Povežite se s nama

U fokusu

Objavljene upute za početak školske godine, dio učenika ipak na nastavu s maskama

Objavljeno:

- dana

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a te koordinatorica Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021. predstavili su danas, 24. kolovoza, mjere za početak nastave 7. rujna.

U uputama za sprječavanje i suzbijanja epidemije COVID -19 vezanim uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. stoji da u ustanovama treba održavati razmak i smanjiti fizički kontakt najviše što je moguće.

Prijedlog je da se predmetna nastava organizira dvosatno ili trosatno. Nastava neće počinjati u isto vrijeme, razlomit će se vrijeme dolaska i odlaska, a prijedlog je i pronalaženje zamjenskog prostora unutar ili izvan škole ako je razred primjerice, premalen za održavanje distance.

Za učenike viših razreda predlaže se razmak od 1.5 metara među učenicima, a srednjoškolaca 2 metara razmaka, uz obvezu nošenja maska. Bit će i turnosna nastava – jedna grupa dolazit će u jednom periodu u školu, a druga u drugome periodu, ovisno kako će škola smatrati da je najbolje.

Maske su obavezne za sve učenike i u ovim slučajevima: kada dijete oboli i čeka roditelja da dođe kod njega, kod potrebe za intimnom njegom, komunikacije djelatnike, za roditelje i ostale koji ulaze u školu, u javnom prijevozu, za pomoćnike u nastavi, njegovatelje i zdravstvene radnike, za trećeg odgajatelje, za učenike od petih razreda nadalje i srednjoškolaca, ako se ne postiže dovoljan razmak. Ako se razmak postigne, maske nisu potrebne.

Nadalje, dana je mogućnost da lokalni Stožer za pojedine svoje škole ukine obavezu nošenja maske.

Maska je obavezna na nastavi engleskog i drugih predmeta u predmetnoj nastavi, u prolaženju hodnicima. Važno je da se maske nose pravilno, naglašeno je na konferenciji za medije.

Neće biti mjerenja temperature na ulaza u škole, već će roditelji morati svaki dan morati mjeriti temperaturu djetetu. Obaveza je da se od 1 do 4 razreda upiše temperatura u bilježnicu svaki dan.

Kada se utvrdi da neko dijete ima znakove zaraze, ono ne smije doći u školu, odnosno odvaja se od razreda i poziva se roditelj da dođe po dijete te zajedno napuštaju školu. Ravnatelj pritom javlja epidemiologu nastalu situaciju.

Cjelovite upute pročitajte OVDJE.

U pripremi je i širi dokumet koji ove osnovne postulate razrađuje u različitim scenarijima, najavio je ministar Fuchs. Sutra će se razgovarati s ravnateljima svih škola, a osnovat će se i call centar, posebne telefonske linije i mail adrese za sve informacije.

U fokusu

Radimir Čačić i službeno objavio da ide po još jedan mandat župana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Šef Reformista Radimir Čačić na današnjoj je konferenciji za medije objavio da ide po još jedan mandat župana Varaždinske županije. Robert Vugrin i ovaj će put biti njegov zamjenik.

Na početku govora Čačić se osvrnuo da loše stanje u Varaždinskoj županiji kada je došao na vlast 2017. godine.

– Službeno objavljujem svoju kandidaturu za župana Varaždinske županije, a moj zamjenik će kao i do sada biti Robert Vugrin. Kad smo preuzeli vlast zatekli smo minus od 9 milijuna kuna i ništa projekata. Svaki put se razveselim na poruku kampanje jednog od kandidata za župana na proteklim izborima kojim se poziva Štromara da se slika pred bilo čim što je napravio za osam godina mandata. Kad sam preuzeo vodstvo dao sam osnovne smjernice ljudima za rad. Prvo je bilo da niti jedan natječaj na kojem županija može dobiti sredstva ne smije biti propušten. Naplatili smo naša potraživanja od Vlade. Prioritet ćemo davati europskim investicijama. Županija mora postati ona koja dokazuje izvrsnost na djelu. Nakon četiri godine imamo izvrsne rezultate koji se pripisuju izvrsnosti vođenja, jasnim uputstvima i mnogim ljudima koji su sudjelovali u projektima – rekao je Čačić, i dodao da je od dolaska Reformista na vlast Varaždinska županija lider po privlačenju europskih sredstava i to za 215 puta više povučenog novca u projektima u odnosu na mandat ranije.

