Povežite se s nama

Život i društvo

Obitelj Vincek ima 10 djece, a u njihovoj kući caruju smijeh i veselje

Objavljeno:

- dana

PREKRASNA PRIČA IZ PECA

Dok natalitet u Hrvatskoj iz godine u godinu pada, Štefek i Ivanka Vincek iz mjesta Pece na području Grada Ivanca u subotu su slavili krštenje svoga desetog djeteta. U župnoj crkvi u Margečanu tromjesečnog Lovru krstio je varaždinski biskup Josip Mrzljak. 

Obitelj Vincek posjetili smo u njihovoj kući u Pecama, gdje složno i u veselju žive djeca u dobi od tri mjeseca do 17 godina: Ivan (17), Ana (15), Marija (13), Josip (11), Magdalena (10), Tomo (8), Marko (6,5), Petra (4,5), Franjo (2,5) i Lovro (3 mjeseca). 

I ne odbacuju mogućnost da će imati još djece. – Ništa ne planiramo. Kako se dogodi – rekli su nam s osmijehom. 

I prije nego su se vjenčali 1999. godine, Štefek (49) i šest godina mlađa supruga Ivanka razgovarali su o tome da žele veću obitelj. Štefek Vincek je vjeroučitelj u školi, a Ivanka domaćica. Velika obitelj živi u kući nadomak šume, ispred koje se nalazi park s desetak igrala, sve potrebno za zabavu djece. U velikoj kući s nekoliko tisuća kvadrata okućnice svatko može birati želi li biti sam ili se družiti s ostalima.

“Strke” u njihovoj kući nema, kažu nam. – Djeca imaju neki svoj red, kojeg se pridržavaju. Stariji se pobrinu za sebe, pa za one mlađe. Kod nas je kao i u svakoj drugoj obitelji, osim što nas je malo više – govori Štefek Vincek. 

Dok razgovaramo,  najmlađi brat  „seli“ iz ruke i ruku, dio djece se igra, njih nekoliko svira, a ostali pomažu stricu u pripremama za krstitke. I jedni drugima – ne smetaju. 
Iako različitih karaktera, Vincekovi dijele jednu sklonost – umjetnost. Svi vole crtati i sve petero starije djece pohađa ili je završilo Glazbenu školu. – Ivan svira tamburicu, Ana flautu, Marija klavir, Josip violinu, a ja klarinet – nabrojila nam je Magdalena. 

Posebno su ipak ponosni na Anu, koja pohađa drugi razred Druge gimnazije Varaždin, a ide i u srednju Glazbenu školu.

Iako će većina pretpostaviti  da roditelji desetero maloljetne djece nemaju vremena ni pomisliti na sebe, a kamoli se baviti nekim hobijem, Ivanka veli suprotno.
– Suprug i ja možemo sami otići kamo god i kad god to želimo. Djeca si sama znaju skuhati, pobrinuti se jedni za druge… Suprug je lovac, pčelar, član udruga – priča Ivanka, a nadovezuje se Štefek: – Niti mi ni djeca nismo ni u čemu uskraćeni – veli. 

Kad je u pitanju novac, kažu da imaju baš onoliko koliko trebaju. Od hrane malo toga kupuju u dućanu. Djeca najviše vole salatu, koju, kao i većinu povrća, imaju na vrtu. Šogor uzgaja svinje i krave, pčele daju med, začini su također u vrtu. Mama Ivanka peče kolače, pa u kući uvijek ima slatkiša dovoljno za sve. A voće si svatko sam ubere. 

Tata Štefek sam je projektirao kuću i sam ju je, uz pomoć obitelji i susjeda, polako gradio. Sve što može napravi sam, što je za njega zadovoljstvo, a za obitelj ušteda.

Naravno da nije sve idilično. Vincekovi 17 godina žive s pelenama u kući – ponekad i s nekoliko različitih veličina, nerijetko su u istoj godini slavili krštenje, pričest i firmu. 
Teško je brinuti o jednom djetetu, a kamoli o njih desetero.

No, za Ivanku i Štefeka svaka žrtva isplati se baš svakog dana, jer obiteljskom kućom u Pecama odzvanja smijeh i vlada veselje. A to se ne može kupiti.   

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Križni put mladih Varaždinske biskupije okupio tristotinjak mladih koji su poručili da je to bilo divno iskustvo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Varaždinska biskupija

Tristotinjak mladih započelo je u subotu, 25. ožujka, ujutro u Maloj Subotici dvodnevni 23. po redu Križni put mladih Varaždinske biskupije.

Nakon prijeđenih dvadesetak kilometara i sedam postaja pobožnosti Križnoga puta stigli su u večernjim satima u Belicu gdje su u župnoj crkvi Uznesenja Marijina slavili svetu misu svetkovine Navještenja Gospodinova.

Svetu misu predslavio je povjerenik za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Marko Domiter, a koncelebrirali su domaći župnik vlč. Karlo Kruljac i svećenici koji su uz vlč. Domitera cijeloga dana bili s mladima na Križnom putu, vlč. Tomislav Kos i vlč. Dominik Cestar.

Prije svete mise mladi su imali priliku za sakrament pomirenja gdje im je na raspolaganju bilo više svećenika okolnih župa.

Pjevanje je na misi animirao Zbor mladih Varaždinske biskupije.

Vlč. Domiter je u svojoj homiliji mladima govorio o najvećem čudu ljudske povijesti, utjelovljenju sina Božjega. Polazeći od naviještenog evanđeoskog odlomka o anđelovom navještenju Mariji vlč. Marko je mladima govorio o ključnim trenucima povijesti spasenja u kojima je Bog izabirući posebne ljude pripremao put trenutku kada je u punini vremena poslao svoga sina.

Drugog dana Križnog puta mladi su se uputili iz Belice prema Sv. Jurju na Bregu. Stigli su oko 18 sati nakon čega je ubrzo uslijedila misa koju je predslavio biskup Bože Radoš. Nakon mise mladi su zapjevali “Odlučio sam slijediti Krista”, uz još nekoliko duhovnih pjesama kojima se orila crkva prepuna mladih ljudi.

– Neka nam i današnje evanđelje o prijateljstvu, ljubavi i suzama ispriča najljepšu priču života; da je Bog začetnik života, da on živi i da nas nakon života čeka život vječni. Boga imamo kao prijatelja i već sada, a u ovom životu živimo tu vječnost – poručio je biskup Radoš.

Tristotinjak mladih u večernjim satima vratili su se autobusima kućama nakon 40 kilometara pješačenja po kiši, suncu i vjetru. “Divno iskustvo!”, rekli su nam mnogi…

Nastavite čitati

Život i društvo

U utorak će pojeftiniti dizel i benzin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

A dobre vijesti stižu za vozače.

Od utorka, 28. ožujka, dizel znatno pojeftinjuje, a pada i cijena benzina.

Benzin će se prodavati za euro i 39 centi po litri, što je jedan cent jeftinije nego protekla dva tjedna, a dizel će pojeftiniti za 6 centi po litri, baš kao i plavi dizel, piše danas.hr.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje