Povežite se s nama

Kultura

Obljetnica uvrštenja međimurske popevke na UNESCO-ov popis: “sreča” med Murom i Dravom

Objavljeno:

- dana

Povodom druge obljetnice od uvrštenja međimurske popevke na UNESCOovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine, Zajednica hrvatskih kulturno-umjetničkih društva oglasila se priopćenjem u kojem stoji:

“– Međimurje nema nekih grandioznih spomenika, nema katedrala ni dvoraca, ne ističe se monumentalnim djelima. Pa ipak, ova zemlja između Mure i Drave dala nam je jedan od najljepših i najvrednijih spomenika. To je svima nama poznata i draga međimurska popevka – zapisala je etno-povjesničarka prof. Marijana Gušić.

Zajednica hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, Udruga Matapur čija je predsjednica Lidija Bajuk i KUU “Seljačka sloga” iz Nedelišća zajedničkim su snagama 2012. godine pokrenuli inicijativu kako bi Međimurska bila uvrštena kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, u čemu su i uspjeli te je 14. lipnja 2013. godine doneseno Rješenje Ministarstva kulture kojim Međimurska popevka ima svojstvo nematerijalnoga kulturnog dobra Republike Hrvatske u smislu članka 9. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Na inicijativu nositelja, uz stručnu preporuku Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu i odlukom Ministarstva kulture, 2016. godine započelo se s pripremama za izradu nominacije za upis na Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.

Nominacija je pripremljena u suradnji sa stručnjacima: dr. sc. Lidijom Bajuk, dr. sc. Nailom Ceribašić i dr. sc. Tvrtkom Zepcem uz potporu Međimurske županije i ustanova s područja Međimurske županije. Pojedinci i institucije sa 73 pisane potpore podržali su nominaciju, što je bio svojevrsni presedan s obzirom na tako velik broj potpora.

Najveća čuvarica međimurskog blaga TETA LIZA koja nas je napustila u kolovozu 2017. godine u 93. godini života, a iza koje je ostalo ono najdragocjenije – stotine ispjevanih međimurskih izvornih popijevaka – u svojem pismu tada je napisala riječi iz pisma u prilogu:

Pismo Tete Lize (kliknite na poveznicu)

I onda konačno, točno prije dvije godine na sjednici UNESCO-ova Međuvladina odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu održanoj u srijedu, 28. studenog 2018. godine, u Port Louisu, u Republici Mauricijusu, „međimurska popevka“, tradicijski napjev Međimurja, kao samostalna nominacija, upisana je na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.

Na samu godišnjicu uvrštenja međimurske popevke na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva održan je program pod zajedničkim nazivom „Ti si meni po serdini srca –međimurska popevka“, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva kulture, koji su organizirali Međimurska županija, Matica hrvatska, Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, Institut za etnologiju i folkloristiku i Udruga Matapur.

Održan je prekrasan koncert izvornih međimurskih popijevki u Centru za kulturu Čakovec, dok je u Zagrebu u središnjici Matice hrvatske održan stručno-znanstveni kolokvij uz umjetnički program i izložbu posvećenu međimurskoj popevki s eminentnim stručnjacima koji su o međimurskoj popevki govorili iz povijesnog, teološkog, književno-umjetničkog, jezikoslovnog, etnomuzikološkog, etnokoreološkog, etnološkog, folklorističkog i muzeološkog diskursa.

Da je najveće bogatstvo Međimurja upravo njegov identitet ustvrdio je tada na koncertu župan Međimurske županije Matija Posavec:

– Identitet čine ljudi, njihove vrijednosti, naša povijest i naša kultura, a međimurska popevka neizostavni je dio naše baštine. Smotra Međimurske popevke u Nedelišću održava se od 1971. godine, a u tom je vremenu obuhvatila više od 8 tisuća izvođača, solista i folklornih skupina. Ako uzmemo u obzir sve naše predsmotre i kulturne manifestacije te rad Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, dolazimo do spoznaje da se više od 20 tisuća Međimurki i Međimuraca na neki način bavi kulturnim amaterizmom. Međimurska popevka imala je značajnu ulogu u povijesti i u pripadnosti Međimurja matici zemlji. Sve su to argumenti zbog kojih je popevka na listi UNESCO-a, no to nam ne smije biti cilj, već sredstvo!

Čuvati od zaborava

Svima koji vole i čuvaju međimursku popijevku od zaborava ovo priznanje je istinska zahvala za sve što su učinili i što će ubuduće činiti. Tradicija se mora čuvati, ali i nadograđivati za dobrobit svih nas koji volimo svoju zemlju. Svima nama je na neki način ponuđeno uzeti ono što smo dobili od svojih predaka i naravno predati to tradicijsko blago očuvano i osuvremenjeno budućim naraštajima jer samo na taj način tradicija ima budućnost. Daleka prošlost donijela je Međimurju lijepu budućnost. Međimurska popevka i Žgančeva zbirka tih hrvatskih pučkih popijevaka odigrala je veliku ulogu u vraćanju Međimurja matici zemlji na Mirovnoj konferenciji u Parizu.

Međimurska popevka priskrbila je tako Međimurju nacionalni legitimitet.

