U atriju Županijske palače u subotu, 14. rujna, s početkom u 9 sati održat će se prva „Varaždinska štruklijada“. Riječ je o prodajno – izložbenoj manifestaciji s nizom edukativnih sadržaja.

Kao i svake godine, prilikom obilježavanja Dana Varaždinske županije, u suradnji s Turističkom zajednicom Varaždinske županije organizira se program u kojem se uz osvrt na  postignuto nastoji osvijestiti kulturno nasljeđe podneblja u kojem živimo.

Novu manifestaciju najavili su danas na konferenciji za medije posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc Dragutin Vincek, direktor Turističkog ureda Turističke zajednice Miran Bojanić Morandini te predstavnici Udruge kuhara Varaždinske županije, Udruge Hajdina, Udruge žena Općine Vidovec, Udruge žena Trnovečko srce, Udruge Biserna dolina, Udruge žena Kaštelanec, restorana Minerva te hotela Turist i hotela Varaždin.

– Varaždinska županija ove je godine u sklopu obilježavanja Dana županije odlučila predstaviti potpuno novu manifestaciju za naše građane pod nazivom „Varaždinska štruklijada“. Naša gastronomija, posebno naša tradicionalna gastronomija, nezaobilazni je dio našeg turizma. Posljednje dvije godine veliku pažnju posvećujemo upravo našim tradicionalnim proizvodima i jelima i radimo na njihovom brendiranju. Našim izlagačima osigurali smo besplatan prostor, besplatnu infrastrukturu te prodajne kutije. Pozivamo sve građane i turiste ovu subotu na našu „Varaždinsku štruklijadu“. – naglasila je Martinčević.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr. sc. Dragutin Vincek osvrnuo se na zanimljivu povijest „zagorskih štrukli“.

– Jedno od nasljeđa na koje smo ponosni svakako su i štrukli, nezaobilazna stoljetna delicija. Zagorski štrukli, simbol su Hrvatskog Zagorja, kulturno-povijesne regije čiji jedan dio se nalazi i unutar Varaždinske županije. Prvi štrukli spominju se još davne 1813. godine, tada je bilo zapisano 9 vrsta štrukli, danas ih imamo 11 i vrlo smo ponosni što ćemo ih sve, svakog na svoj način, predstaviti u atriju – rekao je Vincek.

Damir Crleni, najavio je i radionicu koja će se održavati u atriju, a na kojoj će građani moći vidjeti kako se razvlači tijesto i spravljaju štrukli.

Manifestacija će biti promotivno-prodajnog karaktera. Osim štrukli, promovirat će se i druge slastice iz naše tradicije, poput: kučanskog koščićjaka, vidovečkog gibanika, varaždinskog klipiča, trnovečke makovnjače, bučnice i drugih.

Sve prisutne zabavljati će Hajdina band.

PROGRAM:

SUBOTA (14.09.2019) -ATRIJ ŽUPANIJSKE PALAČE (09.00-13.00 SATI)

Popis sudionika:

  1. Udruga kuhara Varaždinske županije
  2. Udruga Hajdina
  3. Udruga žena Općine Vidovec
  4. Udruga žena Trnovečko srce
  5. Udruga Biserna dolina
  6. Udruga žena Kaštelanec
  7. restoran Minerva
  8. hotela Varaždin
  9. hotel Turist

Komentari

Komentara

loading...