, a za obitelj ušteda.

Naravno da nije sve idilično. Vincekovi 17 godina žive s pelenama u kući – ponekad i s nekoliko različitih veličina, nerijetko su u istoj godini slavili krštenje, pričest i firmu. 
Teško je brinuti o jednom djetetu, a kamoli o njih desetero.

No, za Ivanku i Štefeka svaka žrtva isplati se baš svakog dana, jer obiteljskom kućom u Pecama odzvanja smijeh i vlada veselje. A to se ne može kupiti.   

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Uginuo Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec: Sigurno nas i sad čuvaš. Spavaj mirno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uginuo je belgijski ovčar Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec. Od Jazzyja su se HGSS-ovci oprostili i putem Facebooka.

-Nakon skoro 12 godina prijateljstva, danas nas je napustio naš Jazzy. Sa svojim je vodičem Nevenom Putarom život posvetio traganju i spašavanju unesrećenih. Nakon nebrojeno domaćih i međunarodnih treninga te uspješnih potraga, bolest je odlučila da je vrijeme da se odmori – stoji u objavi HGSS-a Čakovec.

Jazzy je, između ostalog, uz svog vodiča i HGSS, 2019. godine primio “Certificate of Commendation”, visoko priznanje Velike Britanije za izniman trud i zahvalu za iscrpljujuću petodnevnu uspješnu akciju traganja i spašavanja nestalog britanskog državljana na Mljetu.

-Dragi Jazzy, iako tužni, zahvalni smo što si odabrao baš nas. Naš je gubitak velik, ali smo sigurni da nas i sad čuvaš veselo trčkarajući nekim novim prostranstvima. Spavaj mirno Jazzy! – napisali su HGSS-ovci.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznike i blagdane do kraja 2024. gradonačelnik Varaždina proglasio javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Svih 50 nedjelja, praznika i blagdana do kraja 2024. godine u Varaždinu se Zaključkom gradonačelnika Nevena Bosilja proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima, objavio je Grad Varaždin na svojoj službenoj internetskoj stranici.

Grad Varaždin je u suradnji s Turističkom zajednicom u zaključku koji će se početi primjenjivati od 1. travnja 2024. detaljno razložio da će  u cilju povećanja  kulturno-turističku ponude organizirati  niz javnih manifestacija koje će trajati punih devet mjeseci.

Tako je u zaključku detaljno  navedeno: od 1.4. do 31.5. će biti održana manifestacija Proljeće u Varaždinu, u sklopu koje će biti održano 90 programa, nakon toga, od 1.6. do 22.8.2024.godine bit će održana manifestacija Ljeto u Varaždinu, u sklopu koje će biti održano oko 80 programa, 15.08.2024.godine, blagdan Velike gospe, od 23.8. do 1.9.2024. godine bit će organizirana  manifestacija Špancirfest u sklopu koje će biti održano 500 programa, od 2.9. do 28.11.2024. godine bit će organizirana manifestacija Jesen u Varaždinu s planiranih 50 događanja, a od 29.11.2024. godine do 31.12.2024. godine manifestacija Advent u Varaždinu s planiranih 100 različitih programa.

Pored nedjelja u vrijeme navedenih manifestacija, navedeno je i 11 neradnih dana do kraja godine:

01.04.2024.      Uskršnji ponedjeljak – Ponedjeljak

17.04.2024.      Dan izbora – Srijeda

01.05.2024.      Praznik rada – Srijeda

30.05.2024.      Dan državnosti i Tijelovo – Četvrtak

22.06.2024.      Dan antifašističke borbe – Subota

05.08.2024.      Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – Ponedjeljak

15.08.2024.      Velika Gospa – Četvrtak

01.11.2024.      Dan svih svetih – Petak

18.11.2024.       Dan sjećanja na žrtve Dom.  rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje –  Ponedjeljak

25.12.2024.      Božić – Srijeda

26.12.2024.      Sveti Stjepan – Četvrtak

Navedenim zaključkom tih dana u vremenu od 6:00 do 22:00 sata omogućuje  se prigodna prodaja na kioscima i štandovima koji su dio javnih  i sajamskih manifestacija,  a u vrijeme blagdana Velike Gospe te manifestacija Špancirfest i Advent  vrijeme prigodne prodaje produžuje se do  24:00 sata.

U zaključku se obrazlaže kako u  cilju produženja turističke sezone i povećanja obujma turističke ponude Grad Varaždin i Turistička zajednica grada Varaždina provode različite aktivnosti na proširenju njegove kulturno-turističke ponude. Na temelju dosadašnjih vrlo uspješnih manifestacija Špancirfest  i  Advent u Varaždinu, koje su u bitnome doprinijele rastu dolazaka turista cijele 2023. godine od čak 21% u odnosu na 2022.godinu,  finaliziraju se pripreme  programa i projekta koji će ove godine  još više povećati kulturno-turističku ponudu grada, a time i broj gostiju te ukupnu potrošnju u trgovini i ugostiteljstvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje