Povežite se s nama

U fokusu

Obljetnica HDZ-a: „Unazad pet godina pokrenuli smo investicijski ciklus vrijedan dvije milijarde kuna“

Anđelko Stričak/Facebook

Objavljeno:

- dana

Na današnji dan prije 31 godinu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu osnovana je Hrvatska demokratska zajednica tadašnje Općine Varaždin.

– Pandemija koronavirusa i važeće epidemiološke mjere onemogućile su nam okupljanje i svečano obilježavanje, ali to nas ne sprječava da se prisjetimo kroz što smo sve u tom periodu prošli – izvijestio je Anđelko Stričak.

Pritom je naveo da su pod vodstvom HDZ-a ostvareni svi bitni ciljevi: stvorena je samostalna, suverena, međunarodno priznata Republika Hrvatska, izvojevana je pobjeda u Domovinskom ratu te je ispregovaran ulazak u euroatlantske asocijacije, NATO savez i Europsku uniju.

– Sada poduzimamo sve za sigurnost naših građana, očuvanje radnih mjesta, rast standarda (plaća i mirovina), izgradnju društvene i komunalne infrastrukture, rast gospodarstva, brigu o zaštiti okoliša… Na lokalnoj razini, u našoj Varaždinskoj županiji, unazad pet godina pokrenuli smo investicijski ciklus u vrijednosti dvije milijarde kuna. Nikad nije bilo toliko investicija i ulaganja u zdravstvo, školstvo, zaštitu okoliša, cestogradnju, vodoopskrbu, elektroopskrbu… Često se pitam koja je to politička opcija ikad učinila više za našu županiju od nas – HDZ-a!? – poručio je Stričak na svom Facebook profilu.

Dodao je da je osnivačkoj skupštini te 1990. godine prisustvovao i prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, a građane se o održavanju obavještavalo plakatima poput ovog:

U fokusu

Biskup Radoš primio gradonačelnika Bosilja: razgovarali o postavljanju skulptura crkvenih redova u Parku Pape Ivana Pavla II

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Varaždinska biskupija

Varaždinski biskup Bože Radoš primio je u petak, u ordinarijatu varaždinske biskupije novog varaždinskog gradonačelnika dr. sc. Nevena Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića.

Susretu je prisustvovao i preč. Anđelko Košćak, biskupski vikar za kler te biskupijski povjerenik za kulturnu baštinu.

Uz čestitku na osvojenom mandatu biskup se založio za dobru suradnju između biskupije i grada.

– Mi ćemo sa svoje strane nastojati biti  suradnici u svemu onome što je dobro, u onomu što nas okuplja i što nas vodi naprijed. Nemamo pravo imati bilo kakvi drugi interes jedino dobro ljudi – rekao je biskup Radoš.

Gradonačelnik je zahvalio na čestitki naglasivši spremnost za daljnji razvoj i unapređenje suradnje te rješavanje svih otvorenih pitanja.

Iz tog razloga, prvi susret biskupa i gradonačelnika nije bio samo protokolarne naravi jer su se u razgovoru dotakli brojnih pitanjima od zajedničkog interesa na kojima se očekuje dobra suradnja između crkve i jedinice lokalne samouprave. Postavljanje skulptura crkvenih redova u Parku Pape Ivana Pavla II, pomoć Caritasu i nove ideje o smještaju beskućnika, obnova objekata sakralne kulturne baštine, prijedlozi o imenima varaždinskih ulica bile su samo neke od tema vrlo otvorenog i konstruktivnog razgovora biskupa i gradonačelnika koji će, kako je istaknuto, biti svakako nastavljeni u cilju dobrobiti svih građana.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji sve manje nezaposlenih, najtraženije prodavačice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem svibnja 2021. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Varaždin evidentirano je 2410 nezaposlenih osoba.

Na području Ispostave Ivanec bilježimo 624, Ludbreg 268, Novi Marof 290, Cestica 44 i Varaždin 1184 osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 5,9%, a u usporedbi s istim mjesecom (svibanj) 2020. godine broj nezaposlenih manji je za 698 osoba, odnosno 22,5%.

Ujedno je evidentirano i 25 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom svibnja evidentirano je 355 novih nezaposlenih osoba. Direktno iz radnog odnosa prijavile su se 273 osobe, nakon škole 2, a iz neaktivnosti 80 osoba.

Tijekom svibnja 2021. godine prijavljeno je 758 slobodnih radnih mjesta, što je za 14 % (123 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 32,5% (186 slobodnih radnih mjesta) više nego u istom mjesecu prošle godine (svibanj 2020).

Najtraženija zanimanja u svibnju bili su prodavači i prodavačice, slijede skladištar, vozač, konobar i radnik ili radnica u proizvodnji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!