Među najvažnijim projektima koje je izdvojio u proteklom četverogodišnjem mandatu su kupnja dvorca Šaulovec, smanjenje broja zaposlenih u Varaždinskoj županiji, obnova Minerve, energetska obnova niza škola, poticanje gospodarstva i turizma, obnove u OB Varaždin, uređenje Vodotornja te još mnoga toga.

U novom mandatu Čačić je najavio provođenje već započetih projekata, ali i niz još ambicioznijih za koje očekuje da će biti uloženo 2,4 milijarde kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Dio Varteksovih zgrada bit će prodan, a planira se muzej, stanovi, park, vrtić…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Uprave Varteksa Tomislav Babić govorio je o planovima za gradnju na području tvorničkog kompleksa Varteksa u Varaždinu.

Ide velika modernizacija kompleksa Varteksa u Varaždinu, uložit će se 1,2 milijarde kuna

Babić je intervju dao Lideru.

– Od 2019. prodali smo nešto neaktivne imovine. Sada imamo jedan veliki teret – dugove iz prijašnjeg doba, a riječ je o najvećem klupskom kreditu Zabe i HBOR-a od 11 milijuna eura. Imamo sporazum s tim bankama o dinamici kredita. Nama prvo dospijeće dolazi krajem travnja i mi smo spremni. Osim toga, ugovoreno je da se proda neaktivna imovina i da se novac od prodaje usmjeri u vraćanje kredita. Kako u Varaždinu imamo 200 tisuća kvadrata zemljišta na kojem su zapušteni bivši pogoni, s tom imovinom želimo zatvoriti te kredite i nastaviti stabilno poslovati – rekao je Babić.

Novinari su ga pitali i hoće li biti prodaje nekretnina u Varaždinu.

– Pregovori traju, no sigurno će budućim investitorima puno značiti to što je izvjesno da će im procedure biti olakšane. Naime, Varteks je, prema Zakonu o strateškim investicijama, podnio zahtjev da se to proglasi strateškim projektom za RH, a neki dan je Povjerenstvo za strateške investicije to i predložilo Vladi. To se odnosi na projekte koji su važni za državu, a očuvanje jedne takve stoljetne kompanije s tisuću zaposlenih jeste interes, a interes je i oživljavanje tog dijela grada koji je sada u ruševnom stanju. Samim time, procedure razvoja kompleksa za buduće developere bit će daleko jednostavnije, ali na jedan kvalitetan urbanistički način. Nekretnine u Varaždinu su procijenjene na 19 milijuna eura, ali nemamo namjeru prodati sve nekretnine jer na tom kompleksu ostaje Varteks sa svojoj proizvodnjom i poslovanjem. Cilj je prodati ruševne zgrade koje se godinama ne koriste i na njima razviti puno javnog sadržaja s potpuno novom vizurom – od stanogradnje, poslovnih prostora, Muzeja Varteksa, parka, vrtića, trgovačkih i ugostiteljskih objekata. Nekada je u tom kompleksu radilo više od 11.000 radnika dok ih je danas svega 900 – objasnio je predsjednik Uprave Varteksa.

Ukupni konsolidirani prihod Varteksa u 2019. godini je iznosio 120 milijuna kuna, gubitak je bio 30 milijuna kuna, dok je EBITDA iznosila 15 milijuna kuna gubitka.

Nastavite čitati