Povežite se s nama

Život i društvo

“Obiteljski liječnici konstantno ulažu u svoje obrazovanje i medicinsku opremu”

Objavljeno:

- dana

Cjelovita skrb te koordinacija zdravstvenog zbrinjavanja pojedinca, obitelji i lokalne zajednice zahtijevaju multidisciplinarni pristup i timski rad

Podružnica Hrvatske udružbe obiteljske medicine (HUOM) Varaždin i Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Varaždinske županije reagirale su na članak o liječnicima obiteljske medicine i dežurstvima koji je objavljen u Regionalnom tjedniku broj 791.

Podsjetimo, predsjednica HUOM-a za Varaždin je prim. Tatjana Cikač, dr. med.

– Obiteljska medicina se smatra temeljem primarne zdravstvene zaštite u svim zdravstvenim sustavima u svijetu. Liječnik obiteljske medicine je odgovoran za pružanje kontinuirane zdravstvene zaštite populacije koja ga je izabrala, što podrazumijeva pružanje zdravstvene zaštite kroz sve životne dobi. On također pruža sveobuhvatnu skrb za pacijente, a često i njihove obitelji, s naglaskom na promicanje zdravlja, prevenciju bolesti i zbrinjavanje kroničnih bolesti. Cjelovita skrb i koordinacija zdravstvenog zbrinjavanja pojedinca, obitelji i lokalne zajednice zahtijevaju multidisciplinarni pristup i timski rad – ističu liječnici okupljeni u ovim udrugama.

Također ističu da organizacija rada ordinacije obiteljske medicine predstavlja poseban izazov i svi zaposlenici ordinacije odgovorni su za njezin razvoj te da uspješnost i kvaliteta rada tima liječnika obiteljske medicine ovise prije svega o stručnosti, znanju i vještinama članova tima.

– Uz znanje, za kvalitetan rad u našim ambulantama potrebna je i adekvatna oprema koja može brzo i učinkovito potpomoći zaokruživanju dijagnostičkog i terapeutskog procesa. Zbog toga kontinuirano ulažemo u opremanje svojih ambulanata: kompjutoriziranim EKG-om, spirometrom, ultrazvukom, elektrokauterom, terapeutskim laserom, elektrostimulatorom, inhalatorom, krioterapijom, opremom za male kirurške zahvate. Na taj način svojim pacijentima pružamo niz dijagnostičkih i terapijskih postupaka i većinu problematike rješavamo u svojim ambulantama. U sve navedeno ulažemo isključivo svoje resurse: vrijeme, novac, znanje. Cijena našeg rada uvelike ovisi o kvaliteti rada i uslugama koje pružamo, stoga neprestano moramo ulagati vlastita sredstva u opremanje svojih ambulanata, kao i u vlastitu edukaciju, kako bismo zadovoljili sve kriterije. Naše usluge traže brojni pacijenti, a to je stoga što možemo i znamo pružiti rješenja zdravstvenih problema i dati najsvrsishodniji savjet – rekli su iz navedenih udruga objašnjavajući kolika su ulaganja potrebna.

Prihodi i troškovi

Liječnici s područja Varaždinske županije objašnjavaju i koliko moraju uložiti te koliki su im troškovi po ambulanti.

