Povežite se s nama

Kultura

Obljetnica uvrštenja međimurske popevke na UNESCO-ov popis: “sreča” med Murom i Dravom

Objavljeno:

- dana

Povodom druge obljetnice od uvrštenja međimurske popevke na UNESCOovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine, Zajednica hrvatskih kulturno-umjetničkih društva oglasila se priopćenjem u kojem stoji:

“– Međimurje nema nekih grandioznih spomenika, nema katedrala ni dvoraca, ne ističe se monumentalnim djelima. Pa ipak, ova zemlja između Mure i Drave dala nam je jedan od najljepših i najvrednijih spomenika. To je svima nama poznata i draga međimurska popevka – zapisala je etno-povjesničarka prof. Marijana Gušić.

Zajednica hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, Udruga Matapur čija je predsjednica Lidija Bajuk i KUU “Seljačka sloga” iz Nedelišća zajedničkim su snagama 2012. godine pokrenuli inicijativu kako bi Međimurska bila uvrštena kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, u čemu su i uspjeli te je 14. lipnja 2013. godine doneseno Rješenje Ministarstva kulture kojim Međimurska popevka ima svojstvo nematerijalnoga kulturnog dobra Republike Hrvatske u smislu članka 9. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Na inicijativu nositelja, uz stručnu preporuku Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu i odlukom Ministarstva kulture, 2016. godine započelo se s pripremama za izradu nominacije za upis na Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.

Nominacija je pripremljena u suradnji sa stručnjacima: dr. sc. Lidijom Bajuk, dr. sc. Nailom Ceribašić i dr. sc. Tvrtkom Zepcem uz potporu Međimurske županije i ustanova s područja Međimurske županije. Pojedinci i institucije sa 73 pisane potpore podržali su nominaciju, što je bio svojevrsni presedan s obzirom na tako velik broj potpora.

Najveća čuvarica međimurskog blaga TETA LIZA koja nas je napustila u kolovozu 2017. godine u 93. godini života, a iza koje je ostalo ono najdragocjenije – stotine ispjevanih međimurskih izvornih popijevaka – u svojem pismu tada je napisala riječi iz pisma u prilogu:

Pismo Tete Lize (kliknite na poveznicu)

I onda konačno, točno prije dvije godine na sjednici UNESCO-ova Međuvladina odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu održanoj u srijedu, 28. studenog 2018. godine, u Port Louisu, u Republici Mauricijusu, „međimurska popevka“, tradicijski napjev Međimurja, kao samostalna nominacija, upisana je na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.

Na samu godišnjicu uvrštenja međimurske popevke na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva održan je program pod zajedničkim nazivom „Ti si meni po serdini srca –međimurska popevka“, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva kulture, koji su organizirali Međimurska županija, Matica hrvatska, Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, Institut za etnologiju i folkloristiku i Udruga Matapur.

Održan je prekrasan koncert izvornih međimurskih popijevki u Centru za kulturu Čakovec, dok je u Zagrebu u središnjici Matice hrvatske održan stručno-znanstveni kolokvij uz umjetnički program i izložbu posvećenu međimurskoj popevki s eminentnim stručnjacima koji su o međimurskoj popevki govorili iz povijesnog, teološkog, književno-umjetničkog, jezikoslovnog, etnomuzikološkog, etnokoreološkog, etnološkog, folklorističkog i muzeološkog diskursa.

Da je najveće bogatstvo Međimurja upravo njegov identitet ustvrdio je tada na koncertu župan Međimurske županije Matija Posavec:

– Identitet čine ljudi, njihove vrijednosti, naša povijest i naša kultura, a međimurska popevka neizostavni je dio naše baštine. Smotra Međimurske popevke u Nedelišću održava se od 1971. godine, a u tom je vremenu obuhvatila više od 8 tisuća izvođača, solista i folklornih skupina. Ako uzmemo u obzir sve naše predsmotre i kulturne manifestacije te rad Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, dolazimo do spoznaje da se više od 20 tisuća Međimurki i Međimuraca na neki način bavi kulturnim amaterizmom. Međimurska popevka imala je značajnu ulogu u povijesti i u pripadnosti Međimurja matici zemlji. Sve su to argumenti zbog kojih je popevka na listi UNESCO-a, no to nam ne smije biti cilj, već sredstvo!

Čuvati od zaborava

Svima koji vole i čuvaju međimursku popijevku od zaborava ovo priznanje je istinska zahvala za sve što su učinili i što će ubuduće činiti. Tradicija se mora čuvati, ali i nadograđivati za dobrobit svih nas koji volimo svoju zemlju. Svima nama je na neki način ponuđeno uzeti ono što smo dobili od svojih predaka i naravno predati to tradicijsko blago očuvano i osuvremenjeno budućim naraštajima jer samo na taj način tradicija ima budućnost. Daleka prošlost donijela je Međimurju lijepu budućnost. Međimurska popevka i Žgančeva zbirka tih hrvatskih pučkih popijevaka odigrala je veliku ulogu u vraćanju Međimurja matici zemlji na Mirovnoj konferenciji u Parizu.

Međimurska popevka priskrbila je tako Međimurju nacionalni legitimitet.