– Ta popijevka je, na ovom falačecu osobita vrijednost te njezino postojanje seže na konac 12. stoljeća kad se pjevala najstarija, crkvena božićna Narodil nam se Kralj nebeski. Za tom popijevkom, poglavito za pojedinim melodijskim frazama, posizali su i jedan Mozart, Haydn i Beethoven, a velika Milka Trnina pjevala Vehni, vehni fijolica 1900. u njujorškom Metropolitainu. Ne treba posebno naglašavati kako je mnogim hrvatskim skladateljima, osobito onima iz Međimurja, ona bila plodonosnim nadahnućem te je time raznoliko i bogato utkana u nacionalnu, hrvatsku glazbenu baštinu – napisao je u svom pismu preporuke prof. emer. Stjepan Hranjec.

Međimurska pjesma je posebna, ona je naša iskaznica, naš međimurski identitet i naš ponos. Jednom kad uđe u uho, zarobi dušu i tijelo svojom melodijom i ljepotom riječi. Teško da ćete je ikada više moći izbrisati iz srca.

Zato danas, kada nismo u mogućnosti velikim koncertom na dostojan način proslaviti ovu obljetnicu, želja mi je da svatko od nas pronađe i posluša snimku njemu drage međimurske popijevke ili neka je sam u svom srcu otpjevuši!”

Dejan Buvač

predsjednik Zajednice HKUU Međimurske županije

Kultura

Kristali kao simbolika neravnopravnosti žena: Kristalne predmete možete donirati u palači Herzer

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz Umjetničkog paviljona u Zagrebu stigla je nesvakidašnja pozivnica. Građani su pozvani da donacijama kristalnih predmeta sudjeluju u projektu “Svečanost” vizualne umjetnice Tanje Dabo. Autorica simbolikom kristala želi upozoriti na neravnopravni društveni status žena u Hrvatskoj. Kristalne predmete možete donijeti u galerijske i muzejske prostore diljem Hrvatske. Tako se kristalni predmeti mogu donirati i Gradskom muzeju Varaždin, javlja HRT.

– Referenca je samo simbolična jer žene su u svim društvenim područjima zapravo neravnopravne i nejednake. Ali ovo je nešto što je mjerljivo i brojivo – izjavila je Tanja Dabo, autorica projekta ”Svečanost” i redovna profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti.

Kristal, koji je domaćicama prije bio gotovo jedina nagrada pa i stvar prestiža, skuplja se i u varaždinskoj palači Herzer.

– Mi smo objavili na stranicama Gradskog muzeja Varaždin i na facebook stranici pa molimo sve građane da se tom prilikom uključe u donaciju, izjavila je Elizabeta Igrec, kustosica u Gradskom muzeju Varaždin.

Od Osijeka, Dubrovnika do Samobora i Varaždina, kristalni predmeti se skupljaju do 30. rujna.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

Muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja povodom 3. obljetnice otvorenja predstavio svoj Vodič stalnim postavom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja proslavio je svoju treću obljetnicu otkako je dana 09. srpnja 2021. godine svečano otvoren za javnost kao najveći projekt ulaganja u kulturnu baštinu na području Međimurske županije.

Upravo je tim povodom u srijedu, 17. srpnja, u Multimedijalnoj dvorani Riznice upriličena promocija Vodiča stalnim postavom autorica Janje Kovač, više kustosice i voditeljice etnografskih zbirki te Ane Šestak, više kustosice i voditeljice povijesnih zbirki.

U ime Muzeja Međimurja Čakovec u uvodnom dijelu promocije sve prisutne pozdravila je dr.sc. Ines Virč, kustosica i voditeljica Pedagoškog odjela Muzeja naglasivši pritom koncept Riznice Međimurja kao spoja zaštićene kulturne baštine i suvremene muzejske jedinice, društveno odgovornog, orijentiranog prema svim dobnim skupinama a posebno prilagođenog osobama s invaliditetom, što predstavlja vrh hrvatske muzejske stvarnosti.

Vodič stalnim postavom vodi nas kroz dva stalna postava Riznice Međimurja. Prvi kat muzeja Riznice Međimurja čini stalni postav Minijature koji predstavlja zaštićena nematerijalna kulturna dobra Međimurja, vjerovanja i predaje o čemu je detaljnije ispričala autorica Kovač. U nastavku promocije o stalnom postavu Stoljeća utvrde smještenom u prizemlju izlaganje je imala autorica Šestak. U završnoj riječi istaknute su zahvale svim suradnicima na izdavanju ovog Vodiča.

Muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja proizašao je iz projekta Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine te je kao najnovija muzejska jedinica Muzeja Međimurja Čakovec otvorivši svoja vrata ostvario iznimnu posjećenost građana, ujedno pritom postavši iznimno cijenjen od strane muzejske zajednice. Podsjetimo, Riznica Međimurja nagrađena je Godišnjim nagradom Hrvatskog muzejskog društva za realizirane stalne postave u 2021. godini, a postav Minijature godišnjim nagradom društva Milovan Gavazzi za 2021. godinu u kategoriji muzejskog rada.

Stoga je Muzej ovim Vodičem uputio i posebnu zahvalu svim suradnicima ovog projekta: Međimurskoj županiji i županu Matiji Posavcu sa suradnicima, Javnoj ustanovi za razvoj Međimurske županije REDEA-i te Turističkoj zajednici Međimurske županije.

Promociji Vodiča stalnim postavom nazočili su gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Sandra Polanec Marinović, ravnatelj Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode mr.sc. Siniša Golub, te mnogobrojni gosti i suradnici Muzeja Međimurja Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje