U petak, 13. ožujka, Muzej Međimurja Čakovec posjetili su supružnici Tomislav i Vesna Žganec.

– Gospodin Tomislav Žganec unuk je akademika Vinka Žganca te skrbi o djedovoj osobnoj ostavštini. S gospodinom Žgancem smo u kontaktu oko mogućnosti rada na građi koju čuvaju – otkrili su iz Muzeja Međimurja Čakovec.

Na određeno vrijeme MMČ-u su ustupili za istraživanje pisma koja su si slali Vinko Žganec i njegova majka Marija u razdoblju od 1902. do poznih godina Marijinog života. Pisma su uređena prema datumima slanja i uvezana u četiri knjige. Uz to su ustupljene i rukopisne bilješke Marije Žganec u kojima na više od 700 stranica opisuje život u Međimurju, a posebno Vratišincu, u prvoj polovici 20. stoljeća. Sva ustupljena građa od iznimnog je značaja za istraživanje etnografske i povijesne baštine Međimurja.

– Rezultati istraživanja ove građe bit će korišteni za obogaćivanje postava posvećenog nematerijalnoj baštini koji će se oformiti u fortifikaciji Staroga grada u sklopu novog muzeja „Riznica Međimurja“. U postavu će lik i djelo Vinka Žganca biti zastupljen u dva dijela: u prvom, uvodnom dijelu u postav, kroz vizuru istraživanja nematerijalne baštine te u dijelu u kojem će se prezentirati sama popevka – dodali su iz Muzeja.

Građu su preuzele ravnateljica Maša Hrustek Sobočan i kustosica Janja Kovač. U dogovoru s obitelji ustupljena će se građa pregledati te u tom razdoblju neće biti dostupna javnost. Obitelji Žganec srdačno zahvaljujemo na ukazanom povjerenju.

Komentari

Komentara