– Ta popijevka je, na ovom falačecu osobita vrijednost te njezino postojanje seže na konac 12. stoljeća kad se pjevala najstarija, crkvena božićna Narodil nam se Kralj nebeski. Za tom popijevkom, poglavito za pojedinim melodijskim frazama, posizali su i jedan Mozart, Haydn i Beethoven, a velika Milka Trnina pjevala Vehni, vehni fijolica 1900. u njujorškom Metropolitainu. Ne treba posebno naglašavati kako je mnogim hrvatskim skladateljima, osobito onima iz Međimurja, ona bila plodonosnim nadahnućem te je time raznoliko i bogato utkana u nacionalnu, hrvatsku glazbenu baštinu – napisao je u svom pismu preporuke prof. emer. Stjepan Hranjec.

Međimurska pjesma je posebna, ona je naša iskaznica, naš međimurski identitet i naš ponos. Jednom kad uđe u uho, zarobi dušu i tijelo svojom melodijom i ljepotom riječi. Teško da ćete je ikada više moći izbrisati iz srca.

Zato danas, kada nismo u mogućnosti velikim koncertom na dostojan način proslaviti ovu obljetnicu, želja mi je da svatko od nas pronađe i posluša snimku njemu drage međimurske popijevke ili neka je sam u svom srcu otpjevuši!”

Dejan Buvač

predsjednik Zajednice HKUU Međimurske županije

Kultura

Varaždinski učenici, studenti i umjetnici u palači Herzer izlažu radove na temu grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 27. svibnja, u 19 sati u palači Herzer GMV-a otvara se izložba „Grad na drugi pogled Varaždin“.

Izložba je rezultat višemjesečnog projekta udruge PUNKT koji se odvijao tijekom proljeća 2022. godine u Varaždinu u partnerstvu s Gradskim muzejom Varaždin i u suradnji s Filmsko-kreativnim studijem Vanima, Društvom arhitekata Varaždin, vizualnim umjetnicima te stručnjacima iz različitih područja koja se bave gradom.

Izložba će biti otvorena do 12. lipnja, a ulaz je besplatan.

Radno vrijeme galerije:

Utorak – petak 9 – 17 sati

Subota i nedjelja 9 – 13 sati

Ponedjeljkom zatvoreno

O izložbi

Izložba uključuje nove umjetničke produkcije pozvanih umjetnika i rezultate nastale na Gn2p radionicama – video radionicama i aktivističkoj radionici.

Radove na temu grada Varaždina izlažu učenici Prve i Druge gimnazije Varaždin, Srednje strukovne škole Varaždin, studenti multimedije Varaždinskog sveučilišta te umjetnici/mentori Antonio Grgić, Bojan Mucko, Monika Rusak, Goran Škofić i Ivana Tkalčić.

Izložba Gn2p Varaždin kroz ambijentalnu izložbenu cjelinu prezentira različite subjektivne i autentične poglede na grad; od prepoznatih mogućnosti i upućenih kritika do poetičnih imaginacija novih urbanih identiteta u mediju videa i fotografije.

Grad se prepoznaje kao neprekinuti proces podložan reimaginaciji, intervenciji i preoblikovanju, a pred posjetitelje se postavlja izazov daljnjeg otkrivanja i traženja „drugog pogleda“ na poznato i svakodnevno.

O projektu

Interdisciplinarni izložbeni putujući projekt „Grad na drugi pogled“ od 2013. godine održan je u 10 gradova (Velika Gorica, Rijeka, Koprivnica, Sisak, Split, Karlovac, Vrbovec, Šibenik, Pariz, Zagreb), a povezuje angažirano promišljanje grada, edukaciju mladih kroz predavanja i radionice s renomiranim suvremenim umjetnicima i stručnjacima iz različitih područja koja se bave gradom, kao i razvoj publike; projekt strateški jača interes zajednice za praćenje i sudjelovanje u programima suvremene umjetnosti i kulture u lokalnom kontekstu.

Projekt je podržan od Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade Kultura nova, HAVC-a, i Grada Zagreba.

Nastavite čitati

Kultura

„Srijeda u Muzeju“: predavanje umjetnika Juozasa Zikarasa o kipu „Sloboda“, simbolu litavske nacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 25. svibnja u palači Herzer održava se predavanje pod nazivom „Priča o jednom spomeniku“,na kojem će se govoriti o kipu „Sloboda“ litavskog umjetnika Juozasa Zikarasa.

Predavanje se organizira u suradnji Veleposlanstva Republike Litve u RH i Gradskog muzeja Varaždin, koji su već realizirali nekoliko zajedničkih programa, a pripremila ga je varaždinska profesorica i suradnica obiju institucija Mirjana Bračko.

Juozas Zikaras, jedan od najvećih i najpoznatijih profesionalnih kipara svog vremena, radio je tijekom dvije godine (1919. – 1921.) spomenik, nazvavši ga „Sloboda“, koji i danas predstavlja simbol litavske nacije i državnosti.

I ne samo spomenik nego i njegov autor pričaju zanimljivu priču vezanu za nastanak, izradu, otkrivanje, rušenje i ponovno postavljanje spomenika 1989. godine u Kaunasu.

Godine 1985. kopija spomenika svečano je otkrivena u São Paulu u Brazilu, zahvaljujući brojnim litavskim iseljenicima, a original je potaknuo postavljanje spomenika slobodi i u Latviji.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje