Povežite se s nama

Život i društvo

Obitelj Vincek ima 10 djece, a u njihovoj kući caruju smijeh i veselje

Objavljeno:

- dana

PREKRASNA PRIČA IZ PECA

Dok natalitet u Hrvatskoj iz godine u godinu pada, Štefek i Ivanka Vincek iz mjesta Pece na području Grada Ivanca u subotu su slavili krštenje svoga desetog djeteta. U župnoj crkvi u Margečanu tromjesečnog Lovru krstio je varaždinski biskup Josip Mrzljak. 

Obitelj Vincek posjetili smo u njihovoj kući u Pecama, gdje složno i u veselju žive djeca u dobi od tri mjeseca do 17 godina: Ivan (17), Ana (15), Marija (13), Josip (11), Magdalena (10), Tomo (8), Marko (6,5), Petra (4,5), Franjo (2,5) i Lovro (3 mjeseca). 

I ne odbacuju mogućnost da će imati još djece. – Ništa ne planiramo. Kako se dogodi – rekli su nam s osmijehom. 

I prije nego su se vjenčali 1999. godine, Štefek (49) i šest godina mlađa supruga Ivanka razgovarali su o tome da žele veću obitelj. Štefek Vincek je vjeroučitelj u školi, a Ivanka domaćica. Velika obitelj živi u kući nadomak šume, ispred koje se nalazi park s desetak igrala, sve potrebno za zabavu djece. U velikoj kući s nekoliko tisuća kvadrata okućnice svatko može birati želi li biti sam ili se družiti s ostalima.

“Strke” u njihovoj kući nema, kažu nam. – Djeca imaju neki svoj red, kojeg se pridržavaju. Stariji se pobrinu za sebe, pa za one mlađe. Kod nas je kao i u svakoj drugoj obitelji, osim što nas je malo više – govori Štefek Vincek. 

Dok razgovaramo,  najmlađi brat  „seli“ iz ruke i ruku, dio djece se igra, njih nekoliko svira, a ostali pomažu stricu u pripremama za krstitke. I jedni drugima – ne smetaju. 
Iako različitih karaktera, Vincekovi dijele jednu sklonost – umjetnost. Svi vole crtati i sve petero starije djece pohađa ili je završilo Glazbenu školu. – Ivan svira tamburicu, Ana flautu, Marija klavir, Josip violinu, a ja klarinet – nabrojila nam je Magdalena. 

Posebno su ipak ponosni na Anu, koja pohađa drugi razred Druge gimnazije Varaždin, a ide i u srednju Glazbenu školu.

Iako će većina pretpostaviti  da roditelji desetero maloljetne djece nemaju vremena ni pomisliti na sebe, a kamoli se baviti nekim hobijem, Ivanka veli suprotno.
– Suprug i ja možemo sami otići kamo god i kad god to želimo. Djeca si sama znaju skuhati, pobrinuti se jedni za druge… Suprug je lovac, pčelar, član udruga – priča Ivanka, a nadovezuje se Štefek: – Niti mi ni djeca nismo ni u čemu uskraćeni – veli. 

Kad je u pitanju novac, kažu da imaju baš onoliko koliko trebaju. Od hrane malo toga kupuju u dućanu. Djeca najviše vole salatu, koju, kao i većinu povrća, imaju na vrtu. Šogor uzgaja svinje i krave, pčele daju med, začini su također u vrtu. Mama Ivanka peče kolače, pa u kući uvijek ima slatkiša dovoljno za sve. A voće si svatko sam ubere. 

Tata Štefek sam je projektirao kuću i sam ju je, uz pomoć obitelji i susjeda, polako gradio. Sve što može napravi sam, što je za njega zadovoljstvo, a za obitelj ušteda.

Naravno da nije sve idilično. Vincekovi 17 godina žive s pelenama u kući – ponekad i s nekoliko različitih veličina, nerijetko su u istoj godini slavili krštenje, pričest i firmu. 
Teško je brinuti o jednom djetetu, a kamoli o njih desetero.

No, za Ivanku i Štefeka svaka žrtva isplati se baš svakog dana, jer obiteljskom kućom u Pecama odzvanja smijeh i vlada veselje. A to se ne može kupiti.   

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Na području Međimurja lani 358 brakova, rođeno 15 parova blizanaca!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija objavljuje podatke o broju upisa rođenih i umrlih osoba te broju sklopljenih brakova i životnih partnerstava upisanih u državne matice rođenih, vjenčanih i umrlih te registar životnog partnerstva matičnih ureda Čakovec, Dekanovec, Kotoriba, Mala Subotica, Mursko Središće, Nedelišće, Prelog i Štrigova.

Broj upisa novorođene djece u maticu rođenih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice rođenih u 2020. godini upisano je 1163 djece.

Od ukupnog broja, rođeno je 565 ženske djece i 598 muške djece te je od toga u braku rođeno 619 djece, a izvan braka 544-ero.

Po nacionalnoj pripadnosti rođeno je 855 Hrvata, 292 Roma te ostalih nacionalnosti 16.

Rođeno je 15 parova blizanaca.

Broj upisa u maticu umrlih u Međimurskoj županiji u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice umrlih u 2020. godine upisano je 1350 umrlih osoba.

Od ukupnog broja umrlih osoba upisano je 688 žena te 662 muškarca.

Po nacionalnoj pripadnosti u maticu umrlih upisano je 1305 Hrvata, 21 Rom te ostale nacionalnosti 24.

Broj brakova sklopljenih u Međimurskoj županiji i upisanih u maticu vjenčanih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U 2020. godini u državne matice vjenčanih upisano je 358 brakova.

Sklopljeno je 215 građanskih brakova te 143 vjerska braka s učinkom građanskoga braka.

U 2020. godini sklopljeno je 1 životno partnerstvo osoba istog spola.

Podaci Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko pravne poslove Međimurske županije – Odsjek za osobna stanja građana

Nastavite čitati

Život i društvo

Za članove Ivanečkog sunca osigurano financiranje četiri osobna asistenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GI

Nakon što joj je krajem prošle godine na natječaju Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva odobren trogodišnji projekt vrijedan 240.480 kuna, Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Ivanečko sunce stigla je još jedna dobra vijest.

Naime, u sklopu natječaja „Usluga osobne asistencije za osobe s intelektualnim teškoćama“ (EU projekt), odobrena su joj sredstva za financiranje četiri osobna asistenta za korisnike.

Asistenti će se zaposliti na nepuno radno vrijeme, a korisnicima će pomagati u svakodnevnim aktivnostima.

Usluga osobne asistencije uvelike će povećati kvalitetu života i korisnika i njihovih obitelji, a članovi će tu uslugu moći koristiti kroz 20 mjeseci trajanja projekta.

Prijavitelj projekta bio je Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama, a uz Ivanečko sunce, partner Savezu je i Udruga osoba s intelektualnim teškoćama „Regoč“ iz Slavonskog Broda.

Projekt je vrijedan 527.180 kuna, a financira se iz Europskog socijalnog fonda. Kompletnu pomoć u prikupljanju dokumentacije, slanju i ishođenju potrebnih rješenja koji su bili prvi korak kod prijave, Udruzi je pružio Projektni ured Grada Ivanca za EU fondove.

On će joj i dalje, za cijelo vrijeme trajanja projekta, pružati svu potrebnu stručnu i operativnu pomoć.

Nastavite čitati