– Naši prihodi se sastoje od hladnog pogona, glavarine i DTP postupaka. Hladni pogon je fiksni dio, jednak za sve ordinacije i iznosi 17.442,94 kune, a podrazumijeva plaću liječnika (minimalna plaća, uvećana za doprinose) i medicinske sestre te ostale troškove (energija i komunalne usluge, zbrinjavanje komunalnog i medicinskog otpada, održavanje, troškovi telefona i interneta, čišćenja, knjigovodstva i ostaloga). Glavarina je zadana brojem osiguranika, a obračunava se prema koeficijentima koji su određeni prema dobi populacije koju ordinacija zbrinjava. Glavarina podrazumijeva plaću liječnika (razlika do pune plaće prema Kolektivnom ugovoru uvećana za doprinose) i ostale troškove (lijekovi i potrošni materijal). Treći dio prihoda čine DTP postupci. Preko DTP postupaka se prihodi ostvaruju prema izvršenju i osnovica su za izračunavanje ostalih prihoda. Iz svega navedenoga i više je nego očito da dobar dio vlastitih sredstava moramo uložiti u svoje ambulante kako bismo zadovoljili i ostvarili sve navedene kriterije, pa iznošenje podataka o iznosima naših plaća je neutemeljeno te kao visokoobrazovani kadar s obzirom na odgovornost posla i uvjete rada zasigurno u ovom trenutku nismo preplaćeni, posebice ako se usporedimo s liječnicima u zemljama Europske unije, kojoj i sami pripadamo. Ističemo i dalje kako su kolege u domovima zdravlja u neravnopravnijem položaju jer se radi o mladim liječnicima koji također pružaju jednaku kvalitetu rada i usluge svojim pacijentima, međutim, uz osnovnu plaću ne mogu ostvariti dodatne prihode (temeljem izvršenih DTP postupaka) – jasni su liječnici obiteljske medicine.

Sveobuhvatna skrb

Organizacija rada ordinacije obiteljske medicine predstavlja poseban izazov i svi zaposlenici ordinacije odgovorni su za njezin razvoj te za uspješnost i kvalitetu rada tima liječnika obiteljske medicine.

Život i društvo

Mali Bukovec: ulaganje od 630 milijuna kuna za energetski neovisnu općinu i županiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz godine u godinu se razvijaju, ulažu u infrastrukturne projekte, uređuju ulice i okoliš, a pred njima je povijesni projekt vrijedan nevjerojatnih 630 milijuna kuna.

U zadnjih desetak godina u prosjeku ulažu više od milijun kuna godišnje iz vanjskih izvora, a primarni cilj im je podići kvalitetu života svih mještana.

Općina Mali Bukovec na samom je rubu Varaždinske županije, ne može se pohvaliti velikim izvornim proračunom, ali je baš zato dokaz da se može.

Spomenimo i da je načelnik Darko Marković, koji tu dužnost obavlja već tri mandata, volonter, te da je u ta tri mandata iz EU fondova i natječaja ministarstava kroz osmišljene projekte povukao više od 18,5 milijuna kuna.

Obnovili su društvene domove, pomagali udrugama, uredili igrališta i izgradili Dječji vrtić. Upravo je vrtić projekt na koji je Marković posebno ponosan.

– Većinom su vrtići u manjim općinama podružnice najbližih većih gradskih vrtića. Međutim, mi smo sami izgradili vrtić i osnovali vlastitu ustanovu – rekao je Darko Marković.

Samo u prošloj godini realizirani su brojni projekti. Od značajnijih tu je svakako rekonstrukcija Društvenog doma u Svetom Petru. Vrijednost tog projekta iznosi 3,5 milijuna kuna.

Energetski neovisni

Najavio je i veliki projekt zbog kojeg je, kako kaže, 2005. i ušao u politiku, prvo kao općinski vijećnik, a zatim od 2009. godine kao načelnik. Radi se o projektu kojim će Općina Mali Bukovec, pa čak i Varaždinska županija, postati energetski neovisna.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja sredinom listopada prošle godine donijelo je odluku o izdavanju dozvola za istraživanje geotermalnih voda u energetske svrhe za četiri istražna prostora na području Slavonije, Podravine i Međimurja.

Dozvolu za istraživanje geotermalnih voda na istražnom prostoru Lunjkovec-Kutnjak dobila je tvrtka Bukotermal d.o.o., koja je u vlasništvu Varaždinske županije i Općine Mali Bukovec. Projekt bi se trebao razvijati u više faza. Prvo je u planu izgraditi manju elektranu snage do 2 MW, a nakon toga u drugoj fazi geotermalnu elektranu snage veće od 10 MW. Nakon toga u planu je iskoristiti višak topline od geotermalnih elektrana tako da se preusmjeri u kompleks plastenika za uzgoj cvijeća, odnosno u planu je osnovati Distributivni centar za cvijeće, koji bi bio ne samo središnji logistički centar za cvjećarstvo Varaždinske županije nego i proizvodni centar.

Veliki planovi

– Osim toga, kroz Varaždinsku županiju, Javnu ustanovu za regionalni razvoj Varaždinske županije i Hrvatsku poljoprivrednu komoru lobiramo i borimo se da u buduće programsko razdoblje 2021. – 2027. u naš nacionalni Program ruralnog razvoja uđe i mogućnost da jedinice lokalne samouprave, kao što je Općina Mali Bukovec, iz EU fondova mogu graditi toplovodnu infrastrukturu kojom bi viškove topline iz obnovljivih izvora energije (geotermalni izvori, kogeneracija, bioplinske elektrane itd.) mogli dovesti do proizvođača cvijeća i povrća, poslovnih zona i postojeće industrije kao što su pilane te na kraju i do samih kućanstava. Ako se Vlada RH za to izbori kod Europske komisije, Općina Mali Bukovec, kao ni mnoge druge manje ruralne općine, više neće biti ruralna općina na rubu Županije, nego jedna od najrazvijenijih općina u EU-u u kakvoj će mnoge mlade obitelji poželjeti raditi i živjeti – rekao je načelnik Marković.

Projekti za podizanje kvalitete života realizirani samo u prošloj godini

Samo u prošloj godini realizirani su brojni projekti. Od značajnijih tu je svakako rekonstrukcija Društvenog doma u Svetom Petru. Vrijednost tog projekta iznosi 3,5 milijuna kuna. Projekt je prijavljen na mjeru 7.4.1. te je iz EU fonda sufinanciran s 3,1 milijun kuna.

U prošloj godini završen je i projekt rekonstrukcije nerazvrstane ceste u Novom Selu Podravskom, kojom je to naselje spojeno s naseljem Sveti Petar, a vrijednost radova iznosi 3,7 milijuna kuna. Projekt je također prijavljen na EU fond i iz mjere 7.2.2. sufinanciran s 3,2 milijuna kuna.

Također, realiziran je i projekt rekonstrukcije traktorskog puta u šumsku cestu u šumi Križančiji, a vrijednost radova iznosi 740.000 kuna, od kojih je iz EU fonda sufinancirano 650.000 kuna.

Osim toga, prošle godine završen je i projekt rekonstrukcije centra naselja Mali Bukovec, kojim je u potpunosti uređen centar Općine s pripadnim raskršćem, za čija se sredstva u iznosu od 2,7 milijuna kuna Općina uspjela izboriti na nacionalnim natječajima.

Trenutno je u tijeku rekonstrukcija Trga svete Katarine u Malom Bukovcu, na kojem će se urediti zelena površina, uspostaviti nova regulacija prometa, izgraditi nekoliko desetaka parkirališnih mjesta te urediti dječje igralište u centru naselja

Od većih projekata trenutno je u tijeku rekonstrukcija Trga svete Katarine u Malom Bukovcu, na kojem će se urediti zelena površina, uspostaviti nova regulacija prometa, izgraditi nekoliko desetaka parkirališnih mjesta te urediti dječje igralište u centru naselja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: divovska skulptura Nikole Tesle osovljena ispred Tehnološkog parka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svečano otkrivanje skulpture „Tesla Powerline“ varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga bit će upriličeno u srijedu, 21. travnja, u 12 sati ispred Tehnološkog parka Varaždin (Zagrebačka ulica 89).

Riječ je o najvećoj skulpturi na svijetu koja je posvećena Nikoli Tesli jer je visoka čak 12,5 metara.  Konstruirana je 2017. godine za izložbu „Tesla mind from the future“ u Zagrebu u obliku modela za visoki dalekovod.

>>U Varaždinu je umjetnost “puštena s lanca” na 60.000 metara četvornih

Skulptura je bila izložena u Zagrebu, Budimpešti i Berlinu, a sada je našla dom u Varaždinu.

Nikola Vudrag, rođen je u Varaždinu 1989. godine, jedan je od trenutno najcjenjenijih hrvatskih umjetnika u inozemstvu.

Nastavite čitati